Katwijk Speciaal

20 november 2018

Katwijk Speciaal 20 november 2018


Sinterklaas is aangekomen

Even een collegiaal praatje. | Foto : Adrie van Duijvenvoorde

sint n Afgelopen zaterdag kwam hij weer in Katwijk aan, Sint met zijn zwarte Pieten. Geen stoomboot, geen schimmel maar dit keer met de Sinttrein. De hoogbejaarde bisschop van Myra en zijn knechten wachtten een warm welkom op een kil maar zonnig en stampvol Andreasplein. Onder de velen waren ook toeristen. Wat de Sint goed deed was de opmerking van een echtpaar uit Amsterdam. 'Hier in Katwijk zijn er gelukkig echte zwarte Pieten. Onze stad is in verwarring met roetveegpieten'. Typisch Katwijk om tradities in ere te houden.

Stray Cats & Volbeat in De Branding

kelder n De Stray Cats en Volbeat op één avond; zaterdag 24 november gaat dat gebeuren bij De Branding/keldertje. Niet de meest vanzelfsprekende combinatie of misschien toch wel? Van raw 'n dirty rockabilly van de Stray Cats naar de vette heavy metal rockabilly van Volbeat.

De laatste keer dat For Evigt Volbeat Tribute bij De Branding op het podium stond was top. Deze bouwen ze vast en zeker weer een feestje in de kelder samen met Stray Cats Tribute by Hot Rod Riot.

De Tributenight begint in de kelder van De Branding om 21.00 uur en de bands spelen vanaf 22.00 uur.

Voorverkoop: 15 euro (aan de bar verkrijgbaar) en op de avond zelf aan de kassa 17,50 euro. De Branding, Voorstraat 12

Sint hartelijk welkom in Katwijk Binnen

intocht n Ook dit jaar heeft de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn in samenwerking met verschillende verenigingen en instanties weer een schitterend programma georganiseerd voor de ontvangst van de kindervriend Sint Nicolaas.

De Sint en zijn pieten vinden het leuk als jullie allemaal verkleed komen als Sinterklaasjes en Zwarte Pietjes.

Op zaterdag 24 november komt hij aan met pakjesboot 48 bij de Turfmark met wel 70 Zwarte Pieten. Er zijn dak pieten, acrobaatpieten, fietspieten, strooipieten en kadootjespieten. Natuurlijk is ook paarde piet van de partij met Americo. Jullie zijn met je ouders, opa's en oma's vanaf 13:30 uur welkom op de Turfmarkt. Bij De Roskam krijg je lekkere chocolademelk.
Na een muzikale show zal de Sint welkom worden geheten in de muziektent, waarna de Sint met Americo in een feestelijke en muzikale optocht een rondrit door het dorp zal maken.

Informatiemiddag over zwerfafval

afval n Heeft u ideeën of verbeteringen voor het zwerfafvalbeleid van 2019? Wilt u graag iets doen aan zwerfafval in de openbare ruimte, maar weet u niet precies hoe? Of wilt u gewoon weten wat de gemeente in Katwijk doet tegen zwerfafval? Kom dan op 3 december naar de informatiedag over zwerfafval in het Heerenhuys, Overrijn 8.

Tegenwoordig is er veel te doen rondom het onderwerp zwerfafval. Zo zijn er afgelopen zomer bijvoorbeeld veel jutevenementen georganiseerd op het strand om de Plastic soep aan te kaarten. Ook zijn steeds meer mensen bezig om de straten binnen de gemeente Katwijk schoon te houden. De gemeente wil alle krachten bundelen en de samenwerking zoeken met inwoners en verenigingen om zwerfafval in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tegen te gaan. "Een schone leefomgeving is belangrijk, voor de natuur en voor de mensen zelf. Samen met inwoners willen we op zoek naar slimme manieren om zwerfafval in de gemeente tegen te gaan.", aldus wethouder Rien Nagtegaal.

De gemeente houdt daarom op 3 december van 15.00 tot 16.30 uur een informatiemiddag over zwerfafval. Tijdens deze middag laat de gemeente zien wat er het afgelopen jaar is gedaan om zwerfafval tegen te gaan en kunnen geïnteresseerden ideeën meegeven voor het zwerfafvalbeleid van 2019. Aanmelden voor de informatiemiddag kan via d.deleeuw@katwijk.nl. Natuurlijk wordt de middag goed afgesloten met koffie, thee en gebak.

Zangavond in de Dorpskerk

muziekavond n Op donderdagavond 22 november zal de maandelijkse zangavond worden gehouden in de Dorpskerk.

Het thema voor deze avond is 'Hij is het Leven'. De aanvang is 20:00 uur. Arjan Wolfswinkel zal het orgel bespelen. Zoals gebruikelijk zal de samenzang worden afgewisseld met koorzang. Deze avond zal het Samengesteld Mannenkoor o.l.v. Hugo van der Meij haar medewerking verlenen.


Het muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Marc van der Marel en Marquis Bieshaar op de vleugel.
De toegang is gratis, er is een collecte waarin u een bijdrage in de kosten mag geven.
Na afloop is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een kop koffie of thee te ontmoeten.

Column n 't Is iet ârs

Julianabrug wordt vervangen

| Foto: Piet van Kampen

Gala-avond als stijlvolle afsluiting

Vrijwel alleen maar positieve reacties'

Eerste halte R-net komt bij Duinvallei

Slagerij Van der Plas zal de klanten gaan missen

Bert en Jan van der Plas zetten noodgedwongen een punt achter hun slagerij in de Annastraat. | Foto: Piet van Kampen

afscheid n Op 1 december gaat aan de Annastraat de deur van slagerij Van der Plas voorgoed op slot. Een moeilijke maar noodgedwongen beslissing voor de beide eigenaars Jan en Bert. Om gezondheidsredenen van laatstgenoemde komt er een einde aan een lange traditie van het familiebedrijf. Althans aan de Annastraat want Jan blijft in de Leidse vestiging het bedrijf voortzetten.

Door Piet van Kampen

In 1924 begon grootvader Bert van der Plas op bescheiden wijze de slagerij aan de Annastraat. Jaren later nam zijn zoon Bert de winkel over en het werd een begrip voor de klanten in Katwijk. Toen Bert junior de slagersbijl overdroeg aan Bert, inmiddels de derde generatie, groeide het bedrijf verder en de verkoopruimte werd uitgebreid. Ook het assortiment werd steeds breder en aangepast aan de vraag van de hedendaagse consument. De consument die het vertrouwde adres zal gaan missen.


Bert zelf niet in de laatste plaats. 'Het zijn emotionele dagen' wil de afscheidnemende ondernemer kwijt. Het is ook niet niks om er noodgedwongen een punt achter te zetten. 'Toen de posters 'Te Koop' op de ramen werden geplakt realiseerde ik me dat het nu echt werkelijkheid gaat worden' en in zijn stem klinkt emotie en teleurstelling tegelijk. 'De klanten reageerden geschokt en vinden het bijzonder jammer', gaat Bert verder in het gesprek dat hem toch wel enige moeite kost. 'Ik moet het hen vaak uitleggen'. Wat nu? Bert: 'Ik neem even een paar maanden rust en zodra mijn gezondheid het toelaat probeer ik desnoods via een uitzendbureau weer werk in de branche te vinden. Een eigen bedrijf voeren is momenteel te zwaar voor mij', bekent hij oprecht.


Voortzetting

Broer Jan van der Plas blijft samen met zijn vrouw Martine in Leiden het bedrijf voortzetten. De klanten uit Katwijk maar ook de omgeving die erg gehecht zijn aan de kwaliteit van de producten kunnen hun bestelling via internet aan het filiaal in Leiden doen. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag worden de bestellingen thuis bezorgd.

Het is niet ondenkbaar dat het bedrijf ooit in Katwijk terug zal keren want Jan, de zoon van de huidige eigenaar Jan studeert nog maar maakt ook al de nodige uren bij zijn vader in Leiden.

'De zaak vol smaak' gaat dus dicht aan de Annastraat. Maar de klant die van smaak en kwaliteit houdt kan dus via www.slagerijvanderplas.nl er van verzekerd zijn dat de vertrouwde kwaliteit aan huis wordt bezorgd. Bestellingen kunnen ook telefonisch worden gedaan op 071-40 12271.

Eerste R-net bushalte komt bij Duinvallei

Deze halte en die aan de overzijde bij de N206 zullen als eerste worden vervangen. | Foto: Piet van Kampen

Bus n Het komende voorjaar zullen de beide bushaltes ter hoogte van de Molentuinweg worden vervangen door nieuwe. Vooruitlopend op de komst van de snelle busverbinding R-net van Leiden Centraal Station naar Katwijk en vervolgens door naar Noordwijk is dit een primeur.

