Katwijk Speciaal

28 januari 2020

Katwijk Speciaal 28 januari 2020


Podium voor sporters

De winnaars van de Sportverkiezingen op een rijtje. | Foto en tekst: Piet van Kampen

sportgala n Vorige week vrijdagavond lag de rode loper weer uit bij Het Dorpshuis in Valkenburg voor de Avond van de Sport. Tientallen sporters, supporters en genodigden wandelden er naar binnen om de jaarlijkse Sportverkiezingen bij te wonen. Een happening in een volle sporthal die alweer voor de vijfde keer werd georganiseerd.

Ook voor de vijfde keer was het Krijn Schuitemaker die met zijn heerlijke vlotte babbel de avond presenteerde. Hij verzorgt dit jaarlijks met een bekende sportman of vrouw. Dit jaar tijdens een één-tweetje met Fons Groenendijk, ex-profvoetballer en tot voor kort trainer bij ADO Den Haag. Dat de gemeente Katwijk barst van het talent werd ook deze avond weer duidelijk. Een sprekend voorbeeld hiervan is zwemmer Arno Kamminga die al eerder sportman van het jaar werd en nu de internationale top heeft bereikt waar hij het ene na het andere succes boekt.

Wie werden het dus dit jaar? Het publiek kon stemmen voor winnaars van Bijzondere Initiatieven en Bijzondere Bijdragen aan de sport. Via een pitch van 1 minuut mochten de afgevaardigden van verenigingen en bedrijven zich presenteren. De winnaar van het Bijzondere Initiatief werd de dansgroep Sjansee die mensen met een beperking plezier laat beleven en KBM (Katwijkse Bouw Maatschappij) voor haar bijdrage aan de sport in onze gemeenschap. In de categorie bestuurders ging de hoogste eer naar Jan en Carry Hoek (Skuytevaert) en bij de verenigingen scoorde Quick Boys het hoogst. Aan de jury de taak om uit de drie nominaties de sportman, de sportvrouw, de sportploeg en de sportbelofte van het jaar 2019 te selecteren. Aan Fons Groenendijk de eer om de respectievelijke enveloppen te openen. Sportman van het jaar werd Floris Hoek (vechtsporten) die zich naar de eerste plaats knokte en zijn vrouwelijke collega Jennifer Anasanya gleed als bobsleester het hoogste podium op. Sportploeg van het jaar werd Dames 1 van korfbalvereniging Grasshoppers die wederom naar de landstitel hopten. Sportbelofte Wendy van Leeuwen (boksen) vocht zich naar de eerste plaats, een erkenning voor de in haar aanwezige talenten.

Lokaal sportakkoord bekrachtigd

Wethouder Van Helden ondertekend mede het Sportakkoord. | Foto: PvK

akkoord n Voorafgaand aan de jaarlijkse Sportverkiezingen van afgelopen vrijdag werd in de sporthal bij Het Dorpshuis in Valkenburg het lokale sportakkoord getekend.

Wethouder Adger van Helden plaatste namens de gemeente zijn handtekening in het bijzijn van veel afgevaardigden van 30 verenigingen en organisaties die zich aan het akkoord hebben verbonden.

Van Helden: 'Het sluit mooi aan op het Nationaal Sportakkoord en past goed in de gemeentelijke Maatschappelijke Agenda'. In deze agenda zijn er experimenten en uitdagingen benoemd waarvan de eerste in dit jaar zullen worden uitgevoerd.

Het lokale Sportakkoord is een uitwerking van het Nationaal Sportakkoord waarin kennis en ondersteuning beschikbaar is gesteld door het ministerie van VWS (o.a. welzijn), Vereniging Sport en gemeente en het NOC*NSF. Het akkoord wordt breed gedragen en heeft tot doel om inwoners van de gemeente Katwijk van alle leeftijden met plezier te laten sporten en bewegen. (PvK)

Rubriek n Gezien door Céline

Rijnvogels
weten weer wat winnen is

Daniëlle Verdoes gaat in Zweden het ijs op om geld bij elkaar te schaatsen voor Skate4Air. | Foto: Piet van Kampen

Daniëlle schaatst voor Skate4air

'Levenslicht' onthuld in
gemeentehuis

Ik wil mijn grenzen verleggen'

Onthulling 'Levenslicht' eerste actie rond 75 jaar bevrijding

Adult Southern Royal Albatross (Diomedea epomophora) swimming on a smooth ocean surface off Kaikoura in New Zealand. Foto: Marc Guyt

Holocaustmonument n Vorige week woensdag werd in de hal van het gemeentehuis een bijzondere monument onthuld: 'Levenslicht'. Het symboliseert de levens die in de Tweede Wereldoorlog ook in onze gemeente werden gelaten. Burgemeester Cornelis Visser onthulde samen met mevrouw Levy van de Joodse Gemeenschap uit Leiden het markante kunstwerk.

Door Piet van Kampen

Het holocaustmonument Levenslicht is tot 2 februari te zien in het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen

Jaarlijks wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari van dit jaar is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosengaarde om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti. In de cultuur van deze volken zijn stenen belangrijk. Het vormde de inspiratiebron voor de kunstenaar die in samenspraak met Holocaustoverlevenden en hun familie tot dit ontwerp kwam.


Landelijk

Op 16 januari werd in Rotterdam het hele kunstwerk van 104.000 stenen gepresenteerd. Het is het aantal gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna zijn de stenen verspreid over de 171 deelnemende gemeenten waaronder ook Katwijk.

Het monument licht langzaam op en dooft vervolgens weer. Dit gaat een aantal seconden om en om. Het symboliseert een ademhaling als licht en houdt de herinnering aan de slachtoffers levend. De onthulling van het monument is de eerste activiteit in de reeks van vele die de vier gezamenlijke Oranjeverenigingen uit de dorpskernen in samenwerking de gemeente rondom 75 jaar bevrijding op het programma hebben staan.

