De Rijnsburger

15 november 2018

De Rijnsburger 15 november 2018


Oh, kom allemaal kijken…..

Komende zaterdag maakt de Sint weer zijn opwachting in Rijnsburg. Ben jij er ook bij? | Foto: PR

Aftellen n Het is weer uitkijken zaterdag 17 november naar Sinterklaas en zijn Pieten op welke wijze zij weer Rijnsburg komen binnenvaren of rijden. Van Zaanstad naar Rijnsburg is niet zo ver, dus het ziet er naar uit dat het gezelschap zeker op tijd is. In elk geval is burgemeester Visser weer aanwezig om Sint om 14.00 uur te verwelkomen.

Evenals andere jaren zijn de ondernemers in de Hoftuin er weer helemaal klaar voor om de goedheiligman met zijn gezelschap in stijl te ontvangen. De Pietenband komt mee en dat betekent meezingen, dansen en mee hossen. Eerst even kijken hoe Sint voet op Nederlandse bodem zet en vlug naar het Rijnsburgse centrum.

Centrum

De voorbereidingen voor zijn bezoek zijn in Rijnsburg al in volle gang. Want ja, het moet wel goed gaan tijdens dit officiële bezoek. De verwachting is dat Sinterklaas en zijn traditionele pieten rond 14.00 uur in het centrum van Rijnsburg arriveren. Als je rond de brug bij de Wilhelminaboom gaat staan, kan je de aankomst goed volgen.
Hoe Sinterklaas in Rijnsburg zal arriveren, dat blijft nog even een verrassing. Maar het belooft een spectaculaire happening te worden. De Pietenband zorgt er in elk geval voor dat het een vrolijke boel gaat worden.

Ontmoeten

De winkeliers van de Hoftuin zijn blij dat burgemeester Cornelis Visser de Spaanse gasten officieel welkom zal heten. Hierna loopt Sinterklaas langs alle de kinderen richting de winkels van De Hoftuin. Bij bakker van Tilburg kunnen de kinderen speculaaspopjes versieren samen met de Pieten en via de Readshop kan de jeugd meedoen aan een kleurwedstrijd. Er zijn weer diverse spelletjes en natuurlijk is DJ Piet Stan om de laatste muziek te laten horen en de boel muzikaal op zijn kop te zetten.

Sinterklaas heeft er veel zin in en hoopt veel kinderen te begroeten, handjes te schudden en tekeningen in ontvangst te nemen. Want dat hebben ze bij de Hoftuin wel begrepen; dat de kinderen graag met Sint en de Pieten op de foto gaan en daar is alle tijd voor.

Tot zaterdag, rond 14.00 uur in het centrum van Rijnsburg!

Leerhuis

kerk n Op donderdag 22 november is er weer een bijeenkomst van het Leerhuis Valkenburg. De spreker is dan ds. Jan Offringa. Het thema luidt: 'God is niet te vangen'. Dat is tevens de titel van een boek dat hij schreef met een aantal gemeenteleden in Kesteren. Met hen ging hij op zoek naar wat er door de jaren heen veranderde in hun geloof. Wat raakten ze kwijt, wat bleef hen dierbaar, wat hebben ze nieuw ontdekt? Dat leverde een reeks unieke geloofsverhalen op. Er komen thema's aan bod als de macht van God, de menselijkheid van Jezus, de weerbarstigheid van de Bijbel, het (on)geloof in wonderen, de toekomst van mens en wereld, de rol van de islam en de religiositeit van jongeren. Jan Offringa is predikant in Wijk bij Duurstede en hoofdredacteur van de website www.liberaalchristendom.nl. Het Trefpunt, achter het kerkgebouw 'De Goede Herder', Hoofdstraat 35 in Valkenburg. Aanvang 20:00 uur. Toegang vrij.

Boek met Rijnsburgse huisnamen

Gaat Versmarkt Valkenburg verdwijnen?

Burgemeester blijkt prima quizmaster

Feest n Grand Gala als afsluiting Katwijk van Oranje

Warme intocht

Zoals u wellicht weet, mag ik al vele jaren Sinterklaas binnenhalen. Ik krijg ruim van tevoren een belletje uit Madrid van dan vraagt de RegelPiet of de kinderen in Rijnsburg weer naar Sint uitkijken, hoe we Sinterklaas laten binnenkomen of de winkeliers in en rond de Hoftuin er weer klaar voor zijn en of Lollypop Entertainment er weer is om alles in goede banen te leiden.

Ik mag heel veel leuke dingen doen (op andere tijden helaas ook minder leuke) maar ik moet eerlijk bekennen dat het ontvangen en begroeten van de Goed Heiligman voor mij een jaarlijks hoogtepunt is. Echt waar. Ik kijk daar een heel jaar naar uit. Met vele honderden kinderen Sint 'binnenhalen' is genieten, fantastisch. In volle en spannende afwachting zingen ze de longen uit hun lijf, ze zingen altijd mee en krijg ik gelukkig nooit van iemand te horen dat ik niet 'zuiver' inzet.
Je blijft kijken naar die glunderende snuitjes, al of niet met wat vegen zwart, een Pietenmuts of een Sintcape. Je ziet ouders met kinderen op de arm vechten om de aandacht van Sint en zijn Pieten om vooral even met 'hun' kind op de foto te gaan. Je ziet hoe ze in hun ijver om hun kind met Sint te vereeuwigen niet eens in de gaten hebben, dat hun koter panisch de andere kant blijft opkijken of in de tranen schiet.
Als we Sint met de burgemeester of loco burgemeester hebben begroet, lopen we meestal rustig de Hoftuin in en zie ik van dichtbij wat er gebeurt.
Sint reageert in alle rust en probeert ieder kind aandacht te geven. Sint die uiteraard jarenlange ervaring heeft, kent heel veel families bij naam. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor sommige ouders is het soms een schok als hij ze bij naam noemt.
En passant maakt de Goedheiligman een grapje of meldt hij langs zijn neus weg een voorval uit de geschiedenis met een kleine vingerwijzing. Wat is communicatie en vooral de juiste communicatie toch belangrijk. Het is maar net hoe je de boodschap brengt en wanneer. Eigenlijk zou het een vak op school moeten zijn.
Een jongetje heftig in tranen vlak bij de cape van Sint dreigt onder de voet te worden gelopen. Zijn moeder trekt aan de mantel. 'Sint, 'Sint, hij wil u wat vragen.' Als Sint zich voorover buigt, steekt het jongetje zijn knuistje naar voren en kijkt hij vragend als hij snikt; 'Heeft u mijn wortel nog gevonden?' Zijn moeder kijkt Sint aan en knikt. 'Jij bent toch dat jongetje van…..', zegt Sint bedachtzaam. De tranen stoppen. 'Ik zeg nog tegen Piet laten wij als eerste daar even langs gaan, want hij zal wel weer aan het paard hebben gedacht.'
En met glimlach van oor tot oor, die met één grote klap direct bij me binnenkomt, breekt de zon door. Herkenning en aandacht telt in ons hele leven: 'Wat je uitzendt, krijg je terug.'

Boek met Rijnsburgse huisnamen

Agnes laat een paar bladzijden uit haar nieuwe boek zien. Op 29 november wordt het officieel gepresenteerd. | Foto: PvK

boek n Vorig jaar verscheen een boek van Agnes Korebrits-Van Egmond met Rijnsburgse bijnamen. Het werd een succes en op 29 november komt er weer een uitgave van haar uit. Dit keer heeft Agnes meer dan 80 huisnamen in boekvorm verzameld. Weer een leuk boek voor de verzameling van de echte Rijnsburgse liefhebbers.

