De Rijnsburger

7 juni 2018

De Rijnsburger 7 juni 2018


Nog geen coalitie

formatie n Informateur Frank Koen heeft nog zeker twee weken nodig voor zijn onderzoek naar een nieuwe coalitie. Dat schrijft Koen in een brief aan de fractievoorzitters. Koen is op 28 mei door formateur Adger van Helden (CDA) om hulp gevraagd. Hij heeft de taak gekregen om te onderzoeken welke belemmeringen er bij de laatste onderhandelingen tussen CDA, ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA en D66 waren. Koen laat weten, dat hij daar deze en ook volgende week voor nodig zal hebben. De zes partijen gingen na de gemeenteraadsverkiezingen in maart met elkaar om de tafel op advies van informateur Huug van Duijn, die als eerste om hulp werd gevraagd bij de coalitievorming. Hij adviseerde daarnaast vijf wethouders aan te stellen, waarbij PvdA en D66 samen één wethouder leveren. De onderhandelingen liepen onlangs spaak, nadat de partijen het niet eens konden worden over de portefeuilleverdeling. De besprekingen hebben eveneens geleid tot een breuk in de tweekoppige PvdA-fractie. Koen wil bij zijn verkenning ook de andere partijen betrekken. De komende dagen zal hij 'kort' spreken met de fractievoorzitters van DURF, Hart Voor Katwijk, KiesKatwijk en VVD.

Beperkt parkeren

Paardenmarkt n Op woensdag 13 juni wordt in het centrum van Rijnsburg de jaarlijkse Paardenmarkt gehouden. Vanwege alle activiteiten die dag zal op een aantal plekken een algeheel parkeerverbod gelden. Zo is in verband met de Kermis het Hoftuinplein afgesloten voor auto's vanaf maandag 11 juni 18:00 uur tot zaterdag 16 juni 08:00 uur. Op het Rapenburg en aan de Vliet ZZ en NZ (tussen de Fresiastraat en de "Willem de Klink brug") en de Kerkstraat geldt het parkeerverbod vanaf 17:00 uur op dinsdag 12 juni tot woensdag 18:00 uur. In de gehele Graaf Florislaan is parkeren niet mogelijk op woensdag vanaf 6 uur in de ochtend tot 18:00 uur. Op het Burgemeester Koomansplein kan op woensdag van 06:00 uur tot 22:00 uur niet worden geparkeerd.

Go-Go Koomansplein

paardenmarkt n Zoals je gewend bent de afgelopen jaren is het weer tijd voor een feestje tijdens de jaarlijkse paardenmarkt op 13 juni aanstaande. Van 14.00 – 20.00 uur staan wij op het Koomansplein met een groot podium waar weer het nodige gaat gebeuren. Niemand minder dan Ray Benjamin zal het podium betreden voor een geweldig optreden. Je kent hem wellicht van het programma "Bloed, Zweet en Tranen" en anders heb je hem wel eens gezien en gehoord in de regio. Een optreden van Ray Benjamin is altijd een feestje! Onder leiding van de Rijnsburger Bart Heemskerk staat de band BB & the Soulmates garant om het Koomansplein te laten swingen. De band bestaande uit 5 personen speelt covers van bekende artiesten uit maar liefst vijf decennia. Natuurlijk speelt de soulmuziek een grote rol, maar of het nu Rock & Roll is of Nederlandstalige meezingers, ze hebben alles paraat. Kortom wij zorgen voor de muziek, een drankje en een hapje en als het kan de zon, jullie zorgen voor de gezelligheid.

Dorpshuis gesloten i.v.m. Paardenmarkt

Dorpshuis Rijnsburg, gevestigd in de Go-Go, zal i.v.m. de Paardenmarkt twee donderdagen dicht zijn: op donderdag 7 en 14 juni. Wel organiseert het Dorpshuis op de Paardenmarkt een gratis kinderknutsel activiteit. Dit staat vermeld in het programmaboekje van de Paardenmarkt.

Kans voor Knarrenhof

Valken '68 haalt de
halve finale

Floraband n viert gouden jubileum

New York

Al zoveel over gehoord en gelezen en op dit moment verblijf ik een aantal dagen in New York, the city that never sleeps. NY, een stad waar altijd wel iets is te doen, en je dus niet hoeft te vervelen. Voor het eerst op vakantie heb ik geen boeken meegenomen. Na bijna 9 uur vliegen arriveren we op JFK airport, en hebben we vrij snel onze bagage. Van te voren hebben we een shuttle geregeld, een busje die je met meerdere personen deelt. Je gaat dan wel langs diverse hotels om andere passagiers af te zetten. Tijdens deze rit zie je direct iets van de stad. Het tijdsverschil tussen Nederland en New York is 6 uur (6 uur vroeger) dus lijkt het net of de reis maar drie uur heeft geduurd. De eerste indruk van deze eerste sightseeing is overweldigend. Wat een hoge gebouwen, kleurrijke gevels waarop veel reclame pronkt, brede straten, en een georganiseerde drukte. Aangekomen bij ons hotel ergens op Manhattan, frissen we ons even op. Doen onze wandelschoenen aan en gaan naar buiten. Ons avontuur gaat beginnen. Het hotel ligt tussen de wijken Little Italy, Chinatown, Soho en Lower East Side. We struinen door de straten, bekijken winkels en ontdekken een bakkerij waar we de volgende ochtend ons eerste ontbijt gaan nuttigen. Die dag bezoeken we Ellis Island, bekend als immigratie-eiland en het Vrijheidsbeeld. Heel imposant. Maar wat is er niet imposant in New York. We verbazen ons regelmatig over deze stad, die het beeld van de Amerikaanse droom weergeeft. Op een van de avonden gaan we naar de musical 'The Phantom of the opera' in het Majestic Theatre op Broadway. Zo gaaf om hier te zijn. Gelukkig hadden we in Nederland de kaartjes voor deze voorstelling al gekocht. Want eenmaal op Broadway wordt de keus om een show te kiezen je heel moeilijk gemaakt. Overal proberen flikkerende neonlichten de tientallen voorstellingen aan de man te brengen.

Indrukwekkend is het bezoek aan herdenkingsplek Ground Zero waar nu de Freedom Tower en het 9/11 Memorial is gevestigd. Met een boottocht over de rivier de Hudson bekijken we de New York skyline. Op een van de avonden dompelen we ons onder in de drukte van Times Square. En ook hier kijken we onze ogen uit. Een heel andere ervaring is de fietstocht door Central Park. Het is het bekendste park van New York en heeft een oppervlakte van 341 hectare. Een oase van rust zonder toeterende yellow cabs en volle metro's. Onze Nederlandse gids vertelt ons dat Central Park jaarlijks 25 miljoen bezoekers heeft en daarmee het meest bezochte park is in de Verenigde Staten. Een ander bijzondere trip die we hebben gemaakt is en Gospeltour door Brooklyn en het bijwonen van een gospel mis. Opvallend was e puurheid van deze mensen hoe zij zingend hun geloof uitten.

Onze stedentrip naar New York zit er weer op. En ik kan het iedereen aanbevelen. Regel na afloop nog wel een paar extra vrije dagen, zodat je kunt bijkomen van alle indrukken én het tijdsverschil.

