Katwijk Speciaal

30 juni 2020

Katwijk Speciaal 30 juni 2020


Redders in het zonnetje gezet

Stefan Varkevisser en Willy Donders werden gehuldigd door burgemeester Visser. | Foto: Piet van Kampen

helden n ‘Iemand uit het water redden wordt als een heldendaad gezien’, prees burgemeester Cornelis Visser mevrouw Willy Donders (49) en de heer Stefan Varkevisser (32). Het was vorige week donderdag in het gemeentehuis toen het tweetal werd beloond voor het redden van een drenkeling. Een certificaat, een bronzen erepenning en een cadeaubon waren behalve de lovende woorden de blijken van waardering. Tevens een boek namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Door Piet van Kampen

Het was 25 september van het vorig jaar toen Stefan rond het middaguur de hond uitliet op het fietspad langs de Tjalmaweg. Het was ter hoogte van het bedrijvenpark Katwijkerbroek waar hij plotseling een angstkreet uit het water hoorde. Enkele meters uit de kant stak een hoofd boven water en er lag een scootmobiel. ‘Die man moet er hoe dan ook uit’ wist Stefan direct. Hij vertelt zijn verhaal. ‘Toen die mevrouw (Donders) eraan kwam fietsen heb ik haar bijna van haar fiets gerukt en ging het water in. Alleen het hoofd stak nog boven water en hij had het benauwd. Ik haalde de man uit de scootmobiel en sleepte hem tegen de kant zodat hij met zijn handen steun had. Vanaf de kant hielp mevrouw Donders mij. Ondertussen de hulpdiensten gebeld en die waren gelukkig snel ter plaatse en die namen het van ons over’.

‘Het was allemaal heel hectisch’, heeft Willy Donders ervaren. Toen de hulpdiensten er waren ben ik doorgefietst naar Leiden om mijn zoon uit school te halen. ‘Daar kwam de emotie achteraf en heb ik gehuild’. ‘De adrenaline stroomde door mijn lijf en ik had achteraf de bibbers’, bekent ook Stefan die het een volgende keer absoluut weer zou doen evenals Willy. Later ontmoette Stefan de man en deze herkende hem door met zijn vinger naar Stefan te wijzen. ‘Alsof hij wou zeggen jij hebt mij gered maar hij kon zich er verder niets meer van herinneren. Van bekenden hoorden wij dat hij er een dubbele longontsteking aan over had gehouden’. In feite is het echter zo dat als Stefan en Willy iets later zouden zijn langs gekomen dat de man het zeer waarschijnlijk niet meer had overleefd.

Bibliotheken maandag gesloten

dicht n Vanwege werkzaamheden aan het bibliotheekautomatiseringssysteem zijn alle vestigingen van Bibliotheek Katwijk op maandag 6 juli gesloten. Dat betekent dat de Hoofdbibliotheek, Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever, Bibliotheek Rijnsburg en Bibliotheek Valkenburg die dag dicht blijven voor publiek.

Ook in de vestigingen van de Bibliotheek op school in de diverse basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zullen op 6 juli geen uitleenhandelingen plaatsvinden. Reserveren en verlengen is van zaterdag 4 juli om 17.00 uur t/m dinsdag 7 juli om 10.00 uur niet mogelijk. Op dinsdag 7 juli zijn alle vestigingen gewoon weer open.

>Serie: Mijn tuin, mijn trots

zomerserie n Door de coronacrsis kon de Open Tuinenroute niet doorgaan. Er zijn veel prachtige tuinen van velerlei aard in Katwijk te vinden. En een echte tuinenliefhebber is natuurlijk heel erg trots op zijn eigen tuin. In het aanleggen en onderhouden ligt heel veel passie. Heel veel tijd wordt hieraan besteed.

In de zomerserie 'Mijn tuin, mijn trots' wil de redactie een podium geven aan tuiniers en hun tuinen. Wie in deze - zeg maar - tuinenroute op papier zijn of haar tuin wil presenteren is hartelijk welkom om contact op te nemen met redacteur Cor de Mooy. Dat kan via tel. 06-13017660 en redactie@katwijkspeciaal.nl Vertelt u vooral even beknopt iets over uw tuin. Het zou erg leuk zijn als u een foto meestuurt.

>Vuurbaak gesloten

dicht n Wat in tientallen jaren niet is voorgekomen is nu aan de orde: de Vuurbaak moet zijn deuren dit seizoen vanwege corona sluiten.