Het monument is tot en met 2 februari in de hal van het gemeentehuis te bezichtigen.

Iets minder schade tijdens de jaarwisseling

vandalisme n Burgemeester Visser: "Het is ontzettend jammer te moeten constateren dat er ook dit jaar weer schade is ontstaan. We doen er alles aan schade als gevolg van vuurwerk tot een minimum te beperken. Van handhaving, preventie tot communicatie. De jaarwisseling is een feest. Zonde dat dit met vernielingen gepaard gaat. We blijven, samen met de politie, de strijd aangaan tegen vuurwerkvandalisme."

Naast een uitgebreide campagne met de slogan 'Houd de boel heel', handhaven de politie en GOA's in deze periode heel intensief. Jongeren die betrapt worden met (illegaal) vuurwerk buiten de toegestane periode krijgen een straf opgelegd via HALT. Ook verwijdert de buitendienst van de gemeente waar mogelijk schadegevoelige materialen of sluit deze af.

Schade in de buitenruimte

In aanloop naar de jaarwisseling leek de schade mee te vallen. Toch hebben medewerkers van de buitendienst uiteindelijk toch behoorlijk wat vernielingen geconstateerd. De schade zit vooral in het vervangen van afvalbakken, verkeersborden en speeltoestellen. De kapotte materialen zijn inmiddels vervangen. Schade aan straatkolken wordt niet meegenomen in het totaalbedrag. Een kapotte kolk wordt pas later in het jaar zichtbaar, bijvoorbeeld na een zware regenbui. Het aantal kapotte kolken als gevolg van de jaarwisseling 2018/2019 is uitgekomen op ruim 18.000 euro. Dit is bijna 6.000 euro lager dan het jaar ervoor.

Aanpak

Alle schadelocaties zijn bekend en van de vernielde materialen zijn foto's gemaakt. Deze worden doorgegeven aan de politie. Ook u kunt helpen. Heeft u gezien dat materiaal werd vernield en/of heeft u foto's of filmpjes van vernielingen? Meld dit bij de politie, zodat de gemeente de schade op eventuele daders kan verhalen.

Lezing over zeevogels 'Down Under'

Australië n Vrijdagavond 31 januari vertelt de Katwijkse wereldreiziger Marc Guyt in De Roskam over zijn vogelreis op een expeditie-schip in de roerige wateren ten oosten van Nieuw-Zeeland. Met fantastische foto's.

De wateren rond Nieuw-Zeeland liggen op roemruchtige, stormachtige breedtegraden, die ook wel de 'roaring forties' en 'furious fifties' worden genoemd, en door vogelaars de Albatross Latitudes. Mede dankzij dat onstuimige weer, en door de voedselrijkdom en de aanwezigheid van veel (vaak onbewoonde), eilanden kent dit deel van de wereld de grootste variatie aan zeevogels ter wereld.

Rondom de ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland gelegen eilandengroepen als de Snares, Bounty, Antipodes, Auckland, Campbell, Chatham en Macquarie Islands komen meer dan 40 échte zeevogelsoorten voor. Echte zeevogels zijn vogels die buiten de broedtijd om hun hele leven op volle zee verblijven, en daaraan helemaal zijn aangepast. In deze regio gaat het bijvoorbeeld om tien soorten albatrossen (die zich zonder sterke winden niet zo makkelijk zouden kunnen verplaatsen) en meer dan twintig soorten stormvogels, pijlstormvogels, prions en stormvogeltjes.

Tijdens de expeditie-cruise waarmee Marc Guyt meevoer werden ook diverse eilanden aangedaan, met zodiacs. Op die eilanden zitten onder meer diverse soorten pinguïns, maar ook verschillende zangvogelsoorten, waarvan de meeste alleen op deze eilanden voorkomen (de zogenoemde endemen). Marc is een gekend vogelfotograaf (en mede-eigenaar van een fotobureau) en kan zijn lezing voor de Vogelclub Katwijk opluisteren met spectaculaire foto's.

De lezing in De Roskam in Katwijk aan den Rijn begint vrijdagavond 31 januari om 20.00 uur. Iedereen is welkom. De entree bedraagt 2 euro.

100 jaar Quick Boys in Katwijks Museum

Expositie n Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Katwijkse voetbalvereniging 'Quick Boys' is er in het Katwijks Museum een expositie ingericht.

Deze expositie bestaat uit verschillende thema's die 100 jaar Quick Boys-geschiedenis in beeld brengen. Uit de vele honderden foto's en andere interessante documenten en voorwerpen die de revue zijn gepasseerd, is uiteindelijk een keuze gemaakt voor de expositie in het Katwijks Museum. Een eyecatcher daarbij is de Zilveren Molen. Daarnaast zal er een aantal werken getoond worden van kunstenaars die het sportpark 'Nieuw Zuid' en de directe omgeving op doek hebben vastgelegd. Quick Boys leden kunnen gedurende de periode van de expositie op vertoon van hun lidmaatschapskaart het museum bezoeken tegen een gereduceerde prijs.

De officiële opening is op vrijdag 31 januari 2020 om 17.00 uur en zal worden verricht door burgemeester Visser.

Toontje Lager in De Schuit

nederpop n Zaterdag 1 februari komt één van de populairste Nederlandstalige bands van begin jaren '80 naar het podium van De Schuit: Toontje Lager.

Gedurende de avond zal de band hun album 'Er Op of Er Onder', bekend van de hits 'Net Als in de Film', 'Ben Jij Ook Zo Bang' en 'Lente in Twente' integraal spelen. Na een korte pauze gaat de band verder voor een tweede set en komen andere hits als 'Stiekem Gedanst' ook nog voorbij.

De show is zo goed als uitverkocht en de laatste kaarten gaan nu over de toonbank. Om 21h00 gaat de zaal open en de toegang is vanaf 13 jaar.

