De Katwijksche Post

9 juli 2020

De Katwijksche Post 9 juli 2020


Blij met nieuwe speeltuin

Foto: Adrie van Duijvenvoorde


De nieuwe speeltuin in de Duinvallei in de wijk Zanderij valt goed in de smaak bij de jeugd. Dat is duidelijk te zien aan het gebruik daarvan. Deze foto werd afgelopen dinsdagmiddag genomen. Gistermiddag werd de ruim opgezette speeltuin officieel geopend door wethouder Gerard Mostert. Deze speeltuin vervangt de duinspeeltuin aan de andere kant van de wijk. Die moest daar weg om de Westerbaan te kunnen doortrekken naar de Koningin Julianalaan.
VIDEO· allesoverkatwijk.nl | Foto: Adrie van Duijvenvoorde


pagina 7

Katwijkers

voelen zich

steeds veiliger

pagina 17

Een kasteel

in Katwijk:

Huys 't Sant

pagina 11

Ook deze brandweerlieden werden koninklijk onderscheiden. | Foto: PR

Inhaaldag

lintjesregen

3 / 28

5 / 28

7 / 28

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst pilotKatwijkse kinderen naar gezonder gewicht

De samenwerkende deelnemers aan de pilot ‘Kind naar Gezonder Gewicht’. | Foto: Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

Gemeente Katwijk, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, Zorggroep Katwijk en GGD Hollands-Midden hebben vorige week donderdag de samenwerkingsovereenkomst met JOGG NL ondertekend voor de pilot ‘Kind naar Gezonder Gewicht’. Wethouder Corien van Starkenburg: ‘Te veel kinderen in Katwijk zijn niet zo gezond als we zouden willen. Zij kampen met overgewicht en obesitas. We willen deze kinderen en hun gezinnen helpen met passende ondersteuning en zorg.’


‘De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht helpt ons daarbij’, vertelt de wethouder. ‘De aanpak is gebaseerd op samenwerking met de ouders van deze kinderen, slimme verwijzingen tussen samenwerkende partners en coördinatie door één centrale zorgverlener.’

Op basisschool De Windvang tekenden de bestuurders van de samenwerkende organisaties, tijdens een actieve schoolpauze van sportende kinderen, een bal. Een mooi symbool voor meer bewegen, waarmee zij aangeven dat ze deze aanpak omarmen. Natuurlijk op een veilige 1,5 meter afstand werd ook de officiële overeenkomst getekend.


Preventieakkoord

Katwijk is één van de 35 gemeenten die aan de slag gaan met deze aanpak en de eerste gemeente die hier een mooi startschot voor heeft georganiseerd met de lokale partners. De aanpak sluit aan op de ambities van het Nationaal Preventieakkoord en wordt mogelijk gemaakt door een coalitie van JOGG NL (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst), Nederlands Jeugdinstituut (NJI), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Vrije Universiteit Amsterdam / Care for Obesity en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) is een van de partijen waarmee Kind naar Gezonder Gewicht samen optrekt.

Zomer van gezonde jeugd

Deze bijeenkomst is ook een mooie aftrap voor de ‘Zomer van de Gezonde Jeugd’. De gevolgen van het coronavirus worden door iedereen in meer of mindere mate gevoeld. Ook kinderen en jongeren zijn het afgelopen voorjaar hard geraakt.


Om juist in deze periode extra aandacht te geven aan bewegen voor alle kinderen in Nederland organiseert JOGG NL de ‘Zomer van de Gezonde Jeugd’. Met meer dan 140 gemeenten zorgt JOGG voor een topzomer voor alle kinderen in Nederland. Na thuis-scholing, niet naar vriendjes en opa en oma, niet naar de sportclub en soms een ingewikkelde thuissituatie is er nu gelukkig iets meer ruimte om activiteiten te ondernemen. Lekker bewegen, samen buiten spelen, én gezond eten en drinken.


Gemeente Katwijk doet hieraan mee door alle kinder- en jeugdactiviteiten die deze zomer georganiseerd plaatsvinden, extra in het zonnetje te zetten. Wilt u ook meedoen aan de Zomer van de Gezonde Jeugd? Meld u dan aan bij de JOGG-regisseur Katwijk via info@katwijk.nl o.v.v. ‘Zomer gezonde jeugd’.

Eerste ‘Hier begint de Zee’-tegel

De eerste tegel wordt gelegd. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Voor de Christelijke Opleidingsschool aan de Parklaan is vorige week donderdagmorgen de eerste ‘Hier begint de Zee’-tegel gelegd. Rotary Katwijk-Noordwijk kwam met het idee, nadat een van de leden in Cannes was en daar overal stickers stonden metnici commence la mer! Ne rien jeter svp!

De actie in Nederland kreeg direct positief geluid van de gemeente en zodoende is de eerste tegel gelegd voor de deur van de school. ‘We starten onze actie in Katwijk en hopen via vele Rotaryclubs in Nederland het idee verder uit te dragen, want: de zee begint ook in Utrecht, Groningen et cetera.’ In totaal worden 100 tegels geplaatst bij putten in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Tevens gaat de Rotary hun best doen, zodat dit initiatief zich als een inktvlek over Nederland zal verspreiden.

Het huidige schoolgebouw maakt plaats voor nieuwbouw. | Foto: pr Foto: pr

Katwijk legt deze tegels kosteloos bij scholen, bibliotheken en in het centrum.

Video n allesoverkatwijk.nl


>

DURF: positieve oplossing bedrijfsbusjes

Ingezonden n DURF


Het parkeerbeleid zorgt altijd voor een felle discussie, want het gaat om veel verschillende belangen. De afgelopen tijd hebben er veel mensen bij ons geklaagd over het grote aantal bedrijfsbusjes die staan geparkeerd in straten waar al nauwelijks parkeerplekken zijn. DURF wil dat het college met een plan van aanpak komt om dit in goede banen te leiden, zonder dat mensen gedwongen worden hun voertuig ergens anders te zetten.

Het is van belang om rekening te houden met de verschillende belangen die meespelen. Wij begrijpen het zeer goed dat mensen voor de veiligheid en gemak hun bedrijfsbusje liever dichtbij parkeren en als het aan ons ligt blijft dat ook toegestaan. Het is een ontzettend complex probleem en het is moeilijk om te zien wat wel en niet werkt. Wij gaan daarom het college vragen zelf met een aanpak te komen, want er zijn echter wel mogelijkheden om op een positieve manier eigenaren te verleiden hun bedrijfsbusje ergens anders te parkeren. In de eerder beantwoording op onze vragen heeft de gemeente dit ook al aangegeven. Dit is vooral van belang in gebieden waar de parkeerdruk al ontzettend hoog is en een parkeerplek vinden lastig is.


DURF komt daarom donderdag met een motie om met een plan van aanpak te komen om op een positieve manier eigenaren van bedrijfsbusjes te verleiden hun wagen ergens anders te zetten. Daarnaast vinden wij dat dit een vast onderdeel van de gesprekken moet zijn tijdens bewonersavonden en gesprekken met de wijkraad. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de hoge parkeerdruk afneemt en slim wordt opgelost.


>

Eindfeest op en van De Windvang

Op SBO De Windvang aan de Van Lierestraat in Katwijk is op woensdag 15 en donderdag 16 juli een eindfeest. Het eind van het schooljaar komt in zicht en daarnaast is er sprake van het eind van een tijdperk. Het huidige gebouw van De Windvang gaat namelijk tegen de vlakte en maakt plaats voor een mooi nieuw gebouw.Na de zomer van 2022 gaat De Windvang verder als Integraal Kindcentrum met sporthal (het IKC +) en nauw samenwerken met Cardea, KOK Kinderopvang en basisschool De Krulder. Al deze partijen worden onder één dak gevestigd en vanuit één pedagogische visie werken.

Ook krijgt de samenwerking met de school voor speciaal onderwijs, De Leidse Buitenschool, de komende jaren verder vorm. Tijdens de verbouwing verblijft De Windvang in de voormalige Mauritsschool aan de Nolensstraat in Katwijk, ook in de wijk Hoornes.

Het eindfeest belooft erg leuk te worden. Zo komt er een springkussen op het plein, staat er een poffertjeskraam en voor een koude versnapering komt er een ijscokar langs. De schoolleiding hoopt dat de kinderen hun tijd in het huidige gebouw van De Windvang op deze manier goed kunnen afsluiten!Vanwege de coronamaatregelen kunnen er bij het eindfeest helaas geen ouders en/of andere belangstellenden aanwezig zijn.

>aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neefHa Martin,


Gisteren kwam ik een oude schoolvriend uit Noordwijk tegen. Zonder te groeten kwam hij op me af en zei:

‘Sorry Daan, maar ik heb je moeten aangeven bij het Meldpunt Racisme & Discriminatie.’

