Katwijk Speciaal

10 september 2019

Katwijk Speciaal 10 september 2019


Historische ontdekkingstocht

Foto: Piet van Kampen

historie n Aanstaande zaterdag is de landelijke Open Monumentendag. Voor de 27e keer kunnen vele duizenden landgenoten die geïnteresseerd zijn in cultuur en historie in hun stad of dorp het hart weer ophalen. Ook in onze gemeente is deze dag al jarenlang een begrip en steeds meer inwoners namen en nemen de moeite om deze dag vrij te houden om eens een kijkje in de keuken van historische panden te nemen. Gelijktijdig worden zij door vrijwilligers voorzien van informatie over het monument. Elk gebouw kent tenslotte een eigen verhaal.

Tekort chauffeurs leerlingenvervoer

schoolvervoer n Taxibedrijf Noot vervoert in het komende schooljaar leerlingen van het speciaal onderwijs uit Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen naar school. Normaal gebeurt dat met taxibusjes waarin maximaal 8 leerlingen zitten. Door gebrek aan chauffeurs lukt dat niet voor alle leerlingen. Een deel van de leerlingen wordt met grote bussen naar school gebracht. De gemeenten zijn onaangenaam verrast.

Leerlingen uit het speciaal onderwijs worden naar school gebracht met vervoer waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen hebben dit vervoer het komende schooljaar uitbesteed aan taxibedrijf Noot. Dat is gebeurd via een openbare aanbesteding. Een van de eisen bij deze aanbesteding was dat het vervoer moet plaatsvinden in taxibusjes met maximaal 8 leerlingen. Het is taxibedrijf Noot niet gelukt om voor het nieuwe schooljaar voldoende chauffeurs te vinden. Het gebrek aan chauffeurs is een landelijk probleem dat ook speelt in de Duin- en Bollenstreek.

Door het tekort aan chauffeurs worden leerlingen van de scholen Auris, de Weerklank, Het Duin en De Duinpieper de komende tijd met grote bussen naar school gebracht. Het gaat in totaal om 100 leerlingen uit de Duin- en Bollenstreek. Ouders en verzorgers moeten de leerlingen wegbrengen en ophalen bij een vaste plaats. Alle ouders zijn van de situatie via een brief op de hoogte gebracht.

De gemeenten hebben het taxibedrijf in gebreke gesteld en daarbij aangegeven dat leerlingen zo snel mogelijk en uiterlijk per 1 november weer in taxibusjes van maximaal 8 personen vervoerd dienen te worden.

Gratis inloopspreekuur e-books

bibliotheek n Iedereen die lid is van een bibliotheek in Nederland kan genieten van de mooiste e-books en luisterboeken. De online Bibliotheek heeft meer dan 25.000 e-books en zo'n 2.600 luisterboeken.

Voor vragen over hoe het lenen/lezen van e-books bij de bibliotheek nu precies in z'n werk gaat, organiseert Bibliotheek Katwijk dit najaar drie keer een gratis inloopspreekuur in verschillende bibliotheekvestigingen. Op zaterdag 21 september kun je tussen 10.30 en 12.30 uur aanschuiven in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam.
Twee medewerkers zitten klaar en helpen mensen bij het aanmaken van een webaccount of met het overzetten van een e-book op een tablet of e-reader. Het is van belang dat iedereen die langskomt op het spreekuur zijn/haar e-mailadres met wachtwoord paraat heeft. Bibliotheekmedewerkers Monique Kromhout en Vera van Duijn: "Wij helpen iedereen die geïnteresseerd is in het lezen van e-books met een e-reader of een tablet graag op weg. We doen ons best om een wereld van e-books voor de mensen open te laten gaan."

Tia Sprott exposeert in het gemeentehuis

kunst n In de maand september exposeert Tia Sprott in de centrale hal van het gemeentehuis. Sinds haar jeugd is ze bezig met tekenen, schilderen en boetseren. Ze heeft jaren bij verschillende kunstenaars lessen gevolgd om te groeien in de schilderkunst. Inspiratie haalt ze uit het kijken om zich heen; de natuur, de mensen. In alles waar haar oog op valt, ziet ze inspiratie voor een schilderij. Tia Sprott heeft in de loop der tijd haar eigen weg en stijl in het schilderen ontwikkeld. Ze schildert op canvas en hout. Elk werk is uniek en wordt in vele lagen met veel liefde op het doek aangebracht. Ze werkt voornamelijk met acryl, mixed media en soms met pastelkrijt. In twee vitrines is beeldend werk te zien. Voor haar beelden gebruikt ze veel restmateriaal, gips, tegellijm, powertex, en zelfhardende klei. Deze werken zijn uiteraard uniek. De hele maand september toont Tia haar zeer kleurrijke werken. Men is welkom tijdens kantooruren aan de Koningin Julianalaan 3.

Vrouwenochtend

maranatha n Alle vrouwen zijn welkom op de vrouwenochtend van wijkgemeente Maranatha op donderdag 26 september. Het programma begint om 9.30 uur en eindigt om 11.30 uur. In het eerste gedeelte is er een inleiding met als thema ´Sta eens stil´. Na de pauze wordt er iets creatiefs gemaakt.

Er is oppas is aanwezig. De kosten bedragen € 12,00. Opgeven is mogelijk t/m uiterlijk zaterdag 21 september via vrouwenochtendmaranatha@hotmail.com of op tel. 06-30005008 (tussen 10.00 en 12.00 uur).

Blog n Op naar Tokio!

Driepunter voor Quick Boys

| Foto: Piet van Kampen

Ontdekken en ontmoeten in Cleijn Duin

Kinderen stimuleren om bezig te zijn'

Jarig Liechtenstein geniet van DVS

'Ontdekplek en Ontmoetplek' wordt massaal ontdekt

De eerste kindermiddag in De Mijlpaal was meteen een groot succes. | Foto en tekst: Piet van Kampen

mijlpaal n Elkaar ontmoeten en ontdekken waar je goed in bent. Het mes kan van twee kanten snijden tijdens de kindermiddagen die in gebouw De Mijlpaal in de wijk Cleijn Duin worden gehouden. De eerste middag werd vorige week woensdag direct al een succes. Volle bak.

'Een aantal jaren werd er al niets meer gedaan voor de kinderen hier in de wijk Cleijn Duin/Het Witte Hek' vertelt Angelique Hogewoning, een van de drijvende krachten achter het project. Marleen Dijkdrenth, bekend van haar wandschilderingen in o.a. Aquamar, is een van de initiatiefneemsters.

Via contacten met o.a, Jeanette Lindhout van de lunchroom op het Cleijn Duinplein werd ook Angelique benaderd en deze liet aan Marleen weten zich hier direct voor in te willen zetten. Zij heeft de nodige ervaring in haar bagage als het om organiseren van activiteiten en werken met kinderen gaat.