Houdoe

Kunstenaars aan de slag voor de Rijnsburg Oranje Expositie

Aanmelden n Wie het Zilveren Penseel voor 2018 in de wacht wil slepen en de mogelijkheid wil aangrijpen te exposeren in de hal van De Burgt, kan meedoen met de 41e Rijnsburg Oranje Expositie.

Rijnsburgers, oud-Rijnsburgers en Valkenburgers, die met diverse vormen van beeldende kunst bezig zijn, kunnen op dinsdag 10 en donderdag 12 juli van 19.30 tot 20.30 uur hun kunstwerken inleveren en zich in­schrijven bij het Comité in De Burgt, Koomansplein 1.

Expositie

Het Comité doet een beroep op elke amateurkunstenaar om er in de feestweek van 3 t/m 25 augustus weer een prachtige expositie van te maken. De officiële opening en prijsuitreiking vindt plaats vrijdagavond 3 augustus om 20.00 uur in de hal van De Burgt. Het wordt een bijzondere opening want deze 41e editie krijgt een feestelijk tintje. De officiële opening wordt verricht door wethouder Jacco Knape. De amateur kunstenaars kunnen zich inschrijven voor diverse categorieën. Van schilderen tot beeldhouwen en van handwerk tot fotografie. Alle beel­dende kunst, creatieve uitingen en dergelijke zijn toegestaan. Men dient wel twee tot maximaal vier kunstwerken van dezelfde categorie in te leveren. Heel belangrijk is dat ze voorzien moeten zijn van een goed werkend ophangsysteem, naam, adres, categorie en de titel van het kunstwerk. Een deskun­dige jury beoordeelt deze werkstukken. Naar aanleiding van de inzendingen wordt het Zilveren Penseel en andere prijzen toegekend. De expositie, die in de feestweek en twee weken daarna wordt gehouden, wordt van bloemen voorzien en is alle dagen van de week geopend. Maar eerst moeten de kunstwerken ter beoordeling worden ingeleverd. Dus zet dinsdag 10 en donderdag 12 juli in de agenda. Vorig jaar waren de inzendingen zo goed, dat verschillende toen deelne­mende kunstenaars reeds hebben geëxposeerd op andere locaties.
Dus nu een kans om het werk te laten zien en door te breken. Naast olieverf, aquarel, ets, tekening, beeldhouwwerk, foto­grafie, is handwerk welkom.

Wie mee wil doen kan in elk geval aan de slag. Deelname is gratis.

Voor informatie secretariaat Carla Oudwater: 071-4024647. carla.oudwater@gmail.com.

Gemeente neemt nieuwe duurzame afvalwagen in gebruik

Sleutel overhandiging van nieuwe duurzame afvalwagen. | Foto: pr. Foto: pr

n Met een volledig elektrisch laadsysteem

Vervangen n Omdat de oude inzamelwagen na 10 jaar aan vervanging toe was, is er een nieuwe wagen opgeleverd.

Foto: PR

De nieuwe wagen voldoet aan alle eisen die de gemeente stelt op het gebied van duurzaamheid.

Het laadsysteem om de containers te legen is volledig elektrisch. Dat betekent dat de motor van de auto niet meer hoeft te draaien om het systeem aan te sturen. Dat is zuiniger en zorgt voor minder lawaai en CO2-uitstoot.

Wethouder Gerard Mostert en Wethouder Jacco Knape hebben vorige week de nieuwe wagen trots in ontvangst genomen. Natuurlijk hebben zij een ererondje door Katwijk gereden.

De Dag van de Bouw bij De Bloem

bouw n Zaterdag was de Landelijke Dag van de Bouw. Door heel Nederland werden bouwplaatsen opgesteld voor het publiek.

Zo ook bij nieuwbouwproject De Bloem in Rijnsburg. Geïnteresseerden konden zich aanmelden voor een rondleiding in het in aanbouw zijnde appartementencomplex Bougainville. Er waren verschillende activiteiten voor kinderen. Zo konden kinderen elektrische bouwvoertuigen besturen, een echte graafmachine bedienen, een muurtje metselen en zich laten schminken. Wie een kijkje kwam nemen kon zich ook verheugen op gratis poffertjes. B&J zorgde voor koffie, thee en verfrissende drankjes. Ook plandeel Calla was geopend. Nog beschikbare appartementen waren te bezichtigen. Bewoners van De Bloem benutte de mogelijkheid om de wellness, fitnessruimte en het zwembad te komen bekijken. De ingebruikname hiervan zal zeer binnenkort plaatsvinden.

EHBO examen groep 8 De Schakel

Groep 8 van De Schakel is blij met het EHBO diploma. | Foto: pr. Foto: pr

Na weken van oefenen hebben de leerlingen van groep 8 hun EHBO examen gedaan. Het examen bestond uit twee delen: theorie en praktijk. Het was voor veel kinderen een spannend examen. Gelukkig kon iedereen de vragen beantwoorden en de praktische handelingen verrichten al was het best lastig om het juiste verband bij een brandwond te kiezen. Toch is iedereen in één keer geslaagd. EHBO juf Christa deelde de dik verdiende diploma's uit. Allemaal van harte gefeliciteerd. | Foto: pr.

Bram Rebergen in Boeketdienst

kerk n Op zondag 10 juni zal Bram Rebergen spreken in de wekelijkse Boeketdienst.

Bram is directeur van stichting Youth for Christ, een missionaire beweging van jongeren en jongerenwerkers. Gedreven door Gods liefde zoekt Youth for Christ jongeren op, helpt hen groeien en biedt hen hoop. Het thema van de boeketdienst komt voort uit het jaarthema van YFC en is gebaseerd op de bijzondere ontmoeting tussen Jezus en Simon Petrus. Het thema is: Een frisse start. De muzikale medewerking zal worden verleend door Erik de Mooij & band en de dienstleider is Tom van der Plas. Wij zien er naar uit u en jou te ontmoeten om 17.00 uur in de Immanuëlkerk (Kerkstraat) te Rijnsburg.

Kans voor Knarrenhof in oude Julianaschool

De voormalige Julianaschool is ideale plek voor bijzondere woonvorm. | Foto: CvdS.

n Wonen op een plek vol jeugdsentiment

woonvorm n Eerder is in een bijeenkomst van de gemeenteraad gesproken over bijzondere woonvormen. Er is gezocht naar een plek om de stichting Knarrenhof een kans te geven om haar ideeën te realiseren.

Deze plek is gevonden in Rijnsburg bij de locatie Hof Korte Vaart waar de voormalige Julianaschool en Vijverhofschool staan. De stichting wordt door het college uitgenodigd om een idee uit te werken voor deze locatie.

'De gemeente is actief op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor deze bijzondere woonvorm. Door het woonconcept verder uit te werken voor deze plek kunnen wij beoordelen of een Knarrenhof op deze locatie echt iets te bieden heeft', geeft wethouder Krijn van der Spijk aan.

Voor deze locatie is eerder een overeenkomst gesloten met Dunavie. Zij zouden hier 30 sociale huurwoningen realiseren. Dunavie heeft aangegeven bereid te zijn om de overeenkomst op te schorten zodat er voldoende tijd is om uit te zoeken of een Knarrenhof past op deze locatie. De stichting Knarrenhof heeft tot 1 oktober 2018 de tijd om het informatieve plan aan te bieden.

