De Katwijksche Post

10 september 2020

De Katwijksche Post 10 september 2020


.

Foto: René van RossumJe hebt er wel een verrekijker voor nodig of een telelens op de fotocamera, net als deze fotograaf, om 'm goed te zien: het gevaarte dat afgelopen zaterdag aan de horizon verscheen voor de Katwijkse kust. Naast de grote cruiseschepen een nieuwe bezienswaardigheid. Het gaat om het grootste kraanschip ter wereld van de Leidse maritieme aannemer Heerema. Die is daar begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe windmolenpark Hollandse Kust Zuid, dat daar vanaf volgend jaar wordt gebouwd in opdracht van energiebedrijf Vattenfall. | Foto: René van Rossum

>

Met extra aandacht van Dunavie

Nog tien jaar voor iconen van de Hoornes

De drie torenflats in de wijk Hoornes blijven de komende tien jaar staan. De verwachting is dat ze daarna worden vervangen door nieuwbouw, zegt wooncorporatie Dunavie, eigenaar van die iconen van de naoorlogse volkshuisvesting in Katwijk en de Hoornes.


Tot die tijd worden de flats aan de Colijnstraat, Treubstraat en J. TH. De Visserstraat in Katwijk-noord aangepakt en wordt geïnvesteerd in onderhoud en in bijzonder in leefbaarheidsprojecten. Dunavie gaat daar samen met de huurders mee aan de slag.


De torenflats, met elk 156 woningen, zijn de grootste flats van Dunavie en volgens die wooncorporatie ‘vaak onderwerp van gesprek. Het wooncomfort en de leefbaarheid vergen aandacht en daar gaat nu hard aan worden gewerkt’. Dunavie wil dit samen met de bewoners vormgeven.


Het onderhoudsplan ligt klaar. ‘Dat is de harde kant met veel bouwtechnische zaken aan de buitenzijde van de flat’, zegt bestuurder Roland Marx van Dunavie. ‘Met de huurders willen we invulling geven aan de zachte kant. Hoe maken we de omgeving een fijne, schone en veilige plek om te wonen.’

Daar trekt de wooncorporatie geld voor uit. ‘Dat we de huurders hierbij gaan betrekken is vanzelfsprekend. Zij gaan met ons bepalen hoe hun woonomgeving eruit komt te zien.’

vervolg n pagina 7


De huurders zijn afgelopen maandag ingelicht over de plannen van Dunavie en krijgen eind oktober een uitnodiging voor dit project en meer details over de onderhoudsplannen. ‘We gaan er de komende jaren samen tegenaan om van de woonomgeving een prettig thuis te maken. Binnenkort starten we met werkzaamheden waar bewoners direct iets van merken. De schoonmaak krijgt nu al extra aandacht, er wordt meer verlichting geplaatst en er worden meer camera’s opgehangen’, aldus Marx. ‘Samen met partners in de wijk gaan we werken aan leefbaarheid en veiligheid.’

Dunavie wil graag de woonwensen en woonbehoeftes van de bewoners aan de weet komen. Welke zaken willen bewoners dat er wordt oppakt? Wat zijn de grootste ergernissen? Wat zou Dunavie de komende tien jaar kunnen doen? De inbreng van bewoners in combinatie met het onderhoudsplan moet volgens Dunavie resulteren in een compleet plan voor de komende jaren.

Dunavie is ook partner in het project ‘Hoornes samen in beweging’, waarin samen met tien partners het doel is de wijk te ontwikkelen tot een ‘sociaal, groene en fijne plek om te wonen’.

pagina 3

Kon. Julianabrug

voor de laatste

keer open

pagina 5

Ventileren

is het motto

op de scholen

pagina 9

Zorgen bij

omwoners over

'scheidingshotel'

pagina 17

Foto: Scouting Katwijk

Katwijkse

Zeeverkenners

90 jaar jong

Toegang tot 'Katwijk in nood' gesloopt

De officiële start van de renovatie werd afgelopen maandagmiddag gedaan bovenop de Koningin Julianabrug. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Wethouder Rien Nagtegaal was zich afgelopen maandagmiddag zeer bewust van het bijzondere moment. De allerlaatste opening van de Koningin Julianabrug. 56 jaar na de ingebruiname wordt deze week de brugval in mootjes gehakt. Daarmee is de wijk Hoornes, net zoals vóór 1964, afgesloten van de rest van Katwijk.