Ga voor meer informatie naar www.deschuit.nl en/of volg ons op Facebook/Instagram.

Herinrichting van het Hoornesplein fase verder

toekomst n De Hoornespassage is een levendig winkelcentrum waar veel mensen gebruik van maken. Dat moet zo blijven. Daarom gaat de gemeente het gebied rondom het winkelcentrum flink aanpakken. Samen met een klankbordgroep is een concept plan gemaakt om het Hoornesplein opnieuw in te richten.

In juli 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorlopig ontwerp en het krediet beschikbaar gesteld. Daar werd aangegeven dat het ontwerp eerst getoetst zou worden aan de pilot Integraal Gebiedsgericht Werken Hoornes. De toets heeft plaatsgevonden en er kan worden doorgegaan met de werkzaamheden voor de herinrichting.

De aanpak van de wijk Hoornes en het winkelcentrum gaat een nieuwe fase in. | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Omgeving aangepakt

Wethouder Knape: "Winkelcentrum Hoornespassage is één van de kernwinkelgebieden in onze gemeente. De laatste grote aanpassing aan het parkeerterrein dateert van 1975. Om de Hoornespassage ook voor toekomst aantrekkelijk te houden, is het nodig de omgeving goed aan te pakken. De plannen hiervoor zijn samen met de winkeliersvereniging, vastgoedeigenaren en bewoners gemaakt. Ik ben blij dat we nu verder door kunnen pakken."

De wijk Hoornes is toe aan een metamorfose. Dit gebeurt in co-creatie: samen met strategische samenwerkingspartners, inwoners, bedrijven en instellingen werkt de gemeente hard om de leefomgeving en faciliteiten in de wijk te verbeteren. Allerlei initiatieven zijn er al gestart. Zo zijn er manieren om elkaar te ontmoeten en samen te eten, vindt er grootschalig sloop èn nieuwbouw plaats door de woningcorporatie en wordt de openbare ruimte flink aangepakt. Ook staan er allerlei projecten in de stijgers om de kwaliteit van de wijk verder te verbeteren, denk aan de nieuwbouwplannen voor gasloos wonen in de Oeverpolder en de samenvoeging van scholen Windvang en de Krulder, kinderopvang en jeugdhulp tot een Integraal Kindcentrum.

Lenneke completeert trio vakvrouwen in kapsalon Trend

advertorial n Sinds begin januari hebben eigenares Angelique Eradus en haar collega-kapster en tevens nagelstyliste Marlena de Mooij er een nieuwe collega bij, Lenneke Spaanderman. Met haar komst is het trio vakvrouwen in de fraaie kapsalon compleet.

Door Piet van Kampen

In mei van 2018 werd Angelique de nieuwe eigenares van de kapsalon in de Zuidstraat. Al vrij snel nam Marlena ook haar intrek in de salon en is er zelfstandig ondernemer als nagelstyliste, haar specialiteit naast haarverzorging. Een uitbreiding van het dienstenpakket dus, maar vooral ook belangrijk dat door de snel groeiende klandizie de klant sneller terecht kan. Nu Lenneke, eveneens als zelfstandig ondernemer ook heeft gekozen om in kapsalon te werken, staat er een enthousiast en vakbekwaam trio klaar om de klanten snel van dienst te zijn. Lenneke heeft net als haar collega ondernemers een vakopleiding genoten voor dit mooie vak. Want het is een mooi beroep, dames, heren of kinderen na een vakkundige haar- of nagelverzorging tevreden en met een 'tot ziens' huiswaarts zien gaan.

Op elkaar ingespeeld

Het is geen toeval dat de drie dames nu samen onder één dak hun beroep uitoefenen. Zij kenden elkaar al jaren uit eerdere werkkringen waar zij in dienst waren. Dus de klik is niet vreemd want zij kennen elkaar door en door en zijn op elkaar ingespeeld.

Lenneke: 'Het was voor mij een uitdaging om zelfstandig te worden en bij Angelique te gaan werken. Dat was geen moeilijke keuze voor mij. Dat is simpelweg de reden', glimlacht zij breeduit. Zij heeft een goede keuze gemaakt want sinds de opening van Trend gaat het voortvarend. In de salon zijn ook haarverzorgingsproducten van o.a. l'Oreal en de biologische lijn Biolage te verkrijgen. Marlena verzorgt hand- en teennagels met trendy kleuren aangepast aan de seizoenen. Alle dames scholen zich regelmatig bij om alle nieuwe trends in hun salon Trend naar de wens van de klant te kunnen realiseren. 'Bij de tijd blijven', lachen de drie enthousiaste ondernemers eensgezind.

Voor afspraken kan men bellen naar 071-5427056 of naar het 06 nummer Lenneke en dat is 06-18219818. De klant is bij alle vakvrouwen in goede handen.

Workshop 'MijnOverheid en de Berichtenbox'

bibliotheek n Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Dankzij je DigiD kun je overal makkelijk en veilig inloggen. Zoals op de website MijnOverheid. De Berichtenbox op deze website is je persoonlijke brievenbus waarin je digitale post van de overheid ontvangt. In de workshop 'Mijn overheid en de berichtenbox' laten we hier in de bibliotheek meer over zien.