Stichting Knarrenhof

Omdat het idee was om op deze locatie sociale huurwoningen te maken, moet stichting de Knarrenhof in hun plan zorgen voor een zo hoog mogelijk percentage sociale woningen. Daarnaast moet er ook voldaan worden aan de geldende parkeernormen. En als laatste is aangegeven dat de gemeente de voormalige Julianaschool als bestaand historisch schoolgebouw graag wil behouden. Verbouwen van het pand heeft dan ook de voorkeur.

De stichting Knarrenhof is een voorbeeld voor bijzondere woonvormen voor ouderen. Een Knarrenhof is gebaseerd op de hofjes van vroeger maar met het gemak van nu. Door een combinatie van ouderwets burenfatsoen en nabuurschap is het idee is dat ouderen in zo'n hofje langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Stichting Knarrenhof moet voor 1 oktober 2018 het informatieve plan aanbieden

'Het zou mooi zijn als het gebouw behouden kan worden. De kans voor oud leerlingen om op een mooie plek vol jeugdsentiment te gaan wonen', zo meent Van der Spijk.

Thema-avond bij De Brug

Motivatie n De Brug Midden-Nederland organiseert op maandag 11 juni een thema-avond over 'Motivatie' voor ouders, partners en overige familieleden van (ex-)verslaafden. De toegang is gratis. De avond zal worden gehouden aan de Schaepmanstraat 1. Er zal worden gesproken door Rianne Krüger, hulpverlener bij De Brug Midden-Nederland. Het is van belang dat de verslaafde gemotiveerd is om van zijn verslaving af te komen. Er zal op deze avond uitleg gegeven worden over interne en externe motivatie en hoe u als ouder-partner de verantwoordelijkheid hierin bij de verslaafde kan laten.

Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Men dient zich vooraf op te geven bij De Brug, tel. 4033733 of via info@debrughelpt.nl.

Brug dicht

Vanwege de vakantieperiode is het inloophuis van 09 juni t/m 18 augustus op zaterdag gesloten. In het inloophuis zijn verslaafden, daklozen, psychiatrisch patiënten en eenzamen dagelijks hartelijk welkom voor een bakje koffie, een potje poolbiljart, een praatje of een spelletje. Bij opgave vooraf is men dagelijks ook welkom voor een warme maaltijd (€ 1,00); de maaltijd wordt gebruikt tussen 13.00 – 13.30 uur. Schaepmanstraat 1 (ingang via de zijdeur, kant Groen van Prinstererweg). Telefoon (071) 403 37 33

Fear of Missing Out

kerk n 's Ochtends nog voor je uit bed bent op je telefoon kijken wat je gemist hebt terwijl je sliep. Of even op Instagram tot de trein er is, om de rest van de reis foto's van je vrienden te blijven liken. Herken jij jezelf hierin? Misschien heb jij dan ook wel Fear of Missing Out, oftewel: de angst om iets te missen of er niet bij te horen. Kom dan zeker naar de jeugddienst op zondag 10 juni, want die wil en mag je zeker niet missen! @Visser 't Hooft, Rijnsburg om 09.30 uur. Spreker is Wilfred van Rijn en de muziek wordt verzorgd door een combo onder leiding van Arjan Jonker.

Bedenkt u het thema van de Flower Parade 2019?

Weet u een thema? Neem geen blad voor de mond! | Foto: CvdS Foto: Carin van der Spijk

bloemen n Geniet u ook elk jaar weer van de Flower Parade Rijnsburg en heeft u een idee voor het nieuwe thema voor de Flower Parade van volgend jaar?

Dan is dit uw kans! Voor volgend jaar is het bestuur van de Flower Parade namelijk op zoek naar een passend thema en laat u hier graag over meedenken. Het nieuwe thema moet niet teveel lijken op één van de thema's van de afgelopen jaren. Binnen dit overkoepelend thema moeten minimaal 12 sub-thema's bedacht kunnen worden voor de praalwagens en de muziekwagens. Deze worden bedacht door creatieve mensen binnen de organisatie in overleg met de sponsoren. Enkele thema's die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd: Around the world, Spreekwoorden en gezegden, The best of Holland, Back to… en The sound of flowers.

Stuur uw idee in

Heeft u een geweldig idee? Stuur dan uiterlijk 30 juni een mail naar flowerparade@outlook.com met daarin uw naam, het thema en een korte toelichting op het thema met eventueel mogelijke sub-thema's. Het winnende thema wordt bekend gemaakt tijdens de Flower Parade 2018.

Knarrenhof in Rijnsburg weer een stukje dichterbij

Foto: PR

ingezonden n Krasse Knarren (de lokale bewonersgroep in Katwijk van de landelijke stichting Knarrenhof) is heel blij met de kans die wethouder van der Spijk biedt. Een mogelijk geschikte locatie voor een Knarrenhof in de gemeente Katwijk, en wel vlakbij winkelcentrum de Hoftuin in Rijnsburg.


Aan de Korte Vaart wordt al enige tijd voor 2 schoolgebouwen een andere bestemming gezocht. De komende maanden gaat Krasse Knarren, samen met de experts van de landelijke Stichting Knarrenhof, een plan maken. Het is de bedoeling dat ook de toekomstige bewoners hierin meedenken. En dat er zowel koop-, huur- en sociale huur woningen komen. Woningen rondom een gemeenschappelijke tuin, bedoeld voor actieve 50-plussers, vanuit de gedachte van goed nabuurschap en zo ontworpen dat de bewoners er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Alles, van de plaatsing van de stopcontacten tot de breedte van de deuren en de plek en omvang van de badkamer is daarop ingericht. Volgens de vereniging Eigen Huis is een Knarrenhof geschikt om er tot je 113e te kunnen blijven wonen. Als eerste moet de groep toekomstige bewoners in beeld gebracht worden. Krasse Knarren heeft al een inventarisatie van belangstellenden. Men kan zich nog steeds aanmelden. Bij de website www.knarrenhof.nl kunt u zich inschrijven (éénmalige bijdrage €15,00) en bij de Krasse Knarren via mailadres: 50plusinkatwijk@gmail.com (gratis) kunt u meer informatie opvragen.

Zingend Geloven

kerk n U bent van harte welkom in de Zingend Geloven Dienst op zondag 10 juni om 17.00 uur in de Grote Kerk te Rijnsburg . Het thema van de dienst is: Kun je God een vriend noemen? We willen hier met elkaar veel liederen over zingen. Medewerking wordt verleend door Ds. Albert Meek en het Amerikaans Concertkoor uit Den Haag.

Huysch ter Dyck

Foto: pr

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Simon en José Mulder wonen alweer twaalf jaar in hun huis op de Dijk, dat ze Huysch ter Dyck genoemd hebben. Ik kwam Simon tegen en begon over m'n zoektocht naar de herkomst van huisnamen. Hij ging gelijk enthousiast vertellen.

't Witte Hek

"Mijn ouders, Tonny en Adri Mulder, woonden aan de Rijnsburgerweg op nummer 86b. Dat was praktisch, want het was naast hun bedrijf. Hun huis heette 't Witte Hek. Het schijnt namelijk dat lang geleden op die plek een voetbalveld van 'Rijnsburgsche Boys' was met een groot wit hek als afscheiding. Er was niets over dat deed denken aan het speelveld of het hek, maar m'n ouders wilden de herinnering hoog houden en noemden het huis daarom zo. Later betrokken José en ik die woning. Toen we verhuisden naar de Dijk, haalden we het naambord van het huis af." Terwijl Simon verder vertelt, blijkt dat het naambord nog in zijn bezit is. Hij stelt voor om het op te zoeken en voor de gelegenheid weer even op te hangen. Zo gezegd, zo gedaan.