Door Marc Wonnink

De opening van de Koningin Julianabrug in 1964. | Foto: archief De Katwijksche Post Foto: De Katwijksche Post

Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Klaasesz deed in 1964 de officiële opening (zie oude foto rechts) in bijzijn van het voltallige college van burgemeester en wethouders en andere genodigden, waaronder de architect en bouwer van de brug.

De commissaris noemde de Hoornes ten tijde van de brugopening 'Katwijk in Nood'. Hij doelde op de noodwinkels, noodschool en de noodkerk die er toen stonden. De provincie zegde toen volle medewerking toe om van de Hoornes een volledige wijk te maken.

Nu, 56 jaar later, is de brug op; meer dan op. Pers, ambtenaren, projectleiders en de wethouder zagen maandagmiddag hoe slecht de brug er eigenlijk voor staat.


Gepiep

Aannemer Van Hattum en Blankevoort had bedacht dat wethouder Nagtegaal de brug nog even open kon zetten. Dat werd eerst van te voren getest, maar toen de brug met een hoop gepiep open ging, durfde niemand het brugdek meer te laten zakken.


De aannemer is direct begonnen met het verwijderen van de bovenlaag van de brug en strippen van de brugval. De brugval wordt stukje voor stukje gesloopt. Daarna kan het echte sloopwerk beginnen.

In maart volgend jaar krijgt 'Katwijk in nood', de Hoornes, weer een volwaardige verbinding met de rest van Katwijk.

>

Verkeerssituatie 'elke dag een beetje soepeler'

'Na een stevige spits op maandag is de situatie elke dag een beetje soepeler geworden', blikt wethouder Rien Nagtegaal terug op de afgelopen week.

Een week, waarin het auto- en fietsverkeer opnieuw hun weg moesten vinden en wat leidde tot de nodige files. 'De komende tijd houden we de verkeerssituatie zorgvuldig in de gaten en blijven we kijken waar we de situatie voor het verkeer en de omgeving makkelijker kunnen maken.’


Ruim een week geleden, op de laatste dag van vorige maand, beet de gemeente het spits af met de afsluiting van de Kon. Julianabrug en de verkeersmaatregelen die daarvoor zijn ingesteld. Via website, social media en telefoon kreeg de gemeente een groot aantal vragen en reacties te verwerken. Wethouder Nagtegaal: ‘Zeker zo’n eerste week is voor iedereen een ‘aanloop’: het verkeer moet geleidelijk wennen aan de nieuwe situatie, en ons team heeft gezien op welke plekken aanpassingen nodig en mogelijk zijn. De doorstroming op de Hoorneslaan is inmiddels verbeterd, en ook is er steeds minder zoekverkeer vanuit Katwijk-Noord richting de Binnensluis, die in deze richting is afgesloten. Door de situatie goed in de gaten te houden en de resterende knelpunten aan te pakken, hopen we dat de verkeerssituatie voor iedereen steeds acceptabeler wordt’.


Vinger aan de pols

Het gecombineerde bouwteam van de gemeente en aannemer Van Hattum en Blankevoort houdt de vinger aan de pols en blijft de verkeerssituatie op alle locaties monitoren. In de afgelopen week is besloten het verkeerslicht op de kruising Hoorneslaan/Biltlaan beter af te stellen waardoor het verkeer op de Hoorneslaan richting de N206 beter kan doorstromen. Ook bleek dat het doseerlicht bij ’t Heen niet nodig was. De komende dagen worden nog enkele maatregelen genomen om sluipverkeer tegen te gaan. Om de automobilisten en andere weggebruikers te helpen bij de nieuwe situatie worden verkeersregelaars ingezet. Zo lang het nodig is, blijven verkeersregelaars op kritieke punten aanwezig.