‘Aangeven!? Waarom?’

‘Weet je dat niet meer? Kijk, dat is nou typisch hè, eerst stoer doen en dan een beetje de vermoorde onschuld spelen. Ik zal je geheugen opfrissen. Het gaat om vorige maand toen je iets zei over mijn auto. Weet je nog?’

‘Ik zei: “Wat een mooie blauwe auto, Kees.” Bedoel je dat?’

‘Ja, en waarom zei je dat?’

“Omdat ik hem mooi vond’

‘Nee, dat blauw? Waarom zei je ‘blauw’? Blauw zeggen wij niet meer in Noordwijk. Wij zeggen azuur.’

‘Azuur, maar het was toch gewoon blauw?’

‘Nou zeg je het wéér! Blauw. En de woorden ‘lang’ en ‘gek’ heb je ook gebruikt. En dat is niet het enige. Tegen onze vriend Henk uit Rijnsburg zei je laatst dat je graag peen en ui eet. En dat vind ik zó triest. Waarom gebruik je het woord ‘ui’? Je weet hoe pijnlijk dat voor hem is, ui. En Arie noem jij dan weer een ‘Leidse glibber’. Ooo, verschrikkelijk! Het doet pijn aan mijn oren.’

‘Ik zal er voortaan een beetje op letten, Kees.’

‘Ja, graag. Maar ach, je kan er niks aan doen, want je komt zelf uit Katwijk. Die mensen denken niet na.’

‘Hoezo niet, Kees?’

‘Die hebben van die rare standbeelden. Op de Zeeweg staat een leeuw. Nou je weet zelf hoe gevaarlijk en gemeen die beesten zijn. Dan ga je daar toch geen standbeeld van neerzetten? En bij het stoomgemaal staat een Hollandse graaf met een zwaard. Die zal wel heel wat op z’n kerfstok hebben. Om maar niet te spreken van die zielige vrouw bij de Oude Kerk. Waarom is dat nou weer een vrouw en geen man? Waarom altijd de vrouw als het zwakke geslacht afbeelden? Bah, ik vind dit tendentieuze seksistische kunst.’

‘Ja ja. Maar wat moeten we daar dan aan doen?’

‘Wat dacht je van beelden omvertrekken, weghalen, in zee dumpen?’

‘Maar eh...’

‘Het wordt tijd dat die Katwijkers eens gaan nadenken.’

‘Goed Kees, ik zal mijn excuses aanbieden en sorry zeggen. Voor alles. Voor alles wat ik ben, wat ik doe en wat ik denk. Ik zal excuses aanbieden omdat ik besta.’


Groetjes, Daan


>

Balans zoeken

Ingezonden n


Talloze gemeenten in Nederland zitten ten gevolge van de stijgende kosten van zorg momenteel in de schlamassel. En als er geen extra geld van het Rijk komt, moeten gemeenten enorme bezuinigingen doorvoeren. Moeten zich kapot bezuinigen.


‘Het water staat ons aan de lippen’, roept wethouder van Helden (CDA) spartelend in zee. Minister Ollongren wil nu echter weten waarom de ene gemeente wel en de andere gemeente niet in problemen komt door decentralisatie.


In het najaar zal hierover een rapport worden uitgebracht, vermeldt het Financieel Dagblad onlangs.


Niet alleen kritischer naar uitgaven kijken maar ook meer inkomsten genereren. Dat gratis parkeren op zondag heeft de gemeente jaarlijks tonnen gekost. En we hebben de komende jaren namelijk veel geld nodig voor armoedebestrijding en zorg. Daarnaast ontving de kassier van onze gemeente meer van de viervoeter dan van de tweevoeter.


Onze trouwe baasjes leverden in 2018 een slappe 440.000 euro op, terwijl de toeristen slechts 325.000 euro in het laatje brachten. Daar zal de politiek anders in moeten staan. Misschien kunnen we het hondenbezit meer stimuleren in plaats van Katwijk Marketing. (Met een tarief van ruim 110 euro per hondje levert dat bij pakweg 17.000 huishoudens een aardig centje op.)


Extra inkomsten genereren doe je in elk geval niet door 2 uur gratis parkeren voor te stellen t.b.v. het winkelend publiek in Katwijk Zee gedurende de winterperiode. De inwoners betalen wel de inkomstenderving.


‘Balans zoeken’, noemt wethouder Nagtegaal (GemeenteBelangen) dat tijdens de behandeling van de Parkeernota vorige week. Nee wethouder, dit is een overdreven vorm van barmhartigheid.

Niks experimenteren met extra garageparkeerders van wie een deel langer dan 2 uur parkeert en betaalt. Met dat gratis parkeren stimuleren we ook nog eens het autogebruik.


Wie met de auto naar een winkelcentrum kan rijden, kan gewoon parkeergeld betalen. Deze opvatting gaat de wethouder kennelijk boven de pet, is te logisch en samenhangend. Te direct.


Alleen de kaas in een muizenval is gratis.


Bas Zweng, Katwijk

Goeiendag neef

Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.

Herfstachtig begin zomervakantie

Foto: Gieny Westra

Voor de scholen in het noorden van Nederland ging eind vorige week de zomervakantie van start. Die boften niet, want het weer in Nederland verkeerde in een herfstachtige stemming. Veel regen, veel wind, rondvliegende takken. 'Vooral vandaag is het triest. Stormachtige wind met motregen zorgt voor spookachtige strandhokjes doordat het opwaaiende zand door de regen er tegenaan geplakt wordt', schrijft fotografe Gieny Westra afgelopen zondag aan de redactie en stuur bovenstaande foto mee.


>

Katwijk scoort 6,6 voor leefomgeving

80 procent Katwijkers vertrouwt huissleutels toe aan de buren

De fysieke leefomgeving krijgt van bewoners in Katwijk gemiddeld een 6.6. Dat is vergelijkbaar met 2017. Katwijk scoort daarmee iets hoger dat het landelijk gemiddelde van 6,4.


Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor, waarbij inwoners worden bevraagd naar hun mening over de veiligheid en leefbaarheid.

Het minst tevreden zijn inwoners uit Katwijk aan den Rijn, die hun leefomgeving een 6,3 geven, Katwijk Noord scoort met 7,1 het hoogst. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2019. Iedere twee jaar worden inwoners worden bevraagd naar hun mening over veiligheid en leefbaarheid in de gemeente.

Voor sociale cohesie scoort Katwijk een 6,5. Dit is vergelijkbaar met regionale en landelijke scores en is nagenoeg gelijk aan 2017 (toen 6,6). Zo’n 80 procent van de inwoners durft bij langere afwezigheid de huissleutels bij de buren achter te laten. 52 procent van de Katwijkers durven buurgenoten aan te spreken op onwenselijk gedrag. Gelet op de wijken scoren Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg het laagst met een 6,4 en Katwijk Noord het hoogst met een 6,7.

De leefbaarheid van de woonbuurt is gestegen van een 7,6 naar een 7,7 tussen 2017 en 2019, en is vergelijkbaar met regionale en landelijke gemiddelden. ‘Statistisch gezien is dit een significante stijging’, zegt de toelichting op het rapport.


Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg scoren het laagst met een 7,6 en Katwijk Noord het hoogst met een 7,9.

>

Na DSV-debacle

DURF wil raads-enquête; KiesKatwijk vertrek van college


Door Marc Wonnink


Oppositiepartijen DURF en KiesKatwijk zijn woedend op het college van burgemeester en wethouders over het financiële debacle bij de Katwijkse zorgorganisatie DSV | Verzorgd Leven. In 2013 stond Katwijk garant voor 55 miljoen euro voor nieuwbouw. Het ging mis bij de zorgorganisatie en inmiddels heeft de gemeente al ruim 2 miljoen euro aan rente en aflossingen moeten betalen.


Geen overzicht

Hoe kon het zo misgaan? In het kort, DSV had geen overzicht in haar eigen financiële situatie en de gemeente heeft niet goed gemonitord. De samenwerking tussen de gemeente en DSV verliep stroef en DSV monitorde zelf ook onvoldoende. In 2013 stonden ambitieuze nieuwbouwplannen op het programma.

Eind 2018 ging het mis en werd de gemeente verrast. DSV had geen geld meer. ‘DSV was naar onze mening niet toegerust op de situatie en complexiteit van de organisatie en de vastgoedopgave.’ Opmerkelijk, aangezien een extern bureau in februari van dat jaar een meerjarenbegroting van DSV naar de prullenbak verwijst. ‘Essentiële onderdelen ontbreken wederom. Het gaat dan met name om een uitgebreide scenario- en risicoanalyse en inzicht in de bijsturingsmogelijkheden die DSV heeft.’