Door Piet van Kampen

Volgens de planning moeten de R-net bussen voor eind 2020 gaan rijden. Voordien zullen er echter nog een aantal ingrijpende werkzaamheden bij de Zeeweg, de Koningin Julianalaan en de Biltlaan plaats vinden. Ook wordt uit 1975 daterende Koningin Julianabrug vervangen. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel.

Eerst dus de beurt aan het vervangen van de bestaande bushaltes bij 't Wachtje aan de ene zijde van de N206 en die aan de overzijde. Deze zal overigens iets worden verplaatst dichterbij de bestaande fietstunnel. De haltes krijgen de voor de hand liggende naam 'Duinvallei'. Waarom de nieuwe haltes er eerder komen dan dat R-net effectief wordt? Simpel. De bestaande haltes zijn verouderd en moeten vervangen worden.


Comfortabel

De nieuwe haltes worden comfortabeler dan de huidige. Een mooie wachtruimte met glas afgeschermd zodat de wachtende passagiers beschut worden tegen nare weersomstandigheden. Voor de fietsers worden er overdekte units geplaatst waardoor deze droog kunnen worden gestald. 'Er komen veel studenten en fietsers naar de halte en het is voor hen prettig als de fietsen droog staan. Mocht er in de toekomst blijken dat er meer capaciteit nodig is, kan er worden uitgebreid' vertelde Jan Kreuger namens de gemeente tijdens de informatieavond vorige week maandag in de Open Hof.

De haltes worden van reisinformatie voorzien voor de passagiers. Ook de bussen zullen comfortabel worden ingericht en voorzien van Wifi. Bij de haltes wordt het in- en uitstappen vrijwel gelijkvloers dus makkelijk voor iedereen. De wachttijden zullen beperkt zijn want er gaan minimaal zes en mogelijk acht bussen per uur rijden. Ook gaat er gereden worden volgens een stipt tijdschema.

Slijm

Hallòò mit wies? Wel Krij bè jij 't nog, zô laet op de aevend? Nèèn mààid, ôver négene verwacht ik gien bellers mear, of 'r mot wat lòòs wéze.

Is 'r niks lòòs? Maer wó je zegge dat ik effe op 5 mot kijke? Wat is daer te zien dan? Naekende mense in een soort of tement doescel? Zit jij daer nae te koekeloere dan? Oh, Gijs zat toevalleg te kijke of 'r nog urreges foebal was. Is 't een vlééskeuring? Hè? Ze beginne bij de teane en ze endige bij de kop, en as de kop ze iet anstaet dan kenne ze weer oprotte. Maer dan hè je toch lekker voor lul estaen voor 't ôôg van de heale naesie? Nou Krij, geef mijn porsie maer an Fikkies! Ik zit me trouwes al wéke te verbaeze en te erregere an die stomme lui die de Sundereklaes-intocht wulle verpeste. 't Was daernet nog op 't nieuws, en d 'r mos verléje week een rechter an te pas komme om te bepaele of die intocht nouw deur mog gaen of iet. Die lui die vòreg jaer de weg of ezetted hebbe in Friesland die hebbe een werrekstraf ekrége. Nou, ik weet wel een mooie straf. Niks gien pepier prikke of koffie skenke in 't ouwemannehuis, maer verplicht naer Boer zoukt vrauw kijke, álle zushonderd ofléveringe naetuurlek. Op waeter en een drôge snee brôôd! Dat zal ze leare! Vin jij 't gien straf dan om daer nae te motte kijke Krij? As 'r ien ding healeger uit enépe en uit emolleke is dan is 't wel Boer zoukt vrauw. Oh! Jij vind 't òòk wel geineg om te zien hoe die zôgenaemde boere mit'n bek vol tande zitte te stottere omdasse iet wéte wie ze weg motte sture. Ze doen netuurlek iet voor niks mee hè Krij, ârs gae je zellef wel op zouk naer een mààid. Daer hè je dan gien caemerae bij nôdeg. Jae, nes je zeg: 't end is zouk. De wereld is vandaeg an de dag verdurreve mit zwarte pietehaeters, boere die vrouwe zouke, manne die nog ammaer iet kenne klusse, huizerààl en rààle van vrauw en jae, nouw òòk nog die naekende idiôte in doescelle. Weet je wat 't is, Krij? D 'r is veuls teveul van alles. En dat alles motte ze nog op internet zette òòk. De kindere van deuze tijd worde op gekke idéje ebrocht. Verléje week zé die klààne mààid van onze Anies; "oma, hou je hand d 'ris op?" Ik doen netuurlek. Nou Krij, ik kreeg een vijze groene glibberege plakkaet in me hand edouwd. 't Leek wel snot, wat tusse me vingers deur dròòp. Ik zeg: wat is dut nou weer voor gekkeghààid? Zellef emaekt omae, dat is slijm! Dat maak je mit skeerskuim, lijm, glitters en wasmiddel. Dat mot je goed deur mekaer roere en dan ken je d 'r lekker in nijpe! Heb ik geleerd op joetjoep! Ik zé: kenne ze je iet leare brààie op joetjoep? Da's veul beterder dan die onzinnege rossooi. Jae, zé ze toe, maer daer heb ik healegaer gien zin in. Nou. Dan bè je toch uit epraeted?

Frisse herstart Leger des Heils in Katwijk

Collecte n Van maandag 26 november tot zaterdag 1 december zal de jaarlijkse collecte voor het Leger des Heils weer gehouden worden. Ook in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

De laatste jaren waren er te weinig mensen om dit goed te organiseren, maar na een noodoproep van het Leger des Heils in de plaatselijke kranten is er nu weer een coördinator en een flink aantal wijkhoofden gevonden. Vele nieuwe collectanten staan weer klaar. Bijna in alle straten van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kan er weer huis aan huis gecollecteerd worden.
De najaarscollecte is bestemd voor de ondersteuning van al het maatschappelijk en dienstverlenend werk waar het Leger des Heils bekend om staat. Hulp aan mensen die geen mens meer hebben.
De hartelijke steun die er in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg altijd geweest is, is gelukkig weer nieuw leven ingeblazen. Hopelijk met een mooi resultaat van de collecte volgende week.

Jochébed houdt verkoopdag

Verkoping n Op woensdag 28 november houdt vereniging Jochébed van 10.00 tot 16.00 uur haar jaarlijkse verkoopdag in het kerkelijk centrum Het Anker. Dit jaar willen wij ons inzetten voor een project van Woord en Daad voor betaalbare huizen in Bangladesh. Bengalen wonen vaak in onveilige en gebrekkige huizen. Jaarlijkse overstromingen veroorzaken veel overlast. Een solide huis is een ongekende stap vooruit. Er is van alles te koop zoals: zelfgemaakte handwerken en cadeautjes. Er wordt vis gebakken. Er zijn bloemen en planten en tevens is er een kleine rommelmarkt. Aan de kinderen is ook gedacht.

Tuincentrum Moerkerk is weer helemaal in kerstsfeer

Bij de entree staat oma's wasrek met ornamenten in Noordse stijl. | Foto: Cor de Mooy

kerst n Het is weer tijd voor winterse gezelligheid. Om huis en tuin in kerstsfeer te brengen is weer een breed assortiment aan mooie spullen te vinden bij Tuincentrum Moerkerk. Kijken en kiezen wordt weer gezellig en gemakkelijk gemaakt met de vertrouwde kerstshow.

Wie de plantenkas binnenloopt, kan niet om de kerstshow heen. Diverse kersthoekjes zijn te vinden door de gehele plantenkas heen. Wie rustig de tijd neemt om de diverse displays te bekijken laat zich verrassen door vele leuke trendy en vooral ook unieke ornamenten. Natuurlijke ornamenten, vervaardigd uit eerlijke natuurlijke materialen, voeren nog altijd de boventoon. Niet meer weg te denken. Bijzonder Ook oma Moerkerk's oude wasrek is weer terug te vinden met een mooie collectie ornamenten in Noordse, Scandinavische stijl. Deze blikvanger staat meteen bij de ingang.

"Onze kersthow trekt ook heel veel verzamelaars", vertelt bedrijfsleider Hermien niet zonder trots. Maar ook voor wie niet zo zeer verzamelaar is, is het leuk struinen langs de tafel en omgekeerde kerstbomen. Nieuw in het assortiment zijn dit jaar de KiKa-kerstballen. Dat spreekt niet alleen lekker uit, maar dat zijn mooie kerstballen waarvan € 2,50 ten goed komt aan de stichting KiKa.

