Katwijk Speciaal

25 februari 2020

Katwijk Speciaal 25 februari 2020


Goed Groenbeleid speerpunt

Goed Groenbeleid is een speerpunt voor de toekomst. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

groen n Het belang van groen staat buiten kijf. Vitaal onderdeel van een gezond leefklimaat voor mens en dier. Om de ‘groene huishouding’ in de dorpskernen te verbeteren en op orde te krijgen voor de toekomst is er door de gemeente een rapport opgesteld waarin thema’s, de maatregelen en de budgetten zijn opgenomen.

Door Piet van Kampen

Wethouder Rien Nagtegaal stelt echter nadrukkelijk dat de gemeente het niet alleen kan. Van de totale grondoppervlakte in de gemeente is slechts een kleine 10 procent gemeentelijk bezit, dus verreweg is het grootste deel in handen van particulieren, bedrijven en instellingen. ‘Dus is bewustwording en samenwerken belangrijk voor de verbetering van het groen’. Uitgangspunten zijn het versterken en verbinden van bestaande groengebieden, een slimmer beheer, het stimuleren van de bevolking, in de plannen meenemen bij herinrichting en nieuwe projecten en jaarlijkse de balans opmaken van de hoeveelheid, de kwaliteit en de variatie van groen. Dit jaar start de eerste nulmeting (inventarisatie). De maatregelen die worden ingezet zijn bouwen aan meer diversiteit, bestendig tegen het veranderende klimaat, een sterke groenstructuur en samenwerking. Hierbij valt ook te denken aan de reeds bestaande particuliere initiatieven Ringpark Katwijk, Tiny Forrest (mini-bosjes) en operatie Steenbreek. Bij dit laatste worden inwoners gestimuleerd om de tuinen niet te ‘verstenen’ maar vooral groen aan te brengen. Van grijs naar groen is het motto. Een goede groenstructuur is belangrijk voor het veranderende klimaat. Veel groen zorgt voor verkoeling bij zeer warme dagen en draagt bij aan een goede verwerking van overvloedig regenwater.
Een goede biodiversiteit is belangrijk voor het dieren- en insectenbestand dat zoals bekend onder druk staat.


Zichtbaar

Nog dit jaar zullen de eerste resultaten zichtbaar worden aan de Zeeweg, de Koningin Julianalaan en de Biltlaan.

Nieuwe bloemenbermen zullen worden aangelegd. Voor de komende 10 jaar is er budget en worden er vakbekwame medewerkers ingezet. Het plan ‘Goed Groen’ wordt op 12 april aan de raad voorgelegd.


Woningen dicht vanwege hennep en harddrugs

sluiting n De burgemeester heeft in december vorig jaar en op 14 februari woningen gesloten vanwege de aanwezigheid van drugs. 'Samen met u wil ik ervoor zorgen dat onze gemeente een veilige plek is om te verblijven', zegt burgemeester Visser. De handel in drugs vormt een onderdeel van georganiseerde criminaliteit met gebruikmaking van geweld, beroving en bedreiging en de risico’s op ondermijning.

Op 14 februari is een woning aan de J.Th. de Visserstraat gesloten wegens de aanwezigheid van een hennepkwekerij. In december heeft de burgemeester een woning aan de Pollux gesloten wegens het aantreffen van harddrugs.

De burgemeester roept mensen op die het vermoeden hebben van drugshandel of een hennepkwekerij contact op te nemen met de politie.


>De Schuit zoekt vrijwilligers voor Koningsdag

hulp n Maandag 27 april viert De Schuit tussen 13.00 en 19.00 uur weer groot feest tijdens het jaarlijkse, gratis, Koningsdag Festival in de Dwarsstraat.

Dit feest kan niet doorgaan zonder de hulp van vrijwilligers. Daarom zoeken wij nog mensen die graag een uurtje (of langer) willen helpen bij de bar. Lijkt het je leuk? Meld je dan nu aan via vrijwilligers@deschuit.nl en ontvang een gratis t-shirt.


Naast de traditionele bingo in de ochtend, komen Mick Spek, Black Burner, Steve French en TAPE TOY het feest die dag compleet maken. Meer informatie www.deschuit.nl.Rubriek n 75 jaar vrijheid

Foto: PR

Grootse parade op 5 mei

Geen toezeggingen

Cem Senol vecht 100 partijen

Subsidies erfgoed platform uitgekeerd

Tevreden terugblik op jubileumloterij QB

Adrie de Beste en Jaco Heeringa kijken trots en tevreden terug op de loterij-actie. | Foto: Piet van Kampen

n ‘Het was een hectische periode’

succes n Adrie de Beste en Jaco Heeringa waren twee belangrijke mannen in en rond de organisatie van de jubileumloterij van het 100-jarige Quick Boys. Trots en tevreden blikt het duo terug op een hectische periode waarin talloze uren van spanning en inspanning zijn gestopt. Met succes. De loterij overtrof hun stoutste verwachtingen.

| Foto: PR

Door Piet van Kampen

Hectisch, soms wat stress, kleine uurtjes. Spannend. Het zijn een paar kernachtige woorden die in de gezellige nababbel aangeven dat het een megaklus is geweest. De Beste en Heeringa zijn trots op het resultaat maar verwijzen direct naar het hele team van vrijwilligers die aan deze superloterij hebben meegewerkt.