Het idee om de kindermiddagen te gaan organiseren werd ook door de Wijkvereniging omarmd en er werd een budget beschikbaar gesteld. Er werd gebrainstormd en plannen gemaakt. Het mondde uit in de opzet van de Ontdek en Ontmoetplek. ´Kinderen moeten gestimuleerd worden om bezig te zijn en hun fantasie te gebruiken. Veel te vaak zijn zij al met de laptop of smartphone bezig en dat belemmert hen in hun creativiteit en vooral sociale contacten zijn belangrijk', omschrijft Angelique de gedachte achter de opzet.
Zelf beschikt zij over veel spellen en knutselmateriaal dat in de loop der jaren werd verzameld. Sponsoring van winkeliers en ondernemers van het Cleijn Duinplein, Creakids Katwijk en de Kringloopwinkel van Noordwijkerhout bieden ook veel soelaas om allerlei activiteiten te organiseren.

Wethouder Van Helden toonde na zijn openingswoordje waarin hij aangaf dat de gemeente blij is met dit soort initiatieven.

Het programma voor de komende maanden is heel divers. Zo worden er bingo´s gedraaid, zijn er discomiddagen, is er theater en musical, worden er pannenkoeken gebakken, muziek gemaakt, speurtochten en spelletjesmiddagen gehouden, geschilderd en kerststukjes gemaakt. Deelname kost per middag slechts 1 euro inclusief drinken en lekkers en duurt van 14.00 tot 16.00 uur.

Optreden Duo H&H

concert n Op vrijdag 20 september hoopt duo H&H weer een optreden te verzorgen in 'Het Anker' aan de Voorstraat. Na het succes van vorig jaar, met een uitverkochte zaal, is er besloten om het concept te herhalen.

H&H staat voor Hendrik van Veen en Hugo van der Meij, 2 enthousiaste vrienden die als duo het hele land doorreizen om te spelen op een scala aan instrumenten. Zo nemen ze hun publiek de hele avond mee in een afwisselend programma met populair-klassieke muziek. Ze spelen dit op synthesizer, orgel, piano, accordeon en melodica. Ook staan er op deze avond nog een aantal verrassingen op het programma.
De avond vindt plaats in de grote zaal van Kerkelijk Centrum 'Het Anker'. De intieme setting in deze zaal, het hapje en drankje in de pauze en na afloop geeft dit concert extra cachet. De avond begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.30 uur open. Kaarten kosten voor volwassenen € 12,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 7,50. Wie kaarten reserveert via www.hugovandermeij.nl krijgt u € 2,50 korting.

Seniorentraining bij Veilig Verkeer

vvn n 'Ach, ik rijd alleen maar in het dorp'. Deze opmerking hoorden de medewerkers van VVN-Katwijk afgelopen jaar vaak. Maar, we zien juist dat de deelname aan het verkeer door senioren alleen maar toeneemt, mede dankzij de e-bike. Kennis van de regeltjes blijft dus belangrijk, evenals een goed reactievermogen, goed zicht en een goed gehoor.

Eens in het jaar organiseert VVN-Katwijk samen met Welzijnskwartier een mogelijkheid om dat allemaal eens te testen, zónder de kans het rijbewijs kwijt te raken. Wilt u ook positief kunnen antwoorden op de vraag of u nog verantwoord deel kunt nemen aan het verkeer, test dan uzelf op donderdag 10 oktober bij VVN-Katwijk in de zalen van de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Duinweg.

Tijdens de bijeenkomst worden reactievermogen, oren en ogen getest, krijgt men een mini-opfriscursus van de verkeersregels én rijdt men in de eigen auto samen met een rij-instructeur een klein halfuur door Katwijk. Men krijgt adviezen en kan zelf de vragen kwijt die men altijd al had willen stellen.

Aanmelden kan via www.katwijk.vvn.nl, maar ook bij Welzijnskwartier, tel. 4033323 of 's avonds bij Paul van Houwelingen, tel. 06-25571935.

De Vrolijke Noot houdt open repetitie

Kinderkoor n Donderdag 12 september zet kinderkoor De Vrolijke Noot voor haar open repetitie van 15.45 tot 16.30 uur de deur open.

Nu er kinderen na afgelopen schooljaar van het koor zijn gegaan, is er weer plek voor nieuwe enthousiaste kinderen die genieten van het samen zingen. Kom gewoon langs, neem gerust je ouders of grootouders mee, en zing direct lekker mee op deze open repetitie. Je moet zijn in de r.-k kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn. Eerst meer weten? Kijk dan maar op de Facebookpagina 'Kinderkoor De Vrolijke Noot' en www.devrolijkenoot.be. Daar zijn ook leuke filmpjes van wat optredens te zien.

Milk&Honey speelt in DUNAatelier

Milk & Honey is volgende week donderdag te zien en te horen in het Dunaatelier. | Foto: PR

optreden n Vorig jaar was het een succes en daarom speelt de groep Milk&Honey dinsdagavond 17 september om 19.30 uur voor de tweede keer in het DUNAatelier.

De Katwijkse gitarist Jan van der Perk, de Noordwijkse violist Dirk Janssens en de Katwijkse zangeres / gitariste Greet Haasnoot brengen 'verhalende liedjes van overzee'. Liedjes die hun roots hebben in de Ierse en Amerikaanse folkmuziek en traditionals.

Muziek van de jaren zeventig kunnen toehoorders verwachten. Muziek van onder anderen Sandy Denny, Joan Baez, Leonard Cohen, Tom Waits en Nathalie Merchant.

Het gratis concert van Milk&Honey begint dinsdag 17 september om 19.30 uur in het DUNAatelier op het Duinplein. Dat is aan de Boulevard Zeezijde, naast het voormalige restaurant De Zwaan en tegenover de Vuurbaak. Er staat een bus waar een vrijwillige bijdrage in kan als dank voor de leuke avond.

Vergadering Noord-Noord Oost

ALV n Het bestuur van wijkvereniging N.N.O. nodigt alle leden uit voor het bijwonen van de ledenvergadering. Deze is gepland op 25 september om 20.30 uur in 't Zandgat aan de E.A. Borgerstraat 58.

Dorcas kringloopwinkel KRV bestaat één jaar

jarig n De Dorcas Kringloopwinkel KRV is inmiddels alweer een jaar open. Tot nu toe zijn alle verwachtingen overtroffen. Elke dag dat we open zijn komen er gemiddeld 175 betalende klanten bij ons winkelen. Er wordt van alles verkocht in de ruim opgezette winkel met een vloeroppervlak van ca 1400 m2. Van kleding tot boeken, van meubels tot huishoudelijke apparatuur, van speelgoed tot diverse elektra, vrijwel alles is te koop.

In de winkel is ook een gezellige koffiecorner waar men een gratis kopje koffie of thee kan drinken met een heerlijk koekje er bij. Steeds meer mensen weten de koffiecorner inmiddels te vinden en is daarmee steeds meer een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud geworden.