Geen opheldering

Nadat de gemeente in mei 2019 opheldering vraagt bij DSV, krijgt ze deze niet. ‘De door de gemeenten gevraagde informatie wordt echter niet, niet volledig of niet tijdig ontvangen. RvT (Raad van Toezicht, red.) en bestuurder lijken onvoldoende doordrongen te zijn van de ernst van de problematiek.’

In oktober laat de gemeente met een brief weten alle vertrouwen verloren te hebben in het bestuur en de raad van toezicht. Op 1 november komt er een interim bestuurder.


Oppositiepartijen DURF en KiesKatwijk zijn woedend. ‘Het college moet de eer aan zichzelf houden’, schrijft Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. ‘Wij kunnen helaas niet aan de conclusie ontkomen dat dit college een maatje te klein is om onze gemeente te besturen.’ (Zie hiernaast.)

DURF spreekt over schokkende rapporten en eist een diepgravend onderzoek. ‘Het levert een zeer zorgelijke beeld op hoe er gehandeld is door DSV, de Raad van Toezicht en gemeente Katwijk. Het lijkt erop dat er structureel verkeerd is gewerkt in de jaren na het verlenen van de garantieverklaring van 55,5 miljoen euro.’

Die partij sluit een raadenquête niet uit.

Lintjes voor Katwijkse brandweerlieden

Alle gedecoreerde brandweerlieden. | Foto: Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

Er was afgelopen zaterdag een speciale ‘uitruk’ van de Katwijkse brandweer. Geen loeiende sirenes en zwaailichten op de wagen met de in werkuniformen gehulde brandweerlieden op weg naar calamiteiten. Nee, in alle rust en in het ‘nette uniform’ richting restaurant Limes aan de Rijn in Valkenburg.

Door Piet van Kampen

| Foto: Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

Vergezeld van een beperkt aantal familieleden werden de 28 brandweerlieden uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg in verschillende sessies, voor- en na de middag door burgemeester Cornelis Visser in het zonnetje gezet. Dit om de groepen beperkt te houden en om die reden was er dit jaar niet gekozen voor de TheaterHangaar.


Katwijks eerste burger onderstreepte het belang van een Koninklijke Onderscheiding en sprak waardering uit voor degenen die de mensen nomineren om hiervoor in aanmerking te komen. ‘Er moet heel wat voor worden gedaan’. Hij sprak over een spannend vak en vergat ook niet de partners op de achtergrond mee te nemen in zijn waarderende woorden.


Commandant Hans Zuidijk van veiligheidsregio Hollands Midden was ook aanwezig bij de uitreiking. Hij benadrukte de erkenning en waardering die brandweerlieden verdienen als zij weer eens een prestatie hebben geleverd. ‘Ook de vrouwen die hun mannetje staan’. ‘Jullie zijn onbetaalbaar’ prees hij alle aanwezige brandweerlieden.


Protocol

Vanwege het coronavirus was ook het protocol aangepast. Burgemeester Visser die voor elk lid wel een karakterschets of anekdote in huis had, speldde de lintjes niet zelf op. Dit was een leuk en dankbaar klusje voor de echtgenotes(n). Ook de bloemen kon men na afloop apart meenemen en de foto’s werden individueel genomen in plaats van een groepsfoto. Anders dan anders, maar de waardering was er niet minder om.

Alle 28 aanwezige brandweerlieden waren 20 jaar of zelfs veel langer aan de diverse korpsen verbonden en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Van de Post Katwijk waren dit D.L. van Belen, C. van Egmond, J.G. van der Nagel, A. van der Plas, A.J. Houwaard, G.J. van der Bent, C.N.G. Rijnsent, D. van der Plas, G. Guijt, J. Slijkhuis, C. Wolthaus, K.C. Jonker, L. Klaassen, M.J. Meijvogel, W.A.J. van Duijvenvoorde en als enige vrouw W.L.M. Lange.


Van de Post Rijnsburg viel de eer te beurt aan J.N.E. van Egmond, M.C. Verhoef, W.A. van der Meij, N. van Egmond, F.H. Donck en A. van Egmond en voor de Post Valkenburg was de onderscheiding voor S. Terhorst, P. Freke, G. de Ruijter, A.J. van der Nagel en M.J. de Vries.

>

‘Inhaaldag’ lintjesregen met aangepast protocol

De traditionele lintjesregen, de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen, kon dit jaar vanwege de coronacrisis niet op of nabij Koningsdag. Toen werd door burgemeester Cornelis Visser meestal telefonisch of op andere manieren individueel contact gezocht met de benoemden.

Door Piet van Kampen

Het lintje hielden zij tegoed. Die werden vorige week vrijdag als nog uitgereikt. De plechtigheid werd gehouden in restaurant Limes aan de Rijn in Valkenburg en niet zoals de laatste jaren in de TheaterHangaar. Dit vanwege het beperkte aantal familieleden wat er bij mocht zijn. De 26 uitverkorenen werden in twee groepen opgesplitst waarvan de eerste groep ’s morgens werd gehuldigd en de tweede groep na de middag.


‘Het was de landelijke opdracht om de uitreiking op deze dag plaats te laten vinden en ik ben blij om het alsnog hier op deze manier te kunnen vieren’ lichtte de burgervader toe. ‘Jammer dat ik u het lintje zelf niet mag opspelden maar dat mogen de echtgenote of echtgenotes deze keer zelf doen. Ook de bloemen mag u zelf pakken en na afloop worden er foto’s van u gemaakt maar deze keer geen groepsfoto’ ging Visser verder met de uitleg van het aangepaste protocol.

Daarna de bekende lovende woorden van waardering voor de rol en bijdrage in de samenleving waarmee deze burgers zich uitermate verdienstelijk maken en hier door bekenden voor werden voorgedragen. Het verschil met de traditionele lintjesregen was dat de genomineerden niet meer met een smoes naar de uitreiking werden gelokt maar nu dus welbewust het kleinood gingen ‘ophalen’.


Lid Oranje Nassau

Opvallend was het dat er dit jaar geen inwoner van de dorpskern Valkenburg de eer te beurt viel. Degenen die wel de onderscheiding kregen waren uit Katwijk Jules van Beek, Ton Diepenhorst, Jan van Dijk, Jan Buis van Duijvenbode, Piet van Duijvenbode, Coby van Duijvenvoorde-de Vreugd, Huib Hoek, het echtpaar Wim en Corrie Klok, Jaap Kraaijenoord, Jaap van Rijn, Elly Krabbendam-Wesdijk, Erica Remmelzwaal-van Duijvenvoorde, Gijs Kuijt, Jacobus Kuijt, Ans Parlevliet- van Rijn, Wijnand Kuijt en Bas van Rijn.

Uit Rijnsburg kwamen voor het voetlicht: Henk van den Eijkel, Dick Heemskerk, Wim de Mooij, Joke de Mooij-Paauw, Francien Noort-van Rooijen, Wim Soeters en Henk de Wolde.


Ridder

Voor één man was het ridderschap weggelegd, net een graadje hoger dan het lidmaatschap in dezelfde orde. De titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau was weggelegd voor Hans van Rhijn uit Katwijk.


Tunneltje Nieuwe Duinweg alleen voor fietsers

Het tunneltje onder de N206, tussen de Baron van Wassenaerlaan en de Nieuwe Duinweg, is sinds vorige week dinsdag afgesloten voor autoverkeer. Deze afsluiting geldt tot en met 17 juli, de start van de schoolvakantie. Fietsers en voetgangers kunnen wel van het tunneltje gebruik blijven maken.


Tijdens de afsluiting van de Zeeweg is het tunneltje regelmatig als ‘sluiproute’ door autoverkeer gebruikt. Het sluipverkeer heeft geleid tot verkeersoverlast en onveilige situaties in de wijken Koestal en Tranendal. Omdat op de Zeeweg-Oost de komende periode nog verkeershinder blijft bestaan, blijft het tunneltje vanwege de veiligheid voor fietsers tot de schoolvakantie dicht.

Vanaf 20 juli gaat het tunneltje tijdelijk weer open voor autoverkeer. Vanaf maandag 31 augustus – als de vernieuwing van de Koningin Julianabrug start – wordt het tunneltje weer afgesloten. In het najaar gaat de gemeente met de omgeving in gesprek over een lange termijn oplossing voor het gebruik van het tunneltje.


>

14 jaar cel geëist tegen Katwijker

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen maandag in hoger beroep 14 jaar cel geëist tegen een 28-jarige Katwijker voor het doodschieten van een 28-jarige Leidenaar. De schietpartij was in september 2014 in Leidschendam.