Corona-update Katwijk


6 besmettingen,         1 naar ziekenhuis

Er zijn vorige week in totaal drie nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd onder bewoners in Katwijk. Datzelfde aantal is afgelopen dinsdag ook geconstateerd en kan in de loop van deze week dus nog verder oplopen. Eén Katwijker is vorige week met COVID 19 opgenomen in het ziekenhuis.


Het aantal besmettingen in Katwijk valt alles mee in vergelijk met andere gemeenten in de regio en Zuid-Holland. Samen met Noord-Holland zijn dat de provincies waar de afgelopen weken de grootste toename is van coronabesmettingen in Nederland. ‘De meeste nieuwe besmettingen zijn gemeld in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar. De aantallen gerapporteerde ziekenhuisopnames en intensive-care opnames vanwege COVID-19 blijven laag’, meldt de Rijksoverheid op haar speciale corona-dashboard.


Vorige week zijn er 3.853 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden, waaronder 230 in Katwijk. In de teststraten, ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen samen zijn in totaal 185 personen (4,8 procent) positief getest. Dat is een stijging ten opzichte van een week eerder (2,8 procent). Twee patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis en één patiënt is overleden.

>

Gemeente wil nieuwe bestemming voor brug-wachtershuisje Julianabrug

De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug zijn begonnen en dat kan bijna niemand zijn ontgaan. In ieder geval de meeste verkeersdeelnemers hebben daar last van, want Katwijk is bijkans één grote omleidingsroute. Maar de brug dateert uit 1964 en is hoog nodig aan vernieuwing toe.In de nieuwe situatie wordt het een vaste brug, die niet meer voor scheepvaart wordt geopend. Dus verkeer hoeft nooit meer te wachten voor een geopende brug en scholieren hebben een excuus minder om te laat op school te komen. Gevolg is dat het karakteristieke brugwachtershuisje na vernieuwing van de brug ook geen functie meer heeft.De gemeente gaat dat brugwachtershuisje wel terugplaatsen op de vernieuwde brug en zoekt daarvoor een nieuwe bestemming of functie. ‘Wij horen dan ook graag of u nog een goed idee heeft om het huisje een nieuwe bestemming te geven’, is de oproep van de gemeente aan de deelnemers van het Erfgoedplatform.Het huisje heeft binnen een oppervlakte van 7 vierkante meter (2 x 3,5 meter) en heeft aan vier zijden glazen wanden. Vanuit het huisje is er een prachtig uitzicht over het Uitwateringskanaal.Suggesties kunnen worden gestuurd naar: erfgoed@katwijk.nl

7 / 36

Nadruk op gebeurtenissen in Katwijk75 jaar Vrijheid te zien in het Katwijks Museum

De expositie 75 jaar Vrijheid is te zien tot en met 5 december. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Alle evenementen rondom de viering van 75 jaar bevrijding werden afgelopen voorjaar afgelast vanwege de coronapandemie. Zaterdag ging één van die evenementen alsnog van start: de expositie ‘75 jaar Vrijheid' in het Katwijks Museum aan de Voorstraat in Katwijk aan Zee.


Aan de hand van foto´s, films en tal van voorwerpen wordt een beeld gegeven van die zwarte periode uit de geschiedenis.

De nadruk wordt gelegd op gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Katwijk. Dat begon met de inval op 10 mei 1940 en de slag om Valkenburg, de bouw van de Atlantikwall met de daarbij horende afbraak en evacuatie, het verzet, visserij in oorlogstijd, de hongerwinter, voedseldroppings en de bevrijding.

Het meeste materiaal is afkomstig uit het eigen museumarchief, maar er is ook gebruik gemaakt van bruiklenen uit het archief van Oud Valkenburg en van Dolf en Paul Harff. Verder wordt beeldmateriaal van RTV Katwijk getoond.