In deze workshop vertellen we alles over de website MijnOverheid en hoe je de Berichtenbox kunt gebruiken. Verder is er veel aandacht voor hoe je zaken veilig kunt regelen met je DigiD als je je mobiele telefoon gebruikt. Of als je iemand machtigt voor je DigiD. Na twee uurtjes in de bibliotheek weet je heel veel meer.
Er kunnen tien deelnemers meedoen aan de workshop 'MijnOverheid en de Berichtenbox' op dinsdagochtend 18 februari van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever.
De kosten voor de workshop zijn € 5,00. Aanmelden: aan de balie van de bibliotheken of via www.bibliotheekkatwijk.nl

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 29 januari

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Koor De Voltreffers

Donderdag 30 januari

10.00 uur: Soos
14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 31 januari

10.00 uur: Soos

19.30 uur: Darten

Zaterdag 1 februari

10.00 uur: Soos club
18.15 uur: Dansles
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 3 februari

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Linedance

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal Van Lierestraat

Dinsdag 4 februari

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

Noord-Noordoost

Woensdag 29 januari

09.30-10.30 uur: Zumba
18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Bingo jeugd

Donderdag 30 januari

09.45-10.45 uur: Conditietraining
14.00-16.00 uur: Dammen senioren
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 31 januari

20.00 uur: Bingo

Maandag 3 februari
17.30-18.30 uur: kl. jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette
20.00-22.00 uur: repetitie gezelligheidskoor
Kattuks Volk, kom eens vrijblijvend meedoen

Dinsdag 4 februari
10.00-12.00 uur: Country Line Dance
13.30-15.30 uur: Country Line Dance
18.30-20.00 uur: Dammen Jeugd vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Zangavond

Pniëlkerk n De Bethelwijk houdt op zondag 2 februari weer de maandelijkse zangavond in de grote zaal van de Pniëlkerk aan de Hoorneslaan.

Iedereen die van zingen houdt en ook van gezellig samen zijn, is welkom. Op deze avonden wordt onder meer gezongen uit de bundel van Joh. de Heer en Opwekking.

In de pauze kan men met elkaar koffie drinken en wat bijpraten.
De zangavond duurt van 20.30 tot ca. 22.00 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte voor de onkosten.

Cursus tafeltennis bij TTV Rijnsoever

Tafeltennis n Begin februari start er bij tafeltennisvereniging Rijnsoever weer een leuke kennismakingscursus voor jeugd. Onder begeleiding van enthousiaste, gediplomeerde jeugdtrainers ga je tijdens de cursus aan de slag met de basistechnieken en leer je over spelregels die van toepassing zijn in het spel.

De cursus bestaat uit 6 trainingen die plaatsvinden op zaterdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur. De eerste training staat gepland op 8 februari. De cursus is gericht op kinderen van 5 t/m 12 jaar. De bijdrage voor deelname is € 20,00 per speler.

Aanmelden kan door naam en leeftijd te mailen naar werving@ttvrijnsoever.nl. Ook kun je hier terecht voor meer informatie.

Buurtcafé in de Schelp

inloop n Op vrijdag 31 januari wordt er in de Schelp weer een gezellig buurtcafé gehouden voor mensen die eens een avondje gezellig uit willen en andere mensen willen ontmoeten. Er wordt leuke muziek gedraaid, ook verzoekjes, om naar te luisteren of lekker op te dansen. Iedere laatste vrijdagavond van de maand is men vanaf 20.00 uur welkom bij Buurtcafé de Schelp.

Tijdens het buurtcafé is er alle gelegenheid kennis te maken met mensen die in de buurt wonen of wat verder weg. Het buurtcafé is toegankelijk voor iedereen die daar zin in heeft. Er wordt af een toe een activiteit gehouden tijdens het buurtcafé en natuurlijk is er een hapje voor bij de borrel.

Deze activiteit is een initiatief van een aantal buurtbewoners en vrijwilligers, met als doel mensen met elkaar in contact te brengen en de onderlinge band binnen de wijk te versterken. Het Buurtcafé wordt ondersteund door het wijkteam van Welzijnskwartier.

Wie zelf een idee heeft voor een activiteit in het buurtcentrum de Schelp kan eens contact opnemen op door een mailtje te sturen naar deschelp@welzijnskwartier.nl of te bellen naar tel. 071-8894461.

Het Buurtcafé wordt gehouden in Buurtcentrum De Schelp, Suurmondstraat 1 Katwijk (achter de nieuwe flats aan de Hoorneslaan).

Daniëlle Verdoes schaatst voor Skate4air

Daniëlle Verdoes gaat in Zweden het ijs op om geld bij elkaar te schaatsen voor Skate4Air. | Foto: Piet van Kampen

uitdaging n Op 7 februari bindt de Katwijkse Daniëlle Verdoes (21) de gladde ijzers onder. In het Zweedse Falun gaat zij op het Runnmeer de uitdaging aan om van zonsopgang tot aan de zonsondergang ruim 9 uur te schaatsen voor het goede doel. De opbrengst komt ten goede aan de stichting Skate4air voor onderzoek naar medicijnen voor de genezing van de taaislijmziekte.

Door Piet van Kampen

De stichting organiseert jaarlijks tochten naar de Weissensee in Oostenrijk en de Daylight Challenge in Zweden. Op de Weissensee wordt de alternatieve Elfstedentocht van 200 kilometer gereden en in Zweden is het een lange dagtocht. Daniëlle koos voor de laatste challenge (uitdaging). Voor haar is het zeker een uitdaging om voor het eerst zo'n 'monstertocht' tot een goed einde te brengen. Waarom zij hiervoor heeft gekozen?

Daniëlle: 'In de familie zijn er een aantal mensen met de taaislijmziekte. Toen ik op de middelbare school een werkstuk moest maken heb ik er samen met een neefje voor gekozen om dit over deze ziekte te doen. Ik heb me erin verdiept en daarom heb ik gekozen om voor dit goede doel te gaan schaatsen' licht zij haar keuze toe. Het is niet de eerste keer dat zij actie voert en verkocht destijds al tompoucen in de schoolkantine.


Onervaren

Daniëlle is vrij onervaren maar vindt schaatsen wel leuk. De inmiddels in het Friese Tjetjerkstra wonende en werkende Katwijkse heeft contact gelegd met een groep Friese schaatsers die ook aan de Daylight Challenge deelnemen. Haar moeder Els en oom Nico supporten haar tijdens de tocht waar ook professionele begeleiding aanwezig is.