Oud of nieuw?

En dan nu Huysch ter Dyck. Dit huis aan de Oegstgeesterweg is gebouwd op de plaats van een vervallen boerderij. In eerste instantie hadden de Mulders een heel ander huis in gedachten. Dat is niet doorgegaan vanwege de regelgeving. De kavel is scheef en desondanks moest in elk geval één muur parallel lopen met de weg. Vandaar dat ze opnieuw om de tafel gingen zitten. En zo is het huidige huis tot stand gekomen; een huis in oude stijl. Elk detail is goed uitgewerkt. Zelfs de ramen zijn gemaakt op de ouderwetse manier om het zo authentiek mogelijk te laten lijken. Dat is overigens goed gelukt, want regelmatig zijn mensen verbaasd dat het huis pas twaalf jaar oud is!

Simon en José wilden hun nieuwe huis ook graag een naam geven. Die was al snel gevonden. Het huis staat op de Dijk en lijkt er al minstens honderd jaar te staan. Wat is dan toepasselijker om het huis een naam te geven die in de oude spelling is geschreven?! Huysch ter Dyck was geboren.

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com. Groetjes van Agnes.

Beauty X nieuw in de Hoftuin

Foto: PR

Advertorial n Het winkelend publiek in winkelcentrum de Hoftuin heeft vast al gemerkt dat de voormalige Mooi Parfumerie een nieuwe naam gekregen heeft. Beautyx, de meest verrassende beautywinkel van Nederland.

Intussen worden winkels van Schouten in een rap tempo verbouwd om een nieuwe look en feel te krijgen. Zaterdag 23 juni opent de BeautyX winkel in de Anjelierenstraat te Rijnsburg. De winkel is daarom van maandag 18 t/m vrijdag 22 juni gesloten voor verbouwing.

Naast de grote bekende parfumerie merken kan je binnenkort bij BeautyX een groot aantal nieuwe, bijzondere merken vinden, zoals Pixi, Coola, Lipstick Queen, Aether, Browgal, Jacques Zolty Parfums, Jack Black , Fedua, Tan-Luxe, RoseBud, en meer.

BeautyBar

Elke winkel krijgt een BeautyBar, waar je gratis de nieuwste introducties kunt uitproberen. Onze ervaren beauty specialisten helpen je natuurlijk met vragen en geven allerlei handige tips. Heb je de nieuwste make up kleuren uitgetest, dan kan je je zelfs meteen een prachtige foto maken en delen met je vrienden.

Online

Binnenkort gaat ook de nieuwe online winkel open, waar je alle merken kunt vinden. Dat is handig, omdat we niet alle merken in alle winkels voeren. Maar je kan straks wel alle producten online bestellen en de volgende dag deze ophalen of thuis laten bezorgen.

Elke week een verrassing

Bij BeautyX houden we je op de hoogte van de nieuwste trends en producten op beauty gebied. Elke week gebeurt er wel iets nieuws in onze winkel. We werken samen met alle merken om je continue te verrassen met mooie producten, de nieuwste trends of speciale acties.

Spectaculaire openingsactie

De eerste verrassing is alvast heel bijzonder. De nieuwste trend op het gebied van gezichtsverzorging is straks in alle nieuwe BeautyX winkels te vinden; De BeautyBar een volledige gezichtsbehandeling in slechts 20 minuten door middel van lichttherapie. Zo kan je verschillende huidproblemen behandelen; acne, ouderdomsvlekken, fijne lijntjes en nog veel meer. De behandeling kost normaal 29,00, maar nu kan je voor slechts 12,50 deze technologie uitproberen.

Gelukkig blijft het vaste team ook na de verbouwing voor u klaarstaan in de nieuwe BeautyX en nodigen zij u graag uit om een kijkje te komen nemen. Maar…maak nu nog gebruik van de verbouwingsopruiming tot en met zaterdag 16 juni 30% korting op bijna ons gehele assortiment.

Concertmeester Residentieorkest in Rijnsburg Klassiek

Natasja Douma speelt tijdens Rijnsburg Klassiek samen met violiste Pei Pei Zhu. | Foto: pr. Foto: pr

n Met violiste Pei Pei Zhu en pianiste Natasja Douma

Rijnsburg n Klassiek organiseert haar Paardenmarktconcert op zaterdag 9 juni om 19.30 uur in de Burgt, Koomansplein 1. Muzikale eregasten zijn de internationaal vermaarde Natasja Douma vleugel en de bijzonder getalenteerde violiste bij het Residentieorkest Pei Pei Zu, vaak optredend als concertmeester van dit vermaarde orkest. Twee topmusici die samen een gloedvol programma presenteren.

Gelukkig maken welwillende sponsoren het nog steeds mogelijk Rijnsburg Klassiek voort te zetten, en medewerking van de gemeente Katwijk en Koos van Kruistum BMP Datapartners.

Natasja Douma kreeg haar eerste pianolessen van haar grootmoeder, de concertpianiste Roeli Schijf-Verhoog. Nadien studeerde zij aan het conservatorium in Den Haag bij Jan Boumans en Marcel Baudet en vanaf 1989 bij Jan Wijn aan het conservatorium in Amsterdam. Deze studie sloot zij af met het behalen van de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus.

Natasja Douma won twee keer het SJMN-concours en de tweede prijs tijdens het Concours voor de Europese Muziekprijs in Antwerpen. In 2013 won zij samen met Isobel Warmelink de NTR-prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk (Music minus one or two, Guus Janssen) tijdens het Davina van Wely vioolconcours. Zij studeerde liedbegeleiding bij Rudolf Jansen en haalde in september 2000 met onderscheiding haar diploma. Inmiddels trad zij met succes als solopianiste, als begeleidster en in kamermuziekverband op in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije en Luxemburg. Natasja is sinds 1998 als coach pianist verbonden aan het Conservatorium in Den Haag en treedt op in binnen- en buitenland.

Pei Pei Zhu is geboren in Shanghai. Ze kwam als klein meisje middenin de Chinese Culturele Revolutie (1966-1976) van partijleider Mao Zedong terecht. Al het westerse, ook de muziek, werd verboden. Toen zij met haar ouders verhuisde naar een klein geïsoleerd provinciestadje leken daarmee ook de laatste culturele prikkels te doven. Echter juist in die middle of nowhere was de zevenjarige Pei Pei verkocht toen ze haar buurmeisje viool hoorde spelen. Haar grootvader tikte een klein viooltje in een tweedehands winkel in Shanghai op de kop en stiekem kreeg Pei Pei les. Met de dood van Mao in 1976 kwam ook een einde aan de Culturele Revolutie. Twee jaar later deed Pei Pei toelatingsexamen voor het Wuhan Conservatorium. In 1994 verhuisde ze naar Zweden en werd er plaatsvervangend concertmeester in het Zweedse Kamerorkest. Twee jaar later kwam ze in Nederland terecht, bij het Residentie Orkest.