Leerlingen van groep 8 van basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en de brugklassen van het voortgezet onderwijs hebben gratis toegang.

De expositie is te zien tot en met 5 december. Het Katwijks Museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

In het museum gelden uiteraard bepaalde voorwaarden vanwege corona.

www.katwijksmuseum.nl

Jumpin' Picknick 'zeer geslaagd'

Het Jumpin' Picknick festival afgelopen zaterdag op de Goerie. Iedereen z'n eigen cirkel. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Het was afgelopen zaterdag gezellig druk op sportpark de Goerie in de wijk Hoornes-west. Verdeeld over de dag kwamen daar honderden ouders met kinderen voor het Jumpin’ Picknickfestival, één van de weinige festivals die in deze coronatijd in Katwijk nog doorging.


Er was, verdeeld over vier tijdsblokken van drie uur, plek voor zo’n 1.500 aanwezigen, inclusief organisatie. Bezoekers, veelal ouders met kinderen, kregen op het veld een van de 65 cirkels toegewezen, waarbinnen ze konden verblijven. Maximaal met z’n vijven in totaal. De kinderen konden vrijuit naar de grote springkussens om zich te vermaken. Langs de rand van het terrein stonden foodtrucks, waar allerhande versnaperingen konden worden gekocht. Er waren speciale looproutes en er was extra schoonmaak.


‘Het was echt zeer geslaagd’, blikt organisator Esmerada de Jong tevreden terug op het festijn. ‘De Veiligheidsregiomanagers en gemeente waren vol lof. De mensen hielden zich keurig aan de regels’, aldus de Katwijkse, die het gezinsfestival drie jaar geleden voor het eerst organiseerde en het heeft ondergebracht bij de Stichting Bruisende Events.


Er moest in aanloop naar en tijdens het festival wel ‘zo nu en dan worden’ geschakeld, en de kosten en het werk waren uiteindelijk veel meer dan normaal, maar De Jong is trots. ‘We hebben het volbracht.’

>

Niet tégen, wel zorgen bij                 bewoners over Divorce Hotel

Onder de bewoners van de Jan Eversenlaan is onrust ontstaan over de plannen voor het Divorce Hotel dat voor in ieder geval de duur van twee jaar is gepland in het voormalige ID College. Een van de bewoners stuurde onderstaande ingezonden brief naar de redactie.


Ingezonden n

De geruchten gingen allang de ronde en niemand kon echt vertellen wat er ging gebeuren. Dan is daar opeens de vergunning en is het een feit en kun je in de plaatselijke


kranten de op zich goed intentie lezen. Alleen wordt niet alles verteld over de toekomstige bewoners, die ook wel de Magic Mix wordt genoemd: 50 procent gescheiden mensen en de andere 50 procent uit de groep spoedzoekers: starters, statushouders, ex-verslaafden / daklozen.

Nu werden wij als bewoners van de Jan Evertsenlaan door de vorige gebruikers altijd keurig op de hoogte gehouden als er iets plaats ging vinden in of om het gebouw, bijvoorbeeld de Sint en Pieten-centrale en hadden we van de vorige gebruikers, de kunstenaars, geen last.

Nu dus niets, op een klein snel in elkaar gezet A4tje van Divorce


Housing met wat telefoonnummers.

Nu kijken wij ook al 4,5 jaar tegen de resten van oude bedrijfspand van Servo aan dat in maart 2016 afbrandde, en het hoeft niet, maar als we nu ook een gebouw krijgen dat de uitstraling gaat krijgen van de huurflats aan de Boslaan, dan worden wij daar niet vrolijker van.

Hoe is eventuele crisesbeheersing geregeld voor de ex verslaafden en de statushouders?

Kortom, we zijn er niet tegen, maar goede communicatie en eventueel wat meedenken voorkomt een hoop geruis en ergernis.