'Ik wil, net zoals mensen met de taaislijmziekte, mijn grenzen verleggen en ben gaan trainen. Op de sportschool en ook de schaatstechniek. Ik wil mij inzetten voor de Stichting Skate4air en betaal zelf de reis- en verblijfskosten. Als deelnemer ben je verplicht om een bedrag van € 750,- te doneren en vervolgens probeer je zelf door sponsoring het bedrag te verhogen. Inmiddels heb al ruim 800 euro binnen en hoop op meer', klinkt het hoopvol..

Bakkerij Verdoes houdt een speciale actie met speciale taarten en van elke verkochte taart wordt er € 2,50 gedoneerd'. Op www.skate4air.nl/deelnemers kan iedereen die haar initiatief een warm hart toedraagt een bijdrage storten.

Expositie Mond bij Baalbergen

joop n Onder de toepasselijke titel Een zee van kleur zijn van 1 februari tot 1 april 2020 bij Woonwinkel Baalbergen fleurige werken te zien van de kunstenaar Joop van Egmond (MOND, 1943-2018). De verkoopexpositie, waarin de zee, de Bollenstreek en bovenal de rijke kleurschakeringen centraal staan, is een ode aan de voortijdig overleden Rijnsburger.

De artistieke carrière van Van Egmond omspant ruim vijf decennia. Hoewel hij oorspronkelijk begon als autodidact, maakte hij zich diverse technieken eigen, zoals aquarelleren, olieverven, tekenen, beeldhouwen, etsen en houtsnijden. Gedrevenheid en een constante drang naar het creëren van schoonheid waren de pijlers onder zijn kunstenaarschap.

Inspiratie vond Van Egmond buiten zijn Rijnsburgse atelier. Soms op verre reizen, maar meestal op de fiets in de directe omgeving. De zee, de duinen en de achterliggende geestgronden waren een bron van inspiratie. Uit zijn werk blijkt wel hoezeer hij beïnvloed werd door het kleurenpalet van de bollenvelden en de expressiviteit van de kust.

In de expositie zijn kleurrijke schilderijen te zien in acryl en olieverf, maar ook enkele houtsneden rond het thema. Veel van deze werken zijn nooit eerder tentoongesteld. Tevens zijn enkele objecten in roestvrij staal toegevoegd die, hoewel minder kleurrijk, toch harmonie brengen in de zee van kleur.

De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 1 februari om 17.00 uur en wordt verricht door Kees Baalbergen, kunstkenner en goede vriend van de kunstenaar. De expositie loopt tot woensdag 1 april 2020 en is vanaf dinsdag 4 februari vrij te bezichtigen bij Woonwinkel Baalbergen, Ambachtsweg 13.

Slotfeestje Nationale Voorleesdagen

Bibliotheek n Op de laatste dag van de Nationale Voorleesdagen, op zaterdagmorgen 1 februari vanaf 10.30 tot 12.00 uur, is er een spetterend slotfeestje voor jonge kinderen in de Hoofdbibliotheek. Kom gezellig langs met je peuter/kleuter bij dit gratis feestje waarbij in alle hoeken van de jeugdafdeling iets leuks te doen is.

De kinderen hoppen van de ene activiteit naar de andere. Zo wordt er in verschillende hoekjes en in uiteenlopende decors voorgelezen, is er een knutseltafel ingericht waar de kinderen aan de slag kunnen met maskers, op de schminkkruk kunnen ze een 'regenboogje' laten zetten, er is een grappig eendjesspel, met de blue-bots (rijdende robotjes) rijden we over de mat met plaatjes uit het Prentenboek van het Jaar 'Moppereend'. Kortom: voor alle peuters/kleuters is er wel iets leuks te beleven op deze slotochtend van de Nationale Voorleesdagen. We maken er met elkaar gewoon iets gezelligs van in de bibliotheek.

SKR scoort uitstekend tijdens Donar Team Cup

Een deel van de turnsters die afgelopen weekend hebben deelgenomen aan de Donar Team Cup. | Foto: PR

Turnen n De selectiegroepen van Sportvereniging Katwijk Rijn (SKR) deden afgelopen weekend mee aan de Donar Team Cup in Den Haag. Bijna alle teams kwamen met medailles op zak terug naar Katwijk.

"De Donar Team Cup is een ontzettend leuke wedstrijd. Het is de tweede keer dat deze wedstrijd wordt georganiseerd en de meiden vinden het geweldig," vertelt trainster Yvonne Buitendijk. "Deze wedstrijd is bedoeld voor dames die turnen op een bepaald niveau, wat voor ons betekent dat hier onze selectiegroepen aan deelnemen. Zij kunnen zich hier meten aan een heel groot aantal deelnemers uit heel Zuid-Holland. Wat de wedstrijd zo leuk maakt is dat ze hier zowel als team, als individueel prijzen kunnen winnen," vertelt trainster Yvonne Buitendijk. "De individuele prijzen worden toegekend per toestel. In de regionale wedstrijden moet je op alle toestellen goed scoren om in de prijzen te vallen, dus de meiden die een favoriet toestel hebben, kunnen hier echt uitblinken."

Prijzen

De wedstrijd is ingedeeld in verschillende niveaus. SKR deed mee met zes teams. Het team bestaande uit Carmen Kloos, Elif Homan, Simone de Jong en Kyra Vogelaar wist onder de teamnaam 'De vier musketiers' tweede te worden in de bovenbouw vijfde divisie, wat geen geringe prestatie was, want de concurrentie van andere teams was groot. Het team 'De Lenige Turntoppers' bestaande uit Lieke ten Hove, Nina de Jong, Elles van Duijn en Noa Albers, ofwel werd derde in de onderbouw vijfde divisie. Ook op dit niveau was de concurrentie bijzonder sterk.