Door Piet van Kampen

Simon de Vries (84) en Aafke de Vries-Fokkens (83) groeiden als buren op en trouwden 60 jaar geleden. | Foto: PvK

Agnes biecht het eerlijk op. 'Nadat het boek met bijnamen was uitgegeven vond ik het wel leuk maar daarna miste ik de reuring. Tijdens een gesprekje met een kennis gaf zij mij de hint om iets met huisnamen te gaan doen. Ik dacht nog dat wordt supersaai maar uiteindelijk vond ik het heel erg leuk om te doen' zegt zij met een lichte glimlach. Het was voor Agnes overigens geen vreemde kost want in de afgelopen periode verschenen er al diverse columns van haar in De Rijnsburger over dit onderwerp. Agnes pakte de kaart van Rijnsburg en heeft alle straten opgeschreven. Straat voor straat struinde zij af om de huisnamen te verzamelen. Vervolgens nam zij telefonisch contact op met de bewoners om over de herkomst van de huisnaam te informeren. 'Als er geen naam in het telefoonboek stond ging ik er naar toe en belde aan. De reacties waren zeer positief. Enthousiast zelfs. Mensen zijn trots op hun huis en wilden er graag over vertellen' is haar ervaring. 'Elk huis heeft een eigen verhaal'. De meeste namen staan op oudere woningen en veelal vrijstaand. Ook in de relatief nieuwe wijken van Rijnsburg werden enkele huisnamen opgespeurd. 'Mensen in een rijtjeswoning geven minder snel een naam aan hun woning'.

Eerst het boek

Agnes (45) is ambitieus en wil nog een studie psychologie gaan doen. 'Maar eerst wilde ik het boek af hebben want je kunt geen twee dingen tegelijk en ook goed doen' geeft zij aan waarom het boek voorrang heeft gekregen. Het boek 'Rijnsburgse huisnamen' telt ruim 100 pagina's en alle huizen zijn in kleur gefotografeerd. Het adres, het bouwjaar, de naamgever en de herkomst van de namen staan er bij.
Op 29 november wordt om 19.30 uur in De Burcht het eerste exemplaar aan Fedde Jonkman overhandigd. In samenwerking met Bibliotheek Katwijk is het boek tot stand gekomen. Het is te koop bij de Readshop in Rijnsburg en in het Rijnsburgs Museum dat op zaterdagmiddag van 13.00-16.00 uur is geopend.

'Er zat alleen een heg tussen'

n Echtpaar De Vries bereikt 60-jarige huwelijksmijlpaal

huwelijk n Zij woonden vroeger al naast elkaar en nu al jarenlang samen als echtpaar met elkaar. Simon de Vries (84) en Aafke de Vries-Fokkens (83). Op maandag 5 november herdachten zij de dag waarop zij elkaar zestig jaar geleden elkaar de ringen omschoven.

Door Piet van Kampen

Beide echtelieden zijn in het Friese Kollum geboren en waren buren van elkaar. 'Er stond alleen een heg tussen' lacht Aafke. Aanvankelijk hadden de toen jongelui nog niets met elkaar totdat Aafke met vriendinnen en Simon met vrienden tijdens een straatfeest naar de 'meidenmarkt' gingen. 'Dat is ongeveer hetzelfde als wat in Katwijk de Voorstraat de huwelijksmarkt wordt genoemd' licht Aafke toe. Van dat feestje kwam een paar jaren later een echt groot feest, het huwelijksfeest. Simon speelde in de plaatselijke fanfare en deze was de hele avond present om in een stampvolle zaal de feestvreugde te verhogen. Hun eerste woning stond in Drachten waar Jasper en Jan geboren werden. Later in Lisse werd Gretha geboren. Het echtpaar werd tevens grootouders van vier kleinkinderen en een achterkleinkind.
Simon verdiende de kost bij Philips in Drachten waar hun eerste woning stond. Hij kreeg de gelegenheid om in Lisse een kruidenierszaak te beginnen en het gezin verhuisde in 1962 naar het Bollendorp. De zaken liepen niet helemaal naar wens en Simon ging zijn geluk in Rijnsburg beproeven. Aan de Vliet N.Z. huurde hij de winkel van Mathôt maar de opkomende concurrentie van grote supermarkten noopte hem om naar iets anders om te zien en via en tip kwam hij bij Sikkens (nu Akzo Nobel) terecht waar hij zich opwerkte tot een mooie leidinggevende functie. Het gezin woonde toen al in Rijnsburg, eerst in de Spinozalaan, later in de Kamphorst en nu woont het echtpaar sinds 9 jaar in een mooi appartement aan de Waterkers. 'We zijn echter Riijnsburgers geworden' is het paar eensgezind. Aafke had veel contact met Rijnsburgse jongeren die bij hun woning waar een depot van het Leidsch Dagblad was, dagelijks de kranten op kwamen halen. Zij was mede-oprichter van de plaatselijke afdeling van de Hartstichting en bestuurslid van buurtcentrum Het Centrum. Simon blies bij muziekvereniging Wilhelmina en later de Floraband zijn partijtje mee. Fietsen, wandelen en dansen waren destijds hun leuke bezigheden. Ook genoot het paar van fijne vakanties op Cyprus, in Frankrijk, België, Duitland maar ook in eigen land op de Veluwe. Hun geheim van een lang en gelukkig huwelijk: 'Geven en nemen en veel van elkaar houden' is de levenswijsheid van Aafke 'en natuurlijk ook veel toe kunnen geven' voegt Simon er aan toe. Het 60-jarig feestje werd met de nazaten in hun eigen appartement gevierd.

Aanmelden kandidaten Meerburgprijs tot 1 december

prijs n Het is het weer tijd om een aanvraag in te dienen om zo kans te maken op een van de D.F.E. Meerburgprijzen die jaarlijks door Stichting Herinneringsfonds worden uitgereikt.

Deze geldprijzen worden uitgereikt aan personen of organisaties die de Katwijkse cultuur en handel willen versterken of zich op dat vlak hebben ingezet voor Katwijk. Kent u of bent u een persoon of organisatie die hiervoor in aanmerking komt? Kandidaten kunnen tot 1 december worden aangemeld.

Criteria

Om voor de D.F.E. Meerburgprijs in aanmerking te komen dienen kandidaten een culturele- of handelsbijdrage te leveren aan Katwijk en haar imago. Bijvoorbeeld het willen plaatsen van een standbeeld, het onderhouden of renoveren van karakteristieke Katwijkse monumenten, schilderijen willen aankopen en tentoonstellen, geschreven teksten willen uitgeven die bijdragen aan de Katwijkse Cultuur, of op een andere bijzondere wijze verdienstelijk zijn geweest of willen zijn voor de Katwijkse gemeenschap of cultuur.
Meer over de toekenning kunt u lezen op www.katwijk.nl/meerburgprijs. Hier kunt u ook lezen welke prijzen in het verleden zijn uitgereikt.

Aanmelden

Kandidaten kunnen zich aanmelden door middel van een motivatiebrief. Hierin moet staan waarom juist zíj de prijs nodig hebben of verdienen. Zo wordt verwacht dat de kandidaten een concreet plan maken dat uitlegt hoe zij het plan willen uitvoeren, hoeveel geld daarvoor nodig is, wat de exacte vraag is voor de D.F.E. Meerburgprijs en wat er nodig is om het plan succesvol af te ronden. Daar hoort een financiële onderbouwing of begroting bij.
Kandidaten kunnen hun motivatie en begroting indienen via www.katwijk.nl/meerburgprijs of opsturen naar de gemeente t.a.v. de burgemeester van Katwijk, postbus 589, 2220 AN te Katwijk. Uitvoering

Grip roept de hulp in van lokale kerken

schulden n Hoe spoor ik armoede op? Grip op de Knip, de organisatie die mensen met financiële problemen bijstaat, is alert op de mensen in de samenleving die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. De kerken en ook de Ouderenbond in de gemeente Katwijk kunnen daarbij helpen.