Eind deze week arriveert een lading fraaie ranke nordmann-kerstbomen. Daarnaast zijn er uiteraard ook mooie blauwsparren op kluit en zilversparren. De bomen worden desgewenst door de hoveniers voorzien van een kruis en verpakt in plastic zodat ze meteen de auto in kunnen zonder in de zomer nog naalden te vinden. Chris Moerkerk hanteert persoonlijk de zaag om te zorgen dat de bomen keurig rechtop staan. Voor binnen en buiten is er een mooi en uitgebreid assortiment LED-verlichting op netstroom of batterijen. Binnen een handomdraai kun je nu een boom of je huis vol lichtjes hebben hangen. Een goed advies spreekt hierbij voor zich.

zelf maken

Voor de creatievelingen zijn er volop materialen te vinden om een mooi kerststuk te maken: oasis, groen in alle soorten, kaarsen, decoratiemateriaal; alles is op voorraad. Voor wie het zelf maken te lastig vindt, zijn er vanaf eind deze maand kant-en-klare kerststukken te koop.

vuurwerk

Om het jaar knallend af te sluiten is Tuincentrum Moerkerk ook dit jaar weer het adres. In de laatste dagen van het jaar is er mooi sier- en keihard knalvuurwerk te koop. De verkoop van vuurwerk is op vrijdag 28 december tot 20.00 uur, zaterdag 29 december tot 18.00 uur en op maandag 31 december tot 17.00 uur. Binnenkort valt de vuurwerkfolder huis-aan-huis op de mat en ligt deze in het tuincentrum aan de Wassenaarseweg 71A.

Leerlingen Pieter Groen maken trip naar Japan

Leuke contacten zijn opgedaan tijdens deze Japan reis. | Foto: PR

uitwisseling n In de herfstvakantie maakten tien leerlingen van Pieter Groen in Katwijk een onvergetelijke trip. Samen met twee docenten reisden zij af naar Kamiyama in Japan, als onderdeel van de tweede succesvolle uitwisseling op rij.

In de zomer brachten tien leerlingen uit Japan al een bezoek aan Katwijk. Daar maakten zij kennis met de Nederlandse cultuur en omgeving. Ze verbleven bij leerlingen die later naar Japan zouden afreizen.
De uitwisseling met Japan is een mooi voorbeeld van het 'wereldburgerschap'. Dit neemt binnen Pieter Groen een steeds prominentere plaats in, met als doel leerlingen een kans te bieden om de wereld te ontdekken.

Om zich goed voor te bereiden op de reis, volgden de leerlingen Japanse lessen, waarin ze kennismaakten met de taal en de belangrijkste etiquetteregels. In een land waar respect en omgangsvormen ontzettend belangrijk zijn, is dit niet overbodig.

De bestemming was het uitgestrekte dorpje Kamiyama, gelegen in het zuidoosten van Japan met zo'n 5000 inwoners. Doordat veel jongeren wegtrekken naar grote steden heeft de regio te maken met vergrijzing en leegloop, met grote gevolgen. Scholen krimpen, bedrijven sluiten en lokale kennis en ambacht kan niet meer worden overgedragen op volgende generaties. Binnen de gemeenschap wordt van alles gedaan om het leven in de regio aantrekkelijk te maken voor huidige en nieuwe bewoners. Tijdens de uitwisseling mochten de leerlingen enkele van deze mooie projecten ervaren.

Tijdens de drie schoolbezoeken en het verblijf in de gastgezinnen was te zien hoe anders de dagelijkse bezigheden er aan de andere kant van de wereld uitzien. Deze hoogtepunten van de reis waren een mooie manier om echt contact te maken met de lokale bevolking en een kans om het echte Japan te ervaren. Wat de leerlingen iedere keer opviel, was de energie, het enthousiasme en de openheid van de Japanners.

Het waren tien zeer intensieve dagen, maar ze hebben de leerlingen veel opgeleverd: mooie herinneringen, nieuwe vriendschappen en een prachtige ervaring.

De Waaier wordt een woonhuis

monument n Het terrein van het Zeehospitium heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan en ook de komende jaren zal op dit terrein, waar vroeger TBC-patiënten werden verpleegd, nog veel veranderen. Naast het bijbouwen van vele woningen krijgen ook bestaande gebouwen een nieuwe bestemming. Eén van deze gebouwen is het paviljoen Feyenoord, omdat hier vroeger veel Rotterdamse kinderen kwamen om te herstellen. Het gebouw is een voorbeeld van de bouwstijl die bekend is geworden onder de naam Expressionisme. Later werd het 'De Waaier' genoemd.


De Waaier is één van de weinige panden aan de Boulevard die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, samen met Villa Allegonda, de Oude kerk en de Vuurbaak. De Waaier en Villa Allegonda zijn beeldbepalende objecten die het begin en het einde van de Boulevard markeren. Om die reden is het pand in 2003 aangewezen als gemeentelijk monument.


Het gebouw heeft een aantal jaar geleden de bestemming wonen gekregen. De huidige eigenaren willen dit karakteristieke gemeentelijke monument, met zijn gebogen zuidgevel, graag gaan gebruiken als woning. Het paviljoen, ooit gebouwd voor het geven van onderwijs aan jonge patiënten, moest daarvoor gewijzigd en uitgebreid worden. De eigenaren en hun architect hebben over deze wijzigingen uitgebreid contact gehad met de Erfgoedcommissie. Het uiteindelijk goedgekeurde plan omvatte een glazen opbouw op het dak en een uitbreiding van de het gebouw in het duin, door middel van een kelder.


Tijdens de werkzaamheden bleek helaas dat er indertijd veel asbest in het gebouw is verwerkt. Dat moest worden verwijderd, waardoor grote delen van het monument noodgedwongen zijn gesloopt. De eigenaren staan echter garant voor een verantwoorde restauratie, waarvoor zij zelfs speciale bakstenen hebben laten bakken. Omdat de stalen ramen en kozijnen worden teruggeplaatst en daarmee het oorspronkelijke beeld van het monument wordt hersteld, is aan de raad gevraagd een bijdrage te leveren aan de restauratiekosten via een bijdrage uit de Monumentenreserve.

Strandexcursie

natuur n De Strandgroep van IVN regio Leiden houdt op zaterdag 24 november een strandexcursie voor het hele gezin over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand.

De excursie duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Verzamelen op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg, op de hoek bij de KNRM-loods.
De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer en wat er te vinden is. Meedoen is gratis en voor alle leeftijden. Aanmelden is niet nodig. Tip: Trek extra warme kleding aan! Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen.

De volgende strandexcursie in Katwijk is op zaterdag 8 december om 10.00 uur.

Vervanging Julianabrug en aanpassing Biltlaan zijn noodzakelijk kwaad

Het werk aan de Biltlaan is volgens de wethouder een van de meest ingrijpende projecten van de komende jaren. | Foto: Piet van Kampen

n Snelle busverbinding R-net vraagt aanpassingen

ingrijpend n Alles in één keer om de hinder zoveel mogelijk te beperken. De Koningin Julianabrug (1962) is aan vervanging toe. Vanwege de komst van het R-net, de snelle bus die op 1 december 2020 vanuit Leiden Centraal tot aan de Estec moet gaan rijden wordt er aan de Biltlaan gesleuteld. Alle werkzaamheden die dit met zich mee brengen worden zoveel mogelijk gecombineerd. Dit om de verkeershinder en dit met zich meebrengende overlast zoveel mogelijk te beperken.

De jaarveiling bereikte een recordopbrengst. | Foto: Pvk

Door Piet van Kampen

De tientallen belangstellenden werden vorige week woensdag in Tripodia tijdens een eerste informatieve bijeenkomst hierover uitvoerig geïnformeerd. De eerste van de drie. De route van de toekomstige buslijn naar de Estec is een aftakking van het tracé dat naar het einde van de Zuid-Boulevard loopt. Buslijn 30 wordt vervangen door de nieuwe lijn van her R-net. Ook zullen er nieuwe bushaltes en overdekte fietsenstallingen komen. Het heeft nogal wat voeten in de aarde en met name de vervanging van de Koningin Julianabrug die naar verwachting zeven maanden in beslag gaat nemen is een heikel punt.