Wie dit bijzondere concert wil bijwonen is van harte welkom op zaterdag 9 juni vanaf 18.45 uur. Aanvang concert 19.30 uur. Voor en na het concert is er gelegenheid, koffie, fris of een glaasje wijn te drinken. Parkeren in de parkeervakken.

Mooie opbrengst bij rommelmarkt

markt n De jaarlijkse rommelmarkt van de gereformeerde kerk was weer goed bezocht.

Het weer was prachtig en mede daardoor de opkomst van mensen groot. We hadden heel veel spullen. Maar er is ook heel veel verkocht. Vooral de fietsen en het electra ging het eerst uur hard. Later werd het in de keuken reuze druk bij de verkoop van de koffie/ thee en later met de lunch. Vele vrijwilligers hebben zich hard ingezet en via deze weg willen we hen allen hartelijk bedanken. De netto opbrengst is dit jaar 8500 euro! Een mooi bedrag waar we trots op mogen zijn! De opbrengst wordt opgedeeld 50% voor het project: stop kinderarbeid in Mali en 50% voor het opknappen van de keuken en hal van onze kerk. Via deze weg willen we de sponsoren: Slagerij Timmers, Dive post en Herberg Welgelegen hartelijk bedanken. Op naar de rommelmarkt van 2019.

Rijnsburgse appartementen Calla voorbeeld ontwikkelen en bouwen seniorenwoningen

Foto: pr

Toekomstige senioren willen luxe, comfort en alle dagen het gevoel van vakantie

Foto: pr
Foto: pr

De huurders van een fullservice appartement in Calla zijn allesbehalve zielig. Ze zijn om jaloers op te zijn.' Dat zei directeur Paul Brandjes van de Katwijkse project en bouwonderneming De Raad vorige week dinsdag tegen zijn gasten in de kookstudio, één van de centrale ruimten in plandeel Calla van project De Bloem in Rijnsburg. Daar was die dag een bijeenkomst van de NVB Vereniging voor ontwikkelaars en Kenniscentrum 60Plus over het ontwikkelen en bouwen voor senioren.

De dag was bedoeld ter inspiratie voor ontwikkelaars, bouwondernemers en woningbouwcorporaties. Voor zorggroepen, architecten en advies- en ingenieursbureaus. En voor facilitair managers, gemeentes en andere geïnteresseerden.

Bijna 80 genodigden hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging. Zij kregen in kleine groepjes een uitgebreide rondleiding door het plandeel Calla van De Bloem en luisterden naar de diverse presentaties om daarna met elkaar in discussie te gaan over allerlei aspecten van levensbestendig wonen.

Nieuwe generatie senioren koestert andere verwachtingen dan de huidige

'Nederland telt op dit moment zo'n vier miljoen 60-plussers. Een aantal dat in 2050 zal uitgroeien tot ruim vijfenhalfmiljoen. Die nieuwe generatie senioren staat anders in het leven en koestert andere verwachtingen dan de huidige generatie ouderen. Zij willen langer op zichzelf blijven wonen en zelf de regie houden over hun woonomgeving', schetste Anneleen Vandenberk van Kenniscentrum 60plus de toekomst. 'Als het nodig wordt, willen zij thuis – onzichtbaar dus - zorg ontvangen. Een bijzonder voorbeeld dat inspeelt op deze nieuwe verwachtingen en de bijbehorende ontwikkelingen is het appartementencomplex Calla in Rijnsburg.'

'Het verpleeghuis met aanleunwoningen is niet meer van deze tijd', vulde voorzitter Piet Adema van NVB Vereniging voor ontwikkelaars. Hij spoorde de aanwezigen aan om goed onderzoek te doen naar de doelgroep en gebruik te maken van de ervaringen uit de eerste (pioniers)projecten, zoals Calla in Rijnsburg en AQUAradius in Hoofddorp. Adema: 'Lef, creativiteit en ondernemerschap zijn nodig naast een andere benadering van de doelgroep.'

Verwachtingen overtreffen

'Wij willen hier een gemeenschap creëren van mensen vanaf 50 jaar, die het gezellig hebben met elkaar; gezonde huurders die nog lang kunnen profiteren van alle voordelen die het wonen in Calla biedt', licht Brandjes de visie van De Raad toe op het bouwen van deze seniorenwoningen. 'En we willen hun verwachtingen overtreffen door ze volledig te ontzorgen en veel faciliteiten en mogelijkheden te bieden.

Faciliteiten en mogelijkheden moeten aansluiten bij wensen, niet bij behoeften

Die moeten aansluiten bij hun wensen, niet hun behoeften.'.

Om dat mogelijk te maken ontwikkelde De Raad Bouw, in de afgelopen crisistijd, het concept Calla, dat bestaat uit 98 leeftijdsbestendige luxe fullservice huurappartementen. De diverse centrale woonvoorzieningen in het complex waarborgen sociale veiligheid en gemeenschapszin. Voor de toegang tot alle centrale voorzieningen, zoals de wellness, de fietsenstalling en garage, hebben huurders bijvoorbeeld geen sleutel(s) nodig, maar één chip (tag).

De gezamenlijke kookstudio, luxe ingerichte activiteitenruimtes en de comfortabele wellness-faciliteiten met zwembad stimuleren een actieve levensstijl, ontmoeting en sociale interactie tussen de bewoners. Die wordt nog verder bevorderd door de ontwikkelde app, waarmee iemand zowel de gordijnen of de verlichting kan bedienen, kan kijken of er beneden post is in de brievenbus en communiceert met medebewoners. De app beschikt bovendien over een noodknop om direct contact te kunnen maken met de beheerder.

Een speciale financieringsconstructie garandeert dat huurders in Calla gerust oud kunnen worden in hun huurappartement. Bovendien zorgt het doordachte en duurzame ontwerp van KOW-architecten, met aandacht voor technologie en 'smart living' (domotica) voor extra comfort, gemak en service. Brandjes: 'Uit onderzoek onder ouderen blijken veiligheid en eenzaamheid belangrijke thema's.'

Woonhotels

Architect KOW liet zich bij het ontwerp van Calla inspireren door de Haagse woonhotels, die aan het begin van de vorige eeuw gebouwd werden voor de mensen die terugkeerden uit Indonesië. Zij waren bedienden in huis gewend. Die zijn er in Calla niet, maar wel een luxe keuken, de aanwezigheid van een huismeester en het hoge serviceniveau.

Architect Jacques van Paassen is zelf erg onder de indruk van alle toegepaste domotica en de zeer gebruikersvriendelijke app. 'Want, verwoordde Paul Brandjes, 'In Calla willen we dat mensen het beter hebben dan in hun vorige woning. Het moet voelen alsof ze iedere dag op vakantie zijn. De mediterrane sfeer van De Bloem past daar goed bij.'

Verpleeghuis met aanleun-woningen niet meer van deze tijd

Ondanks het klamme, warme weer van die dag was het goed toeven in een koel appartementencomplex, dankzij de nieuwste toegepaste klimaattechnieken.

Foto's

Projectdeel Calla in aanbouw;

Calla-bewoners hebben de beschikking over een eigen zwembad;

De appartementen zijn voorzien de nieuwste technologie en 'smart living' (domotica).

| Foto's: pr

Genieten van een gezellige dag uit

Foto: pr

n Varen, zeehonden spotten en heerlijk eten

Zeeland n Eindelijk was het vorige week dinsdag zover.

Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr

Na maanden van voorbereiding vertrokken er om 9.00 uur vijf bussen van het Burgemeester Koopmansplein met 220 senioren en mindervaliden uit Rijnsburg. Door het bestuur was er een mooie dagtocht samen gesteld richting Zeeland. Tijdens de prachtige busrit door het Zeeuwse landschap kwamen we om 11.00 uur aan bij het plaatsje Sint Annaland. In de haven lag het mooie schip de Frisia te wachten om richting de zandbanken te varen in de Oosterschelde, waar we de zeehonden bij laagwater konden spotten.

We werden ontvangen met koffie en een Zeeuwse bonus. Voorzitter Jaap Hogewoning heette iedereen hartelijk welkom. Voor de medische ondersteuning was Anneke Ouwersloot aanwezig, en Ds. Ed Buitendijk was mee voor het geestelijke woord.

Tijdens de mooie vaartocht zagen we een hoop zeehonden die heerlijk op de zandbanken lagen te genieten van het mooie weer. Tijdens de boottocht werden er heerlijke broodjes en kroketten geserveerd en voeren we weer langzaam naar de haven terug.

Om 15.30 uur stapten we weer in de bussen en gingen we naar onze volgende locatie toe. Iedereen zat gelukkig op tijd in de bus toen het hard begon te regenen. Na een mooie rit kwamen we om 17.00 uur bij het World Hotel Wings Rotterdam Airport aan voor het diner.

Aan einde van het diner nam de voorzitter Jaap Hogewoning het woord.
Dominee Ed Buitendijk en Anneke Ouwersloot werden bedankt, alsook ook de leden van het bestuur, de vele collectanten en ook de bewoners en sponsoren, die het mogelijk hebben gemaakt om deze jaarlijkse uitgaansdag weer te organiseren.

Bij terugkomst in Rijnsburg werden we ontvangen door vele familieleden en er speelde een draaiorgel met vrolijke nummers. Iedereen kreeg nog een mooi plantje mee naar huis zodat men kan terugkijken op deze gezellige dag. | Foto's: pr.

Succesvolle zomermarkt

markt n Op zaterdag 2 juni vond de Rijnsburgse Zomermarkt plaats. Vanwege de verbouwing van de Voorhof vond de gezellige markt niet plaats langs de Vliet maar op het schoolplein van de Wilhelmina school, en dat bracht tal van positieve reacties met zich mee. Terwijl de kinderen druk aan het spelen waren konden ouders rustig langs de kramen neuzen of een bakje koffie nuttigen op het terras. Er waren tal van kramen en voor elk wat wils. Uiteindelijk heeft de Zomermarkt een bedrag van €5500,- euro opgebracht voor Stichting Pan de Vida, een organisatie die zich inzet voor de armste kinderen van Peru. De Zomermarkt Commissie bedankt alle vrijwilligers en sponsoren voor hun inzet.

Open dag Jong Flora Band

Show-, Marching- en Concertband Flora Band viert haar gouden jubileum! (Foto: PR) Foto: PR

muziek n Op zatermiddag 9 juni van 13.00 tot 15.00 houdt de Jong Flora Band een open dag!

Tijdens deze middag kunnen jongens én meisjes in de leeftijd van 5 tot 15 jaar kennis maken met de Jong Flora Band. Er worden verschillende workshops gehouden en je kunt instrumenten uitproberen. De jongens en meiden van de Jong Flora Band zijn deze middag zelf ook aanwezig om te laten horen wat voor muziek ze spelen en hoe leuk het is om lid te zijn van de Jong Flora Band. Want behalve muziek maken, doen de leden van de Jong Flora Band regelmatig leuke dingen, zoals een spellenavond, bowlen en op kamp.

Individueel lesplan

De Jong Flora Band is er voor iedereen, jongens en meisjes, ervaring met muziek of nog helemaal niet. Er wordt voor elke leerling een individueel lesplan gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van een professionele, speelse lesmethode. Zo leren onze leerlingen dat muziek maken leuk is! Nieuwe leerlingen krijgen bovendien de eerste vier lessen gratis.

Graag tot zaterdag op ons verenigingsgebouw, 'de Kazerne', Waardlaan 1a te Rijnsburg.

Jubileumtaptoe Flora Band

jubileum n Op zaterdag 23 juni organiseert de Show-, Marching- en Concertband Flora Band een taptoe ter ere van hun jubileum.

Naast de Flora Band, zullen ook Kunst en Genoegen uit Leiden, Door Vriendschap Sterk uit Katwijk, Adest Musica uit Sassenheim en de eigen Jong Flora Band en Flora Brass optreden.

De Flora Band bestaat dit jaar 50 jaar, een gouden jubileum! Dit feit wordt dus onder andere gevierd met deze taptoe, waar dankzij een jarenlange samenwerking, al deze topkorpsen zullen optreden. De taptoe wordt gehouden op sportpark Middelmors in Rijnsburg.
Voorafgaand aan de taptoe wordt een reünie gehouden, waarbij het bestuur van de Flora Band zoveel mogelijk oud leden en instructeurs hoopt te ontmoeten. Deze reünie wordt gehouden op clubgebouw 'de Kazerne' en begint om 17.00 uur. Tijdens de receptie is er de mogelijkheid om te blijven eten. Aansluitend begint om 20.00 uur de taptoe. Tickets voor het eten en de taptoe zijn verkrijgbaar via www.floraband.nl.

Avondgebed

Foto: PR

kerk n Kom naar het avondgebed op woensdag 13 juni in de Grote Kerk. De voorganger is ds. Albert Meek en het is van 19u15 tot 19u45. Van harte welkom en neem gerust iemand mee!

Gemeenteraad wil geen hoge bebouwing langs N206

bouwen n Knelpunten zijn er, maar wethouder Klaas Jan van der Bent ziet vooral 'interessante kansen' voor woningbouw op het voormalige vliegkamp. Dat zei hij vorige week donderdag in de gemeenteraad waar gesproken werd over de 'stedenbouwkundige uitgangspunten startlocatie Valkenburg'.

Een van de knelpunten is het parkeren. Daar spraken de raadsfracties vorige maand al hun zorgen over uit. 'Wij ondersteunen van harte de ambitie autoluw, maar dat hoeft niet bij voorbaat door verlaging van de parkeernorm', aldus Ton de Vries van de ChristenUnie vorige week.

Bebouwingsdichtheid

D66 denkt er ook zo over. GemeenteBelangen is blij met de keuze voor autoluw. 'Alsof het uit ons verkiezingsprogramma komt', zegt René Slootweg. 'In de nota van uitgangspunten staat wat we willen bereiken en niet hoe. Laat de ontwerpers met goede oplossingen komen voor het parkeren', reageert de wethouder. Ander knelpunt is de dichtheid van de bebouwing. 'Wij willen geen hoge flats langs de N206', meldt Adger van Helden (CDA). Daar sluit de PvdA zich bij aan. 'Wij vrezen dat de bebouwing naar de N206 wordt gedrukt', zegt Dick van Wielink van die partij. Hij vraagt zich eveneens af, hoe de relatie groen en dichtheid eruit ziet. 'Dichtheid kan mijn inziens alleen door in de hoogte te bouwen en dat is strijdig met het gewenste groen.' 'Wat mij betreft, komt er helemaal geen hoogbouw. Of allemaal gebouwen van tien hoog. Groen is ook mogelijk in hoogbouw', reageert Nico van Hoogdalem (VVD). SGP deelt de zorgen over parkeren en dichtheid. 'Maar het positieve overheerst', meldt Dirk Remmelzwaal. Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) is ook positief. 'Het ziet er geweldig goed uit.'