De ruimte is zodanig beperkt dat anderhalve meter afstand houden niet uitvoerbaar is. De opgang naar boven en het interieur is te smal, bezoekers kunnen elkaar nauwelijks of niet passeren op genoemde afstand.

In het Katwijks Museum is in de Blommerszaal een klein foto-overzicht te bekijken m.b.t. de Vuurbaak en zijn geschiedenis.

Programma n RTV Katwijk

Thuishaven voor Kattekse Culturen

Voor de cultuur een kers op de taart’

Pret met        waterballet                op de COS

Uitkijkplateau voor mensen met beperking

>Gemeente haalt geen fietsen bij strandafgangen weg

fietsen n De gemeente gaat geen fout geparkeerde fietsen weghalen bij de strandafgangen. Er zijn op dit moment drie strandafritten waar gele belijning is aangebracht om duidelijk te maken dat de strandafrit vrij moet zijn. Dit zijn de afgangen naar de KRB posten en de grote strandopgang bij het strandplein.

Om duidelijk te maken dat elke strandafrit in ieder geval 2,5 meter ruimte moet bieden voor de hulpdiensten wordt op elke strandafgang belijning en/of vloerstickers aangebracht. Denk hierbij aan de huidige gele belijning, maar het is ook mogelijk rode lopers op de afrit te plaatsen, waardoor duidelijk wordt dat er niet geparkeerd mag worden. Het kan zijn dat de uitvoering pas na 1 juli lukt.

Burgemeester Visser: “Op zomerse dagen wil iedereen zo snel mogelijk naar het strand, ook onze inwoners die met de fiets of scooter komen. Helaas heeft niet iedereen oog voor de risico’s van het foutparkeren van fietsen en scooters. Als een ambulance of brandweerauto niet snel genoeg bij een kritieke situatie op het strand kan komen, kan dit levens kosten. Daarom gaan we, mede op verzoek van de hulpdiensten als politie, brandweer, ambulance, KRB en KNRM, zwaardere maatregelen voorbereiden. Op de zomerse dagen als de (fiets)coaches actief zijn, is het belangrijk dat iedereen de aanwijzingen opvolgt en dus niet op de strandopgangen een fiets of scooter parkeert.”

Vanuit handhaving wordt nu een aantal jaar gewerkt met fietscoaches. Dit zijn uitzendkrachten die op warme dagen toezicht houden en mensen aanspreken wanneer zij een fiets fout parkeren. Het aantal fietscoaches wordt uitgebreid, zodat bij elke strandafgang een fietscoach toezicht houdt.


Geen fietsen weghalen

Een veelgehoord verzoek is fietsen weg te halen als ze fout geparkeerd staan. Aangezien het weghalen van fietsen een vorm is van bestuursdwang, zijn hier specifieke spelregels voor opgesteld. Een fiets kan niet zomaar weggehaald worden. Per fiets moet bijvoorbeeld een proces verbaal worden opgesteld, extra personeel worden aangetrokken en materieel worden ingekocht voor het verwijderen, opslaan en weer uitgeven van fietsen. Daarnaast moet er een koppeling komen met de politie, zodat fietsen niet als gestolen opgegeven kunnen worden i.v.m. de verzekering. Dit brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee. Om die reden is de ‘fiets fout, fiets weg’-methode op dit moment nog niet aan de orde.

>'Eerlijk, heerlijk en van verrassend hoge kwaliteit'

streekbox n De redacteur van de Katwijk Speciaal mocht een Streekbox weggeven aan de lezers. Dar moest wel een tegenprestatie voor komen. In 25 woorden konden inzenders vertellen wat onze streek nou zo bijzonder maakt.


Van mevrouw Jeanette Oosthoek was de winnende inzending: 'De streek Leiden, Katwijk, Oegstgeest, Leiderdorp vind ik bijzonder omdat hier het leven eerlijk, heerlijk en van verrassend hoge kwaliteit is dankzij de combinatie van boeren, recreatie, educatie: authentieke streekproducten, afwisselende landschappen, Romeins cultuurhistorisch erfgoed.'

Zij kreeg van hoofdredacteur Teuntje van Delft een mooie houten box met lekkernijen uit de regio overhandigd.