Nu alles achter de rug is en de euforie nog niet helemaal is weggeëbd, bekent het duo een paar maanden in een roes te hebben geleefd. ‘We hebben vooral in het begin veel hulp gehad met de verkoop van de loten in eigen kring. Dat was cruciaal’, vertelt Heeringa. De Beste vult hem aan. ‘Ondanks dat het in het begin stroef verliep hebben wij alle vertrouwen in een goede afloop gehad’. Zo tegen Kerstmis waren er ruim vierduizend loten verkocht en op dat moment - een soort break-even punt - werd er besloten om door te gaan met de verkoop.

Social media

De loterij leefde vanaf het begin af aan binnen de club maar social media zoals facebook waren voor een zeer belangrijk deel debet aan de verkoop. Niet alleen in den lande – zoals in het Overijsselse Haarle waar het te winnen zomerhuis staat - maar zelfs Katwijkers die elders op de aardbol vertoefden meldden zich. Een leuke anekdote. De Beste: ‘Een mevrouw uit Australië, die een aantal keren in Nederland is geweest, heeft ook loten gekocht in de hoop dit vakantiehuis te bemachtigen’. Zo wereldwijd werd er gereageerd.


‘Vooral de laatste weken werden er ook in Quick Boyskringen nog veel loten verkocht. Families maakten elkaar gek om nog snel een lot te kopen’, lacht Heeringa. Toen op 31 januari uiteindelijk bekend werd wie de gelukkige winnaars waren bleken de trouwe Quick Boys fans de broers Leon en Mark Scheepmaker samen met Kees Rijsdam de nieuwe ‘huiseigenaars’ te zijn. Zij waren kopers van het eerste uur.

Goed besteed

Er werden in totaal 9423 loten aan de man gebracht. De netto opbrengst bedroeg € 556.000,00, een geweldig bedrag. Een flink deel komt ten goede aan de drie goede doelen, de Dirk Kuyt Foundation, Stichting Opkikker en Kika. Voor de financiering van het grootste jubileumfeest dit jaar wordt een behoorlijke som gedoneerd en voor de verbouwing van de kantine is een financiële injectie meer dan welkom. Het mes heeft dus aan meerdere kanten gesneden. Scherp ingezet, met een geweldig eindresultaat.

>Buurtcomité Ligustrum regelt eigen AED

preventie n Marja Abdou was eind vorig jaar betrokken bij een (succesvolle) reanimatie. Dat bracht haar op het idee om het initiatief te nemen voor een buurt AED met buitenkast in haar buurt.

Samen met haar comitéleden van Buurtcomité Ligustrum zette zij een actie op en zamelde het benodigde geld in. Buurtbewoners kunnen zich nu opgeven voor een reanimatietraining, zodat zij zich kunnen aansluiten bij het landelijk burgerhulpverlenersnetwerk van de Hartstichting.

Voor een AED met buitenkast moest € 2667,00 ingezameld worden. De eerste €1007,00 doneerde Philips. Het overige geld moest binnen dertig dagen bij elkaar gebracht worden. Via Facebook vroeg Buurtcomité Ligustrum buurtbewoners om te doneren. Ook gingen zij met flyers langs de deuren. Het benodigde geld was zo bij elkaar! Zwaan Osteopathie bood aan om de AED op de buitenmuur van de praktijk te hangen.

Voor geïnteresseerde buurtbewoners wordt een reanimatiecursus georganiseerd. Zwaan Osteopathie biedt buurtbewoners aan om bij te dragen aan de kosten van deze cursus.Buurtbewoner Sjaak Ouwehand van Ouwehand Elektrotechniek hing de AED buitenkast op.

Cantilene zingt Bach

concert n Op vrijdag 27 maart geeft Kamerkoor Cantilene een bijzonder concert in het kerkgebouw De Fontein aan de Willem de Zwijgerlaan.

In de lijdenstijd wordt op vele plaatsen de Matthäus Passion van J.S. Bach integraal uitgevoerd. Dit is een van de bekendste en langste composities van zijn hand. Het volgt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Mattheüs. De volledige uitvoering duurt bijna drie uur. Voor veel mensen is dit een te lange zit. Cantilene heeft er voor gekozen om alleen de koralen van deze passion uit te voeren.

Het bijzondere van deze avond is ook, dat de koralen hoofdzakelijk a capella worden gezongen. De koorzang wordt afgewisseld door optredens van de organist Julian Jonker en de sopraan Jacomina van der Plas. Laatstgenoemde zingt Erbarme dich mein Gott, uit de Matthäus Passion, en Bist du bei mir, eveneens van J. S. Bach. Julian Jonker brengt van J.S. Bach het Adagio (BWV 564) ten gehore en speelt de slotfinale uit de Matthäus Passion van J.S. Bach "Wir setzen uns mit tränen nieder"Het geheel staat onder leiding van dirigent Lorenzo Papolo, die het koor reeds meer dan tien jaar onder zijn hoede heeft. Hij zal tevens een korte toelichting geven op de koralen.Het concert begint om 20.15 uur, de deuren van de kerk gaan om 19.45 uur open.

Toegangskaarten à € 10,00 zijn vooraf verkrijgbaar bij de leden van het koor, bij Adri van Rijn (telefoon 4029682), en op de avond van het concert in de kerk.

Strandexcursie

natuur n De Strandgroep van IVN regio Leiden houdt op zaterdag 29 februari van 13.00-15.00 uur een strandexcursie voor het hele gezin over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand.