Individueel haalde Sophie Schaap goud op vloer en brons op sprong. Ook Lieke ten Hove wist twee medailles in de wacht te slepen. Zij werd tweede op vloer en derde op balk. Amber Dijkstra werd eerste op vloer, Charlotte Krijgsman eerste op spong, Yvette van den Eijkel eerste op balk en Noa Albers derde op sprong. "We zijn heel trots op alle deelnemers, want ze hebben het allemaal heel goed gedaan" vervolgt Yvonne. "Dit bovenop de nominatie bij de sportverkiezingen van afgelopen vrijdag, maakte dit weekend voor ons allemaal onvergetelijk."

Workshop 'MijnOverheid en de Berichtenbox'

bibliotheek n Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Dankzij je DigiD kun je overal makkelijk en veilig inloggen. Zoals op de website MijnOverheid. De Berichtenbox op deze website is je persoonlijke brievenbus waarin je digitale post van de overheid ontvangt. In de workshop 'Mijn overheid en de berichtenbox' laten we hier in de bibliotheek meer over zien.

In deze workshop vertellen we alles over de website MijnOverheid en hoe je de Berichtenbox kunt gebruiken. Verder is er veel aandacht voor hoe je zaken veilig kunt regelen met je DigiD als je je mobiele telefoon gebruikt. Of als je iemand machtigt voor je DigiD. Na twee uurtjes in de bibliotheek weet je heel veel meer.

Er kunnen tien deelnemers meedoen aan de workshop 'MijnOverheid en de Berichtenbox' op dinsdagochtend 18 februari van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever.

De kosten voor de workshop zijn € 5,00. Aanmelden: aan de balie van de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg of via www.bibliotheekkatwijk.nl Ga naar de kaartverkoop, kies de activiteit van je keuze en betaal met iDEAL.

Het is nog januari, maar ze zijn alweer te zien. Sneeuwklokjes. Voor mijn gevoel begint het voorjaar als de klokjes gaan bloeien, al is de natuur verder nog in de winterstand. En dan maar even niet denken aan de mogelijkheid dat het nog echt winter kan gaan worden... | Foto: Céline van Egmond-Mulder

Quizzen in The Pocket

quiz n Op maandag 3 februari is er weer een quizavond in Café The Pocket.

De quiz-avonden in The Pocket kennen zes speelronden met zeer gevarieerde onderwerpen van elk tien vragen. Daarnaast zijn er nog twee extra ronden waarin de teams een drankje kunnen winnen. Een hapje wordt ook verzorgd. Optimale bezetting teams: 5 spelers, minder mag uiteraard, meer mag ook maar dan geldt een kleine puntenaftrek. Inschrijfkosten 10 euro per team. Inschrijfgeld is prijzengeld, verdeling is afhankelijk van het aantal deelnemende teams. Aanvang 20.00 uur.

Koppelklaverjas in de Molenwijk

wiek n Wijkvereniging Molenwijk-Katwijk/Rijn houdt op zondag 2 februari een 4 ronde koppelklaverjassen, van 13.30 uur tot 18.00 uur.

Iedereen is welkom. Er wordt gespeeld volgens het Rotterdamse systeem. De entree bedraagt € 8,00 per koppel. De te winnen prijzen zijn VVV-bonnen.
Opgeven kan bij Bas Breure; klaverjassen.katwijk@gmail.com of Monique van der Luijt: adri.vanderluyt@ziggo.nl
Zin om te kaarten? Kom dan naar wijkgebouw De Wiek', Fresiastraat 19.

F.C. Rijnvogels weet weer wat winnen is

ennis Bakker in fel duel met Paulino Reyes gewikkeld. | Foto: Piet van Kampen

voetbal n Eindelijk lukte het de Rijnvogels om het zoet der overwinning te mogen smaken. Het 100e doelpunt van Jaap van Duijn in zijn loopbaan was goed voor de 2-1 zege op Zwaluwen. Een revanche op de eerder dit seizoen geleden nederlaag met dezelfde cijfers.

'Een verdiende overwinning' sprak trainer Jimmy Simons na afloop. 'Vergeet niet dat deze ploeg al veel punten van de toppers heeft afgesnoept. Het is een lastig te bespelen elftal'. Er aan toevoegend: 'Wij spelen ook al een tijdje zonder de geblesseerden Arie de Vreugd, Kevin Wijmer en Arno Dijkstra en dat is best wel een dingetje. Uiteindelijk hebben we de overwinning over de streep getrokken en ben ik tevreden'.

Foto: Wim Kulk

Met dat 'over de streep getrokken' had de trainer een dik punt. Want met een klein kwartier nog op de klokken scoorde Wembley Paulino Reyes met een verrassende droge knal de 2-1 zodat de slotfase met een sterk aandringend Zwaluwen nog behoorlijk spannend werd. De Vogels verdaagden in een overlevingsmodus waar het uiteindelijk zonder kleerscheuren uit kwam. Als Roy van Leeuwen kort voordien in kansrijke positie de 3-0 langs Marco van Splunter had geschoven in plaats van nest naast had de zaak beklonken geweest. Nu schoot de spanningsmeter plots omhoog.

De gastheren speelden sinds een aantal duels weer eens een behoorlijke pot voetbal en waren in de eerste helft de dominerende ploeg. Dat het na een kwartier op voorsprong kwam was derhalve terecht al had het wel de hulp van verdediger Mario Nijgh nodig om de bal in de touwen te jagen. Na een scherpe voorzet van de prima op dreef zijnde Dirk Jan van den Oever schoof hij het leer voor de klaar staande Max van Steen achter zijn eigen doelman. . Vervolgens trof Luuk Slegt goalie Van Splunter op zijn weg en waren de bezoekers gevaarlijk met een scherpe inzet die door doelman Jeffrey Verkerk onder de lat vandaan werd getikt.