Ouderlingen komen bijvoorbeeld regelmatig bij de mensen thuis. Grip wil de banden met de kerken verstevigen om armoede op te sporen. Want: het is belangrijk in een vroegtijdig stadium iemand de helpende hand te bieden. Wanneer iemand al in de schuldsanering is verdaagd, dan is het kwaad reeds geschied. Grip-voorzitter Aad van der Hout gaat binnenkort met zijn organisatie aan de slag in Valkenburg. Samen met de kerken daar gaat Grip werken aan een toolbox (een soort gereedschapskist) in een pilot van de landelijke Vereniging Schulhupmaatje waar Grip lid van is. ,,De focus ligt voorlopig om ouderlingen en diakenen mee te geven hoe ze erachter kunnen komen als er armoede in het spel is. De mensen komen daar zelf niet mee naar buiten, is onze ervaring. Op de spreekuren die we de afgelopen jaren hebben gehouden, komt er nauwelijks iemand. Nu willen we het op deze manier proberen.'' Grip wil de kerken 'gereedschap' meegeven om achter die armoede te komen. ,,Door het om een bepaalde manier bespreekbaar te maken. Je moet het niet op de man af vragen of er problemen zijn, maar via een omweg kom je het hopelijk wel aan de weet'', onthult Van der Hout.

Hoge Verwachtingen

Grip gaat aan de slag met diakenen van twee kerken (Hervormd en Gereformeerd) in Valkenburg. Op dezelfde wijze wil Grip werken met de Ouderenbond in Katwijk. Van der Hout heeft er veel verwachtingen van. ,,We weten dat er financiële problemen zijn bij ongeveer 2500 huishoudens in Katwijk, ruim 5000 personen. En we weten ook dat mensen zich ervoor schamen. Wij zijn er voor om die mensen te helpen.'' Grip doet dat werk met speciaal opgeleide vrijwilligers. Het aantal schommelt momenteel rond de dertig. Van der Hout vindt veertig het meest ideale aantal om de hulpvragers van dienst te zijn. Jaarlijks helpt Grip tussen de tachtig en honderd Katwijkers.

Maatje worden? coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl, 0652715140

Smakeloos

Het leuke van het schrijven van deze column is dat onderwerpen je soms gewoon in de schoot worden geworpen. Een bakkie koffie met wat bekenden in gemeenschapshuis de Burgt leverde mij onlangs geheel onverwachts een mooi verhaal op.

Sinds enige weken, zo werd mij verteld, verzorgt de gemeentelijke instelling Welzijnskwartier informatieve- en educatieve avonden in De Voorhof. Niet alleen daar, neen ook in het Dorpshuis in Valkenburg en de Roskam in Katwijk-Binnen. Het doel van de avonden is om voornamelijk oudere ingezetenen van de bank af te krijgen en een leuke maar ook leerzame avond te bezorgen. Ze kennis te laten maken met allerlei nieuwigheden. Onderzoek alle dingen dus de naam voor de nieuwe activiteitenreeks was snel gevonden: De Proeverij.

Die naam leidde direct al tot verwarring want op de eerste avond kwamen louter alleen mensen af die een gratis gemeenteborrel wel zagen zitten. Helaas, het ging om een workshop kralen rijgen. Inmiddels zijn er al diverse Proeverij middagen en avonden gehouden maar de belangstelling ervoor laat echt te wensen over. Op de verschillende activiteiten kwam slechts een handjevol mensen op af, sterker nog op sommige avonden kwam er gewoon niemand. Ach, ach, ach lieve mensen van het Welzijnskwartier. Doen jullie zo je stinkende best om die Rijnsburgers, Valkenburgers en Katwijk Binders wat bij te brengen krijg je stank voor dank. Ik kan jullie alleen maar sterkte toewensen en heel veel creatief vermogen bij het verzinnen van een nieuwe activiteitenreeks want het moge duidelijk zijn; deze Proeverij smaakt beslist niet naar meer.

Over smaak gesproken. De beelden die sinds kort de privé-tuin van selfmade zakenman Cor van Duijn aan de Noordwijkerweg sieren vallen niet bij iedereen in de smaak. Tja, over smaak valt te twisten. De beelden staan opgesteld aan weerskanten van het bord Landzicht en moeten het een en ander uitbeelden. Maar wat? De man met de pijl en boog zou weleens Cupido kunnen zijn. U weet wel, de Romeinse god van de liefde die met zijn pijlen het hart van z'n geliefde wist te raken. Cor is al decennialang onder de pannen dus of hij daar nu nog mee bezig is? Ik betwijfel het. Het ander beeld lijkt op een vrouw die zichzelf nog even aan het bijschaven is. Neen, dat duidt beslist niet op de vrouw van Cor, die ziet er prima uit. Het blijft dus gissen. Deze week is een nieuw beeld bijgekomen, overduidelijk een arrenslee met rendier. Wat dat betekent weet iedereen, de kerstmaand komt er weer aan. Tja, Sint moet nog aan land komen maar Cor is er al, het kon ook natuurlijk niet anders, vroeg bij. Hadden we dat ook niet verwacht?

Reageren? uicatcher@gmail.com

'Je moet klein beginnen'

Een mooi bedrag van 1039 euro voor de turnsters van DWS. | Foto: PvK

muntenactie n Een gezellige drukte vorige week zaterdag in winkelcentrum De Hoftuin. Tientallen sportievelingen van diverse Rijnsburgse sportverenigingen wachtten in spanning wat de muntenactie voor hun club had opgebracht en wie dit jaar dus de beste zou zijn.

Door Piet van Kampen

Zes weken lang konden klanten van de deelnemende winkeliers bij bepaalde artikelen of speciale acties munten krijgen. Een munt had een waarde van 50 eurocent. In het AH filiaal stonden kokers van de sportverenigingen waarin de munten konden worden gedeponeerd. Dus was het een kwestie van de vraag: welke club heeft de meeste fans onder de klanten?
Die vraag werd rond 13.00 uur beantwoordt door Daan de Mooij die de winnaar bekend maakte. Daan die op de hem bekende wijze het geheel verbaal aan elkaar smeedde voerde de spanning op. Van de vijf verenigingen waar munten voor waren gedoneerd stonden afgevaardigden op het plein in hartje Hoftuin te trappelen van ongeduld. Allen in afwachting van…. Tussendoor voerden de meiden van gymnastiekvereniging DWS een leuke show op als welkome onderbreking.

Klein beginnen

'Vorig jaar was Madjoe de eerste' wist De Mooij en hij liet hen even een paar balletjes in de korf gooien. Opwarmertje voor de finale.
De eerste cheque kwam tevoorschijn en was voor... . 'TV Rijnsoever met € 45,-' schalde de stem van Daan. 'Jullie zijn er voor het eerst bij dus iedereen moet klein beginnen' stak hij hen een hart onder de riem. Vervolgens ontving Rijnsburgse Boys een cheque van € 236,- en voor de Rijnsburgse IJsclub was er € 291,- aan munten in hun koker gestopt.
Het haalde het lange na niet bij de twee toppers die er nog over bleven. Ja en toen... Het moment suprème. 'Als ik nummer twee noem weet de ander gelijk wie eerste is, dus ik doe het andersom' rekte de ervaren Daan nog even tijd. Voelbare spanning bij de overwegend jeugdige sportievelingen van de finalisten Madjoe en DWS.. Het verlossende woord. 'Nummer één is geworden….. DWS!!.
Ontlading bij de turnsters. Het fraaie bedrag van € 1.039,- zal worden besteed aan toestellen en een muziekinstallatie. Madjoe werd goede tweede met een leuke injectie van € 889,- voor de clubkas.

