Katwijk Speciaal

7 augustus 2018

Katwijk Speciaal 7 augustus 2018


'Cool' begin van het NZF

Het Noordzee Zomer Festival ging gewoontegetrouw van start op het water. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

festival n Het Noordzee Zomer Festival ging gewoontegetrouw op vrijdag van start met de surfclinic. Althans, het was de eerste activiteit uit de reeks van meer dan dertig programmaonderdelen.

Door Piet van Kampen

Officieus was met een informele bijeenkomst voor sponsors en vrienden van het NZF de avond eraan voorafgaand het jaarlijkse evenement al ingeluid. Begon het allemaal lekker relaxed op een kalme Noordzee, in de late uurtjes was er in de feesttent behoorlijk meer deining. Probeer het lichaam maar eens stokstijf te houden als de band Skunk het ouvre van Doe Maar de tent in knalt en als vervolgens de Engelse jongens van Johnny2Bad UB40 op een spetterende wijze er nog eens een behoorlijke schep meeslepende nummers er bovenop gooit. Dit in schril contrast met de amateurschilders die de andere dag in alle rust hun favoriete artiest op het canvas mochten vereeuwigen. Dat is het mooie van het programma, zo gevarieerd en voor elk wat wils en voor alle doelgroepen. Zo genoten onze medemensen met een beperking afgelopen maandag met meer dan volle teugen van het zomercarnaval waar de rijzende ster van zanger Tino Martin de sterren van de hemel zong. Er valt de komende dagen nog heel veel te doen en te genieten.

Avondwandeling door Berkheide

duinwandeling n Woensdagavond 15 augustus houdt het IVN regio Leiden alweer de laatste zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De wandeling start om 19:30 uur bij de Soefietempel aan de Zuidduinseweg 7 en duurt ca. 2 uur. Diverse gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos.

Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd. Neem een jas of trui mee, het kan 's avonds al flink afkoelen. De wandelingen zijn gratis.

KNRM Katwijk opent deuren voor publiek

Foto: Paul Termorshuizen

KNRM n Aanstaande woensdagavond zal er in boothuis Groeneveld van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) open huis gehouden worden.

Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunnen belangstellenden in het boothuis terecht voor informatie over het reddingswerk, het bezichtigen van reddingboot 'Edit Grondel' en al het overige materieel. Ook zal er een fototentoonstelling en videofilms over het werk van de KNRM te zien zijn. Tevens is de vernieuwde reddingswinkel aanwezig. Hier kunnen verschillende artikelen, aangaande het reddingswerk, worden gekocht.

hulpdiensten

Ook de brandweer, (strand)politie, ambulancedienst, reddingsbrigade en Politiehondenvereniging Katwijk zijn met voertuigen aanwezig en zullen demonstraties verzorgen en uitleg geven over hun werkzaamheden.

donateurs

Bezoekers die tijdens de open avond donateur of jeugdlid van de KNRM worden, mogen na afloop van de open avond meevaren met de snelle reddingboot 'Edith Grondel'!

Foto: Paul Termorshuizen

Verslaggevers live te volgen

live n De redacties van De Rijnsburger, website allesoverkatwijk.nl en online partner 'I Love Katwijk' gaan in de feestweek weer samenwerken. De eerste samenwerking van de finishdag van de Vierdaagse in Nijmegen is goed bevallen. 'Reden om donderdagochtend 9 augustus, dé feestdag in de Rijnsburgse feestweek, samen weer een live uitzending te verzorgen', laat hoofdredacteur Teuntje van Delft van Uitgeverij Verhagen weten.

Vanaf 9.30 uur tot 12.00 uur zijn de hoogtepunt van de Rijnsburgse Feestweek online te volgen. Carin van der Spijk en Elske van der Valk bezoeken onder andere het kindercorso en de braderie, drinken koffie met de Rijnsburgers in De Vlietstede en bij de vernieuwde Voorhof. Tussendoor ontvangt presentatrice Carolien van Egmond gasten bij haar aan tafel en praat met hen over de festiviteiten. De uitzending is te volgen via de websites www.allesoverkatwijk.nl en www.ilovekatwijk.nl of via de Facebookpagina's 'Alles over Katwijk' en 'I Love Katwijk'.

Voorlezen bij de Zomerbieb

bieb n Heerlijk voorgelezen worden: het blijft een feestje. Schuif gezellig aan bij zo'n leuke voorleesactiviteit voor jonge kinderen in de bieb.

Wanneer en waar

15 augustus om 15.00 uur in Bibliotheek Valkenburg

17 augustus om 15.00 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever

22 augustus om 15.00 uur in de Hoofdbibliotheek

Openingstijden inloophuis

brug n Vanaf maandag 20 augustus zijn er nieuwe openingstijden voor het inloophuis van De Brug. Van maandag t/m vrijdag is het inloophuis geopend van 9.00 tot 15.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur.

Rubriek n Flower Parade

Foto: PR

Extra tribune bij Flower Parade

Uniek autospektakel in Katwijk

Grauwe garagemuur wordt fleurige wand

Lief zijn en gewoon doen

Arie en Jannie vierden 70-jarig huwelijk

Samen met loco-burgemeester Gerard Mostert jr. op de foto. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n 'Lief zijn en gewoon doen'

platina n Een platina huwelijk, het is slechts weinig echtparen gegeven. Arie Klinkenberg (92) en Jannie Klinkenberg-Kraijenoord (89) mochten dit heugelijke feit afgelopen zondag 5 augustus samen met hun nazaten in huize Klinkenberg vieren. Een onvergetelijk moment in een mensenleven.

Door Piet van Kampen

Beide echtelieden zijn geboren en getogen Katwijkers. Trouw aan elkaar en aan hun dorp waar zij elkaar leerden kennen. Arie was bevriend met Dirk Jonker van de manege waar hij Jannie een keer ontmoette omdat zij met een paardenwagen samen met vriendinnen op pad moest. Arie met een ondeugende blik: 'Wat een mooie meid vond ik dat en die laat ik nooit meer gaan' was hij toen al zelfverzekerd. Het vonkje was er en de liefdesvlam ging bij een tweede ontmoeting op de Boulevard pas echt branden. Een paar jaren later volgde het moment waarop zij elkaar de ringen om schoven en bij de ouders van Arie het feestje vierden. Uit hun verbintenis werden Wilma, Cees en Karin geboren. Het paar werd tevens gezegend met 9 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen.

Honkvast

'Het was inkruipen bij mijn oma aan de E.A.Borgerstraat. Wij kregen de voorkamer en de bedstee' vertelt Jannie. 'Daar kan ik heel veel over vertellen, maar dat doe ik niet,' lacht de bruidegom ondeugend. Na vijf jaar verkaste het stel naar hun huidige woning aan de Roodborstlaan, waar zij nog steeds wonen en nooit meer vandaan willen. Arie verdiende de kost jarenlang op de koopvaardij en nadien bij Vroom & Dreesmann in de logistiek. Moeder de vrouw voedde de kinderen op en was erg creatief met handwerken en schilderen. 'De eerste jaren was hij meer van huis dan thuis,' blikt Jannie terug, maar het paar is elkaar immer trouw gebleven. Samen genoten zij van vakanties naar Noorwegen, Oostenrijk en Frankrijk. 'Noorwegen is absoluut mijn favoriete vakantieland,' geeft Arie aan. 'Maar ik heb ook veel van de wereld gezien toen ik op de m.s. Rotterdam voer. Lezen en een puzzeltje leggen deed hij tussentijds ook graag. Na zijn pensioen deed Arie vrijwilligerswerk door met ouderen een boodschapje te doen of hen af een toe een verzetje te bieden. Het geheim van hun huwelijk: 'Lief en behulpzaam zijn' volgens de bruidegom en 'Heel gewoon doen wat je moet doen' is de levenswijsheid van de bruid.

Lezing over bunkers Atlantikwall

Lezing n Paul Harff van het Atlantikwall museum in Noordwijk vertelt in zijn lezing op zaterdag 18 augustus in de Hoofdbieb alles over de achtergronden van deze Atlantikwall met de nadruk op de bunkercomplexen aan de kust bij Katwijk en Noordwijk.

Het is inmiddels 73 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Ondanks dat de generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt langzaam maar zeker uitsterft, blijft de oorlogsperiode tot de verbeelding spreken.

De verhalen van wat mensen zelf hebben meegemaakt worden daarbij steeds meer aangevuld door tastbare herinneringen. Tot die tastbare herinneringen behoren ook de achtergebleven bunkers van de Atlantikwall.

In de lezing van Paul Harff wordt uiteengezet waarom de verdedigingslinie werd gebouwd en hoe deze tot stand kwam. Aan de orde komen niet alleen de bunkers, maar ook de bewapening en de gevolgen voor de bewoners van het kustgebied. De nadruk ligt daarbij op de situatie bij Katwijk en Noordwijk.

Wie is geïnteresseerd in het verhaal van de Atlantikwall is van harte uitgenodigd in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. De toegang is gratis. Na afloop van de lezing kan door kinderen vanaf 10 jaar het spel met de Break-in box Atlantik Wall worden gespeeld.

De lezing vindt plaats op zaterdag 18 augustus van 10.30 tot 11.15 uur .

John Gruter wint standwerkersconcours

Volop aandacht voor de toverstiften. De man viel echter niet in de prijzen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Voeten n Een van de leukste uit de serie Toeristenmarkten is de dag waarop de standwerkers hun beste beentje voor zetten. Of beter gezegd: het beste spraakwater en een goede performance in huis hebben. Vorige week dinsdag ging de eer naar John Gruter uit Maarssen met zijn toko 'Blije Voeten'.

Door Piet van Kampen

'Het was een klein verschil met Lydia van de Ruit' zei juryvoorzitter Piet de Vries. Deze vakvrouw die heel veel kijkers en ook een aantal kopers met haar wonderzeep wist te verleiden werd vorig jaar eerste in de landelijke ranking dus Gruter was blijkbaar in de vorm van de dag. Van de Ruit is altijd een lust om naar te luisteren en te kijken en zij weet haar publiek goed te bespelen. Met een veelal gebruikt schoonmaakmiddel kreeg zij de olievlek niet uit haar mouw. 'Al sta ik te poetsen tot ik een jongetje word gaat het er never nooit niet uit' betoogde zij om vervolgens haar prima werkende zeepje te slijten.

Toch won de handel en de overredingskracht van Gruter het die voor allerlei voetkwalen de nodige smeerseltjes in huis heeft. Ja en zoals het een marktkoopman betaamt altijd voor een prikkie en goedkoper dan bij de drogist of de apotheek. Eelt, voetschimmel, kalknagels, eksterogen en zweetvoeten behoren tot het verleden.


Messcherp

Vorig jaar ging de eer naar de kraam van de man met de Braetpan. 'Het wordt vandaag niks want ik ben een beetje ziek' klaagde hij. Niets te klagen want een Duitser verruimde zijn humeur en met een 'danke schön' en 'guten Erfolg' ontfermde de toerist zich over de aankoop. Het 'guten Erfolg' was er snel want een volgende klant kende de kwaliteit van 's mans waar die al jaren in Katwijk komt. 'Een 23, een 28 en een 30' bestelde de klant spontaan.

Voor de man met het wondermes die de tomaten en de uien flinterdun sneed en een messcherpe aanbieding aan de potentiële clientèle deed sneed het mes dus niet aan twee kanten. Hij greep naast de eer evenals het drukke baasje met de beveiligde portemonnee en een collega met toverstiften voor de kinderen.

Heel Katwijk Bakt

Bakwedstrijd n Voor het vierde jaar houdt Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, in samenwerking met Bakkerij van Maanen, het Heel katwijk Bakt-evenement in De Roskam aan de Turfmarkt.

Iedereen kent of heeft wel een favoriet thuisrecept van oma, of moeders, of misschien pappa, als het om taarten, koekjes/cakejes gaat. We hopen op een groei aan deelnemers en zoals elk jaar verwachten we veel lekkers. Ook dit jaar zijn er twee categoriee¨n: Taart en Cake en/of koekjes.
Bij de Bakkerij van Maanen-vestigingen in de Kerkstraat, op het Bosplein of in Valkenburg (bij de Hoogvliet) liggen inschrijfformulieren met een uniek nummer. Daar ligt ook het meel of de bloem klaar. Van zaterdag 11 augustus tot en met woensdag 15 augustus kan men zich zodat er zaterdag 18 augustus op het podium op de Turfmarkt een mooie prijsuitreiking is.

Aanmelden mantelzorgers

zorg n Welzijnskwartier is de mantelzorgondersteuner in uw gemeente Katwijk. De meeste dienstverlening is kosteloos. Als men zich aanmeldt wordt men op de hoogte gehouden van zaken die voor mantelzorgers belangrijk kunnen zijn. In het najaar ontvangen zij een uitnodiging voor de week van de mantelzorg in november. Welzijnskwartier organiseert dan een week vol met activiteiten waaraan men kan deelnemen. Daarnaast wordt informatie verstrekt over de jaarlijkse mantelzorgwaardering.

Welzijnskwartier beantwoordt alle vragen rondom mantelzorg. Bijvoorbeeld: waar vind ik de juiste hulp, welke financiële regelingen zijn er, hoe vraag ik een indicatie aan, hoe ga ik om met alle veranderingen, hoe kom ik weer aan mijzelf toe, wat zijn de mogelijkheden om de zorg tijdelijk over te dragen.

Aanmelden kan bij Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning via www.welzijnskwartier.nl.

Vincent de Vries in de Vredeskerk

Vincent de Vries bespeelt vrijdag het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Zomerserie n Doctor of Music Vincent de Vries geeft op het prachtige Bätzorgel van de Vredeskerk, Baljuwplein 1, een concert.

Via beelden op de muur kan men de verrichtingen aan de klavieren zien. Na het concert kan men de concertgever ontmoeten onder het genot van een kop koffie.

Het programma luidt: 1. K.J. Mulder Ps.48; 2. J.Walther Patorella; 3. J.S.Bach Fantasia en fuga in c; 4. J.Rinck – Fluitconcert; 5. Hans Boelee Variations Händel; 6. B.Tours Allegretto; 7. A.Guilmant – Scherzo Symphonique; 8. A. Fletcher Ps. 137; 9. F.Borowski Toccata in G; 10. F. Asma Ps. 118 waarna samenzang.

Aanvang 20.15 uur. De entree bedraagt € 7,50, terwijl jongeren t/m 14 jaar vrije toegang hebben.

Geslaagde activiteiten Zomers Palet

Foto: PR

bewegen n Het was een zomerse week voor het Zomers Palet, mooi weer, volksdansen in de Immanuelkerk en een heerlijke tocht op de fiets, scootmobiel of rollator.

In Zwanenburg was het woensdag 1 augustus volle bak met circa 50 deelnemers die mee wilden doen met de verschillende tochten door Katwijk, de duinen in naar Noordwijk en weer terug. En voor diegene die het toch wat te lang vonden was de tocht gefilmd door onze vrijwillige fotograaf Paul van Houten. Met het commentaar van Maria van der Plas en muziek gespeeld door Aad was de ochtend compleet voor alle deelnemers. En wat is het een genot om na afloop te lunchen bij Brownies en Downies.

Volksdansen

Ondanks de warmte stonden enthousiaste deelnemers om 10 uur klaar in de Immanuelkerk in Rijnsburg voor de activiteit Volksdansen van het Zomers Palet. Veel van hen hadden nog nooit gevolksdanst en kregen in geuren en kleuren een eerste kennismaking voor de kiezen. Het dansen zelf kwam natuurlijk ook aan bod. Zowel zittend op de stoel als in paren liet Joke Scholma rustige volksdansen doen. Tussendoor een lekker ijsje om even af te koelen en na afloop nog gezellig wat drinken. Het was een geslaagde ochtend.

Inschrijven

Heeft u zich vergeten op te geven en wilt u toch nog meedoen, dan kunt u een kaartje kopen bij de zaal. Weet u het programma niet meer; op veel locaties liggen nog programmaboekjes. U kunt ook op de site kijken bij nieuws www.welzijnskwartier.nl/nieuws/.

Organist Jaap van Rijn helpt aids weeskinderen in Oeganda

Organist Jaap van Rijn helpt aids weeskinderen in Oeganda via nieuwe Stichting. | Foto: PR Foto: PR

hulp n Jaap van Rijn is per 20 april jongstleden gestopt na 25 jaar de mannenzangavonden te hebben gespeeld voor "stichting Mannenzang" op het fantastische orgel in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. Gedurende deze massale mannenzangavonden hebben velen duizenden mannen hebben daar goede en emotionele momenten beleefd. Ook zijn er duizenden CD's verkocht t.b.v. goede doelen in de wereld. De helft van de totale opbrengsten werden geschonken aan de Hervormde Gemeente te Katwijk aan Zee.

Oprichting Stichting Jacob

In 2017 verbleven Jaap zijn dochter Willeke en haar vriend Tom enige maanden als vrijwilligers in Oeganda, om hulp te bieden aan stichting Awamu. Deze stichting ondersteunt vastberaden vrouwen en voogden van weeskinderen met aids in Oeganda, door opleidingen aan te bieden, vaardigheden te leren en medicatie te verzorgen. Na de renovatie wilde Jaap het fantastische orgel in de Nieuwe kerk inzetten om door middel van samenzangavonden deze kwetsbare jongeren te ondersteunen.

Katwijk zingt voor weeskinderen met Aids

Het doel van 'Stichting Jacob' is geweldige en persoonlijke initiatieven zoals Awamu financieel te ondersteunen en de weeskinderen en hun voogden een stabielere toekomst te bieden. Gedurende de samenzangavonden krijgen zowel de mannen als de vrouwen en kinderen uit Katwijk en omstreken de gelegenheid samen te zingen voor dit hoognodige doel. Het bestuur van Stichting Jacob (Arie Stuij – voorzitter, Derk van Elten – secretaris en Jaap van Rijn – penningmeester) zet zich dan ook in dit doel te blijven ondersteunen en realiseren, door onder andere de verkoop van de samenzang CD.

De samenzangavonden

De samenzangavond voor mannen, vrouwen en kinderen, willen wij om te beginnen jaarlijks herhalen in de maand september. Op 7 september is de eerste samenzangavond met een programma van bekende Psalmen, gezangen en Liederen. Graag nodigen wij iedereen uit te komen zingen onder begeleiding van organist Jaap van Rijn en dirigent en spreker Pastor Bert Noteboom. Jaap is ervan overtuigd dat samen een bijdrage gegarandeerd kan worden voor de kinderen in Oeganda. Vol vertrouwen en passie is ook de samenzang een avond waar mannen, vrouwen én kinderen samen een verschil kunnen maken.

Steun Stichting Jacob

Naast de samenzangavonden is het mogelijk Stichting Jacob te steunen via cd-verkoop. Wij zijn bezig om het archief van de 34 cd's die door Jaap van Rijn in 25 jaar vanaf 1994 t/m 2018 bij elkaar zijn gespeeld nieuw leven in te blazen en deze weer te koop aan te bieden. Al deze cd's zijn nog steeds prachtig en verdienen een groter publiek.

Meer informatie: www.stichtingjacob.nl

Uniek autospektakel in Katwijk

Foto: PR

autosport n Gierende banden, luid ronkende motoren en snelle bolides. Koren op de molen van de liefhebbers van de autosport. Op zaterdag 18 augustus komen zij volop aan hun trekken als de Westerbaan voor één dag tot racecircuit wordt gebombardeerd.

Door Piet van Kampen

Foto: Carlo van Zelst

Oranjevereniging Katwijk aan de Rijn heeft een traditie opgebouwd tijdens de feestweek in augustus iets unieks uit de hoge (feest)hoed te toveren. Een onderzeeër in de Oude Rijn, de Blauwe Tram van stal gehaald, niets is hen te dol. Op zaterdag 18 augustus volgt de nieuwe stunt waarop de vereniging al lang heeft gebroed. Een groots autospektakel. In samenwerking met MP Motorsports is er een bijzonder programma in elkaar gespijkerd. Jan Lammers is present met zijn 24 uur Lemans racemonster: de Formule 1 bolide van Fittipaldi, de gebroeders Tim en Tom Coronel met de Dakar buggy The Beast, de Huyndai WTC Railly 120 en de Kart Young Drivers; het is een greep uit het dagmenu.