De eerste minuten van de twee helft waren voor de bezoekers die met enkele vrije trappen het nodige gevaar wisten te stichten. Daarna herpakte de thuisclub zich en werd het een evenwichtig duel. Treffers vielen er vooralsnog niet totdat Roy van Leeuwen Jaap van Duijn in staat stelde om gedecideerd zijn honderdste treffer in zijn loopbaan binnen te knallen. Zoals eerder vermeld had de koers gelopen kunnen zijn als Van Leeuwen iets koelbloediger zijn opgelegde kans had verzilverd. De onnodige spannende eindfase werd door de Vogels overleefd en eindelijk kon er weer eens met een glimlach de kleedkamer worden opgezocht.

Quick Boys gaat onderuit tegen Jong Sparta

Sabir Achefay in gevecht met Kevin Ringeling. | Foto: OrangePictures Foto: Kees Kuijt

Voetbal n Terwijl Quick Boys in 2020 de competitiewedstrijden met winst afsloot behaalde Jong Sparta in hetzelfde jaar nog geen punt. Jong Sparta liet direct blijken op sportpark Nieuw Zuid op jacht te gaan naar de volle winst. Daarvoor werd Quick Boys direct onder druk gezet. Kort nadat de wedstrijd was begonnen ontsnapte Quick Boys al aan een achterstand toen een vrije schop van Bradly van Hoeven door een medespeler op de lat werd gekopt. Na een kwartier kregen de Rotterdammers loon naar werken. Bij een snelle uitbraak van Jong Sparta vond Bradly van Hoeven Mohammed Tahiri te vinden die probleemloos de bal het doel inwerkte.

Door die achterstand was Quick Boys was in de problemen gekomen tegen een tegenstander die door vroeg druk te zetten Quick Boys wist te hinderen in de opbouw en daardoor maar niet gevaarlijk kon worden. Ook na op achterstand te zijn gekomen wisten de blauw-witten geen kentering in het wedstrijdbeeld te realiseren.
Pas halverwege de eerste helft dwong Quick Boys de eerste doelkans af toen Ivailo Staal uit en hoekschop van Sabir Achevay koppend op doel uithaalde maar moest toezien dat doelman Jomar Gomes zich daarover meester maakte. Met nog een kwartier op de klok was het wel raak voor de blauw-witten. Vanaf de middenlijn bereikte Jeffrey Ket Ricardo Kuijvenhoven die de bal op het hoofd van Jan-Willem Kamp plaatste en doelman Gomes kansloos liet.
De euforie van de gelijkmaker duurde maar kort. Een paar minuten later werkte Jan-Willem Kamp aan de andere kant van het veld binnen de beruchte lijnen zijn tegenstander naar de grond. Arbiter Te Kloeze wees gedecideerd naar de penaltystip. Vanaf die plek schoot Sven Mijnans zijn team weer naar de voorsprong. Vanaf dat moment kon Quick Boys het verschil niet meer maken. De ploeg bleef onmachtig een kentering in het wedstrijdbeeld aan te brengen.
Quick Boys startte de tweede helft zonder Jeroen Tesselaar, hij werd vervangen dor Kevin Gomez-Nieto. De blauw-witten gingen direct op zoek naar de gelijkmaker, dwongen in ieder geval meer af dan in de eerste helft, maar bleven onmachtig de defensie van Jong Sparta te laten bezwijken. Na een kwartier spelen leek Quick Boys gevaarlijk te worden uit een vrije schop, resultaat bleef uit en Jong Sparta zag kans om direct een razendsnelle tegenaanval op te zetten waaruit de voorsprong werd opgehoogd naar 1-3 door een doelpunt dat via Chima Bosman het doel werd ingegleden.
In de nog resterende tijd bleef Quick Boys op zoek naar een beter resultaat in deze wedstrijd maar bleef onmachtig de defensie van Jong Sparta te laten wankelen waardoor de blauwwitten de eerste nederlaag van 2020 op hun conto konden schijven.

RVV verliest van Vives en zichzelf

Volleybal n Na de verloren wedstrijd tegen US was RVV erop gebrand de wedstrijd tegen Vives te winnen. Zeker omdat de eerste wedstrijd in IJsselstein met 3-2 verloren ging. Helaas speelde de mannen uit Katwijk vooral tegen zichzelf, waardoor het team niet hun beste spel liet zien.

De eerste set begon RVV voortvarend. Al snel werd er een voorsprong gepakt door degelijk spel. Vives wist zich echter te herpakken en bracht daarmee de spanning terug. Coach Sven Wallèze bracht Ken Rovers voor Bas van der Tang, dit om aanvallend het verschil te maken. De wissel had het gewenste effect, Rovers scoorde een aantal belangrijke punten en de set was binnen voor de Katwijkers. (25-23)

De tweede en derde set verliepen vergelijkbaar. RVV speelde gefrustreerd doordat het vooral aanvallend geen vuist kon maken. De blokkering en verdediging van Vives deden uitstekend hun werk, waardoor RVV fouten begon te maken. Beide sets gingen dan ook overtuigend naar de bezoekers. (18-25 en 17-25)

Lange tijd leek ook de vierde set naar het team uit IJsselstein te gaan. RVV was nog steeds zoekende naar de punten, maar bleef wel vechten. Mede door de steun van het publiek werd de set nog spannend en kwam de ploeg uit Katwijk terug. Het geluk was echter niet aan hun zijde, de set ging verloren. (23-25)

Door dit verlies is RVV niet langer de lijstaanvoerder in de tweede divisie. Een ramp is dit niet, aangezien de verschillen in de competitie erg klein zijn. Volgende week mogen de mannen aantreden in Capelle aan den IJssel tegen VCN. Een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen voor de promovendus uit Katwijk.

Grasshoppers verliest van CobraNova

basketbal n In de strijd om plaats 2 in de competitie, heeft heren 1 van Sportiff Company Grasshoppers slechte zaken gedaan. Na een 46-39 ruststand werd het uiteindelijk 102-77 voor CobraNova uit Voorburg.