´Biercomité Rijnsburg´ schenkt Ronald McDonald Huis € 34.000,-

Vlnr.: Cor en Nicoline Kralt, manager Nancy Haanappel, Hans Leeuwenburg, ass. manager Jennifer Blogg, Roel de Mooij en penningmeester Edwin Ludwig. | Foto: PR

gift n Op vrijdag 2 november overhandigde ´Het Biercomié Rijnsburg´ een prachtige cheque van maar liefst € 34.000,- aan het Ronald McDonald Huis Leiden.

Vlnr.: Karen Jegiew, Marissa Koot, Yenthe Lindhout en Jim Kea. | Foto: PR

Dit bedrag is door het Biercomité bijeen gebracht door de organisatie van de inmiddels traditionele bierstand op de route van de Bloemencorse én de organisatie van een Hollandse feestavond. Dit jaar vond deze plaats in Bar-Bistro de Roos. Het Biercomité, bestaande uit ondernemers Hans Leeuwenburg, Cor en Nicolien Kralt, Johan van Tilburg en Roel de Mooij. Het Biercomité Rijnsburg staat al 20 jaar tijdens de corso op hun vaste stek bij de fontein op de kop van de Oestgeesterweg in Rijnsburg. Johan van Tilburg: "ook dit jaar was het weer een feestje en waren de weergoden ons goed gezind, waardoor de opkomst weer geweldig was. We mogen na al die jaren rekenen op een trouwe fanbase, die ieder jaar graag naar onze evenementen komt. Sinds 2010 organiseren we ieder jaar ook nog eens een feestavond, waarvan ook de volledige opbrengst naar het Huis gaat. We zijn er enorm trots op dat we inmiddels vier kamers in het Ronald McDonald Huis structureel sponsoren. Dit jaar wordt onze bijdrage bestemd voor de nieuwe Daktuin, die in september jl. is geopend in het LUMC. Fijn om op deze manier te kunnen bijdragen aan een 'thuis ver van huis' voor ouders van zeer ernstig zieke kinderen." Het bestuur en het Huismanagement wil ´Het Biercomité´, de sponsors én alle Rijnsburgers die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt heel hartelijk danken voor deze fantastische opbrengst.

Wandelend langs het kerstverhaal

kerst n In de weken voor Kerst is er in de afgelopen jaren al vele malen een wandeling georganiseerd in Rijnsburg, waarbij het Kerstverhaal wordt verteld. De organisatie ligt in de handen van een aantal vrijwilligers die dit organiseren uit naam van de Protestantse Gemeente Rijnsburg.

Dit jaar zal de Kerstwandeling plaatsvinden op vrijdag 14 december. Tussen 18.30 en 19.15 uur kunt u vertrekken vanaf het Julianaschoolplein aan de Poel. Omdat parkeren aan de Poel lastig is, vraagt de organisatie of u met de fiets of lopend wil komen. Fietsen kunnen op het schoolplein van het Wellant College worden gestald. Een deel van de wijk Westerhaghe en Plan de Hoek is betrokken bij de organisatie. De bewoners die rondom de route wonen, voelen zich betrokken en sommige van hen nemen zelfs deel aan het verhaal of stellen hun tuin ter beschikking.


Toch is er nog meer hulp nodig. Mensen die een thermoskan koffie komen brengen, daar zou de organisatie heel blij mee zijn! Ook zijn ze nog op zoek naar iemand die bij een vuurkorf wil zitten, deze wil opstoken en daar met kinderen en ouders samen marshmallows wil roosteren.

De wandeling duurt naar verwachting een klein uurtje en eindigt met iets te drinken op het Julianaschoolplein. Daar kunt u ook nog even gezellig napraten met de andere wandelaars.


De kinderen die mee wandelen mogen een lampion of een zaklantaarn mee nemen, zo kunnen zij nog beter de weg zoeken in deze donkere dagen. U kunt gratis meewandelen, maar als u toch iets wil doneren, dan kan dat in de daarvoor bestemde bus die aan het einde van de wandeling klaarstaat. Wilt u de organisatie ondersteunen door koffie of thee te zetten, wilt u zich aan melden via Facebook Kerstwandeling Rijnsburg, of mailt u naar kerstwandelingrijnsburg@outlook.com. Ook als u op de hoogte van het laatste nieuws wilt blijven, dan kunt u de Facebook pagina ook liken.

Voorleesfestijn op Oranje Nassauschool

school n Een spannende ochtend in een gezellig volle aula, afgelopen woensdag op de Oranje Nassauschool.

Vier leerlingen streden er om de titel 'voorleeskampioen van school': Jim Kea en Marissa Koot uit groep 7 en Yenthe Lindhout en Karen Jegiew uit groep 8. Ze maakten het de jury, die bestond uit Joke Prins van de Bibliotheek Katwijk, juf Marlene van Gerven en Riny van Egmond, uit de oudergeleding van de MR, niet makkelijk. Het niveau lag hoog. Toch sprong Marissa Koot er voor de jury net bovenuit. Zij las een gedeelte voor uit het boek 'Dagboek van een muts- In de spotlights' van Rachel Renée Russell en wist precies op het juiste moment de passende emotie over te brengen, waardoor de luisteraars aan haar lippen hingen. Marissa is dus door naar de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, waarin ze het op zal nemen tegen de andere voorleeskampioenen van de basisscholen uit Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg. Veel succes toegewenst!

Spetterend grand gala sluit Katwijk van Oranje af

De Band Bereden Wapens is één van de acts op het Grand Gala. | Foto: PR Foto: Gerard Woittiez

gala n Wie getuige wil zijn van het spetterende gala ter afsluiting van Katwijk van Oranje Event heeft nu nog kans de laatste kaarten te bemachtigen. Het wordt een gala die zijn weerga niet kent, want de echte Starsisters komen naar Katwijk om zaterdag 17 november het bijzondere project 'Katwijk van Oranje' op passende wijze af te sluiten. De Starsisters met de zusjes Patricia Paay, Yvonne Keeley en Ingrid Ferdinandusse brengen zaterdag hun wereldberoemde act.

Uiteraard met als prachtige achtergrond het podium van TheaterTent 'Katwijk van Oranje'.

Daan de Mooij van Lollypop Entertainment heeft gezorgd dat er na het diner een geweldige show wordt neergezet, vol met zang en dans. Waarbij ook de gasten volop mee kunnen doen.

Stijl

Het project Katwijk van Oranje wordt 17 november in stijl afgesloten met een spetterend gala. Met mooi gedekte tafels, stijlvolle kleding - bij voorkeur van het bevrijdingsjaar 1945 - zoals rokkostuum of uniform. Maar ook smoking of een gala-jurk voor de dames is mogelijk. Het Grand Gala begint om 17.30 uur met een grootse ontvangst (incl. parkeerservice) in de TheaterTent met (pro)secco en een uitgebreid walking diner/buffet bereid door chefkok Franz Winter. Alle drankjes inclusief. En uiteraard wordt voor gepaste achtergrondmuziek gezorgd. U krijgt een plaats aan van de prachtig gedekte tafels van maximaal 10 personen. De avond gaat omstreeks 20.30 uur over in een avondvullend entertainment programma. Op het programma de beste muziek van de Big Band Fanfare Bereden Wapens, een show van Lollypop Entertainment met onder anderen musicalster Gerlinde Vliegenthart, Daan de Mooij, de muziek van de Andrew Sisters Revival met Patricia Paay, Yvonne Keeley en Ingrid Ferdinandusse en nog veel meer.