>Zomerverkoop afgeschreven materialen

Bibliotheken n Vlak voor de zomervakantie verkoopt Bibliotheek Katwijk de afgeschreven materialen. Vanaf vrijdag 3 juli t/m zaterdag 18 juli kunnen bezoekers van de bibliotheek weer lekker grasduinen tussen de materialen die niet langer tot de collectie van de bibliotheek behoren.

De verkoop wordt tijdens de openingsuren gehouden in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam én in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever aan de Hoorneslaan.


De prijzen zijn: € 0,50 per afgeschreven boek of 3 exemplaren voor € 1,00.

Vrijwilligers De Wilbert in het zonnetje gezet

Het echtpaar Rooijakkers is al decennialang actief als vrijwilligers bij De Wilbert. | Foto: PR

wilbert n Alle 280 vrijwilligers van De Wilbert worden komende weken verrast met een leuk presentje via de post. Zodra het weer mogelijk is om op De Wilbert te kunnen helpen, krijgen ze een lekkere chocolademedaille van de Hema. De jubilarissen worden ook niet vergeten! Normaal gesproken worden de jubilarissen tijdens de zomer BBQ voor vrijwilligers en medewerkers gehuldigd en krijgen ze een bloemetje. Dat is vanwege de coronamaatregelen nu niet mogelijk.


Voor rolstoelers is het strand weer wat toegankelijker. | Foto: PR

Het 40-jarig jubileum van mw. Rooijakkers als vrijwilligster wilden wij niet zomaar voorbij laten gaan. Mw. Rooijakkers is als 40 jaar actief bij de Wilbert en haar man is al 38 jaar vrijwilliger van de Wilbert. Dat verdient zeker een bloemetje en een cadeaubon. De andere jubilarissen hopen wij met de kerstborrel een bloemetje te kunnen overhandigen.


Mw. Rooijakkers vertelt: “Ik ben begonnen in 1980 met het organiseren van activiteiten zoals bloemschikken. Ik maakte roosters en zocht vrijwilligers om te laten helpen. Natuurlijk ging toen alles zonder computer, en nog steeds zet mw. alles gewoon op papier voor de bingo en de zang en andere activiteiten. Met de kerstperiode werden er met 30 vrijwilligers wel 20 bomen versierd. Ook op de dagbesteding. Jaren geleden was er een ruimte die Zonnevis heette, waar wij iedere dag bewoners naar toe brachten om leuk dingen mee te doen zoals breien, haken, krantje lezen en gezellig samen koffie te drinken. Ook zorgde ik, soms wel 50 keer per jaar dat de mensen naar het ziekenhuis werden gebracht als ze daar moesten zijn voor onderzoeken.”

Tot aan nu regelt mw. Rooijakkers nog altijd dat er een groep mensen komt helpen als er grote evenementen zijn en iedere vrijdagmiddag helpt mw. Met haar groep vrijwilligers dat de bewoners naar de zangmiddag kunnen gaan. De activiteiten kunnen helaas voorlopig nog niet starten, maar mw. en dhr. Rooijakkers staan te popelen om weer actief vrijwilliger te kunnen zijn.


Alle ongeveer 280 vrijwilligers van de Wilbert zullen deze of volgende week iets leuks per post ontvangen en de Hema sponsort al deze vrijwilligers met een heuse medaille met nr. 1 van heerlijke dikke chocolade. Deze zullen alle vrijwilligers omgehangen krijgen wanneer ze weer op de Wilbert de bewoners en medewerkers mogen ondersteunen. Er is gekozen het presentje bij de Hema te bestellen om ook zo de lokale ondernemer te steunen die het in deze tijd ook zwaar hebben.

>Drie strandpaden met uitkijkplateau voor mensen met beperking

zeezicht n De gemeente heeft op drie plekken betonnen strandpaden met uitkijkplateau aangelegd om het strand voor mensen met een beperking toegankelijker te maken. De paden zijn doorgetrokken tot de hoogwaterlijn bij de strandpaviljoens Zand en Zilt, Zee en Zon en Willy Noord.


Wethouder Corien van Starkenburg licht toe: “De gemeenteraad heeft het college gevraagd het Katwijkse strand toegankelijker te maken. Daar is gevolg aan gegeven en dit is het resultaat. Ik ben ook heel trots op de nieuwe strandpaden. Er is eerst een pilot geweest met een uitrolbare mat, maar tijdens de test bleek de mat niet geschikt voor het Katwijkse strand. Daarom is in overleg met het Platform Gehandicaptenbeleid besloten om de betonnen strandpaden op 3 plekken te verlengen tot aan de hoogwaterlijn. Zo kunnen alle inwoners en bezoekers het strand van Katwijk bezoeken, ook inwoners met een beperking.”