In het eerste kwart waren de teams nog aan elkaar gewaagd (19-17). Grasshoppers speelde slordig en de thuisploeg maakte daar gebruik van. De schutters van CobraNova kregen de gelegenheid om makkelijk aan te leggen en de snelle forwards sneden makkelijk in om te scoren. Bij rust is het dan ook 46-39.
De tweede helft moest er beter verdedigd worden en aanvallend meer als team gespeeld worden wilde Grasshoppers nog kans maken op de overwinning. Helaas kreeg de verdediging geen vat op schutter Joey Schelvis. Hij scoort in dit kwart 5×3 punters (totaal 31 punten), waardoor het verschil alleen maar groter wordt (79-62). Het laatste kwart scoort Grasshoppers nog maar 15 punten waardoor de eindstand 102-77 wordt.
Zaterdag 1 februari spelen de mannen om 20.30 uur in sporthal Cleijn Duin tegen BS Leiden. Team van de maand is dan XU12-1.

12.00 uur: Katwijk NU; RTV Sport; Katwijk Live 18.00 uur: Katwijk NU; RTV Sport; Katwijk Live 21.30 uur: Katwijk NU; RTV Sport; Katwijk Live

Woensdag 29 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11:00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek;

Donderdag 30 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 31 januari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 1 februari
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 2 februari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14:00 Zundagse Kost, Kees Guijt; 15.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 3 februari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 4 februari
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Non-stop muziek; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 22.00 Muziek voor twee.

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07.00 en 19.00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties: RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142. TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

Woensdag 29 januari

14.00 uur: OV Kinderbingo in De Roskam, Turfmarkt 2. Entree € 2,50.
14.40 uur: Poppentheater 'Masha en de beer bij K&O Katwijk, Sluisweg 16.
15.00-16.30 uur: Ouder-kind workshop in bibliotheek: 'Samen een prentenboekje maken'.
20.00 uur: Lezing Anna van den Breemer: 'Alle ouders klungelen maar wat aan' in de Hoofdbibliotheek, Schelpendam 1.
20.00 uur: OV Bingo in De Roskam, Turfmarkt 2. Meespelen kan voor € 15,00. Toegang vanaf 16 jaar.

Donderdag 30 januari

16.00-17.00 uur: Muzikaal vertelfeestje in Bibliotheek Valkenburg, Kerkweg.

Vrijdag 31 januari

16.00-17.00 uur: Muzikaal vertelfeestje in Bibliotheek Rijnsburg, Burg Koomansplein 1.

Maandag 3 februari

• Quizavond bij Café the Pocket, Badstraat 38. Inschrijven kost € 10,00 per team.
19.30 uur: Workshop 'Schrijf een gedicht' in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.

Zaterdag 8 februari

19.00 uur: FISH by Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.

Jeugdfilm in Hoofdbibliotheek

filmmiddag n Ga er maar weer lekker voor zitten! Op woensdagmiddag 5 februari staat in de Hoofdbibliotheek een prijswinnende film op het programma voor kinderen van alle leeftijden. Vanaf 14.00 uur kunnen zij zich gratis laten verrassen door een heerlijke jeugdfilm gebaseerd op een boek van kinderboekenschrijfster Anna Wolz.

Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint de tienjarige Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan een zelfverzonnen training. Hij geeft zichzelf de opdracht te oefenen om alleen te zijn. Iedere dag een beetje langer. Dat gaat hem eerst nog makkelijk af, maar wordt steeds moeilijker nadat hij kennis maakt met Tess, de dochter van de doktersassistente. Door de ontmoeting met dit ongrijpbare en levenslustige meisje, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen.

Een luchtige, lieve en veelgeprezen jeugdfilm waarin Sam en Tess één week hebben om uit te vinden wat belangrijk is in het leven. Schuif gezellig aan op 5 februari om 14.00 uur in de Hoofdbibliotheek.

Huis van de Buurt

De activiteiten van de AOBK vinden plaats in Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. www.aobk.nl

Woensdag 29 januari
09.30:-11.30 uur: fietsen
10.00-14.00 uur: Koffie +
10.00-12.00 uur: koffie inn
11.15-14.00 uur: Mannen koken
13.30-17.00 uur: biljartcompetitie
14.00-16.00 Meer Bewegen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten
19.30-21.00 uur: Rookvrij


Donderdag 30 januari
09.30-10.45 uur: Mantelzorgondersteuning
10.00-11.30 uur: Formulierenbrigade
10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
10.00-12.00 uur: Bijbeluur
13.30-17.00 uur: biljartcompetitie
14.00-17.00 uur: Jokeren & klaverjassen

Vrijdag 31 januari
08.00-10.00 uur: Bloed prikken
14.00-17.00 uur: Bingo

Maandag 3 februari
10.00-14.00 uur: Koek en Soepie
11.00-14.00 uur: Rijbewijskeuring
13.30-16.30 uur: Vrij klaverjassen
14.30-17.00 uur: Schilderen

Dinsdag 4 februari
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
10.00-11.30 uur: De Vierboet
10.00-14.00 uur: Koffie+
10.00-12.00 uur: Computerinfo
10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur
14.00-16.30 uur: Damessoos
14.00-15.00 uur: Taalcursus
13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie
19.00-22.30 uur: IOV
19.15-22.00 uur: Kunst Katwijk
19.30-21.00 uur: Spreekuur Dunavie

Het Huis van de buurt en de Biljartkamer zijn elke dag open.
Vrije inloop koffie, thee € 0,50. Persoonlijk info ma/do. Van
10.00 tot 12.00 uur. www.aobk.n

Agenda Kat-Rijn

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, Louise de Colignylaan 7. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 29 januari
09.30-11.30 uur: Schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 30 januari

09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen en jokeren
14.00-17.00 uur: Sociëteit

Vrijdag 31 januari
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 3 februari
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 4 februari
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang