De Rijnsburger

21 maart 2019

De Rijnsburger 21 maart 2019


Hoogtepunt

Nieuws is een rekbaar begrip. Er staat omschreven dat nieuws alle informatie omvat van een zeker algemeen belang die tot dusver aan publieke waarneming was onttrokken. Het gaat doorgaans over een recent feit waar collectieve belangstelling voor bestaat. Nieuws kan ook betrekking hebben op een 'inlichting' uit het verleden of een onthulling van feiten die velen interessant vinden en dan wordt meegenomen in de krant, het web of het journaal. Enfin, nog veel meer, maar dat zal ik u onthouden. Echter er gebeuren vaak mooie en belangrijke dingen die het 'nieuws' niet halen, maar die absoluut 'de moeite waard van het delen' zijn.

Vorige week zaterdag tijdens de opening van de expositie van het uitgebreide werk van kunstenaar Joop van Egmond was zo'n moment. Uiteraard was het nieuws de opening van de expositie en de prachtige locatie het Katwijks Museum, maar eigenlijk zat het echte nieuws in de openingstoespraak van oud huisarts dr. Gerrit van Delft. De emotionele bijeenkomst, kreeg een zodanige persoonlijke lading, dat de speech het makkelijk zou kunnen opnemen tegen de Oudejaarsconference van menig cabaretier. De manier waarop de opener meldde dat de speech persoonlijk zou worden en elk woord belangrijk zou zijn, haalde meteen de druk van de bijeenkomst. Hij schilderde de betrokkenheid van Joop met de samenleving als een kleurrijk palet. 'Wat zeg je wel en wat zeg je niet tijdens een toespraak. Sorry, maar het wordt echt persoonlijk. Onze gedachten zijn vaak vluchtig, maar Joop heeft zijn prachtige gedachten aan ons toevertrouwd door middel van kunstuitingen. Hij roemde de empathische kunstenaar die vaak spontaan vorm gaf aan zijn gedachten. Hij beschreef de veelzijdigheid aan de hand van zijn olieverven, aquarel, tekeningen, beelden en sculpturen. Het feit dat de opener en de kunstenaar dezelfde taal spraken kwam, als vrije geesten trouw bleven aan zichzelf, ondeugend en het vuur in hun ziel nooit lieten uitgaan, in volgende passage tot zijn recht. 'Joop heeft zijn gedachten met ons gedeeld door middel van kunstuitingen en dan bedoel ik ook de prachtige naakten die hij aan het doek toevertrouwde en hij het voorbeeld binnen handbereik had. Hij was een multitalent die ons meenam naar grote hoogten. Hoogten waarvan we weten dat het steeds prettiger wordt, naarmate ze worden uitgesteld.' Het publiek werd getrakteerd op een veel diepzinniger opening dan ze ooit had kunnen denken.

Met als laatste een gedicht van Joop.

'Een vroege vogel fietst voorbij, kijkend zonder ogen, luisterend zonder oren. Op weg. Nooit zag ik dit onherhaalbaar fenomeen zo helder. Een nieuwe dag om te omhelzen, om te zoenen. Ik was een moment buiten adem.'

Wat prachtig dat we een hart hebben gekregen, waar zo veel mensen inkunnen en er zoveel ruimte is om ze te koesteren.

5 / 28

9 / 28

11 / 28

13 / 28

17 / 28

20 / 28

25 / 28

27 / 28

ZONDAG 24 maart

Chr. Geref. kerk
9.30 uur: ds. L.A. den Butter
17.00 uur: ds. L.A. den Butter

Evangelische
Gemeente 'T KRUISPUNT

Vakcollege Rijnmond,
Louise de Colignylaan 2, Katwijk
20.00 uur: Jan Willem Ypma

Bap. Gemeente
Tripodia, Hoornesplein 155
10.00 uur: ds. Oscar Lohuis

Herv. Gem. 'De Rank'
Pieter Groen College
10.00 uur: ds. J. Karsten, Zeist

Geref. kerk (vrijgem.)
9.30 uur: ds. P. Niemeijer
17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk

Protestantse Gemeente
Rijnsburg
Grote kerk

9.30 uur: ds. E.J. de Groot,
Katwijk a/d Rijn
17.00 uur: ds. I. de Graaf
Woensdag 27 maart
19.30 uur: ds. A. Haasnoot, Vesper
Immanuëlkerk
9.00 en 10.30 uur: ds. P.J. v.d. Ende
17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende
De Voorhof
9.30 uur: ds. A. Haasnoot

VALKENBURG
Geref. kerk vrijgemaakt

9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk
17.00 uur: ds. J. Klapwijk,
Den Haag Centrum/Scheveningen

Hervormde Gemeente

10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan
18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan

Geref. kerk De Goede Herder
10.00 uur: ds. R. ten Hoopen,
Den Haag

R.K. St. Joannes Katwijk
Zaterdag 19.00 uur:
Taizéviering, WGV, werkgroep
Zondag 9.30 uur:
Eucharistieviering, pater Magnin, diaken P. Winnubst, Cantemus

Christengemeente Live!
Katwijk

10.30 uur: Jochem van Vliet