In 2015 sprak de rechtbank de Katwijker en een medeverdachte nog vrij. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Volgens het OM hadden de verdachten het slachtoffer ontvoerd. De rechter stelde eerder dat de ontvoering niet bewezen kon worden en onduidelijk was wie geschoten had.


Na hernieuwd onderzoek en een reconstructie gaat het OM er vanuit dat de Katwijker heeft geschoten.

13 / 28

Dirk Schipper:Vak van strand-exploitant is omgaan met ‘ups en downs’

Jan en zijn vrouw Ilona in hun ‘grandcafé’ aan strand. Foto: Aad van Duijn


‘Natuurlijk was het balen, maar dat niemand bij ons of de medewerkers en hun familie ziek werd, is het belangrijkste. Daar gaat het om.


Dirk Schipper: ‘Geïnvesteerd in luxe vakantiechalets aan zee.’ Foto: Aad van Duijn

Tekst/foto's n

Aad van Duijn


De rest is alleen maar bijzaak. Daarbij komt dat het vak van strandexploitant omgaan met ‘ups en downs’ is. Bovenal is het een prachtig werken op een schitterend strandgebied en met een aantrekkelijke gemeente.’

Zo typeert Dirk Schipper de afgelopen weken. ‘Gelukkig draaien we nu weer bijna als vanouds, zij het met inachtneming van de veiligheidsregels’.


Bij strandpaviljoen Zand draait alles om kwaliteit, sfeer en gezelligheid. De uitstraling van het paviljoen is smaakvol en vooral uitnodigend. ‘Onze nieuwbouw opende juni 2018. Binnen, verdeeld in gezellige eenheden, is er oorspronkelijk ruimte voor 240 gasten, terwijl het terras nog eens ruimte biedt aan 260 personen,’ vertelt Dirk Schipper.


Hij is de vierde generatie strandexploitanten en samen met vader Jan, moeder Cocky en broer Jan, die het naastgelegen paviljoen Zilt runt, zorgen ze voor de gastvrijheid en de verhuur van de strandcabines en – sinds dit jaar ook – de vakantiechalets aan strand.

‘Tijdens de lockdown waren we gesloten en sinds kort zijn we weer open voor onze gasten. Dat doen we op een verantwoorde en uitgekiende manier, zodat de veiligheid voor iedereen gewaarborgd is. We merken dat de gasten het fijn vinden weer langs te kunnen komen en gezellig een terrasje te pikken of bij ons te komen eten. Ze hebben ons gemist, is vaak de eerste opmerking. Iets dat natuurlijk wederzijds is.’

‘Bij de inrichting van ons restaurant en op het terras houden we rekening met de minimale 1,5 meter afstand en we werken in het restaurant met ‘shifts’, zodat de gasten inschrijven voor een bepaald tijdstip om te lunchen of te dineren, en wij daarmee de aantallen kunnen reguleren. Door de coronamaatregelen hebben we hooguit 60 procent van de oorspronkelijke zitgelegenheid over. Dat merken we in de omzet en resultaten. Toch kunnen we door het invoeren van die shifts de omzetschade zoveel mogelijk beperken. Door alles nog ruimer op te zetten in het 600 m2 paviljoen (het terras bedraagt 400 m2) en door de gigantische luchtinstallatie, die verse lucht van buiten naar binnen blaast en de oude lucht afvoert, kunnen we onze gasten veilig en gastvrij ontvangen.’


Nieuw dit jaar zijn de strandchalets bij Zand en Zilt.‘Samen met mijn broer en onze ouders hebben we geïnvesteerd in zeer moderne en gastvrije strandhuisjes. Een trend waarmee we de meerdaagse vakanties voor gezinnen stimuleren. Een ontwikkeling die past bij de visie van de gemeente om accommodaties te hebben voor families die langer dan een dag ons dorp bezoeken.’

‘De investering in deze twaalf huisjes – we mogen dat nog met zes uitbreiden– is hoog, waarbij we kozen voor luxe, compleet ingerichte chalets die een meerwaarde betekenen voor de gasten. Net op het moment dat we wilden openen, ging alles op slot. Natuurlijk een tegenvaller, maar we dachten vooruit. Toen de deur letterlijk weer op een kier mocht, maar nog geen vakantiegangers op afstand welkom waren, hebben we tegen gereduceerde prijzen de verhuur opengesteld voor deze regio. Een succes in een periode met erg mooi weer, de meeste scholen nog dicht en dus veel ouders met kinderen die deze kans graag aangrepen.’

ondernemen in coronatijd

17 / 28

Waar stond dat en waarom?Een kasteel in Katwijk: Huys ‘t Sant

Foto: pr

In de middeleeuwen stond er in Katwijk een bescheiden kasteel: ‘Huys ’t Sant’. Het lag aan wat nu de Sandtlaan is, tussen Katwijk aan de Rijn en Rijnsburg. Als lid van de projectgroep Canon van Katwijk heb ik door onderzoek nieuwe feiten en inzichten ontdekt, in aanvulling op bestaande kennis over kasteel 't Sant. Het resultaat kunt u vinden in de website van de Canon van Katwijk, tijdvak 1000 tot 1500 en vervolgens Heren van Katwijk en Valkenburg.

Door Hans Vingerling


Foto: pr

Waarom een kasteel in Katwijk?

We gaan terug naar de 11de eeuw, de tijd dat de jonge duinen ontstonden. De loop van de Rijn in het achterland veranderde door afsplitsing via de Lek en afdamming bij Wijk bij Duurstede. Dit had tot gevolg dat in de loop van de 12de eeuw de Rijnmond geheel verzandde.


De verzanding maakte het mogelijk om nieuwe nederzettingen te stichten, waaronder de beide Katwijken, Rijnsburg en Valkenburg. Het bracht ook nieuwe vormen van bestuur met zich mee, zoals het graafschap van Holland (nu de provincies Zuid- en Noord Holland).

Heel belangrijk is ook de oprichting in 1255 van het Hoogheemraadschap van Rijnland, het oudste waterschap van Nederland. In 1300 gaf Graaf Willem II de ambachtsheerlijkheid Valkenburg en Katwijk in leen aan de burggraaf van Leiden. Die had de zorg voor de militaire functie van de Burcht.

In een archiefstuk uit 1340 staat vermeld dat Filips van Wassenaer de overleden Dirk van Cuyk opvolgde als burggraaf en ging wonen op ’t Sant.

Waarom de naam ’t Sant?

De naam ’t Sant verwijst naar een stukje nieuw land, een zogenaamde opwas. Dat was honderden jaren eerder in de Romeinse tijd ontstaan door ophoping van zand in de brede loop van de Rijn. Zodra bedijking zin had, sprak men van een opwas. Sommige opwassen hebben het bestanddeel 'zand’ in hun naam, zoals bijvoorbeeld Heinkenszand.


Op een kaartfragment uit 1571 is duidelijk te zien dat het kasteel op een verhoging staat afgebeeld. Dat moet natuurlijk zand zijn geweest. Een kasteel vraagt een stevige ondergrond en in dit geval droeg het de naam van zijn ondergrond.

Is daar nu nog wat van terug te vinden aan de Sandtlaan?

Aan de Sandtlaan nr. 1 staat een oude tollenaarswoning, een rijksmonument. De woning staat in het register omschreven als een 18e-eeuwse woning met topgevels, waarvan er één is bekroond met een familiewapen dragende leeuw. Dit wapen verwijst naar de adellijke familie van Wassenaer. Ook zijn er ter plekke sporen van middeleeuwse bebouwing gevonden.


Bevat de tollenaarswoning zelf nog sporen uit de middeleeuwen? Dat is zeker. Aan de hand van oude tekeningen, kaarten en gravures wordt duidelijk wat er zich allemaal op deze plek heeft afgespeeld. Veel werd verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Ook was er sprake van een stuk land dat bij ’t Sant hoorde met de naam Spieker of Spijker.


Het heeft maar weinig gescheeld of er was op de fundamenten van het middeleeuwse huis een prachtig 17e-eeuws landhuis gebouwd, naar een ontwerp van Pieter Post. Vier jaar na de bouw van het Mauritshuis, ook van de hand van deze bouwmeester.


Meer weten en ontdekken wat een spieker is en wat de relatie hiervan was met kasteel ’t Sant, ga dan naar de website Canon van Katwijk:

www.canonvankatwijk.nl > verdiepingsverhaal > huize ‘t sandt.Foto's:

(van links met de klok mee)


Oudste tekening kasteel ’t Sant als ruïne getekend door Roelant Roghman in 1648.


Kaart met Huys Sant uit 1571 door Jacob Coenraeds met rechtsonder het kasteel.