Bewoners Jan Evertsenlaan, Katwijk

>

Aanhoudende verkeerschaos centrum

Ingezonden n


De verbeteringen ten aanzien van de verkeerssituatie in het zeedorp heeft nog niet tot gevolg dat de situatie is verbeterd.

Zo is het nog steeds mogelijk in het centrum (Badstraat, Princestraat) te fietsen, terwijl dit voor gevaarlijke situaties zorgt.

Maak het deel Badstraat-Voorstraat tot de Princestraat fietsvrij en voer in de Princestraat een eenrichtingsverkeer in. Dus langs Schuitemaker richting Oude Kerk en vanaf Oude Kerk langs Saton naar de Voorstraat.

Het kleine stukje wat auto’s en fietsers om moeten rijden, neem je maar op de koop toe.

Vanaf 11.00 uur geen vrachtverkeer meer toestaan in het centrum. Hiertoe sluit je de Louwestraat tot de Voorstraat af. Vóór het museum en andere zaken geen autoverkeer meer tot 19.00 uur.


Het wachten is op de 1ste dode.

Jan Haasnoot

Katwijk

>aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neefHé Daan,


Heb je het gelezen, de koning, dat-ie met een baard op een nieuwe vijfeuromunt komt. Het is een herdenkingsmunt ter ere van het 100-jarig bestaan van het Woudagemaal in Lemmer, het grootste (niet het oudste) nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

De baardengekte gaat dus toch nog even door. Dat is geen reclame voor Gillette, the best a man can get. Hij is zijn overgrootvader achternagegaan, prins Hendrik. Die had ook een baard toen hij het kanaal hier opende dat naar hem vernoemd is. Ik vind het maar niks. Of was het zijn betovergrootvader, Willem III, met die baard, waardoor hij zich liet ‘betoveren’? Nou ja, je begrijpt het wel.

Je moet je dinges niet naar de dinges laten hangen. Ja, ik kan tegenwoordig steeds minder makkelijk op woorden komen, en dan heb ik het helemaal moeilijk met uitdrukkingen.

Goed dat we er sinds kort een woordenboek bij hebben in Katwijk, zodat we het allemaal niet meer vergeten.


Op het televisiejournaal verwoordden ze het zo: ‘De baard van koning Willem-Alexander is voor het eerst te zien op het Woudagemaal Vijfje.’

Alsof ze alleen die baard erop afgebeeld hadden. Een munt met alleen een koninklijke baard. Dan heb je pas echt symboolwerking, kun je zeggen.

Het wachten is nu op het eerste Corona Vijfje, waarop de koning staat afgebeeld met een mondkapje. Of in de woorden van het journaal, ‘waarop het mondkapje van de koning te zien is’. Het ‘Gulden Vlies’, met een kroontje! Ter gelegenheid van de tijd waarin we leven. Wel met handschoentjes aanpakken, zo’n vijfje. Een mondkapje over een baard kan ook.

Wel mooi trouwens dat ze nu die Julianabrug hebben versperd. Zo’n brug heeft onderhoud nodig, anders zak je erdoorheen. Snappen de Katwijkers dat niet?

Je hebt toch ook nog de Roversbrug en de bruggen, als je dat bruggen mag noemen, over de beide gemalen. Ik snap niet dat de mensen zo klagen.

Katwijk is gewoon te groot gegroeid. Vroeger was het nog zo’n prettig klein dorpje, met een bakker, een groenteboer en een slager, maar voorbehoedsmiddelen waren nergens te krijgen. Als de Katwijk-Zeeërs wat beter hadden opgelet, hadden ze die bruggen naar het Overjordaanse helemaal niet nodig gehad.

Over bruggen gesproken, de Britten, dat met de Katwijkers verbonden toch zeker zeewaardige volkje, hoor je toch ook niet. Die willen geeneens een brug, met ons. Want ze willen geen slaaf zijn van ons.

Toen ze ‘Rule Brittannia’, met dat zinnetje ‘Britons never will be slaves’, uit het programma van de Night of the Proms wilden schrappen, zijn ze massaal in opstand gekomen, terwijl ze gek genoeg al jaren, cogito ergo sum, slaaf zijn van hun eigen regering.