Prijzen

Kaarten voor het Grand Gala Katwijk van Oranje zijn verkrijgbaar à € 195,- p.p. (vanaf 17.30 uur), voor het Gala Katwijk van Oranje: € 120,- p.p. (vanaf 20.30 uur). Kiest u voor uitsluitend het Gala vanaf 20.30 uur dan mist u het walking diner/buffet en valetparking! Tickethouders ontvangen een reductie van 20% op huurkleding van Lollypop Entertainment. Deze avond is een coproductie van Oranjevereniging Katwijk aan Zee, Noordzee Zomerfestival en TTT Eventmanagement. Voor informatie en/of boekingen: info@ttt-eventmanagement.nl of 06 - 23 93 78 47 of loop even de pop-upstore binnen.

Kerkenveiling PKN brengt 26.000 euro op

kerk n De kerkenveiling van de Protestantse Kerk Rijnsburg heeft €26.0000, opgebracht

'Hoe goed je het ook voorbereid en ondanks alle ervaring die je hebt, het is toch altijd weer spannend hoeveel mensen er uiteindelijk de kerkenveiling bezoeken', aldus Cees de Mooij voorzitter van een daadkrachtige kerkenveilingcommissie.

Een voor driekwart uit nieuwe mensen gevormde crew van medewerkers zorgde, samen met een aantal routiniers, voor een goed geoliede machine op de kerkenveilingavond, vorige week vrijdagavond in De Voorhof. 'Naast de opbrengst draagt de kerkenveiling ook bij aan de saamhorigheid binnen de per 1 januari gefuseerde gemeentes', vervolgt Cees. Het topstuk van de avond bleek een bord dat tot 2006 aan de Grote Kerk hing en waarop de kerkdiensten van de Hervormde kerk stonden vermeld. Dit bracht tot ieders verrassing € 1.100 op.

Uitslag verloting
(nummers zijn lotnummers)

Hoofdprijs Elektrische fiets 4277

Reischeque € 500,- 1551

Dinerbon € 200,- 7974

Fotoshoot 6009

Dinerbon € 100,- bij

rest. De Buuren 7388

Onderhoud cv ketel 6434

Bon voor 1 kerstboom 6153

Bon Kapper Carl 7191

Dagboek Het Baken 6160

Bon € 50,- Het Strand 3393

Belastingaangiften a € 50,- 2877

Bon voor 1 kerstboom 3561

Fietstas Kees Droogh 3553

Vogelhuis Dobey 4347

1 bon € 20,- van Giezen 7101

Bon stomerij €16,50 235

Kappersbon J. Walters 164

Bon € 15,- Aan Kop kappers 4996

Bon van € 10,- Agaath mode 7391

Bon De Nachtwacht 4397

Bon grillworst

Slagerij de Mooij 7573

Prijs gewonnen bel of mail Annie Barnhoorn 071-4023307 E-mail: anniebarnhoorn@gmail.com

De Wegwijzer zamelt geld in

Afgelopen maand heeft basisschool De Wegwijzer geld ingezameld voor Giro 555. Dit naar aanleiding van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. De leerlingen uit groep 7 stonden te popelen om aan de actie te beginnen. Er werden verschillende acties bedacht om aan geld te komen. Zo werden er cupcakes gebakken, kaarten gemaakt, lege flessen opgehaald, gesponsorde spullen verkocht en klusjes gedaan. Na de herfstvakantie hebben we al het geld bij elkaar opgeteld en kwamen we op het prachtige bedrag van 1000 euro!

Najaarsconcert De Lofstem

muziek n De christelijke gemengde zangvereniging De Lofstem geeft ieder jaar een concert in de Immanuélkerk te Rijnsburg.Meestal een Kerstconcert maar dit jaar is er een bijzonder Najaarsconcert.

Tijdens dit concert dat gezongen wordt door de vaste leden en projectkoorleden, valt te beluisteren delen uit de Messiah van G.F.Händel en liedbewerkingen van Tom Parker. In het eerst deel van het concert komen de prachtige werken uit de Messiah aan de orde zoals "And the Glory of the Lord", en natuurlijk het beroemde "Hallelujah".Het concert wordt begeleid door orgel en piano, hobo en fluit. Deze instrumenten ondersteunen het koor en samen met de sopraan zullen de werken uit de Messiah ieder doen genieten. In het tweede deel van het concert komen de bewerkingen van Tom Parker aan de beurt. Tom Parker bewerkte klassieke werken zodat deze toegankelijk werden voor de huidige generatie .Het was een opzienbarend fenomeen en heeft veel succes gehad in het verleden maar de werken zijn nu nog steeds populair. "Standing by" en "Stay with me till the morning" zijn onder andere de liederen die door het koor en de sopraansoliste zullen worden uitgevoerd. De instrumentalisten zullen onder andere"How beautiful are the feet" spelen en "Number21".De medewerkende solisten zijn: Marjo van Someren; sopraan, André de Jager; orgel/piano, Kees Alers; fluit, Arjo Hovenkamp; hobo. De algehele leiding heeft dirigent Bert Visser.

Wilt u van dit muzikale feest komen genieten dan bent u van harte welkom op vrijdag 23 september in de Immanuélkerk in Rijnsburg. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.15 uur. Toegang € 12,50. Programma gratis aan de zaal.

Jubileumjaar

Aan het einde van het jubileumjaar kijk ik als voorzitter met een trots gevoel terug op wat we met z'n allen bereikt hebben. Want dat het niet ongemerkt voorbij is gegaan, dat is wel zeker.

Het begon heel toepasselijk met het spelen van de volksliederen bij de voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal in de Johan Kruijf Arena. Toen op 23 juni onze eigen receptie/reünie met aansluitend DE taptoe op sportpark Middelmors. Het weer zat mee en ik had de eer onze prachtige USB-stick aan de burgemeester te overhandigen. Een USB met het gehele repertoire vanaf de eerste lp in 1974 erop. Die taptoe is een geweldige vorm van samenwerking met DVS Katwijk, Adest Musica Sassenheim en K&G Leiden. Op deze manier kunnen we ieder jaar hier in de regio een mooie taptoe organiseren voor jullie als thuispubliek en dus om de vier jaar in Rijnsburg. In juli een schitterend weekend in Duitsland waar we meerdere keren de theater uitvoering van onze show mochten doen op het binnenplein van Slot Mariënburg. En dan, omdat we WMC-kampioen op de mars werden in 2017, ook de eer krijgen om deel te nemen aan Taptoe Delft. Eén van de mooiste taptoes van Nederland en wij waren erbij! In september mocht iedereen op de foto voor het mooie plaatjesboek van supermarkt COOP uit Katwijk aan de Rijn. Heel leuk om te zien hoe iedereen zijn best doet het boek vol te sparen. Binnen de club is al echte ruilhandel ontstaan. Maar ik denk dat iedereen die afgelopen weekend in Tripodia was het kan beamen. Het jubileumjaar kwam daar tot zijn hoogtepunt. Samen met Allstars Coverband uit Sassenheim speelden we het dak eraf. Dat werd me daar een swingende boel, fantastisch! We hebben als Flora Band nog veel meer optredens gedaan maar ik haal er voor het gemak even de hoogtepunten uit. En het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Dankbaar en trots ben ik op al die mensen die zich belangeloos inzetten voor onze club. Echt bijna iedereen doet wel wat binnen onze vereniging en dat geeft zo'n geweldig clubgevoel! We doen het echt met z'n allen. Muziek verbroederd, in voor en tegenspoed! Kom maar op met de volgende 50 jaar!! We gaan er met z'n allen tegenaan!Wilfried de Mooij, voorzitter Show-, Marching- en Concertband Flora Band Rijnsburg

Vakantie 2019? Oekraïne!

vakantie n Ben je 17 jaar of ouder? Dan is dit je kans om komende zomer een heel bijzondere ervaring op te doen! Bezig zijn met kansarme kinderen van 8 t/m 16 jaar. Ga dan mee met Kamp Oekraïne 2019 van Stichting Oekroe in Rijnsburg.