De algemene teneur onder de aanwezigen was dat het komt zoals het komt en er was in het algemeen berustend begrip. behoudens enkele vragen uit de zaal. Deze betroffen de veiligheid met name voor fietsers en voetgangers. Ook de verbreding van de brug van 21 naar 25 meter riep vraagtekens op. Enerzijds is het veiliger voor zowel het autoverkeer, fietsers en voetgangers, anderzijds wordt er gevreesd dat het verkeer vanaf de brug richting rotonde Industrieweg daardoor sneller gaat rijden. Verbetering van de verkeerslichten op het kruispunt Hoorneslaan/Biltlaan is ook een wens. De rotonde bij de Industrieweg en bij Rijnsoever zijn niet in het project opgenomen. Wel worden bij de Koningin Julianabrug de onderdoorgangen voor de fietsers - nu een smal en donker tunneltje - verbeterd.

Wethouder Rien Nagtegaal: 'Het is een van de meest ingrijpende projecten van de komende jaren in Katwijk. Noodzakelijk. Er komen nieuwe fietspaden langs de Biltlaan-Noord. Het groen wordt opnieuw ingericht. Alles wordt duurzaam ingericht. Ook de Biltlaan. Er komt stil asfalt. Het plan wordt aan de gemeenteraad voorgelegd. Wij willen kwaliteitsverbetering door inspraak van bewoners en zullen proberen zoveel mogelijk de hinder te voorkomen'.

Het wordt een ingrijpend maar duurzaam project. De materialen die bij de vernieuwing van de Koningin Julianalaan vrij komen worden voor hergebruik gerecycled. Het brugdek komt ca. 50 cm. hoger te liggen ten behoeve van de rondvaartboten. In het tweede kwartaal van 2019 wordt het ontwerpbestemmingsplan aan de bewoners gepresenteerd.

Gratis lezing over The Beatles in de bieb

Bibliotheek n Eigenlijk hoeft deze popgroep uit de Engelse stad Liverpool geen introductie meer te hebben. Algemeen beschouwd is The Beatles de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van de popmuziek en tot nu toe ook de bestverkopende band, met een geschatte omzet van meer dan 600 miljoen platen wereldwijd.

Flip Hammann komt op donderdag 29 november van 14.00 tot 15.30 uur in de Hoofdbibliotheek het verhaal vertellen van The Beatles, met beeldmateriaal en veel muziek.


In de radio Top 2000 over 2017 stonden maar liefst meer dan veertig liedjes van The Beatles. Het vijftigjarig jubileum van het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) werd vorig jaar uitvoerig herdacht. Hoewel de groep 48 jaar geleden uit elkaar ging, zijn er nog steeds heel veel fans die in hun ban zijn en worden nieuwe generaties muziekliefhebbers door hen geraakt. Heeft dit alles nu te maken met de kwaliteit van de muziek of is er sprake van de grootste marketingtruc aller tijden?

Schuif om 14.00 uur aan bij Flip Hammann in de Hoofdbibliotheek op deze laatste donderdagmiddag in november en laat je door verhaal, beeld en geluid mee terugvoeren naar de tijd van The Beatles.

Nieuw record Jaarveiling FC Rijnvogels

vogelveiling n De 16e november was weer een markante dag voor de club van de Kooltuin. De jaarlijkse veiling bracht maar liefst € 65,000,- op. Hiermee werd het oude record van € 60,000,- aan flarden geveild.

Dankzij de inbreng van enkele topsponsors die de club een warm hart toedragen liep de teller op tot dit fantastische bedrag. Veilingmeester Sjaak Verkade, die samen met zijn assistente Amber, trommelden in een rap tempo de 300 kavels onder de hamer door. Soms met verrassende biedingen zoals een schaal met 25 cupcakes met het Rijnvogelslogo er op die maar liefst € 400,- opbracht. Voor een bijzondere wijnkaraf stopte de teller pas op € 760,-. Daar hoort dus geen slobberwijntje in. Een fles geestrijk vocht bracht beduidend meer op dan dat men er bij de slijter voor neer telt. Diners, uitstapjes, musicals, de TT in Assen, VIP-plaatsen bij eredivisiewedstrijden, vlees, vis; alles werd aan de man gebracht. De absolute topper was voor 4 personen mee met het Nederlands elftal in het vliegtuig en logeren in hetzelfde hotel. De kraker van de avond scoorde in de dubbele cijfers en als uitsmijter van de avond rondden sponsors' het bedrag af.

Gala stijlvolle afsluiting Katwijk van Oranje

De Star Sisters zorgden voor nostalgische klanken uit de oorlogsjaren. | Foto: Piet van Kampen

oranjegala n Uit het goede virus dat de musical Soldaat van Oranje heeft verspreid is Katwijk van Oranje ontstaan. De mensen van Katwijk Marketing raakten er mee besmet en gingen ermee voortvarend aan de slag Vijf weken lang waren er allerlei activiteiten en afgelopen zaterdagavond werd dit bijzondere project met een feestelijk gala afgesloten.

Door Piet van Kampen

| Foto: Piet van Kampen

Het begon allemaal op zaterdag 13 oktober met een zeer druk bezochte openingsmanifestatie op de Boulevard en het evenementenplein. Een parade van oude militaire voertuigen en het overvliegen van een oude Dakota. Deze werd later grotendeels als zandsculptuur in de feesttent nagebouwd en werd vele honderden keren door de bezoekers op de gevoelige plaat vastgelegd. Er waren exposities in de pop-upstore en de feesttent. Schoolkinderen legden een stukje Atlantikwall bloot en een aantal winkeliers richtten hun etalage in met een oranje uitstraling, foto's en attributen uit de Tweede Wereldoorlog Koren en muziekverenigingen traden op. Het is een greep uit de diverse activiteiten die veel bezoekers ook van buiten de gemeente trokken. 'Vrijwel alleen maar positieve reacties', blikt Piet de Vries, directeur van Katwijk Marketing uiterst voldaan terug.


Gala

Katwijk van Oranje werd dus in stijl met een gala afgesloten. Het fanfareorkest Bereden Wapens uit Vught deed Glenn Miller met oude herkenbare nummers voor de genodigden- met name senioren- vroeger dagen weer herleven. Af en toe swingde het de tent uit. Een medley van Beatlenummers als tussendoortje.

Natuurlijk werden er muziekstukken gespeeld die aan de Soldaat van Oranje waren gerelateerd en de Belgische zangeres Jolien Thijs had vocaal heel wat in huis. Dit geldt zeker ook voor de Katwijkse zangeres Gerlinde Vliegenthart die een geweldige vocale performance ten beste gaf. Samen met Daan de Mooij ook even op de Hollandse toer richting Amsterdam met de aloude evergreens van Johnny Jordaan. Zoiets roept natuurlijk interactie met de zaal op.

Het absolute hoogtepunt was uiteraard het optreden van The Star Sisters. Nog éénmaal voor deze gelegenheid uit de muzikale stal gehaald. Patricia Paay, zus Yvonne Keely en Brigitte Nijman zetten de tent in beweging met 'Rum and Coca Cola' en andere versnaperingen uit de oude muzikale snoeptrommel.

Vervolgens was er een terecht podium voor de organisatoren Piet de Vries en Annemarie Guijt (Katwijk Marketing) en Willem Schonenberg, coördinator van het project. Zij werden door de presentatoren Teuntje van Delft en Daan de Mooij uitvoerig in het zonnetje gezet. Samen met The Star Sisters werd de uitsmijter van de avond gezongen. 'We'll meet again' en de volle dansvloer wiegde mee in het ritme.


Hoogtepunten

Voor De Vries was het hoogtepunt de opening op 13 oktober. Vooral het overvliegen van de Dakota tijdens het Wilhelmus.

'Het mooiste compliment was dat een schooldirecteur mij zei dat leerlingen na het opgraven van de Atlantikwall muis- en muisstil waren tijdens een geschiedenisles naderhand. Het belangrijkste van dit project vind ik echter dat de oorspronkelijke doelstelling is gehaald. Er wordt in Katwijk veel gesproken over en gedaan met cultuur maar dit was wel heel bijzonder. Het was de verbinding tussen organisatie, bedrijfsleven en bevolking. Uniek voor Katwijk'.

Boeket van de maand

uiver n Het boeket van de maand november is gewonnen door mevrouw Eline Kuijt van Snoo.

Eline Kuijt-van Snoo is getrouwd met Pieter Kuijt en samen hebben zij 3 dochters; Rowena, Kirsten en Ashley.
Zij is werkzaam op de administratie van bouwbedrijf de Lange en van der Plas. Eline Kuijt is een echte liefhebster van alles wat groeit en bloeit.
Volgens haar dochters staat het huis gezellig vol met planten en kweekt ze zelf ook kruiden, bloemen en planten op uit zaad.
In en om het huis houdt de familie Kuijt enkele huisdieren, zoals konijnen, cavia's en vissen en verzorgen zij ook nog hun eigen paard.
Verder heeft Eline Kuijt als hobby het schrijven van verhalen en hoopt zij over enkele weken haar eerste boek te gaan uitgeven.