Maar het volk kiest de regering waardoor ze wil geslagen worden. Net als de Katwijkers al jaren slaaf zijn van hun regering en ze never, never de straat op zullen gaan als bijvoorbeeld de parkeertarieven weer eens omhoog gaan.

Zo, we hebben alles weer besproken.


Groeten van Martin

>

Fietsers zorgen voor gevaar

VVD: verkeerssituatie Voorstraat onveilig

Ingezonden n VVD Katwijk

Enige tijd geleden is het winkelgebied in Katwijk aan Zee autoluw gemaakt, met uitzondering van ontheffinghouders. Op een aantal plaatsen zijn hierbij zogenaamde pollers (beweegbare palen) geplaatst, behalve op de Voorstraat.


Dit leidt soms tot chaotische taferelen op de kruising van de Voorstraat en Louwestraat, waarbij het bord voor éénrichtingsverkeer door weggebruikers regelmatig wordt genegeerd.

De VVD Katwijk heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over de situatie.


Raadslid Bastiaan Zuyderduyn: ‘We horen graag van het college of zij bekend is met de vele verkeersovertredingen op deze plek en wat zij gaat doen om dit in het vervolg te voorkomen. Een optie is bijvoorbeeld om ook op de Voorstraat pollers te plaatsen, die tijdens gezette tijden omlaag blijven. Daarnaast hebben we het college gevraagd om te kijken naar de situatie met (elektrische) fietsers. Vooral op drukke dagen zorgen deze regelmatig voor gevaar in het winkelgebied.’


Het Katwijkse college zal de vragen binnen één maand beantwoorden.

Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.

Bedenk naam voor het nieuwe dorp op vliegkamp Valkenburg

Welke naam komt op de plek van het vraagteken. | Foto: Arie van Dijk Foto: van Dijk

Gemeente Katwijk zoekt een definitieve naam voor het nieuwe dorp dat de komende jaren zal ontstaan op en rond voormalig vliegkamp Valkenburg. Het vliegkamp krijgt een nieuwe bestemming met 5.600 woningen en voorzieningen. De gemeente nodigt iedereen uit om mee te denken. Tot vrijdag 18 september kun je via een formulier op de website namen indienen:                 www.katwijk.nl/naam.

De bedenker van de winnende naam krijgt naast alle eer, een cadeaubon ter waarde van honderd euro.


Naam uit verleden, heden of toekomst

De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), de huidige eigenaar van het vliegkamp, vinden het belangrijk dat de nieuwe naam past bij het verleden en/of de toekomst van het gebied. Locatie Valkenburg wordt een groene, duurzame en innovatieve omgeving voor wonen, werken en recreatie. Maar veel historische kenmerken blijven zichtbaar en vertellen het verhaal van het gebied.


Deze plek ontwikkelde zich al vanaf de prehistorie, kreeg buitenplaatsen, boerderijen en bollenvelden en veranderde vóór de Tweede Wereldoorlog toen er een vliegveld werd aangelegd. Op de website bij de prijsvraag vind je een interessante beschrijving van de geschiedenis van het voormalig vliegkamp en omgeving.


Stemronde

Het college van burgemeester en wethouders kiest maximaal drie mogelijke namen. Op één van die drie namen kun je vervolgens jouw stem uitbrengen tijdens de digitale stemronde tussen 12 en 22 oktober. Op basis van de uitslag van de stemronde kiest het college de definitieve nieuwe naam.

Wie de winnende naam bedenkt, wordt beloond met een cadeaubon van 100 euro. Als de winnende naam door meerdere personen is voorgesteld, dan volgt een loting om te komen tot maximaal drie winnaars.


De naam mag niet meer dan 24 tekens bevatten, bij voorkeur zonder afkortingen en mag niet kwetsend of raar zijn.