Wethouder Jacco Knape vult aan: “Ook ben ik blij met de strandpaviljoenondernemers, die hun terrassen ook met de 1,5 meter maatregelen, toegankelijk houden voor mensen met een beperking.”


Voorzieningen strand

Er zijn aan het strand speciale voorzieningen voor mensen met een beperking. Bij verschillende strandpaviljoens zijn gratis strandrolstoelen te leen. Deze strandrolstoelen kunnen worden gereserveerd bij de strandpaviljoens. Daarnaast hebben alle permanente (jaarrond) paviljoens een invalidentoilet.


Ook zijn er in garage Boulevard-Zeezijde invalidenparkeerplaatsen en invalidentoiletten. Doordat de garage direct aan de boulevard ligt, staat u binnen een paar minuten op het strand.

12.00 uur: Katwijk NU; De barakken afl. 3;18.00 uur: Katwijk NU; De barakken afl. 3;21.30 uur: Katwijk NU; De barakken afl. 3.

Woensdag 1 juli

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11:00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 Samen ben je nooit alleen (speciaal corona-programma); 18:00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Herhaling RTV Magazine van afgelopen zaterdag; 23.00 Non-stop muziek;


Donderdag 2 juli

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Katwijk Draait Door, Matthijs Schuitemaker; 17.00 Samen ben je nooit alleen (speciaal corona-programma); 18:00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 Beat van Toen, Dick Zuydwijk; 21.00 Nederbeat & Indorock met Dick Zuydwijk; 22.00 Muziek voor twee;


Vrijdag 3 juli

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 Samen ben je nooit alleen (speciaal corona-programma); 18:00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 N0.nl, Jaap Schaap; 21.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan;


Zaterdag 4 juli

00.00 De kracht in de nacht; 08.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 RTV Magazine; 12.00 Goud van gisteren, Martin Ouwehand; 14.00 RTV Katwijk Sport: Samen ben je niet alleen met Marcel van der Vijver en Henk Kasius; 18:00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 The Hangout, Jongerenprogramma;


Zondag 5 juli

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08.00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 Aangepaste muziek, met om 09.30 uur een kerkdienst vanuit de Protestantse Gemeente Rijnsburg (Laurentiuskerk); 11.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13.00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14:00 Zundagse Kost, Kees Guijt; 15.00 Non-stop muziek; 16.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg; 18.30 uur Kerkdienst Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn; 20.00 Non-stop muziek; 21.00 Historische Maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 Muziek voor twee;


Maandag 6 juli

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 13.00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 Samen ben je nooit alleen (speciaal corona-programma); 18:00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 It’s all jazz, Hans Pley; 22.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 Muziek voor twee;


Dinsdag 7 juli

00.00 De kracht in de nacht; 07.00 RTV Magazine dageditie; 09.00 Koek bij de koffie, Han van de Kamp; 11.00 Middagpauze; 14.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 Non-stop muziek; 17.00 Samen ben je nooit alleen (speciaal corona-programma); 18:00 RTV Magazine dageditie; 19.00 Non-stop shanty muziek; 20.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 22.00 Muziek voor twee.


Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws. Doordeweeks tussen 07.00 en 19.00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties: RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142.

TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131.

>Waterspektakel op de Opleidingsschool

waterpret n Na weken van mooi weer kregen we ineens een week met heel warm weer. Zo warm, dat er van een hittegolf werd gesproken.Het schoolgebouw aan de Parklaan raakte oververhit en daarom besloot gymjuf Ria om een waterspektakel te organiseren.


De kinderen kwamen ‘s ochtend de school binnen met een rugtas met eten voor de lunch en daarnaast ook nog een tas met een waterpistool. Kleine maar ook hele grote.

Nadat er eerst nog hard gewerkt was in de klas, gingen om half twaalf de eerste groepen naar het schoolplein.


Kleddernat

De bikini’s en zwembroeken werden aangetrokken en daar begon de waterpret. Niet alleen de kinderen maar ook de juffen werden kleddernat gespoten.


Niemand had meer last van de hitte, want door het water koelden ze lekker af.


Alle 450 kinderen hebben ervan genoten en hadden volgens zeggen nog nooit zo’n leuke dag gehad.