Wilt u ook eens het boeket v/d maand winnen? Ga dan naar onze Facebookpagina en volg ons of kom langs in ons tuincentrum aan de Rijnstraat 141 te Katwijk en wie weet bent u de volgende winnaar van zo'n fleurig boeket.

Warm Winter Fest breidt uit met meer locaties

festival n 'Een vervolg kon natuurlijk niet uitblijven', zegt voorzitter Freek Edeling, terugblikkend op de eerste editie van het Warm Winter Fest in januari van dit jaar. Het kleinschalige cultuurevenement in het centrum van Katwijk aan Zee bleek een schot in de roos met naar schatting ruim 800 belangstellenden, die de optredens op verschillende locaties bezochten.

Het aantal bezoekers en de enthousiaste reacties tijdens en na afloop van het festival zijn reden voor het organiserend comité van Stichting Kattekse CultUren om komende januari de tweede editie te organiseren. 'Met meer locaties, en meer optredens en voorstellingen.'

Warm Winter Fest 2019 wordt gehouden op vrijdag 18 januari van 19.30 tot 23.00 uur. De optredens en voorstellingen duren zo'n 20 minuten en worden meerdere keren gehouden.
Bezoekers kunnen die avond diverse en uiteenlopende voorstellingen zien; de meeste locaties liggen op loopafstand aan het Andreasplein, Zuidstraat, Princestraat, Voorstraat en Dwarsstraat.
De Vuurbaak is ook een nieuwe locatie. 'Een beetje uit de buurt, maar een fantastische plek om iets mee te doen. Daar is vast veel belangstelling voor.'

Blijf op de hoogte via www.warmwinterfest.nl | facebook/warmwinterfest en de speciale app: TimeSquare/Warm Winter Fest, waarop ook het tijdschema komt te staan.

Disney-concert met UNI Katwijk in TriPodia

blaasmuziek n Liefhebbers van Disney muziek kunnen hun hart ophalen tijdens het concert op zaterdag 15 december in Tripodia Katwijk. Chr. Muziekvereniging UNI organiseert dan een concert wat geheel in het thema staat van Disney en dat wordt een hele bijzondere avond!

UNI Katwijk is steeds opzoek naar vernieuwing en nieuwe uitdagingen. Zo ook voor dit concert. Veel grote Disney-grootheden komen voorbij zoals Peter Pan, Assepoester en Viana. Na een intensief en gezellig studieweekend heeft het Groot Harmonie Orkest o.l.v. Dominic Sierat een bijzonder leuk programma voor u in petto. Zeg nou zelf: wie houdt er nu niet van Disney?

Daarnaast zullen ook de jeugdleden van de vereniging laten zien wat zij in hun mars hebben. Van blokfluit, tot slagwerk en natuurlijk het Leerlingen- en Klein Harmonie Orkest. Ze komen deze avond allemaal voorbij.

Het concert vindt plaats in Zalencentrum Tripodia (Hoornesplein 155) en start om 19.45 uur. De kaartverkoop is gestart en te verkrijgen via 06-20546119 of secretaris@uni-katwijk.nl. De kaartjes kosten slechts € 7,50 en dit is inclusief een consumptie. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, maar wij adviseren u wel dit bij de reservering aan te geven.

Reünie Mr. J.J.L. van der Brugghenschool

De hoogste klas van de Bovenschool anno 1965. | Foto: PR

bovenschool n Tijdens het afsluitende schoolreisje van klas 6 naar Schiphol in juni 1965 poseren leerlingen en klassenonderwijzers voor een Dakota van Schreiner Airways.

De leerlingen van toen van de Mr. J.J.L. van der Brugghenschool, Jan Tooropstraat 30b, de zgn. bovenschool, zijn nu (bijna) AOW'ers en daarom wordt het hoog tijd om elkaar weer eens terug te zien.

Het hoofd van de school was de heer De Geus. Het was in die tijd de gewoonte dat alle onderwijzers meegingen met de klas die op het punt stond de school te verlaten.
Arie Jan van Duijn, Henk van Duijvenbode, Janna Ouwehand-van der Bent en Jaap Zwitser hebben het voortouw genomen om zoveel mogelijk klasgenoten bij elkaar te brengen. Zij denken aan een reünie op een zaterdag in april/mei 2019.
Op korte termijn willen zij in contact komen met hun oud-klasgenoten en zij roepen hen op om zich te melden door gebruik te maken van het emailadres van Janna: jouwehand52@hotmail.com Maak hier ook gebruik van als je inmiddels al op de hoogte bent van de a.s. reünie. Ook informatie over klasgenoten (huidige woonplaats, adres, telefoonnummer etc.) is voor de initiatiefnemers van groot belang. De email-adressen zullen de komende tijd gebruikt worden om bijzonderheden over de op handen zijnde reünie door te geven.

Gemeente nodigt inwoners uit voor gesprek

ontmoeting n Een aantal inwoners van de gemeente Katwijk met allerlei verschillende achtergronden komt samen in Rijnsburg voor Het Nationale Gesprek. Het Nationale Gesprek is een landelijk initiatief waarbij de ontmoeting tussen mensen die elkaar anders misschien nooit zouden tegenkomen centraal staat. Onder begeleiding van ervaren en onafhankelijke gespreksleiders voeren zij gesprekken en ontdekken zij met wie ze samen in de buurt, wijk of gemeente wonen.

Burgemeester Cornelis Visser heeft 1000 willekeurig gekozen inwoners van de gemeente Katwijk uitgenodigd om mee te doen aan Het Nationale Gesprek. De gesprekken worden gevoerd in een besloten kring en onder begeleiding van een professionele en onafhankelijke gespreksleider. Dit kunnen serieuze gesprekken zijn over diepzinnige onderwerpen, maar ook gesprekken over koetjes en kalfjes. Niets moet, alles mag. Op deze manier ontdekken mensen met wie ze samen in een buurt, wijk of gemeente wonen.

"Ik vind het belangrijk dat we in de gemeente Katwijk in gesprek zijn en blijven met elkaar. Gelukkig zie ik daar veel goede voorbeelden van, maar er is altijd meer mogelijk", laat burgemeester Cornelis Visser weten. Daarom wil de gemeente gesprekken op gang brengen tussen inwoners. Een vreemde ontmoeten en gewoon even met elkaar praten klinkt natuurlijk best spannend. Toch is het vaak erg gezellig of interessant om met onbekenden te praten. Zo'n gesprek kan leerzaam zijn en het kan mensen verbinden. Achter elk onbekend gezicht, ander taalgebruik of andere cultuur schuilt tenslotte een mens zoals elk ander.

Sintmiddag in bibliotheek

kindermiddag n In de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam is op woensdag 28 november tussen 14.00 en 16.00 uur een gezellige Sintmiddag voor jonge kinderen.

Begonnen wordt met een lekker uurtje knutselen om vanaf 15.00 uur met elkaar te genieten van een muzikaal sinterklaasprogramma van een leerlingenorkestje van Muziekschool Katwijk.
Natuurlijk gaan de kinderen iets knutselen dat met Sinterklaas te maken heeft. We gaan aan de slag met allerlei materialen en maken speciale sintschudkokertjes en sintvlaggetjes. En dat doen we niet voor niks want de knutselwerkjes kunnen om 15.00 uur direct gebruikt worden bij het muzikale programma van de muziekschool. Leerlingen van de muziekschool spelen allerlei leuke sinterklaasliedjes en iedereen kan lekker actief meezingen, meespelen (met de schudkokertjes), meezwaaien (met de sintvlaggetjes) of meedansen. Iedereen is welkom: peuters, kleuters, oudere kinderen en wie maar wil komen luisteren en meedoen.
De toegang is gratis.

Status Quo-tribute live in The Pocket

tribute n Gestimuleerd en geïnspireerd door de reünie tours van de oerbezetting van Status Quo, besloten gitaristen Toon Eppink en Raymond Nijenhuis na jaren hun woorden om te zetten in daden en een Status Quo tribute-band op te starten. Met de komst van drummer Rens Hardijzer en bassist Harry Kruisselbrink was het kwartet eind 2014 compleet.