Door de stormen van de afgelopen weken en de kou is het nog volop winter op het strand: Behalve losse kleppen vinden we ook dubbele kleppen, vaak met het schelpdiertje er nog in. Bijvoorbeeld levende Amerikaanse zwaardschedes (‘scheermesjes’), zaagjes en nonnetjes. Vooral op plekken waar veel meeuwen en andere vogels langs het water aan het zoeken zijn.

Verzamelen op parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg, op de hoek bij de KNRM-loods. De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer en wat we vinden.De excursie is gratis en voor alle leeftijden. Aanmelden is niet nodig.

>Fragment in de Boemerang

live n Op zaterdag 29 februari speelt de beruchte formatie Fragment in de Boemerang. De deuren gaan om 20.30 uur open en de band begint iets later. De entree voor deze avond is geheel gratis. Je vindt de Boemerang aan de Huetingstraat 36.

Sinds jaar en dag is deze Engels-Nederlandse band een hit op vele festivals en in vele feesttenten. De humor en de interactie met het publiek maakt de band overal razend populair. Een flinke dosis energie en aanstekelijke covers in een eigenwijs Fragment-jasje. Bereidt je voor op het leukste en laat je door Fragment entertainen!
De band bestaat uit 2 Engelsen en een Nederlander. Dave Marriner (zanger/drummer/entertainer) en Jono Fosh (gitaar en zang) maken er samen met Jeroen ’t Gilde (basgitaar, toetsen en zang) altijd een onvergetelijke show van.

>Lenteconcert met Franse slag

klassiek n Zaterdag 14 maart biedt K&O in de Soefitempel een Moeder-zonen concert door Mariëtte Gort (cello), Joep van Beijnum (viool), Anke Bottema (harp) en Duco Burgers (piano). Zij zullen een tintelend lenteconcert verzorgen met o.a. parels van Saint-Saens, Debussy en Ravel.

In afwisselende bezetting zult u worden meegenomen op een rijke muzikale ontdekkingskracht door overwegend Frans landschap waarbij de musici, naast het spelen, ook zullen vertellen over de te spelen stukken.Kaarten voor dit concert in de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 5 zijn te bestellen via www.kenokatwijk.nl en bij het kantoor van K&O Katwijk aan de Sluisweg 16 of via tel. 071-4016400 van ma. t/m vrij. tussen 9.00 en 12.00 uur. Toegangskaarten kosten € 15,00. Voor de jeugd tot 18 jaar is een beperkt aantal kaarten à 6,- in de voorverkoop verkrijgbaar bij het K&O-kantoor. Consumptie is bij de prijs inbegrepen. Aanvang van het concert is 20.15 uur.

>Bingo bij de AOBK

Senioren n De laatste vrijdag van de maand van 14.00 tot 17.00 is er een bingo bij de AOBK in het Dienstencentrum de Zwanenburg. Voor € 5,00 heeft men een middag plezier met een drankje, een hapje en mooie prijzen in een gezellige ontspannen sfeer.Verbouwde bakkerij Haasnoot is verrijking voor Hoornespassage

Een trotse eigenaar Dirk Haasnoot in zijn vernieuwde winkel. | Foto: Piet van Kampen

Vernieuwing n Het heeft een aantal weken geduurd maar vorige week dinsdag was het zover. Bakker Haasnoot opende na een ingrijpende verbouwing haar deuren van de totaal vernieuwde winkel. ‘Het was altijd een wens om uit te breiden. Toen de ruimte naast de bestaande winkel vrij kwam heb ik er niet lang over na hoeven denken om deze bij de winkel te betrekken’ vertelt een tevreden stralende eigenaar Dirk Haasnoot.

Door Piet van Kampen

Foto: Piet van Kampen

Bakker Haasnoot is sinds 1889 al een begrip in Katwijk. De huidige eigenaar Dirk – de vierde generatie - is een man die met de tijde mee gaat. Het filiaal in de Hoornespassage dat vijftien jaar geleden werd geopend en tussentijds al een verbouwing onderging, is nu een eigentijdse winkel geworden. Haasnoot is nu meer dan alleen brood, gebak, koek en chocolade.


Door de uitbreiding met een gezellige koffiecorner is het een verrijking geworden in de Hoornespassage. Klanten maken er van het begin af aan dankbaar gebruik van. Het is niet de enige vernieuwing in de totaal veranderde winkel. ‘Klanten die niet te lang willen wachten kunnen nu ook de vers voorverpakte koekjes kopen. Het ligt allemaal keurig en overzichtelijk voor hen klaar in de speciale presentatieschappen.
Ook de brood- en gebakafdeling zijn apart ingericht. Nu is er ook ruimte om diverse producten hier ter plaatse vers te bakken en ook hebben wij hier een chocolademachine om verse chocolade te maken’ licht de eigenaar een aantal dingen toe die in de totale verbouwing zijn geïntegreerd. Door het verhoogde plafond en de nieuw verworven ruimte straalt het geheel een ruimtelijke indruk uit maar het geeft tevens een gevoel van gezelligheid. De verbouwing bood ook de mogelijkheid om het assortiment te verruimen en de consument kan er nu ook ambachtelijke soepen, Belgische bonbons van het merk Leonidas en diverse producten van delicatessenleverancier Ilias verkrijgen.


Kortom, bakker Haasnoot ziet met de verbouwing brood in een goede toekomst.

>Echtpaar Barnhoorn na 65 jaar nog steeds een (h)echtpaar

briljant n De 14e februari staat al een aantal decennia bekend als Valentijnsdag, de dag der (geheime) liefde. Voor Kees Barnhoorn (88) en Gijsje Barnhoorn- Hus (84) kent de liefde geen geheimen. Op 14 februari 1955 beloofden zij elkaar eeuwige trouw. Een belofte die zij nimmer hebben verbroken.

Door Piet van Kampen

Vijf jaar geleden was het burgemeester Jos Wienen die het echtpaar kwam feliciteren. Nu was het de eervolle taak aan zijn opvolger Cornelis Visser om het echtpaar de hand te komen schudden voor dit heugelijke moment. Er viel natuurlijk honderd uit te vertellen over het leven van dit dankbare echtpaar. Veel dingen uit hun leven die zij vijf jaar geleden vertelden zijn uiteraard onveranderd gebleven. Dat zij geboren en getogen Katwijkers zijn en naast elkaar woonden aan de Randweg. ‘Wat je van ver haalt is lekker’ ging voor dit paar niet op. Slechts een hekje tussen de beide woningen was de enige hindernis die het toen nog jonge stel diende te nemen. Zonder hindernissen op weg naar de huwelijksdag.


Uit hun verbintenis werden vijf kinderen geboren en zagen twaalf kleinkinderen het levenslicht. Inmiddels werd het paar verrijkt met zeven achterkleinkinderen.


Regelmatig leventje

Het echtpaar leidde een regelmatig leventje. Zij woonden kort vlak bij hun geboortestek aan de Randweg om vervolgens het grootste deel van hun leven aan de Havikslaan te hebben gewoond. Nu wonen zij sinds zeven jaar in een aanleunwoning bij Huize Salem, waar zij wel de nodige verzorging genieten. ‘Tot volle tevredenheid’ is het echtpaar eensgezind. Een korte terugblik. Kees verdiende de kost als lasser bij de toenmalige CAR meubelfabriek en later in het Westland. Trapte een balletje bij Quick Boys en leest nu nog graag de krant. Moeder de vrouw voedde de kinderen op, deed voorheen aan gymnastiek, maar dat is vervlogen tijd. Een paar breuken in het ouder wordende lichaam laten dit allang niet meer toe. ‘Ach het hoort er allemaal bij’ lacht zij vrolijk. Ook busvakanties behoren tot het verleden. Allemaal zaken om dankbaar op terug te blikken. Dankbaar, dat is het echtpaar. ‘Dat wij nog samen zijn’ bekent Kees openhartig en Gijsje vult aan ‘en dat wij als het ons gegeven is op naar de zeventig jaar gaan’. Het bijzondere huwelijksjubileum werd in huiselijke kring gevierd.

Hoornes - Rijnsoever

Woensdag 26 februari

09.00 uur: Damesgym

14.00 uur: Country Line Dansen

20.00 uur: De Voltreffers Gemengd Koor


Donderdag 27 februari

10.00 uur: Soos

14.00 uur: Ouderensoos

20.00 uur: Jokeren


Vrijdag 28 februari

10.00 uur: Soos

19.30 uur: Darts


Zaterdag 29 februari

10.00 uur: Soos

18.15 uur: Stijldansles

21.15 uur: Vrije Dansavond


Maandag 2 maart

19.00 uur: Biljarten

19.30 uur: Country Line Dansen

19.30 uur: Dames Volleybal

21.00 uur: Heren Volleybal gymzaal van Lierestraat


Dinsdag 3 maart

19.45 uur: Bridge

20.00 uur: SjoelenNoord-Noordoost

Woensdag 26 februari

09.30-10.30 uur: Zumba

18.00 uur: trainen majorette junioren, senioren Pieter Groen
18.30-20.00 uur: Bingo jeugd


Donderdag 27 februari

09.45-10.45 uur: conditietraining

20.00 uur: Klaverjassen en Jokeren


Vrijdag 28 februari

20.00 uur: Bingo


Maandag 2 maart

17.30-18.30 uur: kl. jeugd majorette

18.30.19.30 uur: gr. jeugd majorette

20.00-22.00 uur: repetitie gezelligheidskoor Kattuks Volk, kom eens vrijblijvend mee doen


Dinsdag 3 maart

10.00-12.00 uur: Country Line Dance

13.30-15.30 uur: Country Line Dance

18.30-20.00 uur: Dammen jeugd

20.00 uur: Dammen

>Hoornes samen in beweging

Na het delen van alle dromen van de Hoornes is het tijd om te kijken hoe we verder gaan. Dit doen we in een bijeenkomst op 2 maart van 19.15 tot 22.00 uur in De Schelp. Kom ook en denk samen met ons mee over de toekomst van de wijk.


Neem een kijkje in het verleden en reis door de tijd om kennis van het “Verhaal van de Hoornes” te nemen. Kijk samen met alle aanwezigen naar de toekomst van de wijk om het verhaal compleet te maken. Loop langs de verschillend thematafels en lever je eigen ideeën en input over verschillende onderwerpen als: vergroenen, ontmoeten, verbinden en duurzaamheid.