De Kringloopwinkel van Dorcas viert zaterdag het eenjarig bestaan. | Foto: PR

Kwaliteit

Wat de winkel onderscheid van de doorsnee kringloopwinkel is de kwaliteit van onze spullen. Doordat we kritisch zijn bij de inname van goederen, alles wordt immers goed bekeken en schoongemaakt voordat het de winkel in gaat, er staat niets in de winkel waar we niet trots op zijn. Juist doordat onze focus zo op de kwaliteit ligt, en dit tegen zeer schappelijke prijzen, komen onze klanten altijd weer terug en nemen ze vaak vrienden of bekenden mee!

Dorcas is een christelijke hulp organisatie welke zich inzet voor de minder bedeelden in Afrika en Oost Europa. De opbrengst van onze winkel gaat naar het Dorcas Project in Kenia. Dorcas voorziet daar in de eerste levensbehoefte door middel van het steunen een waterproject in Kenia waar 7 publieke watervoorzieningen 24 uur per dag duurzaam en betaalbaar toegang tot water bieden aan circa 110.000 mensen.

Op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur wordt het 1 jarig bestaan gevierd. Iedereen is dan welkom om gezellig langs te komen voor een gratis kopje koffie of thee met iets lekkers. Natuurlijk ook om zich te laten verassen door het mooie aanbod van spullen.

Dorcaswinkel KRV, Sandtlaan 36 Hal C10. Openingstijden: dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Jarig Liechtenstein geniet van DVS

taptoe n Het Vorstendom Liechtenstein, één van de kleinste landen van Europa, ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk, bestaat dit jaar 300 jaar. Het hele jaar 2019 staat dan ook in het teken van dit grote feest en natuurlijk ook 'The Princely Liechtenstein Tattoo', die van 5 tot en met 7 september werd gehouden. De Marchingband van de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk werd als hoofdact uitgenodigd voor de taptoe.

Het decor van de taptoe was de historische burchtruïne Schellenberg, daterend uit de 13e eeuw. Een unieke maar ongebruikelijke locatie voor een taptoe. De afmetingen van het terrein zijn namelijk niet geschikt voor de uitvoering van de normale show van DVS. De werkgroep Marchingband van DVS heeft daarom de succesvolle show 'The Western Trail' speciaal voor deze gelegenheid bewerkt om deze geschikt te maken voor de specifieke vorm van het terrein.

De eerste twee dagen werden vooral benut voor het repeteren van de eigen show en van de gezamenlijke nummers met de collega-deelnemers, met name Zwitserse orkesten als de Politiekapel van St. Gallen en de Lucerne Marchingband. Daarna werd de show drie avonden uitgevoerd waarbij het publiek regelmatig op de banken stond.

Zaterdag 7 september was de belangrijkste dag met in de ochtend de speciale Parade voor het 300-jarig jubileum in de volledig verkeersvrije straten van de hoofdstad Vaduz. Naast de deelnemende orkesten in de taptoe liepen hier meer dan 500 muzikanten en figuranten mee uit Liechtenstein en Zwitserland.

In de avond was er de laatste voorstelling van deze bijzonder sfeervolle taptoe die ook werd bezocht door het staatshoofd van Liechtenstein, vorst Hans Adam II en vertegenwoordigers van de regering.

Een geweldige ervaring voor de Katwijkse muzikanten. De Marchingband kreeg vele complimenten van de ongeveer 2.000 bezoekers. Naast het deelnemen aan deze sfeervolle taptoe kunnen de muzikanten ook genieten van een prachtig en fotogeniek land, een heerlijk hotel en een gastvrije verzorging door het team van The Princely Liechtenstein Tattoo.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 11 september

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dans

19.30 uur: Koor De Voltreffers

Donderdag 12 september

10.00 uur: Soos kaarten
14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 13 september

10.00 uur: Soos kaarten

19.30 uur: Darten

Zaterdag 14 september

10.00 uur: Soos Kaarten
21.15 uur: Vrije Dansavond

Maandag 16 september

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Linedance

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal, gymzaal Van Lierestraat

Dinsdag 17 september

19:45 uur: Bridge

20.00 uur: Sjoelen

De Coligny

Donderdag 12 september

14.00 uur: Seniorensoos De Eendracht
20.00 uur: Linedance-lesavond. Zaal open vanaf 19.00 uur

Zaterdag 14 september

14.00 uur: Kinderbingo
20.00 uur: Vrije countrylinedanceavond. Zaal open vanaf 19.00 uur. Toegang vanaf 16 jaar.

Maandag 16 september
20.00 uur: Mozaieken of andere hobby´s.

Dinsdag 17 september

20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 11 september

09.30-10.30 uur: Zumba
18.00 uur: Junioren, Senioren majoretten in Pieter Groen

Donderdag 12 september

09.45-10.45 uur: Conditietraining
20.00 uur: Klaverjassen en jokeren

Vrijdag 13 september

20.00 uur: Bingo

Maandag 16 september

17.30-18.30 uur: kl. Jeugd majorette
18.30-19.30 uur: gr. Jeugd majorette
20.00-22.00 uur: repetitie gezeligheidskoor
Kattuks Volk

Dinsdag 17 september

10.00-12.00 uur: Linedance
13.30-15.30 uur: Linedance
18.30-20.00 uur: Jeugddammen vanaf 6 jaar
20.00 uur: Dammen

Bingomiddag bij Kat-rijn

Senioren n Vijf keer per jaar wordt er een bingomiddag georganiseerd bij Kat-rijn. De eerstvolgende bingo is op dinsdag 17 september van 14.00 tot 16.30 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur. De kosten zijn voor leden € 5,00 en voor niet-leden € 6,00 inclusief koffie/thee met een koekje, een drankje en een warm hapje. Ook zijn er veel leuke prijzen te winnen. Er worden 8 rondjes bingo gespeeld met 1 kaart. Met meer kaarten wil spelen kost € 2,00 per kaart extra.

Pubquiz De Wilbert

quiz n In het kader van de Katwijkse Brainweek - waarin geld wordt opgehaald voor onderzoek naar de Katwijkse Ziekte (HCHWA-D) - houdt het expertiseteam Katwijkse Ziekte van Marente op donderdag 19 september een PubQuiz.

De PubQuiz vindt plaats in de Serre van De Wilbert en start om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is de zaal open.
Op dit moment hebben zich zeven teams aangemeld, maar er kunnen er nog meer bij.

Aanmelden per team (maximaal 5 deelnemers) kan door inschrijfgeld van € 15,00 voor 11 september over te maken op rekeningnummer NL15 RABO 0317 6521 84 t.n.v. De Wildo onder vermelding van teamnaam en aantal deelnemers.

Nati Rom spreekt bij Succat Yeshua

lezing n Op zondagavond 15 september zal Nati Rom een spreekbeurt houden bij Succat Yeshua.