De "12-bar-boogie" stroomt dan ook door hun bloed en dat hoor je! Met veel respect voor de sound van het origineel worden Quo-krakers voor het voetlicht gebracht. De band beperkt zich tot het repertoire van voor 1980, de tijd van de "Frantic Four", voor velen dé Status Quo line-up.
Status Quotes komt akelig dicht in de buurt van het klassieke Status Quo-geluid en ook de meerstemmige zang, één van de kenmerken van de Quo sound, is dik in orde. Er worden nummers gespeeld uit de Greatest Hits collectie zoals Down Down, Roll Over Lay Down, Hold you Back, Whatever You Want, Again & Again en What You're Propsing, maar zeker ook albumtracks waarbij de echte Quo-fan zijn vingers aflikt: Slow Train, Don't Think It Matters, Someones Learning, Umleitung, Fine Fine Fine, Can't Give You More, 4500 Times, What To Do en Ring Of a Change is zomaar een kleine greep uit de hoeveelheid klassiekers die op de setlijst staan.

Net zoals bij een Status Quo concert is het ook bij Status Quotes moeilijk, zo niet onmogelijk, om stil te blijven staan.
Aanvang 16.00 uur en de toegang is gratis.

Opgejut

Een achteloos weggeworpen sigarettenpeuk vervuilt maar liefst acht liter water. Het strand ligt er soms vol mee... | Foto: Gieny van Asten-Westra

Duizenden, zo niet miljoenen sigarettenfilters vinden hun weg naar zee via dumping op het strand. Wat de meeste mensen niet weten is dat één enkel sigarettenfilter maar liefst acht liter (zee)water vervuilt.

Achteloos worden ze weggegooid of uitgedrukt in het zand om vergeten te worden. De filters bevatten ook nog eens plastics wat nog eens dubbel vervuilend is. Hopelijk worden restanten van sigaretten nu gewoon in de asbakken gedumpt en belanden ze niet op straat of op het strand. Dat zou zeker een hele hoop vervuiling schelen!

Kom en Prijs

dorpskerk n Op zondag 25 november om 18:30 uur zal er een Kom en Prijsdienst worden gehouden in de Dorpskerk.

De voorganger in deze bijzondere dienst is ds. B. Brunt uit Alphen aan den Rijn. Het thema voor deze dienst: 'All you need… (H)is love!', geïnspireerd door een nummer van de Beatles. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Julian Jonker (orgel en vleugel) en Suzanne van Rijn (zang).

Op vakantie met de Reisclub

schotland n De Reisclub Katwijk is niet alleen voor Katwijkers. Ook mensen van daarbuiten zitten in de groep van 200 leden.

Het begon zo rond 1985 van 1 dagje weg naar reizen door Europa. Als men zei: "met wie moet ik nou op vakantie. Ik ben alleen" zei Janna Ouwehand "nou met mij".
Meestal gaat de club in september met zo'n 40 à 50 personen een rondreis maken van ca. 11 dagen. Standaard met eigen bus en chauffeur. De reis van volgend jaar gaat naar Schotland. Vanwege het weer (regen) niet in september maar van 17 t/m 27 juni. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus reageer snel.
Meer informatie bij Janna Ouwehand via Jouwehand52@hotmail.com of tel. 06-11148930.

Cantilene zoekt zangers

koralenrepetitie n Kamerkoor Cantilene is een vereniging van enthousiaste koorzangers. Samen zingen zij met plezier en toewijding klassieke koormuziek.

Het ledental kan best versterking gebruiken, in het bijzonder alten en bassen, vooral omdat men in september begonnen is met het instuderen van de koralen uit de Mattheus Passion van J.S. Bach. Deze koralen gaat het koor op 5 april uitvoeren met nog een aantal werken van componisten rond de lijdenstijd.

Wie deze koralen al eens gezongen heeft, is welkom tijdens de repetitie in de Dorpskerk op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Ook wie deze koralen nog nooit gezongen heeft is al even welkom om ze samen met de leden te leren.

Meer informatie bij Adri van Rijn, tel. 4029682.

Lezing met Sondra Baras

profetieën n Op woensdag 28 november is er in de Vredeskerk, Baljuwplein 1, een lezing met Sondra Baras, werkzaam bij CFOIC in Israël. Het onderwerp waarover zij spreekt is 'Judea en Samaria: waar Bijbelse profetieën worden vervuld'. Sondra Baras leidt de organisatie CFOIC, Christian Friends of Israeli Communities, die steun geeft aan Israëli's in Judea en Samaria. De aanvang is om 20.00 uur en de entree is gratis.

Open Hearts for Kids geeft kinderen een kans

Huzeila mag in het LUMC een hartoperatie ondergaan, gesponsord door Open Hearts for Kids. | Foto: PR

operatie n Na een wat rustiger periode, hebben vertegenwoordigers van Stichting Open Hearts for Kids afgelopen week weer een meisje van Schiphol mogen ophalen. Het meisje heet Huzeila en is in Nederland om een operatie aan haar hartje te ondergaan.

"Huzeila komt uit Ghana en is net 9 geworden. Ze vierde haar verjaardag hier in Nederland bij een van de gastgezinnen waar ze wordt opgevangen. Huzeila heeft een hartafwijking waarvan in eerste instantie niet zeker was of het te verhelpen was," vertelt Margreeth Boesaard van Open Hearts for Kids. "Inmiddels is zij door artsen van het LUMC onderzocht. Haar hartafwijking blijkt zeer ernstig, maar gelukkig blijkt een operatie mogelijk. Je kunt spreken van een levensreddende operatie, want haar vooruitzichten waren niet goed. Door haar hartafwijking is zij snel moe en daardoor kosten bijvoorbeeld spelen, aankleden en lopen haar erg veel energie. Na de operatie, die op korte termijn zal plaatsvinden, moet dat verholpen zijn en zal zij naar wij hopen weer in staat zijn volop van haar leventje te genieten."

Fondsenwerving

Stichting Open Hearts for Kids zet zich in voor kinderen uit ontwikkelingslanden die een hartoperatie nodig hebben, maar die in hun thuisland niet kunnen worden geholpen omdat de financiële middelen of de apparatuur om deze operaties uit te voeren niet voorhanden zijn.

"Een kind naar Nederland halen zorgt voor veel geregel, zoals fondsenwerving, overleg met de artsen en het vervoer," vervolgt Margreeth. "Hartoperaties zijn kostbaar en Open Hearts for Kids is afhankelijk van acties, giften en donaties. Dankzij diverse acties, giften en een aantal grotere donaties lukt het ons gelukkig steeds opnieuw het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Er zijn nog veel kinderen die onze hulp nodig hebben, maar voor wij op volgende aanvragen in kunnen gaan moeten wij eerst weer een behoorlijk bedrag bij elkaar zien te krijgen. Dus giften en donaties blijven dus altijd welkom. Iedereen die onze stichting een warm hart toedraagt en ons helpt bij het realiseren van de operaties zijn wij bijzonder dankbaar. Zonder hen zou het niet lukken. Met elkaar zorgen we ervoor dat deze kinderen weer een nieuwe kans krijgen en gezond en wel naar hun families terug kunnen."

Meer informatie over de stichting en de kinderen die inmiddels geholpen zijn is te vinden op www.openheartsforkids.nl

Grip roept de hulp in van lokale kerken

Foto: Piet van Kampen

schulden n Hoe spoor ik armoede op? Grip op de Knip, de organisatie die mensen met financiële problemen bijstaat, is alert op de mensen in de samenleving die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. De kerken en ook de Ouderenbond in de gemeente Katwijk kunnen daarbij helpen.

Ouderlingen komen bijvoorbeeld regelmatig bij de mensen thuis. Grip wil de banden met de kerken verstevigen om armoede op te sporen. Want: het is belangrijk in een vroegtijdig stadium iemand de helpende hand te bieden. Wanneer iemand al in de schuldsanering is verdaagd, dan is het kwaad reeds geschied. Grip-voorzitter Aad van der Hout gaat binnenkort met zijn organisatie aan de slag in Valkenburg. Samen met de kerken daar gaat Grip werken aan een toolbox (een soort gereedschapskist) in een pilot van de landelijke Vereniging Schulhupmaatje waar Grip lid van is.

"De focus ligt voorlopig om ouderlingen en diakenen mee te geven hoe ze erachter kunnen komen als er armoede in het spel is. De mensen komen daar zelf niet mee naar buiten, is onze ervaring. Op de spreekuren die we de afgelopen jaren hebben gehouden, komt er nauwelijks iemand. Nu willen we het op deze manier proberen."