Kaartfragment met het kasteel.

'We willen graag op huidige locatie blijven'

Foto: pr

Volkstuin Vereniging ‘De Kwaaie Margen’ duidelijkheid over toekomst

Wethouder Gerard Mostert en Projectleider Roosmarijn Peet brachten vorige week vrijdag, op uitnodiging van de tuinvereniging, een bezoek aan de Volkstuinvereniging De Kwaaie Margen, een tuinvereniging die eind vorig jaar 35 jaar bestond.

Foto: pr


Buiten op 1,5 meter afstand werd de wethouder en projectleider ontvangen door een twintigtal leden van de tuinvereniging. Onder het genot van een kop koffie werd door de voorzitter Aalbers een inleidend woord gesproken. Hierin benadrukte hij dat de huidige volkstuin volledig past in de visie van de gemeente Katwijk. De tuinvereniging sluit, qua groen, perfect aan bij de nog te realiseren Limes zone. Ook de uitgangspunten van de gemeente, zoals: groen, versterken van onderlinge contacten, gezond, recreatief en duurzaam zijn kernbegrippen die allemaal van toepassing zijn op de tuinvereniging. De vereniging pleit dan ook om op de huidige locatie, midden in Valkenburg, te mogen blijven.

Toezegging

Wethouder Mostert lichte de visie van de gemeente toe. Voor de wethouder is het belangrijk dat rond OV-knooppunten ook gebouwd gaat worden, waardoor de nieuwe bewoners verleid wordt om te kiezen voor openbaar vervoer (OV) en niet voor de auto.


De wethouder is ook voor duidelijkheid waar de leden om vroegen. Al ruim tien jaar wordt er gesproken dat de vereniging van de huidige locatie weg moet. Afgesproken is dat voor einde van dit jaar duidelijk is waar de tuinvereniging komt.


De vereniging is blij met de toezeggingen van de wethouder en hopen dat ze, met deze inspraak, mogen blijven op de huidige locatie. Na de koffie werden de tuinen door de wethouder en projectleider geïnspecteerd. Na afloop van deze ronde stond één van de oudste leden van de vereniging, de heer Kromhout, de wethouder en projectleider op te wachten met een prachtige bos bloemen uit eigen tuin.

>

Voor de N206 ir. G. Tjalmaweg

16 ideeën voor hinderbeperkende maatregelen

De provincie Zuid-Holland deed onlangs een oproep om ideeën in te zenden voor aanvullende hinderbeperkende maatregelen ten behoeve van de tijdelijke noordelijke verlegging van de N206 ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg.


Hierop zijn 16 ideeën ingediend, die nu door bewoners en ondernemers in een werkgroep worden besproken.
De 16 ideeën zijn onder te verdelen in 4 thema’s:

Groen
Tiny Forest
Valkenburg wordt 'weer' groen;
Veel groen terug, werkzaamheden overdag en geluidswal;
Reguleren buitenruimtes (naar juiste locaties).

(Fiets)bereikbaarheid
Fietsbruggetje botenpad;
Toegankelijk Valkenburg;
Autowegen rond school, fietsvriendelijk maken;
Tijdelijk fietspad.

Geluid
Geluid regisseren door decibelbekeuring;
Gebogen geluidscherm;
Geluidsscherm.

Noodvoorzieningen
OBS De Dubbelburg
Stages voor creatieve slimme Katwijkse inwoners;
Noodvoorziening (lokalen) voor OBS De Dubbelburg (4 x).


Werkgroep

Voor de werkgroep hebben zich 9 bewoners en ondernemers aangemeld. Samen met vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland, aannemer Boskalis en de gemeente Katwijk bespreken zij volgende week alle ideeën.


Het doel is om ieder idee scherp te krijgen, te toetsen aan de spelregels en gezamenlijk te komen tot een lijst van maatregelen die de werkgroep verder laat verkennen.

De maatregelen worden deze zomer onderzocht op haalbaarheid voor wat betreft uitvoerbaarheid, tijd, geld en eventuele risico’s. Van alle maatregelen die haalbaar zijn, wordt daarna — als de maatregelen het beschikbare budget overschrijden – een keuze gemaakt. Eind september moet het pakket met aanvullende maatregel(en) door de provincie worden vastgesteld, zodat ze meegenomen kunnen worden in de planning van aannemer Boskalis.

| Foto: pr.

>Oud-Chef Defensiestaf Van der Vlis overleden

Generaal buiten dienst Arie van der Vlis is zondag 5 juli op 79-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rijnsburg. Van der Vlis was als Chef Defensiestaf van mei 1992 tot augustus 1994 Nederlands hoogste militair.


Op 14 mei 1992 werd Van der Vlis Chef Defensiestaf, tegenwoordig aangeduid als Commandant der Strijdkrachten.

In deze functie kreeg hij te maken met het regeringsbesluit om Nederlandse militairen van de net opgerichte luchtmobiele brigade naar het voormalig Joegoslavië te sturen. Hij vond echter dat de militairen te licht waren bewapend en niet goed voorbereid om de enclave Srebrenica te beschermen.

De missie leidde in 1995 tot de val van de enclave.


Van der Vlis legde zijn functie in augustus 1994 neer, omdat hij zich niet kon vinden in het regeerakkoord van kabinet Kok I. Dat legde Defensie nog eens bijna 1 miljard aan bezuinigingen op.

Dit kort na de ingrijpende herstructureringsoperatie in de vorm van de Prioriteitennota van januari 1993.


Van der Vlis begon zijn militaire loopbaan in 1958 als cadet op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van koningin Beatrix.


Nadat hij de dienst verliet, bleef hij bestuurlijk actief.

Zo was hij voorzitter Raad van Toezicht van het Legermuseum in Delft en lid van het Nederlands instituut voor Internationale betrekkingen. Verder was hij actief voor de Adviesraad Internationale Vraagstukken, de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap en het Comité van Aanbeveling Stichting Taptoe Katwijk.


Ook was hij voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie 1940 Wageningen.
| Foto: pr.

Boeketdienst

In de boeketdienst van zondag 12 juli zal kerkelijk werker Gerben Bremmer spreken over ‘Geloven en dienen van God’.


Het combo van Gerben van Delft verzorgt de muziek en dienstleider is Cees de Mooij.

In verband met het Covid-19 virus is het aantal plaatsten beperkt en zal er vooraf een plaats gereserveerd moeten worden. Dit kan via www.protestantsrijnsburg.nl en reserveer met de gele button rechtsboven.

De dienst start om 17.00 uur in de Immanuëlkerk aan de Kerkstraat.

rijnsburg | valkenburg

20 / 28

>

Woensdagavond 15 juli duinen Berkheide

Zomeravondwandeling

IVN regio Leiden organiseert woensdagavond 15 juli in samenwerking met Stichting Duinbehoud de tweede zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.De wandeling start om 19.30 uur bij de Soefietempel aan de Zuidduinseweg in Katwijk en duurt zo’n twee uur. Gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos.Vanwege het corona-virus worden per gids maximaal 4 deelnemers meegenomen, zodat de deelnemers zich aan de 1,5 meter afstand kunnen houden. Dat heeft tot gevolg dat aanmelden verplicht is. Dat kan, het liefst per e-mail (h.doornebal@ziggo.nl) of per telefoon (0252 375160). Geef uw naam op en het aantal deelnemers die zich opgeven. Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd als u met de auto komt.Neem een jas of trui mee, het kan ’s avonds al flink afkoelen. De wandelingen zijn gratis.

natuur | cultuur

DUNAatelier ook weer beperkt open

Irma Braat in de kas. | Foto Maarten van Rijn Foto: MvR

Het weer van de afgelopen week viel niet mee voor de kunstenaars die in groepjes van vijf waren uitgenodigd naar Katwijk te komen. Achteraf bleken ze toch enthousiast en creatief bezig te zijn geweest.


Eerder was het evenement Katwijk En Plein Air 2020 in verband met de corona-uitbraak gecanceld. Maar in kleine gezelschapjes met ruimte om afstand te houden is het toch gelukt de week in twee delen door te laten gaan. Van zaterdag tot en met dinsdag en van dinsdag tot en met vrijdag zijn de kunstenaars aan het werk geweest.

Sonja Bussen aan het strand. | Foto: Maarten van Rijn Foto: MvR


Hans Versfelt had het slechte weer zien aankomen en was een dag eerder, toen het weer nog mooi was, al aan het werk gegaan. Sonja Brusse verheugde zich erg op het schilderen aan strand en langs de vloedlijn (zij woont in het oosten van het land), maar moest regelmatig de kou, regen en wind ontvluchten. Toch maakte zij ondanks dit alles nog een groter schilderij.