Nati Rom is advocaat en doordat hij met zijn gezin in Samaria woont (samen met Judea het meest betwistte gebied ter wereld) is hij volledig op de hoogte van wat er momenteel speelt in Israël. Een land onder constante bedreigingen vanuit Gaza, Syrië, Iran. Door de media wereldwijd worden ze altijd in een verkeerd daglicht geplaatst en kunnen zij niets goed doen.

Hoor van hem het ware verhaal en de actualiteit van vandaag. Aanvang 19.00 uur op Baljuwplein 10a. Vooraf staan er koffie en thee klaar.

Gezinsdienst

Ontmoetingskerk n Zondag 15 september om 10.00 uur is er weer een gezinsdienst in de Ontmoetingskerk.

Jong en oud zijn hartelijk welkom in deze dienst waarin ds. de Groot zal voorgaan. Kinderen van de kinderkerk zullen uit de bijbel 1Samuël 1: 9-28voorlezen. Het thema van de dienst is 'Als je bidt, zal Hij je geven'.

Welkom in de Nieuwe Kerk

Overdreven? n Zondag 15 september zal er om 10.00 uur in de Nieuwe Kerk aan de Voorstraat een 'Welkom in de Nieuwe Kerk' dienst worden gehouden.

Ds. F. Wijnhorst zal stilstaan bij het thema: Overdreven onrust en blijdschap? Hij zal aan de hand van de gelijkenis van de verloren penning stil staan bij vragen als: op wie lijkt die zoekende vrouw? Van wie is die verloren penning het beeld? Is de blijdschap in de hemel niet wat buitensporig?

Na afloop van de dienst is iedereen welkom in Het Anker voor ontmoeting onder genot van koffie/thee. Er is kinderoppas en kindernevendienst in Het Anker.


Veel te bezichtigen op Open Monumentendag

Bij het Valkenburgse pontje is zaterdag de start van Open Monumentendag. > Foto± PR

n Ontdek de monumenten en de verhalen erachter

historie n Het comité Open Monumentendag heeft ook dit jaar weer een mooi programma samengesteld voor de liefhebbers van hetgeen er binnen de dorpskernen te bezichtigen valt. Heel bijzonder is dat liefhebbers van de historie van het Vliegveld Valkenburg voor het eerst een kijkje kunnen nemen in de expositie ruimte. De opening van deze dag vindt om 10.00 uur plaats bij het eeuwenoude pontje van Valkenburg. Het varend erfgoed waar veel activiteiten zullen plaats vinden. Alles in het kader van het 400-jarig jubileum van het veer. Het thema van dit jaar is ´Plekken van Plezier´. Genieten van het moois wat onze gemeente aan monumentaal erfgoed te bieden heeft.

Door Piet van Kampen

We fietsen, lopen of rijden er met de auto dikwijls langs zonder te beseffen wat er achter de deuren van bepaalde monumentale gebouwen te zien is. En vooral ook, de interessante verhalen erachter. De Open Monumentendag is de ultieme gelegenheid om hier kennis van te nemen. Velen kwamen voorgaande jaren op de fiets en voor hen was er en is er nu weer een slimme fietsroute samengesteld. Deze start bij het gemeentehuis en eindigt daar ook.

De deelnemers kunnen naar eigen inzicht en voorkeur de route volgen of afwijken naar andere voor hen interessante objecten.

Alles op een dag bekijken is een vrijwel onmogelijke opgave dus kan er vooraf thuis al een keuze worden gemaakt. Hiervoor heeft het comité een mooi magazine samengesteld waarin het hele programma en de fietsroute is opgenomen. Service van de zaak heet zoiets.


Officiële opening

Elk jaar wordt deze dag officieel op een andere locatie geopend. Vanwege het 400-jarig bestaan van het pontje in Valkenburg gebeurt dit om 10.00 uur op het plein bij het pontje. Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape zullen de ceremonie verrichten. Overigens bleek uit latere overleveringen dat het pontje al eeuwen eerder in de vaart was maar het jubileumjaar is gerelateerd aan het moment dat het in de boeken van de abdij van Rijnsburg werd genoemd. Dit even terzijde.

Er zullen op het plein heel veel activiteiten plaats vinden, veelal in oud-Hollandse sferen. Er wordt een speciale 'Pontkoek' gebakken en wellicht wordt dit een blijvende lekkernij. Het is in ieder geval een aanrader om die dag het pontje te bezoeken. Nieuw in het programma is o.a. de collectie die de Stichting Historisch Vliegveld Valkenburg in haar ruimte vlak achter de slagbomen kan presenteren.


Bezuinigen

Het enthousiasme van het comité werd tijdens de voorbereidingen behoorlijk getemperd toen bekend werd dat de gemeente een bezuinigingsronde aankondigde. Men liet zich niet uit het veld slaan en haalde daar waar mogelijk intern de kaasschaaf over enkele uitgaven. Met een duwtje van de Rabobank in de rug ging het comité onverdroten verder en heeft weer een mooi programma samengesteld.

Ook wethouder Jacco Knape sprak zijn waardering hierover uit en gaf te kennen dat het bestaande budget gehandhaafd blijft maar er op de gemeentelijke diensten ten behoeve van de stichting er toch geknibbeld moet worden net als op vele andere evenementen.

Voor dit jaar is alles in ieder geval weer in (monumentale) kannen en kruiken en kunnen liefhebbers en belangstellenden voor en van cultuur weer een leerzame dag in hun agenda noteren. En ervan genieten.

Bezoekerscentrum Vliegveld zaterdag open

Foto: pr

mvkv n Op Open Monumentendag zet Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg de deur wijd open.

Dit jaar doet het centrum voor het eerst officieel mee. Voor één dag gaat het open voor het publiek. Het bezoekerscentrum is nog niet geheel gereed, maar wel deels ingericht. Het bestuur en de vrijwilligers willen het publiek een kijkje laten nemen in gebouw 250, (bovengrondse bunker) op het voormalig vliegkamp Valkenburg.

Na de bezoekersdag gaan de vrijwilligers het gebouw verder afwerken en wordt begonnen met de officiële inrichting. Kom gezellig naar het vliegveld de koffie klaar op het terras, voor de kinderen is er een draagtasje met verrassing en een fraaie poster.

Gezellige zomerborrel

| Foto: PR

Arie Twigt is een 19-jarige rolstoelbasketbalspeler uit Katwijk en woont op Papendal. Op het sportcomplex van Papendal traint Arie wekelijks met het Nederlands Team en in het weekend speelt de basketballer wedstrijden voor Only Friends uit Amsterdam. In deze blogpost vertelt Arie over zijn avonturen op Papendal en daarbuiten! Zijn belevingen schrijft hij op voor de Dirk Kuyt Foundation, zij ondersteunen hem in zijn weg naar de Paralympische Spelen in 2020.

'En dan zijn er alweer vier weken voorbij, de tijd gaat snel en mijn avontuur naar Gran Canaria komt nu heel dichtbij! De afgelopen weken heb ik lekker rustig aan gedaan, af en toe een balletje gegooid, mijn favoriete spel op de PS4 gespeeld en vooral veel tijd met mijn familie doorgebracht.