Grip wil de kerken 'gereedschap' meegeven om achter die armoede te komen. "Door het om een bepaalde manier bespreekbaar te maken. Je moet het niet op de man af vragen of er problemen zijn, maar via een omweg kom je het hopelijk wel aan de weet", onthult Van der Hout.

Hoge Verwachtingen

Grip gaat aan de slag met diakenen van twee kerken (Hervormd en Gereformeerd) in Valkenburg. Op dezelfde wijze wil Grip werken met de Ouderenbond in Katwijk. Van der Hout heeft er veel verwachtingen van. "We weten dat er financiële problemen zijn bij ongeveer 2500 huishoudens in Katwijk, ruim 5000 personen. En we weten ook dat mensen zich ervoor schamen. Wij zijn er voor om die mensen te helpen." Grip doet dat werk met speciaal opgeleide vrijwilligers. Het aantal schommelt momenteel rond de dertig. Van der Hout vindt veertig het meest ideale aantal om de hulpvragers van dienst te zijn. Jaarlijks helpt Grip tussen de tachtig en honderd Katwijkers.

Maatje worden? coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl, tel. 06-52715140.

Kerstshopavond bij Tuincentrum de Mooij

Morgen houdt Tuincentrum de Mooij de Kerstshopavond. | Foto: PR

koopavond n Om alvast in de stemming te raken voor de komende decembermaand, met als ultiem hoogtepunt de viering van Kerst, houdt tuincentrum De Mooij, Noordwijkerweg 36 te Rijnsburg op woensdag 21 november van 19.00 tot 21.30 uur een feestelijke Kerstshopavond.

Deze avond vindt o.a. plaats op de sfeervol ingerichte kerstafdeling in het tuincentrum alwaar een aantal geselecteerde bedrijven demonstraties en proeverijen zullen geven. Er zullen die avond diverse lekkernijen te proeven zijn van lokale bedrijven met sfeervolle livemuziek.

Uiteraard kan deze avond ook onze prachtige kerstshow bezocht worden, die weer mooier en uitgebreider is dan voorgaande jaren. Een groot assortiment kunstkerstbomen, verlichting voor binnen en buiten, decoraties voor een feestelijk gedekte tafel, kandelaars, windlichten en guirlandes. Een reden te meer om uzelf te komen overtuigen. Tevens tijdloze accessoires, die ook na de Kerst in uw huis zeker niet zullen misstaan.

De Kerstshop Evening en de prachtige kerstshow staan voor een gezellige en onvergetelijke avond. Hiervoor zijn weer kaarten verkrijgbaar € 3,50 aan de kassa of via www.tuincentrumdemooij.nl Hiervoor krijgt u een consumptie, live muziek en een aardigheidje bij de kassa. Ook zijn er weer diverse bedrijven met proeverijen en demonstraties (kijk op de site voor de deelnemende bedrijven).

Kerstkaarten maken

workshop n Zelf kerstkaarten maken is erg leuk om te doen, vooral wanneer je al mooie voorbeelden hebt, zoals kaarten van vorig jaar. Die voorbeelden zijn al gebruikt dus mag je er lekker in knippen, veranderen, aanvullen en kleuren om er zo zelf nieuwe van te maken.

Op zaterdagochtend 8 december van 10.00 tot 12.00 uur zijn kinderen van 6-12 jaar welkom in het Katwijks Museum om te komen graaien in de doos gebruikte maar soms ook nieuwe kaarten. Heerlijk om daarvan zelf een mooie nieuwe kaart te ontwerpen, versieren en beschrijven. Bovendien wordt je kaart direct verstuurd dus breng vooral een adres mee!

De kosten zijn €3.50 incl. een drankje en iets lekkers. Om teleurstellingen te voorkomen is het noodzakelijk vooraf te reserveren bij Jeannette de la Parra via educatiekatwijksmuseum@gmail.com

Zangavond

Rehoboth n Op woensdag 28 november is er in het Maranathacentrum, Poolster 2, wederom een zangavond. Deze begint om 20.00 uur. Om 19.45 uur staat de deur, afhankelijk van het weer, wijd open.

Natuurlijk wordt er veel gezongen en is weer een overdenking. Ditmaal staan de hoofdstukken 3 en 4 van het boek Ruth centraal. Alvast vanuit het Oude Testament opkijken naar Kerst. Het gedicht na de pauze wordt uiteraard niet vergeten.

De koffie of thee staat klaar vanaf 19.45 uur en natuurlijk is iedereen welkom. Voor dit jaar is het de laatste zangavond. Op woensdagavond 23 januari is de eerstvolgende zangavond.

Ochtend NVVH

Schilders n De ochtendbijeenkomsten van Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk Katwijk, zijn elke tweede en vierde dinsdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur in de grote zaal van Tripodia, Hoornesplein 155. De koffie/thee (€ 1,50 per kopje) staat vanaf 9.00 uur klaar.

Op dinsdag 27 november komt mw. Marleen van Leeuwen, op veler verzoek na het succes van vorig jaar met een uitgebreider verhaal over plaatjes en straatjes, schilders in Nederland. Met veel humor, zang en muziek komt de wereld van de straatjes met een schildersnaam tot leven
De NVVH nodigt alle dames uit om kennis te komen maken. Men betaalt voor de eerste bijeenkomst € 10,00. Voor wie lid wordt, zal dit bedrag in mindering worden gebracht op de contributie. Meer informatie bij Janet van der Voort-Aanhaanen, tel. 4071706.

Roskam Live met All Recovered

covers n Op zaterdag 24 november is het weer tijd voor Roskam Live en dit keer gaat het dak er af met All Recovered.

All Recovered is een rockcoverband en bestaat uit 4 zeer ervaren muzikanten, Inka, Robby, Wim en Marco. De band is allround, naast het spelen van rockcovers hebben zij een zeer breed repertoire om zo op elk evenement een waar live-spektakel neer te kunnen zetten. Van de all-time-classics van U2, Guns 'n Roses, The Police en Anouk tot eigentijdse muziek zoals Bruno Mars, Magic, Rihanna en Lady Gaga. Ook de Nederlandse popmuziek komt rijkelijk aan bod met covers van o.a. Marco Borsato, Doe Maar en de Scene.

Roskam Live wordt gehouden in De Roskam aan de Turfmarkt. De zaal gaat open om 20.30 uur. Kaarten a € 5,00 zijn te koop in de Roskam en bij Bike Totaal Luyten aan de Achterweg.

Cursus Start Running bij AV Rijnsoever

Hardlopen n Vanaf 1 december start de inschrijving voor Start Running van Atletiek Vereniging Rijnsoever. Start Running is de jaarlijkse hardloopcursus voor iedereen die (weer) wil beginnen met hardlopen. De cursus start op 12 januari en duurt 15 weken met als doel op 27 april (Koningsdag) de Ronde van Katwijk te lopen.

Jaap van der Plas is coördinator van Start Running. Jaap: "Onze atletiekvereniging organiseert al 27 jaar een cursus voor beginnende hardlopers. Vaak willen mensen wel hardlopen, maar lopen ze liever niet alleen, of weten ze niet hoe ze het hardlopen moeten opbouwen.

Bij AV Rijnsoever train je in een groep met 20 tot 25 lopers van ongeveer hetzelfde niveau. We hebben vier groepen, dus voor iedere loper is er een goede aansluiting. Na de training praten we met elkaar over de voortgang onder het genot van een kopje koffie/thee. Ook gezelligheid staat bij ons hoog in het vaandel!"


Gediplomeerde begeleiding

"Per groep zijn er twee vaste trainers aanwezig. De trainers zijn gediplomeerd en zeer betrokken bij hun groep. Onze ervaring is dat het lopen in een groep het makkelijker maakt om het hardlopen vol te houden. Na de cursus is er goede begeleiding zodat iedereen kan instromen in een van de bestaande groepen.

Blessurepreventie is een groot aandachtspunt bij AV Rijnsoever, daarom werken wij samen met een manueel- en fysiotherapeut. Vorig jaar is een pilot gedraaid met begeleiding door twee fysiotherapeuten met als resultaat dat de uitval door blessures tijdens de cursus met 25 tot 40% is afgenomen. Mooie resultaten waar de beginnende lopers van dit jaar hun voordeel mee kunnen doen."

De eerste 25 inschrijvers ontvangen een gratis paar hardloopsokken. Ook krijgen zij 10% korting op hardloopkleding en -schoenen. Tijdens de lange koopavond op 14 december kan je bij Running Center terecht voor informatie over de cursus en je direct inschrijven. Het maximaal aantal deelnemers is honderd, dat betekent dat als er meer inschrijvingen zijn je op een wachtlijst komt en later zal worden bekeken of je kan deelnemen.