Toegang

De demonstraties worden in drie tijdsblokken gegeven. Om 10.00 uur, om 13.00 uur en om 16.00 uur. Om er zeker van te zijn dit spektakel niet te missen kunnen er kaartjes worden besteld via www.oranjeverenigingkatwijkaanderijn.nl. Vol is vol benadrukt het bestuur. De prijs bedraagt slechts € 2,50 in de voorverkoop. Op de dag zelf bij de entree is dat € 5,-. Langs de Westerbaan worden tribunes geplaatst. Het spektakel kan niet vanuit de Zanderij en de Cantineweg worden gevolgd, want er zullen hekken worden geplaatst. Er is uitsluitend toegang via diverse ingangen waaronder een bij het fietspad bij de brug over de Westerbaan. De woordvoerders van de OV benadrukken nogmaals dat het evenement alleen beleefd kan worden met een kaartje en dus niet vanaf de dijk aan de kant van de Westerbaan en de Cantineweg. Het is dus raadzaam snel een of meerdere kaarten te bestellen.

Programma Najaarsfeest

evenementen n Nog maar een aantal werken en dan begint het Najaarsfeest in Katwijk a/d Rijn. Een greep uit de activiteiten:

Motortourtocht

Op zaterdag 18 augustus wordt er een motortourtocht georganiseerd. De tocht gaat dit jaar naar het gebied Krimpenerwaard en alle mooie landschappen daar in de buurt. Inschrijven kan via www.oranjeverenigingkatwijk.nl.

Gluren bij de Buren

Op 21 en 22 augustus is er de gelegenheid een kijkje te nemen bij verschillende Katwijkers en hun hobby's. Ook is er een unieke kans om in het voormalig Tolhuis 't Sandthek en het mooie pandje van Sjaak en Joke Knetsch (Kerkstraat) te 'gluren'.

Oranje Expositie

Van 20 t/m 23 augustus is er een Oranje Expositie in de Open Hof. Kunstschildersvereniging 'Pictura' bestaat dit jaar 50 jaar en in dat kader is er een prachtige expositie..

Reünie voor Katwijkbinders

De Reünie van 65+'ers wordt dit jaar voor het eerst samen gehouden met Binding met Binders. Dit komt in plaats van Feest en Reünie-ochtend voor 65+'ers op zaterdagochtend. Het wordt gehouden op 22 augustus op het plein van de Kleine Joannes, Kerkstraat 68.

Kozakken Ensemble in De Dorpskerk

Een muzikale reis tussen Oranje en Romanov. Zij staan onder leiding van dirigente Ludmila Romanova. Kaartjes zijn te koop bij Kluswijs Katwijk, Bike Totaal Luyten, of op 22 augustus aan de deur bij De Dorpskerk. Aanvang 20.00 uur.

Bloembindcursus Rijnsburg weer van start

Cursus n De Bloembindcursus Rijnsburg, die al bijna tachtig jaar cursussen verzorgd in Veiling FloraHolland, start in september weer met hun programma.

Vindt u het leuk om iedere week een leuk bloemstuk in huis te hebben en deze zelf op een creatieve en vakmatige manier op te steken? Dan is dit uw kans. De Bloembindcursus werkt met bekende en professionele docenten. De cursus telt 17 lessen, 1 lesavond per week.
Er worden 9 lessen verzorgd van september tot december en 8 lessen van januari tot maart 2019. Er staat een schema van data op de website. De Bloembindcursus werkt met drie verschillende groepen; de beginners, de gevorderden en de fantasie. Per groep is een keuze van drie avonden mogelijk. De maandag, dinsdag of woensdag. Wel is het de bedoeling dat er een vaste avond wordt gekozen. Ook dit is terug te vinden op www.bloembindcursusrijnburg.nl
De Bloembindcursus zorgt voor de eerste benodigdheden en alle bloemen. Kosten inclusief materiaal bedragen € 165,- voor beginners ; € 190,- voor gevorderden en € 220,- fantasie. Voor deze bedragen koop je per week geen bloemstuk.
Neem een kijkje op de website voor meer info en/of foto's van de verschillende groepen.
Heeft u nog vragen, kunt u mailen naar: info@bloembindcursusrijnsburg.nl

Just Fitness wordt Basic Fit

overname n Basic-Fit, Europa's grootste en snelst groeiende fitnessketen, heeft Just Fitness Katwijk overgenomen. Deze ruime fitnessschool van bijna 1300 m2 aan de Ambachtsweg 7B wordt door Basic-Fit volledig verbouwd en voorzien van de nieuwste apparatuur. Ook krijgt het een groepsleszaal waar leden zonder extra kosten elk uur een virtuele groepsles kunnen volgen.

Met Basic-Fit Katwijk heeft Nederland nu 156 Basic-Fit clubs. In Europa zijn er al 533 clubs. Met één Basic-Fit pas kan door het hele gezin bij al deze clubs gesport worden.

De Basic-Fit club in Katwijk is open op maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 22.30 uur en zaterdag en zondag van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Expositie KuCo in gemeentehuis

kunst n Vrijdag 3 augustus is de expositie van 38 leden van KunstenaarsCollectief KuCo in het gemeentehuis van Katwijk geopend door dichter Alida van Leeuwen met haar "Katwijks Gedicht".

De expositie is tot en met 30 augustus te zien tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Ook het gedicht is daar te lezen en te bewonderen, want Alida heeft deze geschreven op een schilderij van wijlen haar vader, de Katwijkse kunstschilder Andries van Leeuwen. Dit schilderij heeft hij door zijn ziekte niet kunnen afmaken en is nu speciaal voor deze expositie opgesierd met het gedicht van zijn dochter.