Op donderdag 29 augustus hadden wij de Zomerborrel van de Dirk Kuyt Foundation in Rotterdam. Dit wordt het derde jaar dat zij mij ondersteunen, maar ik heb eerlijk gezegd het gevoel alsof ik ze al veel langer ken. Iedereen is daar altijd heel gezellig en spontaan en dat geeft een goed gevoel. Deze foundation zorgt ervoor dat mensen met een beperking kunnen ervaren hoe leuk sporten kan zijn! Het lijkt allemaal zo gewoon, maar als je hoort en ziet wat de foundation allemaal doet, is dat best bijzonder. Ik ben heel dankbaar dat zij mij op deze manier ondersteunen. Natuurlijk heb ik ook nog even bijgepraat met Joey en Claire, deze twee sporters plaatsen ook elke maand een blog/vlog op de facebooksite van de Dirk Kuyt Foundation.

Natuurlijk heb ik via de livestream ook naar het EK in Polen gekeken, helaas zat ik thuis op de bank en niet bij mijn team in Polen en ik kan zeggen dat dat af en toe behoorlijk lastig was. Het Nederlands team speelde de eerste wedstrijd tegen Spanje. De jaren hiervoor was dat een gelijkwaardige tegenstander, maar deze wedstrijd speelden wij onder ons niveau en zij speelden goed, dus dat viel niet mee (83-36 verloren). Gelukkig ging de tweede wedstrijd tegen Frankrijk wel goed (73-42 gewonnen) en de derde tegen Rusland ook (40-72 gewonnen). De vierde wedstrijd was tegen Turkije, de eerste kwart ging niet goed, daardoor liepen wij een te grote achterstand op. In de tweede kwart kwamen we goed terug, maar helaas niet genoeg (61-53 verloren). Daarna wedstrijd nummer 5 tegen Israël, deze wedstrijd ging zonder problemen (71-52 gewonnen). Dus door naar de kwartfinale tegen Duitsland. Dat zal een pittige wedstrijd worden, maar alles is mogelijk. Op het moment dat ik de blog maak moet de wedstrijd nog worden gespeeld, dus de volgende keer vertel ik jullie hier meer over. Maandag 16 september vertrek ik naar Gran Canaria, dus dit is voorlopig mijn laatste blog vanuit Nederland. Tot de volgende keer.'

Leontine van der Klugt wint Baalbergen Aanmoedigingsprijs

Leontine van der Klugt is de winnares van de Baalbergen Aanmoedigingsprijs 2019. | Foto: Teuntje vanDelft

kunst n Leontine van der Klugt heeft zaterdagmiddag uit handen van de vorige winnares Lisette Hogewoning en Andries Baalbergen de Baalbergen Aanmoedigingsprijs ontvangen. Ze won deze prijs met haar inzending acryl op perspex.

Het was een spannende strijd tussen de vier genomineerde exposanten Cynthia van der Brugge, Dick Zuydwijk, Marjolein Bresser en Leontine van de Klugt. Door haar onderscheidende kunstbeoefening, verrassende kunstwerken en eenheid van werken sleepte Leontine de eerste prijs in de wacht.


Kleur

De jury prees haar knappe techniek. Schilderen op perspex vereist een eigen techniek en creativiteit. Het is immers schilderen in omgekeerde volgorde. Daarnaast roemde de jury haar kleurgebruik en de variatie die zij in haar boodschap legt. Leontine heeft een oorkonde en een geldbedrag gewonnen en mag met eigen werk een complete expositie samenstellen.

Leontine van der Klugt is een geboren en getogen Noordwijkerhoutse die vanaf haar vroegste herinnering met kleur bezig was. Die ontstond al toen ze met haar vader de kleurige bloemen afleverde bij de oude veiling Flora. Het kleuren met vormen en kleurencombinaties.
Een artistieke opleiding als bloemist lag dan ook voor de hand, maar haar interesse voor kunst bleef. In 2013 koos zij uiteindelijk voor de Kunstacademie. 'het liefst wil ik nieuwsgierigheid opwekken met mijn werk of verwondering. Maar mijn belangrijkste doel is de kijker een goed gevoel geven. Ik geniet ervan als de mensen er blij naar kijken.' Leontine toont negen verrassende werken met een knipoog naar diverse plaatsen in de omgeving.


Starters

Sinds 1971 organiseert Baalbergen exposities in haar pand aan de Ambachtsweg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 250 kunstenaars daar hun werk kunnen tentoonstellen. Vaak ging het om ervaren (semi-)professionele kunstenaars die hun strepen al verdiend hebben. Het blijft echter belangrijk om ook getalenteerde, startende kunstenaars een podium te bieden voor hun werk. Daarom heeft Baalbergen Katwijk in 2017 de Baalbergen Aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars ingesteld. Deze prijs is in 2017 gewonnen door Lisette Hogewoning die deze zomer met haar weergave van Rembrandt heeft geëxposeerd in het Rijksmuseum in Amsterdam. In 2018 won Ramona Hielckert de Aanmoedigingsprijs. Ook zij exposeerde daarna op verschillende locaties.

De expositie van de gezamenlijke kunstenaars is te zien tot woensdag 2 oktober in Woonwinkel Baalbergen aan de Ambachtsweg in Katwijk. Toegang is gratis.

Doe mee met Harmonie Kids in de Kleine Joannes

introductie n Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Houd je van muziek maken en wil je op verschillende instrumenten leren spelen? Inclusief een tof slotoptreden? Muziekvereniging Harmonie Katwijk start dinsdagavond 17 september weer met Harmonie Kids om kinderen kennis te laten maken met muziek.

Elke dinsdagavond van 18.30 tot 19.15 uur maken wij muziek onder leiding van dirigent John Haasnoot. We spelen bekende en nieuwe liedjes en leren samenspelen met elkaar.

Dinsdagavond 17 september om 18.30 uur gaat het project van start. Harmonie Kids loopt ongeveer 10 weken, waarbij we oefenen voor ons slotoptreden. Dan laten de kids aan hun familie en vriendjes zien wat zij hebben geleerd! De repetities en het concert vinden plaats in de 'Kleine Joannes', Kerkstraat 68. Kosten zijn € 15,00 en aanmelden kan via www.harmoniekatwijk.nl/kids of door te mailen naar kids@harmoniekatwijk.nl

Hoe houd ik mijn hersenen gezond?

Lezing n In het kader van de Kattukse Brainweek houdt Bibliotheek Katwijk in samenwerking met de Hersenstichting de lezing 'Hoe houd ik mijn hersenen gezond?' over het brein. Op zaterdag 21 september om 11.00 uur is het 'loop maar binnen en schuif aan' in de Hoofdbibliotheek: de lezing is voor iedereen interessant, toegankelijk en bovendien gratis.