Voor het 17e achtereenvolgende jaar hopen we van 5 t/m 20 augustus 2019 zo'n 200 kinderen een heerlijke vakantie in de Unterkarpaten in Oekraïne te bezorgen. We doen dat op 3 verschillende locaties. We doen sport en spel met ze en natuurlijk wordt hen het Evangelie verteld en voorgeleefd! De Nederlandse vrijwilligers komen uit verschillende plaatsen, vooral Rijnsburg, Katwijk en Rouveen, en hebben een verschillende kerkelijke achtergrond. Werkt u/jij liever met je handen, ga dan van DV 8 t/m 19 april 2019 mee met Handen Wapperen van Stichting Oekroe, al weer voor het 13e jaar. We gaan dan, samen met Oekraïners een gebouwtje geschikt maken voor kinderopvang of een deel van een ziekenhuis opknappen.
Kom dinsdag 20 november om 20.00 uur naar De Voorhof, Vliet 36 in Rijnsburg voor de informatieavond over Kamp Oekraïne 2019 en Handen Wapperen 2019 van Stichting Oekroe. Het verplicht je tot niets. Je wordt er alleen maar wijzer van! Je krijgt daar dan allerlei info te horen en te zien! Neem ook gerust een kijkje op www.oekroe.nl en op Facebook. Info: 071-22787 of 06-53714712 Jaap de Mooij, Christinalaan 15, 2231 ZP Rijnsburg.

Marline Schoneveld haalt brons

Stichting Oekroe gaat samen met Oekraïners een gebouwtje geschikt maken voor kinderopvang of een deel van een ziekenhuis opknappen.| Foto: PR

Vakfotograaf Marline Schoneveld, Rokkifotografie uit Rijnsburg heeft op 3 november de kwalificatie brons Master behaald. Deze kwalificatie wordt toegekend door Master Photographers Network (MPN); een netwerk van professionele fotografen dat als doel heeft het niveau van creatieve professionele fotografie op een hoog peil te houden. Voor vakfotografen is een Master-titel een bijzondere erkenning voor hun werk. Daarnaast is deze titel een bevestiging voor de consument dat zij met een gekwalificeerde vakfotograaf te maken heeft, wiens werk door internationale topfotografen is getoetst.

Boekenstandaard maken in het Dorpshuis Rijnsburg

knutselen n In het Dorpshuis Rijnsburg is altijd wel iets leuks te doen!

Zo kun je op 21 november van 15:00 tot 17:00 boekstandaarden maken. Geheel naar eigen smaak. Kinderen kunnen voor €2 knutselen aan hun eigen boekstandaard. Adres: Hofweide 1 Rijnsburg

Gaat versmarkt standplaats naast Hoogvliet verdwijnen?

Ten haken spant samen met Samen met de gedupeerde ondernemers een rechtszaak aan tegen de gemeente Katwijk. (Foto: PR)

markt n Veel klanten zijn er aan gewend om als zij naar de supermarkt zijn geweest nog even iets op het versplein er naast te kopen. Groente- en fruit, noten en delicatessen, kipproducten, vis, een loempia of een bloemetje. Op verschillende dagen bieden afwisselende kooplui hun waren aan. Een vertrouwd beeld. De vraag rijst of dit zo zal blijven nu Wiggert ten Haken, eigenaar van het stukje grond, noodgedwongen een proces tegen de gemeente heeft aangespannen.

Ruim 7 jaar geleden stond het pand aan de Hoofdstraat 102 er verpauperd bij. Hoog onkruid er omheen. Ten Haken zag mogelijkheden om er iets mee te gaan doen en kocht het. Aanvankelijk wilde hij er een eetcafé in vestigen met een leuk terras erbij. Het bestemmingsplan van detailhandel naar horeca wijzigen bleek echter niet haalbaar. Desondanks werd het pand opgeknapt en bakker Van Maanen trok er in. Het achter gelegen privéterrein met detailhandelsbestemming werd een plaats voor marktkooplui waar in Valkenburg behoefte aan was.
De eerste bloemenman kreeg echter gen vergunning omdat het geen door de gemeente aangewezen officiële standplaats was. Ten Haken maakte bezwaar en de weigering voor een vergunning werd door de gemeente ingetrokken. Het stond nu zwart op wit dat het geen openbaar terrein was maar privé terrein waar ambulante handel gedreven mocht worden. De standplaats werd uitgebreid met een kaasboer, noten-en delicatessen handel, groenteboer, viskraam en een kippenboer. In september 2017, na 5 jaar, werd er door buren een klacht ingediend vanwege geuroverlast van de visboer en de kippenboer. Een half jaar later kreeg Ten Haken bericht van de gemeente om per direct met deze activiteiten te stoppen onder dwangsom van € 6.000,- per overtreding.

Bezwaar

Ten Haken maakte bezwaar tegen dit voor hem onwelkome besluit. De gemeente dacht de klacht op te kunnen lossen door er een officiële standplaats van te maken volgens de regelgeving van het nieuwe standplaatsenbeleid. Zou de grondeigenaar hier blij mee zij nu het officieel werd? Momenteel staan er op woensdag de groenteboer en de notenhandel; op donderdag de visboer; op vrijdag de kippenboer, de groenteman en de bloemenman en op zaterdag de groenteman, de notenhandel en de bloemenman. De notenhandel wil er zelfs nog een dag bij hebben. Ten Haken verdiepte zich in het nieuwe standplaatsenbeleid en werd met het volgende geconfronteerd: geen kippenboer, visboer en loempiakraam i.v.m. geuroverlast. De groenteman en de notenhandel mogen slechts 1 dag per week staan. En erger nog: er mag slechts 1 handelaar per dag staan.
Op die manier is de locatie voor zowel Ten Haken als de ondernemers niet rendabel meer. Dus klom Ten Haken weer in de pen. In juni 2012 zwart op wit krijgen dat het geen openbaar terrein is maar privé terrein met bestemming detailhandel en 6 jaar later wordt er gesteld dat het openbaar terrein is omdat er handel gedreven wordt waar iedereen toegankelijk is.

Advocaat

Ten Haken liet het er niet bij zitten, heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente en heeft een advocaat moeten inschakelen. Helaas was de uitkomst van de bezwaarprocedure niet positief. Ten Haken: 'Het is echt onbegrijpelijk dat de gemeente blijft stellen dat het hier om openbaar terrein gaat waar de gemeente de regels bepaalt. Dat is toch iets heel anders dan ik in 2012 zwart op wit bevestigd kreeg' stelt hij terecht. Samen met de gedupeerde ondernemers wordt er een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Katwijk. Als woning is deze locatie onverkoopbaar omdat er dagelijks honderden auto's langs de voordeur rijden en de winkelwagentjes bijna in de achtertuin zullen staan.

Uitsterfbeleid?

Destijds is gebleken dat op het Castellumplein de standplaatsen niet rendabel waren. Moeten de ondernemers op het terrein van Ten Haken die het goed doen gaan verdwijnen? In de nieuwe woonwijk 't Duyfrak is geen enkele winkel en in het dorp zelf is er heel weinig detailhandel, zeker geen specialisten zoals een groenteman, een noten-, kip,- en vishandel waar de consument terecht kan. Wat wil de gemeente? Een goed aanbod voor de inwoners of een in de toekomst weer een verpauperd pand met onkruid er omheen?