Naast het Katwijks gedicht, zijn ook schilderijen, tekeningen, foto's, keramiek, beelden, glaswerk en jutterskunst te zien. Allemaal rond het thema "Katwijk". De kunstzinnige en creatieve deelnemers van KuCo hebben weer enorm hun best gedaan om belangstellenden te laten genieten van hun werk.

Gedurende de expositie worden in Katwijk diverse gratis ansichtkaarten verspreid met een van de kunstwerken (op = op). De eerste daarvan is met en afbeelding van een foto van Ell Geeh. Deze kaarten liggen voor geïnteresseerden klaar bij de expositie in het gemeentehuis.

Foto: Céline van Egmond-Mulder

"De waterhoen op de foto ziet er eigenlijk best zielig uit. Staand op slecht één poot en z'n snavel opengesperd. Roepend om hulp. Maar ik denk dat het eigenlijk best wel eens mee zou kunnen vallen. Watervogels staan wel vaker op één poot. Door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Met de huidige temperaturen kunnen we ons daar nu niet zoveel bij voorstellen. En die opengesperde snavel...tja, misschien werd de tong wel even uitgestoken naar de fotografe." | Foto: Foto: Céline van Egmond-Mulder

Voorbereidingen Flower Parade in volle gang

Op de Boulevard in Katwijk staat dit jaar een tribune. | Foto: PR

Op 11 augustus rijdt Flower Parade Rijnsburg weer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2018 is ´Around the World´. Met ruim 60 eenheden, 100 figuranten, honderden muzikanten en meer dan 200.000 bloemen wordt de 73e editie vast en zeker weer een prachtig ´rijdend bloementheater´.

Bij een evenement als de Flower Parade, zoals bij elk evenement eigenlijk, is samenwerken onontbeerlijk. Voor 2018 is een mooie nieuwe samenwerking tot stand gekomen. Daarover later meer in de column. Laten we eens kijken welke vruchtbare vormen van samenwerken er bij de Flower Parade al zijn. Allereerst is er natuurlijk Omroep Max. Het Rijnsburgse bloemencorso was het eerste dat deze omroep op de buis bracht. Misschien niet in het minst door de binding die omroepbaas Jan Slagter met Rijnsburg heeft. Ook dit jaar is Max weer van de partij. Zij maken opnamen bij het oprijden van de parade vanaf de Vuurbaak in Katwijk de Boulevard op. Een mooie vorm van Katwijk promotie op de nationale televisie. Ook lokaal is de omroep natuurlijk aanwezig. RTV Katwijk maakt opnamen rond de Seinpoststraat die dezelfde dag om 18.30 uur al te zijn en verder de hele week herhaald worden.


Goede doelen

Op een ander vlak wordt samengewerkt voor het goede doel. Lions Club Rijnsburg-Valkenburg rukt met alle geledingen uit om de Flower Parade Show mede mogelijk te maken. De corsowagens vormen de hoofdmoot op vrijdagavond 10 augustus, de Lions zorgen voor de inwendige mens. Hapjes en drankjes zijn keurig verzorgd en daarnaast wordt er alles aan gedaan om zoveel mogelijk loten te verkopen. Dit alles om verschillende wensen in vervulling te laten gaan. Welke dit zijn leest u in de speciale corsokrant. Een andere organisatie die tijdens de parade actief is, is het Rijnsburgse Biercomité. Zij liften slim mee met hun activiteiten die ter hoogte van de rotonde Rijnsburgerweg/Oegstgeesterweg worden gehouden en halen zo geld op voor het Ronald McDonald huis in Leiden.

Ook de Oranjeverenigingen van Katwijk verlenen kun medewerking tijdens de parade op 11 augustus. Belangeloos stellen zij geluidsinstallaties beschikbaar op drie plaatsen in Rijnsburg en Katwijk waar de parade door een speaker wordt gepresenteerd. Dit is op het Koomansplein in Rijnsburg, ter hoogte van De Roskam in Katwijk aan den Rijn en ter hoogte van hotel Noordzee op de Boulevard in Katwijk. Nieuw op de laatstgenoemde plek is een tribune die aldaar wordt geplaatst. Er is plaats voor maar liefst 1.000 toeschouwers. Een klein deel is voor genodigden van de gemeente Katwijk (initiator van de tribune) en voor de rest is het vrij zitten. De organisatie ter plekke is in de vakkundige handen van vrijwilligers van het Noordzee Zomerfestival. Weer zo´n mooie en nieuwe samenwerking.

Extra tribune aan zee tijdens Flower Parade

Ter hoogte van Hotel Noordzee op de Boulevard komt een extra tribune. | Foto: PR Foto: PR

corso n De Flower Parade bekijken kan op verschillende manieren. Misschien wel het lekkerst is zittend op een tuinstoeltje gewoon voor je eigen voordeur. Dat privilege heb je als de parade door jouw straat komt. Wist je dat er hele familiereünies plaats tijdens de tweede zaterdag in augustus. Een familie-corsofeest met partytenten en al. Het meeste publiek staat echter gewoon lekker te kijken. De parade neemt immers niet langer dan een uurtje in beslag.