Onze hersenen zijn belangrijk bij alles wat we doen: van lopen tot onthouden en van emoties tot ingewikkelde denkprocessen. Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend: veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening.
Men kan zelf veel doen om uw hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden. Zoals voldoende slaap, regelmatig bewegen en een gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hersenen uit te blijven dagen. Tijdens de lezing krijgt men meer concrete tips.
De lezing op 21 september is gratis maar er staat een collectebus waar mensen eventueel een donatie kunnen achterlaten.

'Aan het begin was ik te lief, koos te vaak voor een aai over de bol'

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

interview n Juffrouw Doets, lerares van klas zes van de Groen van Prinstererschool, was vastberaden: Atie Kuijt moet doorleren. De Katwijkse was 11 toen juffrouw Doets bij haar thuis kwam en, voor zover ze zich kan herinneren, tegen haar ouders zei: 'Ik wil dat ze naar de HBS gaat. Ze kan het.'

Kuijt lacht als ze terugdenkt aan het gesprek tussen de juf en haar ouders. 'Dat was wat, hoor, in die tijd. Meisjes gingen niet naar de HBS. Iedereen ging naar de huishoudschool. Mijn ouders hadden zoiets van: moet dat nou wel? Maar juffrouw Doets wist ze te overtuigen.'

Euforisch was ze toen ze hoorde dat ze naar Leiden mocht, naar de hogere burgerschool. Haar ouders waren vooral bezorgd. 'Ik ging van Katwijk af, naar de grote stad. Dat was niet niks. Gelukkig gingen er meer kinderen naar de HBS, dankzij juffrouw Doets.'

Mede dankzij het vastberaden handelen van de juf kreeg Kuijt de kans haar horizon te verbreden. 'Er zat een christelijke jongen bij mij in de klas, hij zei: met zulke boeken hoef je niet thuis te komen. Hij had gelijk: mijn vader en moeder vonden het maar niks dat ik zoveel las. Dat soort boeken lees je gewoon niet, zeiden ze dan.'

Kuijt leunt naar voren in haar stoel in haar woonkamer. 'Eerlijk gezegd', zegt ze, 'ben ik blij dat ze me hebben laten gaan. Het heeft me gevormd. Ik kreeg de kans om een eigen visie te ontwikkelen,

maar zonder het geloof van mijn jeugd los te laten.'

De neiging om zich af te zetten heeft ze nooit gehad. 'Het was de tijd dat marihuana populair werd, ook klasgenoten deden daaraan mee. Maar ik taalde er niet naar. Niet dat ik nou zo braaf was, maar ik heb er gewoon nooit voor gekozen. Geen idee waarom niet. Dat zit denk ik zo ingebakken in mijn karakter.'

Wie het karakter van Atie Kuijt wil leren kennen, hoeft alleen maar naar haar te luisteren.

De Katwijkse spreekt gedecideerd, onverstoorbaar en met precisie. Het is duidelijk: hier zit iemand die weet wie ze is, wat ze vindt en van haar hart geen moordkuil maakt.

'Ik ben een doorbijter', zegt ze. 'Als ik eenmaal ergens van overtuigd ben dan ga ik er vol voor, en dan laat ik niet meer los. Ik ben trouw aan mijn ideeën en ik heb daar veel discussie voor over. Daar moet je tegen kunnen.' Ze lacht. 'Dat had ik als kind al, en is in de loop van de jaren alleen maar erger geworden.'

Hele interview in De Katwijksche Post van donderdag 29 september.

Uit de krant van

donderdag 29 augustus

Katwijkers drinken minder overmatig dan Noordwijkers

Zes procent van de Katwijkers drinkt overmatig alcohol. Dat betekent dat die zes procent 21 glazen alcohol per week drinkt (mannen) en 14 glazen (vrouwen). En dat valt in vergelijking met regiogemeenten nog mee, want Noordwijkers drinken twee keer zoveel: 12 procent.

Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van volwassen Nederlanders op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Uit dat onderzoek komt naar voren, dat 1 op de 11 Nederlanders overmatig veel alcohol drinkt. Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in 'rijke' (kust)gemeentes zoals Bergen, Bloemendaal, Laren (NH) en Noordwijk.

In de regio Leiden en Duin- en Bollenstreek drinken Katwijkers het minst overmatig en Noordwijkers het meest. Hillegom, Leiden, Oestgeest en Wassenaar staan op 9 procent, Teylingen op 9 en Lisse op 10.

Deze week in De Katwijksche Post

• Katwijkers volgen plastic dieet

• Op zoek naar Nanette Lissauer

• Jan en Trijntje Kraaijenoord gooien het roer om

MET                HART                & ZIEL

Atie Kuijt (65), het langst zittende raadslid van Katwijk, over de bijzondere rol van juffrouw Doets, haar onverwachtse entree in de politiek en het hoofdpijndossier van de nieuwe bibliotheek. 'Toen ik hoorde dat het niet doorging, heb ik eerst even een vreugdedansje gedaan.'

uit de katwijksche post

Op deze pagina wekelijks enkele artikelen uit De Katwijksche Post

Katwijk loopt averij op

voetbal n Katwijk liep afgelopen zaterdag voor het eerst tegen een verliespartij op dit seizoen. Tegen GVVV kwam het nog terug van een 0-2 achterstand, maar moest het uiteindelijk met 2-3 buigen voor de Veenendalers.

De afgelopen week waren na de winstpartij op ASWH de lofuitingen niet van de lucht. De ambities van de oranjehemden zijn voor dit siezoen duidelijk, in ieder geval voor het kampioenschap gaan en wel met zo aantrekkelijk mogelijk voetbal. De start van de Katwijkers was daarbij in ieder geval veelbelovend, met 6 punten uit 3 wedstrijden en zeker tegen ASWH prima voetbal. Maar wie hoog vliegt, kan ook hard vallen.

Niek Oosterlee kon met zijn GVVV minder rapportcijfers overleggen na de seizoensstart. Slecht één puntje werd er door de Veenendalers gescoord. Van enige schroom was er zaterdag bij de blauwen echter weinig te bekennen. De Veenendalers parkeerden de bus bepaald niet en startten het duel met het mes tussen de tanden. Mike van den Ban was daar in de beginfase het belangrijkste slachtoffer van. Alleen Tom Osstinjen moest dat bekopen met geel. Van den Ban - later uitgeroepen tot man of the match - zag bont en blauw en moest een tand missen.

De Katwijkers, geplaagd door een kleine blessuregolf in de defensie, startten boevenien slordig aan het duel. Voor de neutrale toeschouwer leverde dat wellicht een aantrekkelijk schouwspel op, met kansjes over en weer, maar GVVV dat de voorsprong pakte. Een waarschuwing die Katwijk niet oppakte. Een missertje van Ricardo Kieboom leidde zelfs de 0-2 in. Wesley Goeman schoot in, waarop de keeper niet kon klemmen. Ouwe rot Berry Powel - ook al betrokken als aangever bij de openingsgoal - stond er achter en liet dat cadeautje uiteraard niet liggen.