Kunstenaars enthousiast en creatief


Fred Thoolen schilderde de Boulevard met de Vuurbaak, je ziet de wind er op terug. Maar hij maakte ook een pentekening van de manege in Rijnsburg die hij daar ontdekte.


Opvallend is dat verschillende kunstenaars de boten voor de kust in hun zeegezichten schilderden.

Een daarvan was Jacob Kerssemakers die op een paar van zijn schilderijen oud en hedendaags Katwijk samen bracht. Het is even goed kijken, maar dan komen de bomschuiten en de asperges uit de oorlog tevoorschijn.


Michiel Kranendonk richtte zich ook vooral op het strand waarvoor hij zelfs in de avond uit de beschutting terug kwam.


Het tweede deel van de week liet de zon zich ook wel zien door en regende het weinig.


Het Katwijks Museum werd voor Irma Braat de plek waar zij een goed heenkomen had gezocht en in het depot (dat niet voor bezoekers toegankelijk is) en elders in het museum leuke onderwerpen vond. Ook ontdekte zij de volkstuinen-kas langs het Kanaal.

Gineke Zikken schilderde de barakken en zocht haar heil in de duinen waar de wind wat minder spelbreker was.


Joanna Quispel was ook regelmatig in de duinen aan het tekenen met pastel. Daarbij zit zij graag op de grond, wat ook wat voordeel bood. Maar toch werkte zij ook aan de uitwatering waar je de volle wind vangt.


Michiel Schepers hield zich met zijn tekenboek vooral op aan de Boulevard waar hij een van zijn geliefde onderwerpen trof: kerken (vooral kathedralen). Maar hij maakte ook uitstapjes naar de duinen.

Corry Kooy ging eveneens in het museum aan het werk. Zij schilderde weerspiegelingen in de vitrines en de klederdrachten die zij er aantrof. Het strand werd ook door haar bezocht en in pastel weergegeven. Zij was de enige die dit jaar ook de Soefitempel als onderwerp koos.


Toch hebben de deelnemers zich niet helemaal laten wegblazen. Er zijn op het ogenblik zo’n veertig schilderijen te zien op de tentoonstelling die de komende tijd nog gaat groeien.


Leden van de Katwijkerkring zijn gevraagd tot eind augustus bijdragen te leveren. Een aantal gaat er gehoor aan geven en komen (bij beter weer) naar Katwijk.


De schilderijen van Anna Pavlova zijn op de tentoonstelling te zien, evenals die van Marijke van Oostrum, Ton van Steenbergen en Albert Jan Cool.

Het DUNAatelier is deze zomer niet dagelijks geopend, maar van vrijdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.


Looproute

In verband met corona mogen niet meer dan acht personen tegelijk binnen. Buiten staan kwasten bij het raam naast de deur. Een ervan s.v.p. mee naar binnen nemen. Na desinfectie worden ze terug gezet en geven zo aan dat de volgende bezoeker binnen kan. Daar is een looproute gemaakt, bij de ingang staat desinfectans voor de handen.


De gastvrouwen en -heren ontmoeten u graag.


DUNAatelier Katwijk, Boulevard Zeezijde 31, tegenover de vuurtoren.

www.schilderenaanzee.nl

‘Missie in het Museum’ met André Kuipers en Sander Koenen

Opnames voor 'Missie in het Museum' in Space Expo met André Kuipers en Sander Koenen. | Foto: pr Foto:

Space Expo heropent met unieke museumervaring

Museum Space Expo in Noordwijk heropende afgelopen maandag haar deuren met een unieke COVID-19 proof museumbeleving: Missie in het Museum! Het team van Space Academy, bestaande uit astronaut André Kuipers en schrijver Sander Koenen, neemt bezoekers mee op een virtuele missie langs de bijzondere pronkstukken van het museum.

Schaduw, Nagasaki. | Foto: pr Foto: pr


Algemeen directeur Barbara Hoppel van Space Expo, kijkt ernaar uit: ‘Na een paar maanden gesloten te zijn geweest is het heerlijk om onze gasten vanaf 6 juli weer te kunnen trakteren op een uniek bezoek naar de magische wereld van de ruimte en ruimtevaart. Er is veel nieuws te zien en te ontdekken. Want Space Expo is afgelopen periode verbouwd en vernieuwd. Missie in het Museum met Space Academy maakt een bezoek aan Space Expo nog interessanter. Bezoekers worden virtueel rondgeleid door dé astronaut die alles zelf heeft gezien en meegemaakt. De boeiende verhalen van André Kuipers, in combinatie met de nieuwsgierigheid van wetenschapsjournalist Sander Koenen zorgen voor een uniek museumbezoek.’


André Kuipers: ‘Wij hebben met veel plezier meegewerkt aan deze inspirerende missie. Want in deze ongewone tijden is het prettig om even weg te zijn van de aarde en letterlijk de ruimte in te gaan.’ Missie in het Museum laat zien hoe interessant de ruimte is. Wat er in de ruimte gebeurt. En hoe het is om te leven als een astronaut. André: ‘We vertellen over hoe je in de ruimte komt en hoe het is om daar te wonen. Ook geef ik bezoekers een uniek kijkje aan boord van de Sojoez, het echte ruimteschip waarmee ik in 2012 naar het International Space Station reisde.’


Missie in het Museum is een verrassende ruimtereis voor jong en oud. Kinderen worden actief betrokken met speciale opdrachten en interessante experimenten. Daarmee kunnen ze een door André Kuipers ondertekend astronautendiploma en een originele Space Academy missiepatch verdienen.

Het programma is interessant voor kinderen vanaf 6 jaar, maar zeker ook voor ouders, grootouders en ruimtevaartliefhebbers. Gedurende 60 minuten lopen bezoekers een veilige COVID-19 proof eenrichtingsroute.


Tickets met een gereserveerd tijdslot kunnen vooraf online worden gekocht via www.space-expo.nl.


>

In Japanmuseum SieboldHuis, Leiden

'De bom. 75 jaar na                 Hiroshima en Nagasaki'

Japanmuseum SieboldHuis toont van 25 september tot en met 17 januari 2021 de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving? Zijn die effecten na 75 jaar nog te zien?


Inwoners uit Nagasaki en Hiroshima vertellen over de impact van de bom op hun omgeving. Door bijzondere bruiklenen van Nagasaki City en the Hiroshima Peace Memorial Museum is het mogelijk om, voor het eerst in Europa, objecten uit de getroffen gebieden te tonen.

Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima getroffen door een atoombom die door de Amerikaanse luchtmacht boven de stad werd gedropt. Op 9 augustus was Nagasaki het doelwit van een tweede atoombom. Kort hierna capituleerde Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog ook in Azië tot een einde kwam. In totaal overleden in 1945 meer dan 200.000 mensen aan de gevolgen van de aanvallen. In latere jaren overleden nog eens duizenden Japanners aan stralingsziekte en kanker als gevolg van de atoombommen.


Persoonlijke ervaringen

Naast het historische verhaal over de militaire en politieke achtergronden, vertelt de tentoonstelling de persoonlijke ervaringen. Voorwerpen zoals een horloge dat stil is blijven staan op het tijdstip van de explosie, verbrande kleding en versmolten muntjes, tonen het effect van de bom. Indrukwekkende foto’s, films, kindertekeningen en interviews vertellen de verhalen van slachtoffers en nabestaanden. Zo vormt het bekende verhaal van de 12-jarige Sasaki Sadako, die duizend kraanvogels vouwde in de hoop op beterschap, een symbool voor de overlevenden van de explosie.

Een hedendaagse kijk op deze historische gebeurtenis wordt gegeven door kunstenaars door middel van foto’s, sculpturen, schilderijen en stripboeken. Er wordt ook stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers, aan de hand van het verhaal van Johan Schram, een krijgsgevangene in Nagasaki. In deze tentoonstelling zie je, na 75 jaar, de impact en gevolgen van de bom.


Sieboldhuis

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden. Voor openingstijden, entreeprijzen en meer informatie zie: www.sieboldhuis.org.

cultuur | vakantie

VakantieBieb-app 2020 is open: een zomer vol verhalen

Foto: pr

Van 1 juli tot en met 31 augustus is de VakantieBieb weer open. In deze app kunnen Nederlanders deze zomer naast e-books nu ook genieten van luisterboeken. Met de VakantieBieb beleeft iedereen een zomer vol verhalen: jong en oud, leden en niet-leden van de Bibliotheek.


Misschien weet je nog niet waar je deze zomervakantie doorbrengt. Maar waar je ook bent: met de VakantieBieb kun je heerlijk op avontuur in je hoofd. Je vindt er tientallen e-books en luisterboeken, voor elk wat wils: van spanning tot chicklit, van literatuur tot informatief.

Voor volwassenen zijn er 25 e-books en 8 luisterboeken. Voor jeugd en jongeren: 36 e-books en 10 luisterboeken.Heerlijk op avontuur in je hoofd

Voor de jongste lezers zijn er bijvoorbeeld SuperDolfje van Paul van Loon en verhalen van Guusje Nederhorst en Jacques Vriens. Jongeren kunnen genieten van boeken als Instagirl van Annette Mierswa en Klem van Mel Wallis de Vries. En voor volwassenen is er ook veel moois, denk aan Otmars zonen van Peter Buwalda of De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan. Omdat er zowel e-books als luisterboeken in de VakantieBieb zitten, kun je kiezen voor lezen of luisteren – net was je op dat moment het beste uitkomt.


Winactie jeugdige lezer

Zoals ieder jaar is er een winactie voor lezers tot en met 18 jaar. Zij maken kans op een Beats Solo Pro-koptelefoon. Hiervoor vraagt de bibliotheek ze om door te geven wat hun favoriete boek in de VakantieBieb is.


Over de VakantieBieb

De app met e-books en luisterboeken is gratis beschikbaar in de App Store en in Google Play. De boeken zijn te lezen van 1 juli t/m 31 augustus 2020, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

De VakantieBieb is een dienst van de online Bibliotheek (onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek) en wordt aangeboden namens alle Bibliotheken in Nederland.


Voor meer informatie zie

www.vakantiebieb.nl.Gratis beschikbaar

In kerkgebouw De Fontein

Zomerconcerten

Na maanden zonder muziek heeft musicus Hugo van der Meij het initiatief genomen om samen met een aantal andere muzikanten een zomerserie met instrumentale concerten te organiseren in de kerkgebouw ‘De Fontein’ te Katwijk. Van der Meij is dirigent van drie koren in het land, en Chr. Mannenkoor Eben-Haezer mannenkoor in Katwijk.


Voor Van der Meij vielen veel werkzaamheden plotseling stil, zo konden vanaf halverwege maart de koren opeens niet meer bij elkaar komen om te repeteren. Hugo onderhield in deze tijd nauw contact met de koorleden en schreef veel nieuwe muziek om straks ‘hopelijk’ weer mee te beginnen tijdens de repetities. Hugo merkte dat veel koorleden de muziek en de saamhorigheid erg missen. Vandaar nu deze zomerconcerten in Katwijk. Om de 1,5 meter te waarborgen kunnen er slechts 45 mensen per concert aanwezig zijn. De zomerserie bestaat uit de volgende concerten:

Vrijdag 24 juli: Pascal van de Velde & Hugo van der Meij ‘Populair klassieke melodieën op orgel en trompet’

Vrijdag 31 juli: Arjan Wouters & Hugo van der Meij ‘Zomers programma op orgel en piano’

Vrijdag 14 augustus: Martin Mans & Hugo van der Meij ‘De mooiste orgelimprovisaties’

Vrijdag 21 augustus: Jolanda van de Wege, Rens de Winter en Hugo van der Meij ‘De mooiste liedbewerkingen van Rens de Winter op panfluit, piano en orgel’

Vrijdag 28 augustus: Hendrik van Veen & Hugo van der Meij ‘Een avond ouderwets genieten!’

Om te komen luisteren dient u een mail met uw naam, adres, woonplaats en het aantal personen + concertdatum te mailen naar

info@hugovandermeij.nl.


De entree bedraagt 10 euro p.p. voor volwassenen en 7 euro p.p. t/m 12 jaar; de concerten beginnen om 20.00 uur (deur open om 19.30 uur). Voor elk concert zijn ongeveer nog 20 kaarten beschikbaar. Mail snel, vol=vol.


>

Vuurbaak dit jaar gesloten voor bezoek

De Vuurbaak aan de Boulevard houdt de deuren de rest van dit jaar gesloten. Dat meldt het Katwijks Museum op haar website. De Vuurbaak is in beheer bij en wordt bemand door vrijwilligers van het Katwijks Museum.

De ruimte in de Vuurbaak is zodanig beperkt dat anderhalve meter afstand houden een lastige opgave vormt.

Zodra de corona-regelgeving daartoe aanleiding geeft, opent de op één na oudste vuurtoren van Nederland haar deuren weer.

VVN Katwijk neemt afscheid van halve eeuw bestuurlijke ervaring

Hannie Mulder en Willem van der Plas. | Foto: pr Foto: pr

Het bestuur van VVN Katwijk zonder Hannie Mulder en Willem van der Plas; je kunt het je bijna niet voorstellen. Met in totaal ongeveer vijftig jaar inzet voor het bestuur van de lokale afdelingen van de VVN, sinds 1januari 2006 de afdeling Katwijk, werd afgelopen zaterdag afscheid genomen van twee unieke vrijwilligers.


Mulder en Van der Plas waren de afgelopen decennia betrokken bij alle activiteiten van de VVN Katwijk en ook op de werkvloer aanwezig waren om te werken aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in onze gemeente. Dat zit in hun DNA, dus bij komende VVN-activiteiten kunt u ze vast en zeker nog wel eens tegenkomen.


'Struiken'

Van der Plas ontving van de landelijke VVN naast de waarderende woorden een speld van verdienste en oorkonde. Mulder had deze in april 2018 al ontvangen uit handen van burgemeester Cornelis Visser omdat ze toen na twintig jaar stopte als voorzitster van de lokale afdeling maar nog wel bestuurlijk verder ging.

Zij ontving van de landelijke VVN een prachtige brief, waarna voorzitter Gerard Bol van de VVN Katwijk na zijn toespraken beide kanjers kon ‘struiken’. Onder het genot van een heerlijke barbecue werd met het bestuur en partners menig anekdote gedeeld en niet alleen over verkeerszaken. Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op vvn.nl (kies: Zuid-Holland en Katwijk).

Ook als u mogelijk vrijwilliger wilt worden, vragen heeft of ook bestuurlijk in de voetsporen van Mulder en Van der Plas wilt treden. Bol: ‘Dat mag ook best korter dan vijftig jaar’. Op de website ook het jaarverslag 2019, maar ook veel meer lokaal nieuws in woord en beeld van een zeer actieve lokale afdeling VVN Katwijk.

>

Oproep aan ouderen

ingezonden n AOBK

Katwijk staat aan de vooravond van ingrijpende verkeersmaatregelen. Berichten op social media laten zien dat er nu al enige paniek is onder de inwoners van Katwijk aan zee.

Is dit omdat alles nog nieuw is en de mensen moeten wennen aan de komende situatie? Feit is wel dat ons nu al berichten bereiken dat mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg of verpleegkundigen later worden geholpen dan noodzakelijk zou moeten zijn. Onder hen zijn juist veel ouderen.

De Algemene Ouderen Bond Katwijk (AOBK) wil voorkomen dat de put gedempt moet worden als het kalf verdronken is en roept iedereen op tijdig door te geven als hen dit overkomt.


Op die manier kan er gezamenlijk naar oplossingen worden gezocht.

De AOBK heeft de ervaring dat het gemeentebestuur open staat voor onderbouwde argumenten.


Geef uw klachten of suggesties door aan aobkatwijk@gmail.com of bel als het niet anders kan naar 06 29317126. Mantelzorgers en hulpverleners kunnen daar ook terecht.

Taizéviering in RK-kerk

Kinderkoor de Vrolijke Noot. | Foto: pr Foto: pr

Wat leven we met elkaar in een bijzondere en roerige tijd. Het is daarom goed om een moment van stilte en bezinning te zoeken in het drukke leven van alle dagen op die veilige anderhalve meter. U kunt dat ook vinden in de Taizéviering zaterdag 11 juli om 19.00 uur in de RK-kerk van de H. Joannes de Doper aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn. De kerkdeuren staan vanaf 18.30 uur open en iedereen is van harte welkom.


Met de huidige regelgeving en afmetingen van het kerkgebouw kunnen er bij elke viering maximaal 85 belangstellenden een plek krijgen. Deze Taizé-viering zal wel op een iets andere wijze gaan dan men gewend is omdat er namelijk nog niet gezongen mag worden door de kerkgangers. Er is daarom een cantor aanwezig zijn die de liederen voor zijn of haar rekening neemt. De aanwezigen kunnen de liedteksten biddend uitspreken.


Waarom biddend? Sprak Augustinus vroeger al niet de historische woorden ‘Zingen is twee keer bidden!’ En hoe mooi is het dan omdat de parochiekern van de H. Joannes de Doper uit Katwijk deel uitmaakt van de parochie van de H. Augustinus met ook parochiekernen in Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar.