Fotowedstrijd over Zwanenburg

Senioren n In het vervolg op de fototentoonstelling over eenzaamheid in het Huis van de Buurt start het Welzijnskwartier nu een fotowedstrijd om en over het Dienstencentrum de Zwanenburg.

Er worden foto’s gezocht vanaf de bouw van het gebouw vanaf 1982. Hoe zag het gebouw eruit, wat gebeurde er, welke activiteiten vonden er plaats, wie zaten er in en maakte er gebruik van. De zalen met foto’s en anekdotes. Maar ook wat zat of stond er voor het wooncomplex en Dienstencentrum de Zwanenburg evenals de omgeving, Wie heeft hier nog foto’s van in bezit?

De inlevering van foto’s voor deze wedstrijd loopt vanaf nu tot 15 mei, de officiële start van de tentoonstelling. Bij het inleveren van een foto in de Zwanenburg ontvangt men een flyer met stempelkaart, voor iedere foto ontvangt men een stempel. Er worden prijzen beschikbaar gesteld voor de meeste foto’s en voor de meest unieke foto. De wedstrijd is voor iedereen. Ook foto’s van mindere kwaliteit en alle formaten zijn welkom, deze zullen, digitaal, worden bewerkt.

>Trouwe leden gehuldigd

Evangelisatiekoor n Op haar jaarlijkse ledenvergadering van 17 februari heeft het Evangelisatiekoor verschillende koorleden in de bloemetjes gezet vanwege trouw lidmaatschap.

Dit jaar betreft het de dames N.van Duyvenvoorde-van der Bent (45 jaar lid), J.E.Berkhof (40 jaar lid), J. Walstra-Meyvogel (35 jaar lid), A van der Plas-van Duijn (30 jaar lid), C. de Jong-Kraayenoord (25 jaar lid) en de heer W. Nijgh (25 jaar lid). Uit handen van voorzitter Jaap van Gils ontvingen zij namens het koor een oorkonde met daarbij een boeket als blijk van waardering. Daarbij kregen de laatste twee genoemden ook nog een bijbehorende zilveren speld in de vorm van een G-sleutel.

Namens de leden prees de voorzitter ook de hier niet met name genoemde personen die nog niet zo lang, maar ook al wel heel wat jaren lid zijn, voor hun inzet en trouw. Er werden namelijk traditiegetrouw ook oorkondes uitgereikt voor 5-, en 15-jarig trouw lidmaatschap.

Wie ook wil meezingen, is welkom om kennis te maken tijdens de repetities op maandagavond van 19.45 tot 21.45 uur in kerkelijk centrum Het Anker aan de Voorstraat.

>Zangavond

REHOBOTHWIJK n Woensdag 26 februari is het al weer de 4e woensdag van de maand. Dus ’s avonds de zangavond van de Rehobothwijk.

In het Maranathacentrum aan de Poolster staat om 17.45 uur de koffie klaar. Om 20.00 uur begint de samenzang. Uiteraard is er tussen het zingen ruimte voor een korte overdenking en een gedicht. Het met elkaar zingen komt echter toch op de eerste plaats.


DeStudio Badkamers nieuw in Katwijk

nieuw n Sinds 1 februari is DeStudio Badkamers gevestigd in Katwijk. Willian Heikoop (27) besloot in 2016 bij zijn vader Martin te gaan werken in de zaak in Den Haag. Daar heet dit familiebedrijf: DeStudio Keukens en Bad. DeStudio Badkamers is een tweede verkooppunt, maar dan toegespitst op badkamers.

De jonge ondernemer is trots en blij met de samenwerking in het pand waar ook Plug Meubelen en De Keukenhoek zitten: "Het meeliften op de succesformule van Plug is ook voor ons natuurlijk fantastisch. Je versterkt elkaar enorm! Wanneer de klant besluit om bij Plug de meubels te kopen, bij De Keukenhoek de keuken en bij ons de badkamer, regelen we de gehele planning met elkaar, waardoor levering en installatie op elkaar aansluit."

Willian Heikoop in de showroom aan de Ambachtsweg. | Foto: Caroline Spaans

DeStudio Badkamers werkt met een vast aantal installateurs die de montage verzorgt. Professioneel, vakkundig en volledig in afstemming met de klant. "Qua segment zitten wij een beetje in het midden, waardoor we voor alle budgetten een mooie en complete badkamer kunnen leveren. In de showroom staan ook luxe badkamers, om de klant te laten zien dat we alles in huis hebben."
Onder andere producten als de douche-wc, een toilet en bidet in één, en de sunshower zijn te bewonderen in Katwijk. Bovendien maakt DeStudio Badkamers een 3D ontwerp van de ruimte waarin de nieuwe badkamer moet komen. "Zo neemt de klant vast een 'virtueel kijkje' in hun toekomstige badkamer."

De hele maand maart heeft DeStudio Badkamers voor alle klanten een bijzondere verassing.

DeStudio Badkamers, Ambachtsweg 3, tel. 2042020, www.destudiobadkamers.nl

>Samen pannenkoeken eten voor nieuw Ontdekplein Farelschool

actie n 190 kinderen aten woensdag 19 februari meer dan 500 pannenkoeken om geld in te zamelen voor het Ontdekplein. De drie schoolpleinen van de Farelschool liggen helemaal vol met stenen. Dat moet anders vinden de kinderen, de leerkrachten en de ouders.