Rondom de rust stelde Katwijk orde op zaken. Vlak voor rust bracht Marciano Mengerink - weer terug in de basis - de stand op 1-2, na rust kegelde Van den Ban de gelijkmaker achter Johan Jansen. Het was de aanzet voor een fase waarin Katwijk de druk stevig opvoerde en ook goed voetbal liet zien. Lang duurde dat echter niet. De Katwijkers lieten langzaam de teugels weer vieren en zag pardoes Powel ontsnappen. Die werd gevonden door Philip Ties, was te snel (!?) of te slim voor Bart Sinteur en omspeelde de wel heel ver uitgelopen Kieboom: 2-3

Katwijk gooide vervolgens alles op alles, met onder anderen Roland Bergkamp en Brandon Robinson nog in het veld als invaller. Maar ook met vers bloed lukte het niet om nog lijn te krijgen in de aanvallende intenties van de oranjehemden. Zelfs niet, nadat GVVV met tien man verder moest, na de tweede gele kaart van Oostinjen. Sgterker, de grootste kans was voor GVVV-er en oud-Quick Boyser Jesse van Nieuwkerk. Het bleef dus bij 2-3 en het eerste puntverlies van Katwijk

Rijnvogels laten ARC ontsnappen

Max van Steen, bijna bij de openingstreffer. | Foto: PR

Voetbal n Met een gelijkspel kunnen beide teams niet altijd in vrede leven. Voor de een is het een morele overwinning, voor de ander voelt het als een verliespartij aan. Dat laatste zullen de Rijnvogels als zodanig hebben ervaren.

Na de goede start met een overwinning in de uitwedstrijd tegen AZSV waren de verwachtingen zodanig dat de vogels in het eerste thuisduel tegen promovendus ARC de volle buit op de eigen Kooltuin binnen zouden halen. Aan het einde van de rit prijkte er helaas een teleurstellende 0-0 op het scorebord. Meer dan een handvol kansen om de tweede zege bij te schrijven bleven onbenut en derhalve liet het team van trainer Jimmy Simons de bezoekers van de Alphense Racing Club aan een nederlaag ontsnappen.

Simons zelf na afloop: 'We hebben vergeten te winnen en eigenlijk hadden we het in de eerste helft al af moeten maken. Met de scherpte had het wel beter gekund en dat is nog een van de verbeterpunten. Desondanks heb ik goede dingen gezien' was zijn analyse. 'We creëerden genoeg maar vergaten het af te maken. Na de rust speelden wij met enig risico en de handrem erop. ARC speelde goed in de organisatie en waren ook sterk in balbezit'. De trainer nam met twee wissels een gok. Halverwege de twee helft haalde hij Arno Dijkstra en Max van Steen naar de kant en gokte op de snelheid van de vleugelspelers Roy van Leeuwen en Yassim Kabouni. Ondanks enkele acties van hen bleef de score blanco.

Behalve de goede dingen die Simons gezien had moet hij ook hebben constateren dat er in de eindpassing de nodige zuiverheid ontbrak waardoor aanvallen in het niets verzandden. In een wedstrijd waarin de bezoekers zich bepaald de evenknie van de thuisclub wisten kwamen zij per saldo goed weg. De Racing heeft doelman Jeffrey Verkerk nauwelijks getest. Bij collega Aaron Balk aan de overzijde was het drukker voor zijn veste. Na een vrije trap van Jaap van Duijn tipte hij met een reflex de inzet van Romano van der Stoep over en was Max van Steen net een paar centimeter tekort zijn om met de kop de openingstreffer te noteren. Diezelfde Van Steen had pech met een schot tegen de paal. Een vrije kopkans van Jesse Driebergen ging recht op Balk af.

Het begin van de tweede helft was wat rommelig met een iets scherper ARC. De thuisclub daarentegen kreeg de mogelijkheden om de score te openen en wellicht daarmee het duel helemaal naar zich toe te trekken. Na een corner scheerde een kopbal van Dirk Jan van den Oever net voorlangs en vlak voor het scheiden van de markt kreeg de verdediger zelfs de ultieme kans om de trekker allesbeslissend over te halen. Hij mikte net naast in plaats van tussen de palen. Tussentijds zag Jaap van Duijn zijn inzet recht op Balk afgaan en maaide Romano van der Stoep van dichtbij over de bal heen. Als je zoveel kansen laat liggen verdien je ook niet te winnen.

Driepunter Quick Boys tegen Jong FC Volendam

Martin van Eeuwijk probeert langs Max Veerman van jong FC Volendam te komen. | Foto: Orange Pictures Foto: Wim Wobbes

Voetbal n De eerste winst in de nog jonge competitie is een feit. Na ruim een kwartier spelen kwam Quick Boys via een strafschop op voorsprong. In de loop van de eerste helft probeerde Jong FC Volendam de achterstand weg te werken maar slaagde daar niet in. In de tweede helft wist Quick Boys de voorsprong verder uit te bouwen. Met nog een kwartier te spelen leek Jong FC Volendam de spanning weer terug te brengen. Te laat, de blauwwitten konden voor het eerst dit seizoen drie punten aan hun puntentotaal toevoegen.

In eerste instantie deden beide tegenstanders maar weinig onder voor elkaar, beiden namen alle tijd om elkaar af te tasten. Door vroeg storen van de opbouw van Quick Boys probeerde Jong FC Volendam eventuele aanvallen van Quick Boys te ondermijnen. Na een kansjes over en weer forceerde Quick Boys na tien minuten spelen de eerste doelkans, uit een steekpass van Martin van Eeuwijk kwam Jeffrey Ket oog in oog te staan met de doelman van Jong FC Volendam, de laatste hield zijn doel schoon.

Na ruim een kwartier spelen kwam Quick Boys op voorsprong. Binnen de beruchte lijnen werd Tommy Bekooy naar de grond gewerkt. Bekooy bemoeide zichzelf met de strafschop die hieruit volgde. Vanaf elf meter liet Bekooy de doelman van Jong FC Volendam kansloos.

Eenmaal op achterstand gekomen deed Jong FC Volendam er alles aan om de stand weer tenminste gelijk te trekken. Vanaf de rechterflank leken de Wijdbroeken meerdere malen gevaarlijk te worden maar vonden telkens de prima op dreef zijnde Paul van der Helm op hun weg die ervoor zorgde dat Quick Boys op voorsprong bleef. Roy Tol kreeg meerdere opgelegde kansen zijn team tenminste weer langszij Quick Boys te brengen, die kansen bleken niet besteed aan Tol. Ondanks meerdere opgelegde kansen bleven de Wijdbroeken tegen een achterstand aankijken. Quick Boys stond onder druk maar wist mede door de prima functionerende Paul van der Helm de voorsprong vast te houden.