Aanmelden verplicht

Mocht je naar deze Taizéviering willen komen, meld je dan van tevoren aan door een e-mail te sturen naar het secretariaat van de H. Joannes de Doper kerk, joannesdedoper.katwijk@casema.nl. Een telefoontje naar het secretariaat mag ook (071 4029402). Bij binnenkomst zal je naam dan afgevinkt worden en zal tevens gevraagd worden hoe je gezondheid is op dat moment. Twijfel je over je gezondheid, of zijn er zieken in jouw huishouden, blijf dan thuis. Laten we samen zorg blijven dragen voor elkaar! Er zal daarom na deze Taizéviering dan ook geen koffiedrinken zijn achterin de kerk.


Thuis meeluisteren…                ja natuurlijk!

Wil je of kan je niet komen, maar wil je wel de viering meemaken, dan kan je zaterdagavond 11 juli om 19.00 uur direct luisteren via de website van de Joannes de Doper door op de volgende link te klikken https://www.joannesdedoper.nl/live-tv-uitzending/


Tot zaterdagavond 11 juli om elkaar te ontmoeten en samen een moment van stilte en rust te vinden in Gods huis voordat de zomervakantie begint. Meer dan van harte aanbevolen. De volgende Taizéviering is zaterdag 5 september om 19.00 uur en ook dan bent u natuurlijk van harte welkom.


>

Gouden Duimen                        bij De Vrolijke Noot

De laatste repetitie van kinderkoor De Vrolijke Noot vóór de zomervakantie Donderdag was vorige week donderdag. Vanwege corona is dit koor onder leiding van dirigente Agnes Bol en muzikaal begeleider Niek van der Meij na de meivakantie gaan repeteren in de grote Willibrordhal van basisschool De Horizon, gelegen naast de RK-kerk waar normaliter wordt geoefend.


Omdat er vanaf half maart natuurlijk geen vieringen of optredens op het programma stonden, werd dit koorseizoen afgesloten met een afsluitend concertje in de Willibrordhal voor alle ouders. Aansluitend aan hun laatste koorrepetitie lieten de kinderen nog eens horen en zien hoe ze vele luisteraars weten te raken met hun vertolking van de meest uiteenlopende liederen.Klaterend applaus

Eindelijk mochten ze in de welbekende groene shirtjes zingen voor publiek en dat was ook wel weer spannend na zo'n lange tijd. Het repertoire werd in de volledige breedte benut van nummers van ABBA, geestelijke liederen, een lied uit de musical ‘Mozes’, de kraker van A.M.G. Schmidt ‘Mijn opa’ én natuurlijk ook het prachtige Coronalied door Bol geschreven en te beluisteren op de Facebookpagina van De Vrolijke Noot. Na elk lied volgde er een klaterend applaus van de vele ouders wat makkelijk hoorbaar was na anderhalve meter.


Dik verdiende
Gouden Duimen

Willemijn en Ariëtte zongen solo in het lied ‘Mag ik dan bij jou?’ en daarna was het grote moment daar, de uitreiking van de Gouden Duim voor beide solisten uit groep acht. En voor Willemijn was er ook nog de gouden speld voor kinderkoren van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, omdat zij meer dan vijf jaar lid is van dit koor.

Het concertje was een gezellig samenzijn en nu breekt voor iedereen van het koor de vakantietijd aan. Voor meer informatie over dit Katwijkse kinderkoor zie hun Facebookpagina ‘Kinderkoor De Vrolijke Noot’ en www.devrolijkenoot.be.

kerkelijk leven

26 / 28

Prikkertjes

Op het prikbord met foto en tekst voor 8,50 euro

Zo'n prikkertje kan gaan over de geboorte van uw (klein)kind, een verjaardag, een jubileum, felicitaties voor het behalen van een (school)diploma, etc.


De tekst (max. 20 woorden) en foto (minimaal 1 Mb) kunt u e-mailen tot dinsdagochtend 10.00 uur naar receptie@uitgeverijverhagen.nl of brengen bij de receptie aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk (bedrijventerrein 't Heen).


Betaling van €8,50 dient u te voldoen aan de receptie. Na betaling worden tekst en foto geplaatst.

Foto's kunnen op vrijdag na plaatsing weer aan de receptie worden opgehaald.


Kleine advertenties van particulieren worden alleen zonder foto of logo geplaatst.

Tekst: tot 25 woorden 10,50 euro; tot maximaal 50 woorden 21,- euro.


De redactie behoudt het recht om foto's of teksten zonder opgaaf van redenen te weigeren.


>

MS collecteweek

Collectanten Katwijk gezocht

De landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds is van 16 tot en met 21 november. Het collectefonds is hard op zoek naar collectanten in de gemeente KATWIJK (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg ). Help jij in de strijd tegen multiple sclerose (MS)?MS is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Hierdoor komen signalen van en naar de hersenen niet (goed) door, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. In Nederland hebben 17.000 mensen MS en elk jaar komen hier zo’n 1.000 mensen bij. De eerste symptomen treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar. Onderzoek hard nodig

Er is nog geen oplossing voor MS. Onderzoekers weten niet hoe MS ontstaat en hoe de ziekte te genezen is. Onderzoek is daarom hard nodig. Nationaal MS Fonds investeert de opbrengst uit de MS collecte in innovatieve onderzoeken naar MS. Help jij mee? Het coronavirus heeft grote impact, ook op het Nationaal MS Fonds. Door de maatregelen hebben we onze fondsenwervende evenementen moeten uitstellen of afgelasten. Hierdoor lopen wij inkomsten mis. MS staat helaas niet stil. Onderzoek naar MS en onze strijd tegen MS moet doorgaan. Word collectant en haal geld op voor onderzoek naar MS. Collecteren is niet moeilijk en kost maar twee uur van je tijd. En het is nog leuk ook.Meer informatie of aanmelden:

www.nationaalmsfonds.nl/collecteren

Jury bij genomineerden duurzaamheidsprijs

Lekker spelen in de modder. | Foto: pr Foto: pr

De leden van de jury van de gemeentelijke Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek maken deze week hun ronde.


Zij bezoeken de ondernemers die hen bij de Voorronde nieuwsgierig gemaakt hebben. Bij de bezoeken nemen zij ruim de tijd om de ondernemer, zijn werk of project en de plek en de werknemers te leren kennen. Bij de beoordeling draait het er uiteindelijk om wie net dat ene stapje meer zet.


Het bedrijf debloemist.nl van Thomas Clavaux is de enige genomineerde uit Katwijk. Clavaux ontdekte na de voorronde dat hij nog heel wat uit te leggen heeft aan zijn klanten. Hij is namelijk al veel duurzamer bezig dan de gemiddelde bloemist. Met een hoog percentage inkoop van bloemen met een milieucertificaat, een nieuw bedrijfspand met maximale energiebesparing en medewerkers die allemaal in vaste dienst zijn.


In de uitzending van BOBizzNizz van Omroep Bollenstreek (BO) op woensdag 22 juli maakt de jury bekend wie er doorgaat naar de finale op 8 oktober.


>

Kleuters de Horizon modderen lekker aan

Wat was het afgelopen week weer genieten voor de kleuters van RKBS De Horizon op de Nationale Modderdag. Vrij spelen met zand en water, modder makend en lekker vies wordend, wanneer kunnen en mogen kinderen dat nog? Terwijl buitenspelen in de natuur juist de ontwikkeling van kinderen zo stimuleert.


Waar alles meer en meer virtueel is met televisie, games en tablets, deden deze kleuters daarom mee aan dit landelijke initiatief van IVN.


Spelen in de natuur is leuk en leerzaam, denk ook maar aan ‘Het Bewaarde Land’ voor de kinderen van groep 6 van De Horizon, en met het uitdagende ‘Het buitelbos’ grenzend aan het schoolplein beloofde het een heerlijke dag te worden.

De schooldag begon natuurlijk in het kleuterlokaal met modderpaint, het bakken van heerlijke moddertaarten en veranderde de zandtafel in het lokaal zelfs in een heuse modderbak. Maar ’s middags in ‘Het buitelbos’ werd het helemaal leerzaam en leuk. Met alle zintuigen werd de heerlijke vieze modder beleefd door alle kleuters. Wat te denken van het enige echte Kattuk Binse blotevoetenpad en met gesloten ogen langs het blindemannenvoeltouw? En de combinatie zand en water werd zo een unieke ervaring ’s middags op deze Nationale Modderdag.

Wat gaaf om zo in de natuur van ‘Het buitelbos’ te mogen en kunnen spelen. Moe maar voldaan en onherkenbaar vies gingen de kinderen naar huis en werd het een Nationale ModderDag om nooit te vergeten.