Afwegen

De wethouder erkent het knelpunt over dichtheid en groen. 'Aan de ene kant wil je geen hoge bebouwing langs de N206, maar je wilt mensen dicht bij een openbaar vervoer halte. We zullen afwegingen moeten maken. Als raad is het belangrijk om te zeggen wat u wilt. En dat scherp meegeven.' DURF vraagt zich af hoe de burgerparticipatie vorm wordt gegeven. Hart Voor Katwijk pleit onder meer voor een openbare school in de nieuwe wijk. Wethouder Van der Bent geeft aan, dat er gewerkt wordt aan een plan voor participatie.

Besluit

Volgende week donderdag neemt de raad een definitief besluit over de 'uitgangspunten startlocatie Valkenburg'.

Valken'68 plaatst zich voor halve finale tegen Honselersdijk

Erwin van der Nagel moest bij een aantal schoten van afstand nog het nodige werk verrichten. | Foto: Saam de Mooij Foto: PR

voetbal n Afgelopen zaterdag speelde Valken'68 thuis tegen CVV Berkel voor promotie naar de eerste klasse.

Het werd gespeeld op het derde veld (kunstgras) vanwege de festiviteiten, feesttent op het hoofdveld, in het kader van jubileum 50 jaar Valken'68. Het voetbal was niet van hoogstaand niveau maar de spanning vergoedde veel.

Stug verdedigend

Valken'68 opende sterk en het was Jaco van der Bent die op aangeven van Sven Boonstoppel bijna in de eerste minuut de openingstreffer al op het bord bracht. Het stug verdedigende Berkel creëerde de eerste helft bijna niets. Hooguit waren er en paar schoten van afstand te noteren. Tot aan de 44e minuut slaagde Valken'68 er echter ook niet in om echt heel gevaarlijk te worden. Een foute afspeelpass was er de oorzaak van dat Jaco van der Bent vanuit het niets plotseling vrij voor de goal kwam en de 1-0 mocht binnen schieten. Rust 1-0. De tweede helft liet een aantal goede kansen voor Valken'68 zien om op 2-0 te komen. Slordig uitspelen zorgde ervoor dat deze bevrijdende goal niet op het bord kwam. Twee keer werd de bevrijdende treffer afgekeurd voor buitenspel (Arjan Haasnoot, Matthijs de Mooi). Naarmate het einde van de wedstrijd naderde ging CVV Berkel steeds opportunistischer spelen, veelal lange halen die eindigde in niemandsland. Toch moet keeper Erwin van der Nagel bij een aantal schoten van afstand nog het nodige werk verrichten. Vlak voor tijd kreeg Berkel zijn eerste echte kans. Een voorzet van rechts werd een dot van een kopkans voor de bij de tweede paal geheel vrijstaande Raynaldo Visser. Zijn kopbal verdween ruim langs de verkeerde kant van de paal. De overwinning was zeker verdiend te noemen, het had alleen wat makkelijker geweest als Valken'68 zijn kansen om te scoren wat beter had benut. De volgende tegenstander van Valken'68 in deze nacompetitie is Honselersdijk. Zij wonnen de uitwedstrijd tegen DCV met 1-2.

Opstelling Valken'68:

Erwin van der Nagel, Sander van Duijn, Chris de Lange , Mark van der Plas, Arjan Haasnoot, Stephan van der Plas, Sven Boonstoppel (80e Niels Hogewoning), Matthijs de Mooij, Robbert van Delft (60e Timo Schaap), Marc Langeveld (88e Stephan de Mooij), Jaco van der Bent

De halve finale van de nacompetitie SV Honselersdijk – Valken' 68 staat gepland voor zaterdag 9 juni. Aanvang 14:30 uur.

Themabijeenkomst: voorkom financieel misbruik van ouderen

welzijn n Op donderdag 14 juni organiseren de Lokale Alliantie Katwijk en het Welzijnskwartier een themabijeenkomst over financiële uitbuiting van ouderen.

De bijeenkomst geeft een beeld van de verschillende vormen en valkuilen van financieel misbruik bij ouderen. Waar kunt u zelf op letten, voor uzelf en voor anderen? Wat zijn de signalen van financieel misbruik en hoe kunt u de cirkel doorbreken?

Tijdens de bijeenkomst zullen de aanwezige lokale experts antwoord geven op uw vragen. Financiële uitbuiting van ouderen komt bijna dagelijks in het nieuws. We hebben het dan bijvoorbeeld over diefstal van geld of goederen van ouderen door kinderen, kleinkinderen of andere personen in hun directe omgeving. Dit is een ernstige vorm van ouderenmishandeling gepleegd in huiselijke kring.

Thuispluis

De bijeenkomst start om 10:00 uur met een inloop met koffie. Vanaf 10:30 uur vindt een korte presentatie plaats met aansluitend het ludieke ThuisPluis kwartetspel. Vanaf 12:00 uur wordt de deelnemers een warme lunch aangeboden (max. 50 deelnemers). De themabijeenkomst vindt plaats in het Dorpshuis, Kerkweg 3 in Valkenburg. Er zijn geen kosten verbonden aan de aanmelding voor de bijeenkomst.

Meer informatie inwinnen en zich opgeven kan bij Arnout de Bakker (arnoutdebakker@welzijnskwartier.nl, tel. 06 -122 15 177) of Marja Ravensbergen-Slootweg (marjaslootweg1@gmail.com). Deze ochtend wordt ondersteund door de gemeente Katwijk en de Wijkraad Valkenburg.

Stoom- en dieseldagen

Museum n Stoomtrein Katwijk-Leiden zet in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 juni al het rijdende stoom- en dieseltreinen in voor een intensieve dienstregeling. Zeldzame museumstukken komen alleen dit weekend naar buiten om hun kunnen te tonen. Een gezellig dagje uit met een vleugje romantiek.

Gedurende het gehele weekend puffen en fluiten maar liefst vier stoomtreinen en pruttelen tientallen diesellocomotieven dat het een lieve lust is. Er wordt een intensieve treindienst gereden met zowel personentreinen, als werktreinen en losse locomotieven. Via de omroepinstallatie wordt informatie verstrekt over de doorkomst van de treinen en er zullen regelmatig demonstraties worden aangekondigd. Ook staan ze voor je klaar om rondleidingen te verzorgen over het gehele terrein, de werkplaats en het museum. En tot slot kun je met de machinist mee op de voetplaat van een aantal van onze locomotieven en railauto's. Om dit weekend extra luister bij te zetten, hebben zij tal van collega's uitgenodigd om hun oude techniek aan de bezoekers te tonen.