Nieuw is dit jaar dat er twee tribunes langs de route zijn opgesteld. Een was er al en dat is de tribune op het Burg. Koomansplein in Rijnsburg. Op dit plein zijn er de hele dag activiteiten die georganiseerd worden door de Rijnsburgse Oranjevereniging. In de ochtend is er een Kindercircus.

Als opwarmer van de Flower Parade speelt vanaf 12.15 uur Just4Fun, het vierde orkest van de Flora Band. Hierna komen alle voertuigen van de Oldtimer Show langs. Daarna is het rond 13.15 uur tijd voor de Flower Parade die op deze plek wordt traditioneel gepresenteerd wordt door Hans Oudwater, bestuurslid van de Stichting Rijnsburgse Bloemencorso.

Extra tribune

In Katwijk aan den Rijn wordt de parade sinds een aantal jaren ´aan elkaar gepraat´. De Oranjevereniging zorgt voor geluid en Peter de Vries uit Valkenburg voorziet de stoet van vakkundig commentaar. Dit kunstje wordt herhaald ter hoogte van Hotel Noordzee op de Boulevard. Daar zorgt OV Katwijk aan Zee voor het geluid en is Joan Boot de presentatrice.
Op deze traditioneel drukke plek is een mooie samenwerking ontstaan. De gemeente Katwijk vindt deze plek uitermate geschikt voor het plaatsen van een tribune. Deze wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Noordzee Zomer Fesival. De vrijwilligers van deze stichting regelen ook alle activiteiten rond de tribune. Zij zorgen ervoor dat een aantal genodigden van de gemeente een plekje op de tribune krijgt en dat de overige van 1.000 zitplaatsen worden gevuld door een ieder die er op tijd bij is.

Zo heeft Flower Parade Rijnsburg er op de Boulevard in Katwijk een geweldige defileerplek bij gekregen. De parade zal op deze plek rond 14.45 uur arriveren. Een uurtje later kan het publiek naadloos verder aansluiten de grote tent van het Noordzee Zomer Festival voor het grote Shanty Meezing Feest. De parade trekt dan verder tot aan het einde van de Boulevard en richting de nieuwe route in Rijnsoever.

Voor meer informatie route en tijden: www.rijnsburgscorso.nl en www.noordzeezomerfestival.nl

Nieuwe exposities in Topaz Overduin

Foto: PR

kunst n Tot 22 oktober zijn er in verpleeg-, behandel- en Huntingtoncentrum Topaz Overduin in Katwijk twee nieuwe exposities te bewonderen. Op dit moment worden schilderijen van Sylvia Schreurs en objecten van Caroline den Haan tentoongesteld. Topaz Overduin vraagt regelmatig kunstenaars uit de regio om te exposeren in deze Topaz locatie gelegen aan de duinen. Elke drie maanden is er een nieuwe expositie.

De exposities zijn zeven dagen per week te bezichtigen in restaurant 's Janshoek en de bijbehorende gang in Topaz Overduin aan de Nachtegaallaan 5. Bezoek is mogelijk van 10.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom.

Sylvia Schreurs is een zeer creatief persoon en haar creatieve 'uitspattingen' hebben al vele vormen en uitwegen gekend. Ze houdt erg van bloemen en wilde dit al heel lang op een schildersdoek vastleggen. Pas in 2004 heeft ze gehoor gegeven aan deze drang en is ze gestart met een cursus aquarel bij de Volksuniversiteit in Voorhout. Later heeft ze nog meerdere workshops bij Marloes van de Rest gevolgd.
Inmiddels is schilderen met aquarel haar grote passie geworden en heeft ze niet alleen haar fascinatie voor bloemen, maar ook portretten en andere figuratieve kunst op het schildersdoek weten vast te leggen.

Caroline den Haan is heel breed geïnteresseerd in allerlei creatieve vormen. Zij is ooit begonnen met het maken van alles en nog wat van polymeerklei, het maken van kralenboompjes en Tiffany (glas-in-loodtechniek) en het fusen van glas. In 2010 is Caroline gestart met het geven van workshops in het maken van sieraden van Art Clay Silver, ook wel zilverklei of kneedbaar zilver genoemd. Daarnaast heeft zij zich toegelegd op een aantal technieken die met glas te maken hebben zoals het fusen (samensmelten) van glas, glasmozaïeken, schilderen op glas en G'Art à Vous. Ook werkt Caroline graag met Powertex; dit is een universeel medium waarmee je kunt schilderen, boetseren, crackeleren enz. Caroline exposeert met verschillende objecten in de vitrinekasten van Topaz Overduin.

Aankopen zijn mogelijk via de receptie van Topaz Overduin. Wilt u ook een keer exposeren in Topaz Overduin? Neem dan contact op met de kunstcommissie van Topaz Overduin: Willy Zuijderduijn en Ab Kuling via e-mailadres willyzuijderduijn@gmail.com

Woensdag 8 augustus

• Creatieve activiteiten voor kinderen in DUNAatelier. Meedoen kost € 7,50.
11.00-12.00 uur: Workshop handlettering in de Zomerbieb. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 4,00.
14.30-00.00 uur: Noordzee Zomerfestival op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19.
16.00-17.30 uur: Kids Experience golfsurfen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard m.m.v. Dabar-evangelisatie teams van de campings.