Het was een komen en gaan van ouders met schalen pannenkoeken. Het onbeperkt pannenkoeken eten namen de kinderen wel heel erg letterlijk! Strooien met poedersuiker, kliederen met stroop. Het was een vrolijke bedoeling! Met de actie is € 775,00 opgehaald voor het nieuwe plein!


Groen en avontuur

Het afgelopen jaar hebben een aantal ouders en leerkrachten zich ingezet voor een groener en avontuurlijker schoolplein. Niet alleen voor de kinderen van de Farelschool, maar ook voor andere kinderen uit de buurt. Leerlingen, leerkrachten, ouders en buurtbewoners kwamen met ideeën en wensen. Suzanne van Ginneken, ontwerpster van speelruimtes met fantasie en natuur, maakte hiermee een prachtig ontwerp.


Op het schoolplein komt een klimmuur, een basket, een vogelnestschommel, een buitenkeuken, een wilgentunnel en nog veel meer. Ook komt er een kleine moestuin en een buitenlokaal. Zo kunnen de kinderen buiten les krijgen en de natuur zelf zien, voelen en ervaren. En na schooltijd kunnen de kinderen uit de buurt op een gedeelte van het plein ook spelen!


Het omtoveren van de schoolpleinen kost veel geld. Daarom organiseren ouders en de Farelschool allerlei acties, waar dit pannenkoekenfeest er eentje van is. Ook zijn er met succes al verschillende fondsen aangeschreven, zoals het Rabowensenfonds, Fonds 1818 en de Wijkraad Katwijk aan Zee.

Start kaartverkoop Bevrijdingsfestival in Hangaar Valkenburg

Muziek n Voorafgaand aan de viering 75 jaar vrijheid op 5 mei zal op zaterdag 2 mei een groot muzikaal feest plaats vinden in de hangaar van het voormalig vliegkamp Valkenburg.

Vliegkamp Valkenburg zal dan dé ontmoetingsplek zijn voor alle inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg om samen te komen om daar het bevrijdingsfeest met elkaar te gaan vieren.

Naast de bekende Nederlandse artiesten Gerald Joling en Wolter Kroes, beiden begeleid door de bekende TMF Band onder de leiding van Marcel Fisser, zal in het eerste deel van dit concert een optreden verzorgd worden door The Liberty Band. Deze band is een samenstelling van diverse Katwijkse muzikanten en artiesten onder leiding van Martin van Duijn (Support Act). De Libertyband brengt een feest der herkenning met nummers van U2, Sting, Queen en vele anderen met als grote gemeenschappelijke deler: vrijheid.

Vijfenzeventig jaar vrijheid is een initiatief van de Oranjeverenigingen van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en de gemeente Katwijk.

Voor de liefhebbers van dance muziek zal er op vrijdag 1 mei een extra evenement in de hangaar georganiseerd worden. Nadere informatie over dit evenement volgt binnenkort.

De kaartverkoop voor beide evenementen start binnenkort, via de website https://75jaarvrijheid.ovkrv.nl.

Subsidies Erfgoed platform uitgekeerd

Via n het Erfgoedplatform is in 2019 aan drie ingediende initiatieven een subsidie verleend. Het Spinozahuis, Vereniging Oud Valkenburg en Stichting de Katwijkse Bomschuit ontvangen een bijdrage die zij gaan besteden aan het uitvoeren van hun plan.

Bijna een jaar geleden, op 9 april 2019, vond de eerste bijeenkomst van het Erfgoedplatform plaats. Het Erfgoedplatform is een plek waar organisaties, ondernemers, inwoners en de gemeente elkaar treffen, informatie met elkaar uitwisselen en kennis delen over erfgoed in Katwijk. Ook worden initiatieven bedacht en uitgevoerd.

Tijdens de bijeenkomsten ligt het accent steeds op een koppeling van erfgoed met maatschappelijke doelstellingen.

De initiatieven dragen allemaal bij aan de doelstellingen van de Erfgoedvisie 'Verbindend Erfgoed'. Zo hebben de projecten onder andere een maatschappelijke meerwaarde, dragen ze bij aan de erfgoedthema's en wordt erfgoed beter inzichtelijk en beleefbaar gemaakt.

Alvast bomenkap langs Tjalmaweg

Aannemer n Boskalis kapt deze en volgende week zo'n 280 bomen en bosschages langs de N206 ir. G. Tjalmaweg. De bomenkap is nodig voor de aanpassingen aan de Tjalmaweg. De vergunningaanvragen en de kap van bomen gebeurt in fasen.

De eerste fase van deze bomenkap was afgelopen december, het tweede deel wordt nu gekapt. Het betreft alleen bomen die gekapt moeten worden om de definitieve situatie van de RijnlandRoute te realiseren. De kapvergunning voor deze bomen is in het voortraject al aan de provincie Zuid-Holland verleend.

Door de provincie is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid van een tijdelijke verlegging van de N206 aan de zuidkant van de Tjalmaweg. De bomen die nu gekapt worden, moeten — los van de uitkomst van het onderzoek — gekapt worden voor de definitieve situatie.

De bomenkap maakt, net als diverse andere voorbereidende werkzaamheden van Boskalis, een eventuele zuidelijke variant van de tijdelijke verlegging van de N206 niet onmogelijk.