Op het uitgestrekte terrein van het buitenmuseum is van alles te zien. Er draaien stationaire motoren en waterpompen. Oude techniek spreekt jong en oud aan. Nostalgie en het enthousiasme van alle vrijwilligers bij elkaar werkt aanstekelijk. Voor de kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven niet zo groot zijn. En als ze even genoeg hebben van al die treinen gaan ze lekker uit hun dak op het springkussen. Museum Stoomtrein Katwijk-Leiden is gevestigd aan het Valkenburgse Meer. Gratis parkeren voor de deur. Reserveren is niet noodzakelijk. De gehele dag door rijden er treinen en uw kaartje is de hele dag geldig. Een tweede of derde keer instappen is geen enkel probleem. Het museum is beide dagen geopend van 10.30 tot 17.00 uur. Prijzen 10,00 euro voor volwassenen; 8,00 euro voor kinderen van 4 t/m12 jaar betalen. Kinderen van 0 t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen.

VTV 4 sluit laatste competitiewedstrijd met winst af

De VTV dames spelen al 5 jaar competitietennis. | Foto: PR

tennis n De dames van VTV 4 hebben zondagavond heerlijk gespeeld bij de tennisvereniging De Boekhorst in Noordwijkerhout.

De VTV dames spelen al 5 jaar competitietennis. Ze zullen eindigen dit jaar in de middenmoot maar hebben samen op woensdagavond veel plezier met elkaar en met het potje tennis. Voelt u zich aangesproken om in de winter of zomer lekker te gaan tennissen, kom dan eens kijken op ons tennispark, VTV-tennis, Rekreatiepad 2 te Valkenburg. U kunt deelnemen aan de winter- en/ of voorjaarscompetitie. U kunt ons natuurlijk ook volgen op Facebook - VTVTennis.

ZONDAG 10 juni

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Sporthal sportpark Middelmors,
Noordwijkerweg te Rijnsburg
10.00 uur: n.b.

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: br. Cor Verkade

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: dhr. T. Snepvangers, Leiden

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: drs. G. den Dulk
17.00 uur: preeklezen

Protestantse Gemeente
Rijnsburg
Grote kerk

9.30 uur: ds. L. Hoftijzer
17.00 uur: ds. A. Meek
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
17.00 uur: dhr. B. Rebergen,
Rhenen
Visser 't Hooft
9.30 uur: dhr. W. van Rijn,
Teylingen

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. H.J. Boiten,
Amersfoort Centrum
18.30 uur: ds. K. van den Geest,
Alphen a/d Rijn

Hervormde Gemeente

10.00 uur: drs. J.A. Bor
18.30 uur: ds. F. van den Bosch, Katwijk

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. E.C. Vreugdenhil-Mijnarends, Katwijk

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 17.00 uur:
Rozenkrans Vrede, GV,
A. Noordermeer
Zaterdag 19.00 uur:
Eucharistieviering, Boris Plavcic, cantor
Zondag 9.30 uur:
Gezinsviering, M. Hagen/
P. Winnubst, DVN

De Wilbert
10.15 uur: Woord-/gebedsviering

Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Jos Lindhout
19.00 uur: Bijbelstudie

Expositie Topstukken Pieter Groen

Kunst n De hele maand juni worden in de hal van het gemeentehuis van Katwijk topstukken geëxposeerd van leerlingen uit alle jaarlagen van MAVO, HAVO en VWO van Pieter Groen.

De officiële opening van deze expositie is vandaag. Het vak Tekenen wordt op Pieter Groen gegeven in klas 1 t/m 3 aan alle leerlingen. Vanaf klas 3-mavo en vanaf klas 4-havo en 5-vwo is Tekenen een keuzevak en kan het gekozen worden als examenvak.

Tijdens deze lessen zijn de leerlingen veel praktisch bezig met tekenen. Leren tekenen is leren kijken. Door te tekenen wordt de greep op de werkelijkheid ontwikkeld. Leerlingen ontdekken al doende hoe je een stukje van de wereld ziet of kunt zien.

Beschouwen

Naast het zelf tekenen wordt er ook gekeken naar beelden. Leerlingen kijken naar hun eigen werk en het werk van kunstenaars. Maar ook naar beeldmateriaal uit de ons omringende wereld zoals bijvoorbeeld de media.

Verschillende thema's uit de beeldende kunst worden tijdens de lessen behandeld. Bij het kijken proberen de leerlingen te begrijpen waarom en hoe iemand het beeld heeft gemaakt. Dergelijk kijken heet 'beschouwen'. De theorie die met het bekijken van beelden te maken heeft, zie je ook terug in de praktijkopdrachten.

Thema's

In de werkstukken op de expositie laten leerlingen zien hoe zij een thema beeldend uitgewerkt hebben. Enkele thema's zijn: "Wildlife" , "Toekomstgebouw" en "Stilleven". Aan de eindwerkstukken is een proces van onderzoek en schetsen vooraf gegaan. In dit proces zochten de leerlingen naar de beste oplossingen ten aanzien van voorstelling, beeldaspecten, materialen en technieken om zodoende de door hun gekozen inhoud zo goed mogelijk over te brengen op de beschouwer. Nieuwsgierig hoe dat gelukt is? Kom dan de topstukken bewonderen tussen 7 en 29 juni in de hal van het Gemeentehuis in Katwijk.

Is zonnebrandcrème betrouwbaar?

Een op de vijf zonnebrandsprays met factor 30 werkt niet goed tegen verbranding. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het is erg belangrijk goed voorbereid te zijn als het zonnetje weer gaat schijnen.

Zonnebrand voorkomen

In de eerste plaats is het erg belangrijk zonnebrand te voorkomen. Zonnebrand is een rode, pijnlijke reactie van de huid wanneer deze teveel ultraviolette straling heeft gekregen. Zonnebrand treedt bij mensen met een lichte huidtype na een kortere blootstelling aan de zon op dan bij mensen met een donker huidtype. De verbranding door de zon wordt behalve door roodheid ook gekenmerkt door warmte, zwelling en pijn. Deze verschijnselen ontstaan vaak pas enkele uren nadat men in de zon is geweest. Mijdt daarom te felle zon overdag. Met name tussen 12 uur en 15 uur kan de zon erg fel zijn. Dan is het beter de schaduw op te zoeken met beschermende kleding en een hoedje of een pet op. Erg belangrijk is om goed en regelmatig te smeren met de juiste zonnebrandcrème.

Huidtype telt

De beschermingsfactor van de crème moet met zorg worden uitgekozen. Het is afhankelijk van uw huidtype:

Huidtype 1: zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit: Faktor 50+

Huidtype 2: licht huidtype, verbrandt snel, bruint langzaam: Faktor 30

Huidtype 3: vrij licht huidtype, verbrandt niet snel,
bruint snel: Faktor 20

Huidtype 4: iets getint huidtype, verbrandt nooit , bruint snel: Faktor 20

Kinderen tot 16 jaar, ongeacht huidtype: Faktor 50+

Door te kiezen voor een hogere faktor kunt u ook snelle huidveroudering en pigmentvlekken voorkomen.

Wilt u meer informatie over veilig zonnen en betrouwbare zonnebrand? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.

Onweer

Donkere koppen
Broeiend heet

bedriegende stilte
Begint het leed

Dreigende lucht
Rommelend geluid

Een blikseminslag
De donder heel luid

Aanhoudend onweer
Drukkende atmosfeer

Kan lang duren
Maar neemt een keer

Aanhoudende regen
Na rommelende lucht

Een laatste flits
Ik slaak een zucht

uit:1001gedichten.nl