Donderdag 9 augustus

10.00-00.00 uur: Noordzee Zomerfestival op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19.
16.30-17.15 uur: Minidisco bij Het Wantveld, Strandvak 17. Vrij entree.
19.00-20.00 uur: Carillonconcertserie op de toren van de Oude Kerk, Boulevard 109.

Vrijdag 10 augustus

• Masterclass bij DUNAatelier, Boulevard Zeezijde 31. Meedoen kost € 50,00.
09.00 uur: Buitenhuis Buiten Yoga. Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg. Meedoen kost € 13,50.
14.00-15.30 uur: Kids Experience golfsurfen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.
14.00-00.00 uur: Noordzee Zomerfestival op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19.

Zaterdag 11 augustus

11.30-00.00 uur: Noordzee Zomerfestival op het Evenementenplein | Strandplein Katwijk, Boulevard Zeezijde 19.
19.00-20.30 uur: Skate longboard-workshop bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
19.00-20.30 uur: Honden surfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 37,50.

Zondag 12 augustus

09.30-10.30 uur: Beachyoga op het strand bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk naast Willy Zuid. Kosten € 8,50.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.

Maandag 13 augustus

14.00 uur: Break-in Box Atlantikwall in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Gratis. Jeugd vanaf 10 jaar.
15.30 uur: Break-in Box Atlantikwall in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Gratis. Jeugd vanaf 10 jaar.

Dinsdag 14 augustus

• Mario Kart-toernooi in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 3,00.
10.00-12.30 uur: Workshop 'collages maken'in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Meedoen kost € 15,00.
13.00-21.00 uur: Toeristenmarkt op het Andreasplein e.o. Thema: Kids Party.
20.15 uur: Zomerserie orgelconcert op het Bätzorgel in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. Organist Evan Bogerd. Entree € 7,50.

Woensdag 15 augustus

• Creatieve activiteiten voor kinderen in DUNAatelier. Meedoen kost € 7,50.
16.00-17.30 uur: Kids Experience golfsurfen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.
20.00 uur: Zomeravondzang in de Oude Kerk aan de Boulevard m.m.v. solist Karel Boogerd.

12.00 uur: Zomerprogrammering met diverse reportages en herhalingen; RTV Magazine; 18.00 uur: Zomerprogrammering met diverse reportages en herhalingen; RTV Magazine; 21.30 uur: Zomerprogrammering met diverse reportages en herhalingen; RTV Magazine

Woensdag 08 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg; 21.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 23.00 Radio International goes….., themaprogramma

Donderdag 09 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee

Vrijdag 10 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan

Zaterdag 11 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 Speciale Uitzending i.v.m. de feestweek in Rijnsburg op locatie met verslag van de Flowerparade; 14.00 Non-stop muziek; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Non-stop Nederlandstalig; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma

Zondag 12 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 10.00 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Katwijk; 11.00 Non stop geestelijke muziek; 12.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 13.00 Strike up the band, een programma met muziek op het gebied van harmonie, fanfare en brassband verzorgd door Jaap Bol; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee

Maandag 13 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, non-stop; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee

Dinsdag 14 augustus

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Non-stop muziek

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg aan de Zwanenburgstraat 62. De activiteiten zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken, kosten € 0,50. Meer informatie kunt u vinden op www.aobk.nl

Woensdag 8 augustus

09:30 - 11:30 uur: fietsen

10:00 - 14:00: doorlopend film

Films uit het Katwijks Museum dus gegarandeerd mooi, maar de gezelligheid staat voorop

09:30 - 17:00 uur: vrij biljarten

        

Vrijdag 10 augustus

08.00 - 10:00 uur: Bloedprikken

09:30 - 17:00 uur:: vrij biljarten

Maandag 13augustus

10:00 - 17:00 uur: Koek & Soepie

14:00 - 17:00 uur: 's Zomers-inloop

Jokeren.

14:00 uur: vrij klaverjassen

14:00 uur: vrij schilderen

09:30 -17:00 uur: vrij biljarten

Dinsdag 14 augustus

09:00 - 12:30 uur: Rabobank

15:00 - 17:00 uur: Team sociale

Ondersteuning, tso

09:3 0- 17:00 uur: vrij biljarten

De AOBK heeft zomerstop van 1 juli tot 1 september, toch stoppen de activiteiten niet helemaal, er zijn enkele activiteiten welke doorlopen en zo is er ook het Zomers Palet. Voor meer info www.aobk.nl

Inloopspreekuur

gewijzigd n Het inloopspreekuur van het team sociale ondersteuning heeft in augustus vanwege de vakantieperiode aangepaste tijden. Van maandag t/m vrijdag kunt u tussen 9.00-11.00 uur zonder afspraak terecht in 't Kwadrant (Schimmelpenninckstraat 10) of in de Burgt (Burgemeester Koomansplein 1, Rijnsburg).

Kijk voor meer informatie op www.teamsokatwijk.nl.

Het is ook mogelijk om vragen online te stellen via het contactformulier op de website.

AGENDA KAT-RIJN

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, L. de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. Meer info: www.Kat-rijn.nl

Donderdag 9 augustus
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Maandag 16 augustus
13.30-17.00 uur: Bridgen