Afscheid van het Diabetesfonds

vrijwilliger n De gemeente Valkenburg heeft in de week van 29 oktober t/m 3 november weer gecollecteerd voor het Diabetes Fonds. De opbrengst dit jaar is €2145,16.

Met de opbrengst van de collecte werkt het Diabetes Fonds aan betere behandelingen en genezing van diabetes. 35 jaar geleden is Anneke van der Meij begonnen als organisator van het Diabetes Fonds in Valkenburg. Zij heeft dit alle jaren met veel zorg gedaan. Helaas heeft ze besloten het stokje door te geven aan de jongere generatie. Anneke namens het Diabetes Fonds hartelijk dank voor je goede inzet.

Afhaalpunten De Rijnsburger/Valkenburger

Krant n De afhaalpunten voor De Rijnsburger zijn onlangs uitgebreid. Zo kunt u De Rijnsburger meenemen vanuit het Dorpskantoor De Burgt, AH in De Hoftuin, Gemeentehuis Katwijk, Hoogvliet Oegstgeesterweg en in de Vlietstede.

Burgemeester Cornelis Visser presentator van de negende Bijbelquiz in Rijnsburg

Voor de eerste keer in zijn leven toonde burgemeester Visser zich een ware quizmaster. | Foto: PR

quiz n Op maandagavond 5 november presenteerde burgemeester Cornelis Visser de jaarlijkse Bijbelquiz van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in de Voorhof.

De IJsverenigingen hopen nog op een 333 meter baan. | Foto: PR Foto: Henk Perdok

Na een promotiefilmpje ging de quiz van start. Dit jaar stonden de volgende thema's op het programma: uitspraken van Jezus, Wetten en regels, Mens & milieu, Toeristen en vreemdelingen, Met andere ogen en Wonderen. In totaal kregen de zeventig deelnemers 42 vragen te beantwoorden, sommige makkelijk, andere pittig. Voor de eerste keer in zijn leven toonde onze burgemeester zich een ware quizmaster. Ondanks dat hij dit nog nooit gedaan had, was dit hem niet aan te zien. Dat de burgemeester graag onder de mensen is, bleek wel toen hij na de introductie het podium verliet om zich tussen de deelnemers te voegen. Dit gaf gelegenheid voor interactie met de deelnemers met grapjes en opmerkingen over en weer. Na de quizvragen werden aansluitend de antwoorden doorgenomen waarbij de deelnemers zichzelf na mochten kijken. Daarbij bleek dat sommige vragen toch moeilijker waren dan verwacht. Voor velen was dit dan ook een leerzame avond. De uitslag van de groepen luidde: eerste plaats voor Wijk Frederiksoord- De Bloem met gemiddeld 35 punten, tweede plaats voor Wijk Oude hart Noord met gemiddeld 32,2 punten en derde plaats voor de Groep Ria en Lenie met gemiddeld 31,5 punten. De individuele scores varieerden van 11 tot 40 punten. Henk van Egmond eindigde op de eerste plaats met 40 punten. Een gedeelde tweede plaats met 36 punten was er voor ds. Albert Meek, ds. Pieter v.d. Ende en Lenie Offereins. De winnaars namen onder luid applaus de prijzen en bloemen in ontvangst. Ook burgemeester Cornelis Visser werd bedankt voor het mogelijk maken van weer een geslaagde quizavond. Volgend jaar krijgt iedereen opnieuw een kans bij de jubileumeditie van de bijbelquiz in Rijnsburg: de tiende namelijk!

RIJC actief op vele fronten

ijsclub n De derde plaats gehaald bij de muntenclubactie, genomineerd voor het RABO Wensenfonds, actief blijven voor de 333 meterbaan en het realiseren van 36 pr's bij de 1e cupwedstrijden te Leiden waren acties van de RIJC.

Tijdens de 1e cupwedstrijden op de Leidse IJsbaan werden er onder een geweldige entourage weer vele pr's gereden door de jeugd. Eén van de ouders merkte op ' Het lijkt Thialf wel'. In bijna alle categoriën werden er maar liefst 3 wedstrijden gereden. Bij de mini's reden Ilse Vooijs en Max Warmerdam 3 pr's. Alle pr's worden dit jaar weer omgezet in euroknaken door sponsor Woodzkozijnen.
De RIJC is genomineerd voor het RABO Wensenfonds en hopen met dat geld nieuw materiaal voor het Krachthonk te realiseren. Bij de Muntenclubactie haalde De RIJC maar liefst 582 munten op. Met name de schaatsfoto op de Vliet leverde heel wat munten op. De 291 euro zal aldus Debby Schouten gebruikt worden voor een moderne RIJC zomeroutfit. Ook bedankte zij de winkeliers en A.H van de Hoftuin voor de actie en gaf aan op de vraag van presentator Daan de Mooy, dat de realisering van de 333 meterbaan nog steeds open is. Op donderdag 29 november zal er op de ledenvergadering van de RIJC door de bestuursleden Jos Arts (voorzitter) en Willem van Vliet (secretaris) informatie gegeven worden m.b.v. een powerpoint over de nieuwe ijsbaan. Daarbij zijn de 3 Katwijkse ijsclubs druk bezig ideeën uit te voeren om meer geld in te zamelen voor de hopelijk 333m baan.

Help de ijsverenigingen aan 333m ijs

ingezonden n De 333 meter ijsbaan in de regio is voor de Katwijkse ijsverenigingen van essentieel belang. Door de grotere capaciteit, en omdat het een door de KNSB erkende wedstrijdbaan is kunnen trainingen van verschillend niveau gelijktijdig en met grotere groepen, alsook wedstrijden allemaal in Leiden plaats vinden.

Hoewel het college van Leiden heeft aangegeven niet meer voor de 333m baan te willen gaan, valt de definitieve beslissing pas in de raadsvergadering van januari 2019. Er is dus nog een kans. Als de gemeenten Alphen a/d Rijn en Katwijk deze maand positief beslissen zal dat een geweldig signaal zijn aan Leiden om de 333m baan toch te realiseren. Er is veel geld nodig voor deze baan. Voor de gemeente Katwijk gaat het om € 388.000,-.
U kunt daar aan bijdragen. door 5 proeflessen te nemen op de Leidse ijsbaan voor slechts € 33,33.
Mail naar leden@ijsclubvoorwaartskatwijk.nl om u aan te melden.

Obligatie

Maar u kunt nog meer doen. Door een groene obligatielening te kopen voor E 333,33 geeft u een extra impuls aan de Katwijkse bijdrage voor de realisering van de 333m baan in de regio. Ga hiervoor naar de website: www.333m.nl. (voor de obligaties geldt de garantie dat bij niet door gaan van de 333m baan het geld niet wordt geïnd).

Groot feest bij Flora Band & Friends

Met een spetterend concert in Tripodia sloot de Floraband het jubileumjaar af. | Foto: PR

muziek n Afgelopen zaterdag, 10 november, speelde Show-, Marching- en Concertband Flora Band uit Rijnsburg in Tripodia als afsluiter van hun jubileumjaar. Zij organiseerden het concert Flora Band & Friends zelf, met als 'friends' de coverband Allstars uit Sassenheim.