De cursus kost € 90,00 per deelnemer. Hiervoor krijgt men dertig gevarieerde trainingen, een hardloopshirt en inschrijving voor de Ronde van Katwijk. Op woensdagavond vanaf 19.30 uur) wordt er getraind op de hardloopbaan, op zaterdagochtend vanaf 9.15 uur wordt er over de weg, op het strand of door de duinen gelopen.

Meer informatie en het inschrijfformulier staan op www.avrijnsoever.nl/startrunning

Matig Rijnvogels verslikt zich in Jodan Boys

Max van Steen kwam ook niet aan scoren toe. | Foto: PR

voetbal n Dat de stand op de ranglijst lang niet alles zegt, bleek zaterdag maar weer eens duidelijk. Het laag genoteerde Jodan Boys acteerde iets beter dan de thuisclub maar daar was met name in de eerste helft niet veel voor nodig.

De vogels kwamen maar niet los en bleven onder het niveau van de afgelopen weken waarin het vier overwinningen op rij boekte. Bovendien incasseerde het geen enkele tegentreffer. Ook hier kwam vandaag een einde aan al was invaller-doelman Mitchell Zandbergen – Jeffrey Verkerk was ziek - kansloos bij de beide goals.

De eerste was een penalty die door Kevin de Vries werd binnengeschoten nadat Arie de Vreugd binnen de zestien naar de noodrem moest grijpen. Leidsman Raven kon niet anders dan naar de stip wijzen. De tweede was een fraai in de verre hoek geplaatste bal. Dat was een kleine tien minuten voor tijd en daarmee werd de match beslist.

De Gouwenaren gingen beter van acquit dan de vogels, dwongen de eerste corners af en kort daarop werd een goede kopkans onbenut gelaten. Het was toen al merkbaar dat er zand in de Rijnvogelmachine zat. Weliswaar waren de gastheren het dichtst bij de openingstreffer toen Jesse Driebergen half vallend zijn inzet via de vingertoppen van de alert reagerende Marvin Sraver en de paal naast zag verdwijnen.

Veel en betere kansen werden er aan de zijde van de thuisclub niet waar te nemen Het bleef een gevecht om en op het middenveld met de Gouwenaren af en toe licht in het voordeel. Ook fysiek waren zij sterk en streden met passie. Mitchell Zandbergen moest een gevaarlijke uitval zelfverzekerd onschadelijk maken maar even later was hij kansloos bij eerder beschreven strafschop. Verder geen opwindende momenten meer in het matige schouwspel alvorens men aan de warme thee kon.

In het tweede bedrijf was er meer beleving van de vogels en kwamen er ook kansen.
Het zat Jaap van Duijn echter niet mee die in Straver telkens een niet te passeren sluitpost trof. Ook een geplaatst schot dat in de verre bovenhoek leek te belanden werd door Straver fraai onschadelijk gemaakt. De bezoekers probeerden er met lange ballen uit te komen en waren af en toe dreigend via hun snelle vleugelspitsen.

Trainer Jimmy Simons bracht vers bloed binnen de lijnen maar ook Romano van der Stoep en Joey Lauhouh konden het tij niet doen keren. Wel overleefde de Goudse verdediging enkele hachelijke situaties maar de vijandelijke touwen bleven onberoerd vandaag. De allesbeslissende treffer viel aan de overzijde. Een snelle uitval over rechts, een panklare voorzet en prima afronding door Fanny Waanders.

Ondanks nog wat druk in de slotfase lukte het de Katwijkers niet om er nog een spannende finish van te maken en lieten zij zich met 0-2 de Goudse kaas van het brood eten.

Para-darttoernooi bij de Dartvereniging

De Katwijkse Dartvereniging hield een toernooi voor mensen met een handicap. | Foto: PR

darten n Op 10 november organiseerde de Katwijkse Dartvereniging een para-darttoernooi. De doelgroep bestond uit mensen met een lichamelijke beperking.


Als vereniging vond de Katwijkse Dartvereniging dat ook mensen met een handicap deel uitmaken van onze maatschappij. Men wilde uiteraard de dartsport ook bij hen in de schijnwerpers zetten

Het was een geslaagde dag. Aan de ene kant toch ook wel spannend omdat het voor de vereniging de eerste keer was dat zij voor deze doelgroep een toernooi organiseerde. Ook al zijn er para-dartbanen aanwezig voor enkele darters uit de regio, is het voor een hele groep toch wel een uitdaging om een dergelijk toernooi op touw te zetten.
Prominent dart-analist Roland Scholten was ook aanwezig op dit evenement en had voor elke darter wel tijd voor een praatje of een selfie. De darters kwamen uit verschillende regio's zelfs uit ons buurland België Er werd op een goed niveau gestreden met tussendoor een warm/koud buffet.

Wegens het grote succes is er door de sponsoren toegezegd dat dit toernooi een jaarlijks evenement gaat worden.

De Katwijkse Dartvereniging bedankt de ondernemers uit Katwijk voor het mogelijk maken van dit toernooi.

Historische beelden

foto's n Op de website www.oranjeverenigingkatwijk.nl kan men vanaf nu kennis nemen van de rijke historie van de Oranjevereniging.

Onder het kopje 'Geschiedenis' zijn de foto's van de jaren 1900 t/m 1950 inmiddels geplaatst. In de komende maanden zal dit fotoalbum verder worden gevuld. Bezoek dus regelmatig de website als u wilt genieten van de plaatjes uit vervlogen tijden.

Help Katwijkse ijsverenigingen aan 333 meter ijs

schaatsen n De 333 meter ijsbaan in de regio is voor de Katwijkse ijsverenigingen van essentieel belang. Door de grotere capaciteit, en omdat het een door de KNSB erkende wedstrijdbaan is kunnen trainingen van verschillend niveau gelijktijdig en met grotere groepen, alsook wedstrijden allemaal in Leiden plaats vinden.

Hoewel het college van Leiden heeft aangegeven niet meer voor de 333 meter baan te willen gaan, valt de definitieve beslissing pas in de raadsvergadering van januari 2019.

Als de gemeenten Alphen a/d Rijn en Katwijk deze maand positief beslissen zal dat een geweldig signaal zijn aan Leiden om de 333 meter baan toch te realiseren. Er is veel geld nodig voor deze baan. Voor de gemeente Katwijk gaat het om € 388.000,00.

Iedereen kan daaraan bijdragen. Dat kan door 5 proeflessen te nemen op de Leidse ijsbaan voor slechts € 33,33. Mail naar leden@ijsclubvoorwaartskatwijk.nl om u aan te melden.


Door een groene obligatielening te kopen voor € 333,33 geeft u een extra impuls aan de Katwijkse bijdrage voor de realisering van de 333m baan in de regio. Ga hiervoor naar de website: www.333m.nl (voor de obligaties geldt de garantie dat bij niet door gaan van de 333m baan het geld niet wordt geïnd)

Olivier Penin speelt in Nieuwe Kerk

orgel n Op zaterdag 24 november, aanvang 19.30 uur, verzorgt Olivier Penin, het negende orgelconcert van de Internationale Orgelserie, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee. Penin mag zich al veertien jaar de vaste bespeler noemen in de Sainte Clotilde te Parijs.

Penin opent met werk van César Franck. Hij schreef een drieluik ter gelegenheid van een concert tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1878. Het drieluik bestaat uit de Fantaisie en la mineur, Cantabile en Pièce Héroïque. Verder klinkt er werk van Guy Ropartz. Van zijn Six Pièces is de Prélude funèbre het meest bekend. Dat geldt ook voor de Prélude uit de Trois Pièces van Gabriel Pierné. Tijdgenoot Debussy stond voor meer modernere klanken dan de hiervoor genoemde componisten. Van hem bewerkingen van Arabesque en Claire de lune. Het laatste werk is van Charles Tournemire. Een notatie van zijn improvisatie over Victimae paschali laudes wordt regelmatig als representant van de stijl van Tournemire geprogrammeerd.

De kerkdeuren zijn vanaf 19.00 uur geopend. Bij de entree van €15,00 p.p. krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2018 bevat. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.

31 / 32

12.00 uur: RTV Sport; Braam plukken; RTV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; Braam plukken; RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; Braam plukken; RTV Magazine.

Woensdag 21 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek;


Donderdag 22 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 23 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 24 november
00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 25 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst Protestante Gemeente Rijnsburg (Immanuëlkerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 20.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;

Maandag 26 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 27 november
00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren een eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO: Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.
TELEVISIE: Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.