Dames 1 Grasshoppers wint ook in Bemmel

Sonja Kuijt werd uitgeroepen tot Woman-of-the-match. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

basketbal n Sportiff Company Grasshoppers heeft afgelopen zaterdag de uitwedstrijd tegen Lekdetec.nl in winst weten om te zetten. De ploeg van Axel Gouw – zonder de geblesseerde Deborah Vos en Alissa van der Plas – had bij rust een kleine voorsprong die vervolgens verder uitgebouwd werd. De thuisploeg kwam in het 4e nog dichtbij, maar niet genoeg voor de overwinning.

De punten waren duur in de beginfase. De thuisclub nam aanvankelijk de leiding en Sportiff Company Grasshoppers wist pas na 3 minuten voor het eerst het netje te vinden. De laatste 3 scores waren voor Grasshoppers dat het eerste kwart daardoor toch winnend kon afsluiten (7-11).

Karatekampioen Sem Senol moest het volhouden tegen 100 tegenstanders. | Foto: pr Foto: pr

Vervolgens was het in de tweede periode Sportiff Company Grasshoppers dat verder uit kan lopen naar 9-24 maar daarna toch weer Lekdetec dat aanhaakte. Ruststand 21-29.

Na rust laat de wedstrijd in eerste instantie een gelijk opgaand scoreverloop zien, maar een Katwijkse run brengt het verschil naar 22 punten. Via 33-43 halverwege dit kwart werd het 40-62 bij aanvang van de laatste periode met in de buzzer een driepunter van de middenlijn van Karin Kuijt.

Het laatste kwart komt de thuisclub nog heel dichtbij, maar niet genoeg voor de overwinning. Op 2 minuten voor het einde is het verschil nog maar 6 en is een time out noodzakelijk om de overwinning naar binnen te loodsen. Driepunters van Sonja Kuijt (5 in totaal) en Mia Hordijk gooien de wedstrijd in het slot. Eindstand 70-79.

Coach Axel Gouw zag zijn team in het vierde kwart verdedigend helemaal verslappen: “Er zat geen druk meer op, waardoor Lekdetec weer in de wedstrijd kon komen. Het mooie is dat Sonja en Mia het dan op het goede moment waarmaken. Dat is ook het mooie van dit team, het gevaar kan van iedereen komen.”

>Cem Senol vecht honderd partijen achter elkaar

honderd n Het is Cem Senol gelukt, honderd tegenstanders verslaan in 1,5 minuut durende gevechten. Zaterdagmiddag was Senol de eerste Nederlander die een zogenoemde 100-1 kumite (sparren) heeft voltooid. De karatekampioen deed dat zaterdag in jongerencentrum Scum. Alle inkomsten worden geschonken aan Stichting Hartekind.


De Katwijker heeft meer dan twintig jaar wedstrijdervaring in het full-contact karate, kickboksen en mixed martial arts. Internationaal heeft hij meerdere titels op zijn naam staan. In 2016 sloot hij zijn wedstrijdcarrière in Nederland af met het winnen van de zwaargewicht titel in full-contact karate van de International Budokai.

Alle tegenstanders waren ervaren wedstrijdkarateka's. Nu hij deze ultieme test heeft doorstaan, behoort hij bij ongeveer 30 personen, die deze test ook hebben gedaan. Wethouder Adger van Helden moedigde de karatekampioen aan, en opende de middag. Daarna begon het gevecht. Elke 1,5 minuut een nieuwe tegenstander die op Senol inbeukt. De kampioen houdt stand tot het bittere eind.

Alle inkomsten worden geschonken aan Stichting Hartekind, omdat één van zijn kinderen geboren is met een hartafwijking. De stichting zet zich in voor kinderen met een hartafwijking door middel van het financieren van onderzoek. Er leven in Nederland ongeveer 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking.

nieuws en sport

12.00 uur: Katwijk NU; RTV Sport; 100 jaar Quick Boys;18.00 uur: Katwijk NU; RTV Sport; Het verhaal van de barakken;21.30 uur: Katwijk NU; RTV Sport; 75 jaar bevrijding

Woensdag 26 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11:00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek

Donderdag 27 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee

Vrijdag 28 februari

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan

Zaterdag 29 februari

00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma

Zondag 1 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14:00 Zundagse Kost, Kees Guijt; 15.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee

Maandag 2 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It’s all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee

Dinsdag 3 maart

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 Non-stop shanty muziek; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 22.00 Muziek voor tweeTussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07.00 en 19.00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin


Frequenties: RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

T/m 31 december

10.00-22.00 uur: Escaperoom Bella Ciao is gebaseerd op de Netflix hitserie La Casa de Papel. Aanmelden kan door de mailen naar katwijkevents@gmail.com (maximaal 7 personen). Escaperoom, Sandtlaan 52a.


Woensdag 26 februari

14.00-15.15 uur: Workshop: Green Screen in twee middagen. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1

14.30 – 16.00 uur: Creatieve Workshop, Natuurcentrum Katwijk, Boulevard 73, www.natuurcentrumkatwijk.nl.


Donderdag 27 februari

19.00 uur: StringWood Festival 2020 in de Open Hof Kerk, Rijnstraat 18.


Vrijdag 28 februari

15.00 uur: StringWood Festival 2020 in de Open Hof Kerk, Rijnstraat 18.


Zaterdag 29 februari

10.30 uur: StringWood Festival 2020 in de Open Hof Kerk, Rijnstraat 18.
14.00-15.30 uur: Cursus Creakids: 'Tekenbende' in de bibliotheek, Schelpendam 1.