Beide teams startten de tweede helft in ongewijzigde samenstelling. De eerste kans was voor Jeffrey Ket op aangeven van Martin van Eeuwijk. Ket kwam niet tot scoren. Na bijna een kwartier spelen werd bij Quick Boys de eerste wissel gebracht, Dennis van der Plas ging naar de kant voor Joey Ravensbergen. Juist in deze wedstrijdfase verdubbelde Quick Boys de voorsprong. Een overtreding op Martin van Eeuwijk net buiten het strafschopgebied leidde tot een vrije schop waar Tommy Bekooy zich mee bemoeide. Met een fraaie krul in de uiterste hoek liet Bekooy doelman Bart Lauwers kansloos.

Quick Boys had de smaak te pakken en ging op zoek naar meer. Dennis Kaars leek nog in kansrijke positie te komen de voorsprong verder uit te bouwen, maar plaatste de bal over het doel. Aan de andere kant probeerde Jong FC Volendam nog wat terug te doen, het venijn van de eerste helft ontbrak waardoor men geen kans zag de voorsprong te verkleinen. Weer was het Tommy Bekooy die de schade voor de gasten verder vergrootte. Na een steekpass van Martin van Eeuwijk kwam Bekooy om in oog met doelman Lauwers te staan, de laatste had het nakijken waardoor Quick Boys 3 – 0 op het scorebord kon laten aantekenen.


Quick Boys bleef op zoek naar meer. Jong FC Volendam bleef onder druk maar zag de achterstand niet verder vergroot. Met nog een kwartier spelen wist men uit een strafschop de achterstand zelfs naar 3 – 1 terug te brengen. In de resterende tijd probeerden de Volendammers nog meer uit de wedstrijd te halen maar kwamen net als Quick Boys niet meer tot scoren. Quick Boys realiseerde de eerste winstpartij van het seizoen 2019-2020.

Kringavond Naomi

Seizoensstart n Op woensdag 11 september is de startavond van vrouwenkring Naomi. Het diaconale project voor dit jaar is World Servants, het project Lifeline. Voor deze avond zijn Cor Rovers en Lia van Rijn uitgenodigd. Zij zullen een presentatie hierover verzorgen.

Alle dames zijn weer welkom. Ook wie nog nooit is geweest kan aanschuiven en gerust een vriendin of zus mee breng. Vrouwenkring Naomi heeft geen drempel, er wordt geen contributie geheven. Op elke kringavond wordt er gecollecteerd voor het goede doel en de onkosten. De activiteiten van deze kring vinden plaats in de grote zaal van de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64. Vanaf 19.30 uur is de koffie klaar. Het programma begint om 20.00 uur en is om ca 22.00 uur afgelopen. Voor het volledige programma van dit seizoen en meer informatie zie www.ontmoetingskerkkatwijk.nl

Elke woensdag en vrijdag

16.00-17.00 uur: True-D Beach Bootcamp Kids bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 5,00. Aanmelden via trude@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com
16.00-17.30 uur: Kids Experience golfsurfen bij Surfschool Katwijk, Boulevard Zeezijde 3a. Meedoen kost € 20,00.

Elke zaterdag en zondag

10.00-11.00 uur: Kids en tieners Bootcamp bij Willy Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 7,50 per ouder. Aanmelden via
trude@true-d.nl of katwijkevents@gmail.com

Woensdag 11 september

16.00-17.30 uur: Breek de week golfsurfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 23,50.

Vrijdag 13 september

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 14 september

10.00-17.00 uur: Open Monumentendag en Nationale Orgeldag 2019.
19.00-20.30 uur: Honden Surfles bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 37,50.
21.00-00.30 uur: Beach Party bij SandCbar, , Boulevard Zeezijde 43. Toegang vrij.

Zondag 15 september

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.

Dinsdag 17 september

19.30-21.00 uur: Podium DUNAplein: met Greet Haasnoot, Jan van der Perk en Dirk Janssens met de band Milk & Honey. Duinplein; Boulevard Zeezijde 31.

Vrijdag 20 september

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2 te Valkenburg.
20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 21 september

20.30 uur: Spandau Ballet-tributeband STEAL speelt in Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. Entree € 5,00 via www.muziekcentrumthebox.nl

Zondag 22 september

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Golfsurfschool SurfKaravaan Katwijk, Boulevard Zeezijde 51. Meedoen kost € 12,50.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.

Vrijdag 27 september

• Buitenyoga bij Brasserie Buitenhuis, J. Pellenbargweg 2.
20.30 uur: The Box Live. The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zaterdag 28 september

10.00-18.00 uur: De Halve van Katwijk. Start op Duinplein, Boulevard Zeezijde 31.
10.30-17.00 uur: Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1.

Zondag 29 september

10.00-11.00 uur: Beachyoga bij Strandpaviljoen Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9. Meedoen kost € 9,95.
10.00-11.00 uur: Yoga aan het water bij Strandpaviljoen Zuid, Boulevard Zeezijde 51. Prijs per les is € 9,00.
10.30-17.00 uur: Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1.

12.00 uur: RTV Sport; Terg mij niet; RTV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; Terg mij niet; RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; Terg mij niet; RTV Magazine.

Woensdag 11 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Speciale uitzending met verslag van de Paardendagen in Valkenburg; 10.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;


Donderdag 12 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;

Vrijdag 13 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 RTV Katwijk Sport met een speciale uitzending met de voetbaltrainers. 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;

Zaterdag 14 september
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 15 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 16 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;

Dinsdag 17 september
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07.00 en 19.00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties: RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142. TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

Huis van de Buurt

Activiteiten AOBK vinden plaats in het Dienstencentrum de Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62.

Woensdag 11 september
09.30:-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: Koffie inn
10.00-14.00 uur: Koffie +
14.00-16.00 Meer bewegen voor ouderen
19.00-21.30 uur: Vrij biljarten
19.30-21.30 uur: Alzheimer café


Donderdag 12 september
10.00-12.00 uur: Crea-ochtend
09.30-10.45 uur: Mantelzorg ondersteuning
14.00-17.00 uur: Jokeren & Klaverjassen

Vrijdag 13 september
08.00-10.00 uur: Bloedprikken

Maandag 16 september
10.00-11.30 uur: Koek en Soepie
13.30-16.30 uur: Schilderen

Dinsdag 17 september
09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt
10.00-11.30 uur: De Vierboet
10.00-14.00 uur: Koffie +
10.00-12.00 uur: Computer Info
10.00-12.00 uur: Ouderen spreekuur
14.00-16.30 uur: Damessoos
19.00-22.30 uur: IOV

Het Huis van de buurt is elke dag geopend van 9.30 tot 16.30 uur. De biljartkamer is eveneens elke
dag geopend. www.aobk.nl

Agenda Kat-Rijn

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, Louise de Colignylaan 7. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen van 55 jaar en ouder. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 11 september
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 12 september

09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen/Jokeren

Vrijdag 13 september
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 16 september
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 17 september
10.00-11.30 uur: Line-dance
13.30-14.40 uur: Mannenzang
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen voor Ouderen
15.00-16.00 uur: Dameszang