De muzikanten van Allstars waren niet de enige aanwezige vrienden bij dit concert, dat in Tripodia Katwijk werd gehouden. Om half acht, toen de deuren van de zaal open gingen, stond Just4Fun klaar om het al aanwezige publiek alvast op te warmen. Zij speelden lekkere herkenbare nummers in allerlei medleys zoals 'Eurovision Classics' en de Ramses Shaffy medley. Even over achten kwamen de muzikanten van de Flora Band op het podium en direct achter hen aan coverband Allstars. Samen openden ze de avond met 'Crazy in love' van Beyoncé. Vanaf toen was het direct feest in de zaal. Een groot applaus haalde cornettist Niels van Iterson binnen met zijn solo op de mondharmonica tijdens het prachtige nummer 'Pianoman' van Billy Joel, onder begeleiding van de Flora Band en met zang én piano van Allstars. In de pauze vermaakte DJ Erik Bos het publiek door in dezelfde stijl een paar heerlijke plaatjes te draaien. Na de pauze werd het een nog groter feest met de 'Uienmedley' van de Flora Band. De hele zaal, in totaal zo'n 400 man publiek, ging helemaal los op nummers van Marco Borsato, André Hazes en Guus Meeuwis. Ook de nummers van Allstars, met en zonder Flora Band zorgden voor een volle dansvloer. Om 23.00 uur zat het programma van de Flora Band erop en heeft Allstars nog een uur de zaal laten feesten. Het Flora Band & Friends concert was het laatste onderdeel van de viering van het jubileumjaar van de Flora Band. Zij bestaat dit jaar namelijk 50 jaar. Eerder organiseerde de Flora Band een reünie en een taptoe op Sportpark Middelmors.

CDA wil actie Brouwerstraat

verkeer n Het CDA heeft afgelopen week schriftelijke vragen bij het college ingediend die ingaan op de veiligheid en overlast in de Brouwerstraat. De afgelopen maanden zijn enkele (steun)fractieleden hard aan de slag gegaan om op basis van dit langlopende dossier de pijnpunten bloot te leggen. Raadslid Dick Oudwater: "Het nieuwe college zit er nu vier maanden. Het is tijd voor actie." Tijdens de Algemene Beschouwingen van 8 november kwam de Brouwerstraat al aan bod. Een motie van de VVD haalde het niet. De Mooij: "De wat simpele oplossing van de VVD om aan beide kanten van de straat een bord 'verboden voor vrachtwagens' te plaatsen is niet de oplossing want hiermee ook de Hoftuin niet meer bevoorraad worden. Het ligt een stuk ingewikkelder." Het CDA wil dat alle opties helder in kaart worden gebracht zodat daarna de meest effectieve oplossing kan worden gekozen. De Brouwerstraat heeft een dubbelfunctie: het is een ontsluitingsweg, maar het is ook een woonstraat. Met de realisatie van De Horn wordt die woonfunctie alleen maar groter. Deze dubbelfunctie maakt het lastig om in te schatten wat de juiste maatregelen zijn. Het CDA heeft het College een voorzet gegeven door verschillende inrichtingsmaatregelen voor te stellen. Nu is het College aan zet.

Training Vitale Mantelzorger

Welzijnskwartier n Mantelzorgondersteuning organiseert een training speciaal voor mantelzorgers. Gedurende deze training kunt u samen met andere mantelzorgers leren zo vitaal mogelijk te blijven.

Ontdekken wat u energie geeft en wat energie vraagt. En leren hoe u de balans kunt bewaken. Ook is er aandacht voor uw netwerk, goed voor uzelf zorgen, en uw specifieke mantelzorgsituatie. Tijdens de training maakt u een persoonlijk plan voor uzelf en uw eigen situatie.

De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2 uur. De eerste 4 bijeenkomsten vinden wekelijks plaats, de laatste bijeenkomst is een terugkombijeenkomst die wat later plaatsvind. De data voor de training zijn: donderdag 22 november, 29 november, 6 december, 13 december en 7 februari van 19.00 tot 21.00 uur. Locatie is de Burgt in Rijnsburg. Voor de continuïteit tijdens de training is het belangrijk dat u alle data aanwezig kunt zijn. Tijdens de training zijn we met maximaal 8 mantelzorgers.

De trainers zijn Asli Filiz, sociaal werker van Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning en Trudie Hoek, sociaal werker van Welzijnskwartier en Team Sociale Ondersteuning.

De training is bedoeld voor mantelzorgers uit de gemeente Katwijk en wordt u kosteloos aangeboden.

Opgeven voor de training of informatie vragen kan bij:

Asli Filiz, Sociaal Werker Mantelzorgondersteuning

aslifiliz@welzijnskwartier.nl

071-4033323 of 06-12114636

ZONDAG 18 november

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
10.00 uur: n.b.

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: Simon van Groningen

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. ds. G. van Dijk,
Maassluis

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. P. Niemeijer

Protestantse Gemeente
Rijnsburg
Grote kerk

9.30 uur: ds. K.W. de Jong,
Woerden
17.00 uur: ds. A. Haasnoot
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. L. Hoftijzer
17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende
De Voorhof
9.30 uur: ds. A. Haasnoot

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. R. Heida, em. Monster
17.00 uur: leesdienst

Hervormde Gemeente

10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
18.30 uur: ds. J.B. Kamp, Arnhem

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: dhr. M. de Ridder,
Sassenheim

R.K. St. Joannes Katwijk
Vrijdag 20.00 uur:
Jubileumconcert Vocalis
Zaterdag 19.00 uur:
Taizéviering, GV, werkgroep
Zondag 10.00 uur:
Eucharistieviering,
Boris Plavcic, Vocalis

Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Jos Lindhout
19.00 uur: Bijbelstudie

Vitaminen voor kinderen

vitaminen n Vaak stellen ouders de vraag of het wel nodig is dat kinderen extra vitaminen slikken. Het antwoord is: in principe natuurlijk niet! Als uw kind voldoende gezond eet hoeft het geen extra vitaminen te nemen.

Tegenwoordig is het helaas zo dat kinderen vaak veel tussendoortjes nemen en daarnaast is fastfood erg populair! Daar komt nog bij dat de jeugd van tegenwoordig vaak te vet eet en voeding voor kinderen bevat vaak veel suiker, wat eigenlijk ook in beperkte mate genuttigd zou moeten worden. Tel daar nog bij op dat kinderen tegenwoordig steeds minder bewegen. Dit alles gaat ten koste van de natuurlijke weerstand van de kinderen.

Het voedingscentrum adviseert een multivitamine tablet als er toch gekozen wordt voor extra vitaminen. De multivitamine tabletten moeten tot maximaal één maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van elke vitamine bevatten. Ook bij langdurig gebruik levert een dergelijke tablet dan zeker geen ongewenste te hoge inname van vitaminen en mineralen op.

Voor de opbouw van de botten hebben kinderen in ieder geval voldoende vitamine D nodig. Vitamine zorgt voor een goede opname van kalk uit de voeding voor de opbouw van de botten. Kinderen van 0 tot 3 jaar hebben voldoende van deze vitamine nodig. Bij het geven van borstvoeding wordt in ieder geval geadviseerd elke dag wat extra vitamine D druppels te geven.

Kinderen vanaf 3 jaar kunnen eventueel een multivitamine gebruiken als zij slecht eten of een slechte weerstand hebben. Daar zijn tabletjes met goede kleuren, vormen en smaken voor te krijgen zodat zij dat niet vervevelend vinden.

Meer weten over geneesmiddelen, goede voeding en vitaminen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.

In de bus

De laatste keer dat ik je zag,

Keek je naar me,

Ik gaf je een lach,

En je staarde naar me,

Ik blies je een kus,

En je zwaaide naar me,

Ik zat in de bus,

Je kwam achter me aan gerend

Wat jammer nou toch,

Dat je mij niet kent,

Zo'n leuk joch

En ik weet niet eens wie je bent!

Uit: 1001gedichten.nl