19.00 uur: StringWood Festival 2020 in de Open Hof Kerk, Rijnstraat 18.


Maandag 2 maart

Quizavond bij Café the Pocket. The Pocket: café, pool-, snooker- & dartcentrum en poppodium, Badstraat 38, vanaf € 10,00 (Inschrijfkosten per team), .


Donderdag 5 maart

19.30-22.00 uur: Cursus: 'Leer een kort verhaal schrijven'. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1


Zaterdag 7 maart

20.30 uur: The Greenhill Travellers. K&O Katwijk, Sluisweg 16.


Woensdag 11 maart

14.30 – 16.00 uur: Creatieve Workshop, Natuurcentrum Katwijk, Boulevard 73, www.natuurcentrumkatwijk.nl.

14.30 uur: Poppentheater "Dubbele Jan" speelt de kindervoorstelling Zoektocht naar de totempaal. K&O Katwijk, Sluisweg 16

15.00 - 16.30 uur: Workshop Creakids: Kakelbont Mozaïek in Makersplaets. Bibliotheek, Schelpendam 1.


Donderdag 12 maart

19.30-22.00 uur: Cursus: 'Leer een kort verhaal schrijven'. Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1.

>Weetjes-wandeling in de duinen

Natuurgids Moedertje Groen (Tessa Yanover) leidt in de voorjaarsvakantie een excursie door de duinen voor de hele familie. Tijdens deze 'weetjes-wandeling' op vrijdag 28 februari strijden jong en oud in teams tegen elkaar.

De ‘weetjes-wandeling’ is een struintocht door de duinen voor alle generaties, en dus extra leuk. De minimumleeftijd is zes jaar. De wandeling duurt ongeveer twee uur. De quiz die gespeeld wordt is laagdrempelig. Tijdens de wandeling wordt gewezen over alles wat er leeft in de duinen.

Verzamelen vrijdagmiddag 28 februari om 14.00 uur bij het Natuurcentrum Katwijk (Boulevard 73, Katwijk). Stevige schoenen zijn een must. Let op: het gebied is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. Aan de excursie zijn geen kosten verbonden, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeker op prijs gesteld.

Aanmelden bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Huis van de Buurt

De activiteiten van de AOBK, het Welzijnskwartier en de IOV vinden plaats in Dienstencentrum de Zwanenburg. Zwanenburgstaat 62.

Woensdag 26 februari

09.30-11.30 uur: fietsen
10.00-12.00 uur: Koffie-inn

10.00-14.00 uur: koffie +

11.15-14.00 uur: Mannen koken.

13.30-17.00 uur: biljartcomp.

13.30-16.15 uur: Meer bewegen
19.00-20.30 uur: Dunavie

19.00-21.30 uur: Vrij biljarten

19.30-21.00 uur: Rookvrij

Donderdag 27 februari

10.00-12.00 uur: Crea-ochtend

09.30-10.45 uur: Mantelz.Ondersteuning

10.00-12.00 uur: Formulieren brigade

14.00-17.00 uur: Jokeren/Klaverjassen

Vrijdag 28 februari

08.00-10.00 uur: Bloedprikken
14.00-17.00 uur: Bingo

Maandag 2 maart

10.00-14.00 uur: Koek & Soepie
11.00-14.00 uur: Rijbewijskeuring

14.30-17.00 uur: Schilderen

13.30-16.30 uur: vrij klaverjassen

Dinsdag 3 maart

09.00-12.30 uur: Rabo Servicepunt

10.00-11.30 uur: De Vierboet

10.00-14.00 uur: Koffie+

10.00-12.00 uur: Computer info

10.00-12.00 uur: Ouderenspreekuur

14.00-16.30 uur: Damessoos

13.30-17.00 uur: Biljartcompetitie

14.00-15.00 uur: Taalcursus

19.00-22.30 uur: Invalide Ontsp.Verenig.

19.15-22.00 uur: Kunst Katwijk

Het Huis van de buurt en de Biljartkamer zijn elke dag open. Vrije inloop. Koffie, thee € 0,50. Persoonlijk info ma/do. Van 10.00-12.00 www.aobk.nl

Agenda Kat-Rijn

Alle activiteiten vinden plaats in de Coligny, Louise de Colignylaan 7. www.Kat-rijn.nl

Woensdag 26 februari
09.30-11.30 uur: Schilderen
14.00-15.30 uur: Line-dance

Donderdag 27 februari

09.15-10.15 uur: Yoga
10.30-11.30 uur: Yoga
14.00-16.30 uur: Klaverjassen en jokeren
14.00-17.00 uur: Sociëteit

Vrijdag 28 februari
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Maandag 2 maart
09.15-10.15 uur: Yoga
09.30-11.30 uur: Schilderen
13.30-17.00 uur: Bridgen

Dinsdag 3 maart
10.00-11.30 uur: Line-dance
14.00-14.45 uur: Meer Bewegen
13.30-14.40 uur: Mannenzang
15.00-16.00 uur: Dameszang

>Nieuwe expositie in Topaz Overduin

Tot half april is in verpleeg-, behandel- en Huntingtoncentrum Topaz Overduin een nieuwe expositie te bewonderen. Acht kunstenaars van het regionale KunstenaarsCollectief (KuCo) hebben de muren en vitrinekasten gevuld met kunstwerken rondom het thema ‘winterse kleuren’.