’t Veld

De redactie van deze krant deed zo’n twee jaar geleden dezelfde oproep. Dat leverde toen tientallen suggesties op, variërend van simpelweg 'Vliegkamp' tot ‘Camp’ en ‘Casta’ (Romeins legerkamp) tot ‘Het Oude Vliegkamp’.

'Vliegkamp' is volgens Katwijker Willem van der Plas de meest logische keuze. ‘Kort, krachtig en refereert aan een bijzondere periode in de geschiedenis van Katwijk.’ Het gebied is bovendien al volgens hem ‘rond de 80 jaar onder deze naam bekend bij de Katwijkse bevolking'.


Als de voorkeur gaat naar een meer historische naam, dan doet hij suggesties als: Luttige Geest (vermeld in de oude kaarten en komt geregeld voor in de historische geschriften over Katwijk, refereert aan de grondsoort, arm(oedig)e geestgrond); Hofweide (refereert naar het gebied waar het Kasteel van de Graven van Holland gestaan heeft), Meent, (De) Drift', Hoegeland, Kneppel, Woert, Sonnevelt, Opt Meer, Cooltuin en De Broek en Broekpolder.


Onder Valkenburgse (amateur-) historici en oudheidkundigen heerst een voorkeur voor de naam ‘’t Veld’. Zo werd en wordt het vliegkamp vroeger en nog steeds genoemd onder Valkenburgers.

Troelstrastraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

Foto: pr

Zo’n zestig jaar geleden ging de eerste schop de grond in om van de Hoornespolder een (woon)wijk te maken. Het poldergebied noordelijk van het Additioneel Kanaal, door ‘Katwijk-Zeeërs’ vanwege de afstand tot het centrum toen het Overjordaanse genoemd, werd een wijk, waar samen met Rijnsoever, inmiddels zo’n 13.000 dorpsgenoten wonen. De niet al te fraaie landmarks van deze wijk, de drie torenflats, werden midden zestiger jaren (1968) gebouwd.


Het gebied was van oorsprong agrarisch met een incidentele bebouwing, waaronder de later tot gemeentelijk monument geworden kalkoven. Een oven die nog functioneerde toen de eerste huizen gebouwd werden.

Foto: Aad van Duijn


Revolutionair

Het raster van straten kent tussen de Groen van Prinstererweg en de Hoorneslaan de straatnaam van de enige daadwerkelijke ‘revolutionair’ van ons Koninkrijk: Pieter Jelle Troelstra. Deze Friese socialist riep november 1918 in navolging van de omwentelingen in Duitsland, zonder succes, op tot de Nederlandse socialistische revolutie. Toch past dit Tweede Kamerlid in het rijtje staatslieden, waartoe ook Thorbecke behoort. Zijn ‘straat’ ligt net iets meer westelijk. Thorbecke’s staatshervormingen uit 1848 zijn de basis van ons politieke bestel.


De in 1860 in Leeuwarden geboren Troelstra ontwikkelde zich tot een pleitbezorger van het humaan socialisme. Na zijn mislukte oproep om de monarchie af te schaffen trok hij zich langzaam terug uit de actieve politiek. Hij overleed op 70-jarige leeftijd in Den Haag. Vergeten was hij toen nog niet, want zijn begrafenis werd bijgewoond door ruim veertigduizend sympathisanten.

Het is goed toeven in winkel-centrum Zeezijde

Nico Haasnoot, trekker van de evenementencommissie en het keurmerk veilig-ondernemen. Foto: Aad van Duijn

‘De door een extern bureau gemeten bezoekersaantallen de afgelopen maanden bedraagt gemiddeld genomen circa 40 procent.Het Dagelijks Bestuur (v.l.n.r.) Nico Haasnoot, Wim van Rijn en Fons van Diemen. Haasnoot is trekker van de evenementencommissie en keurmerk veilig-ondernemen. | Foto’s: Aad van Duijn Foto: Aad van DuijnDoor Aad van Duijn

Dat betekent een omzetverlies dat niet meer goed te maken valt en zeker nu niet met een lastig bereikbaar winkelcentrum, omdat de toevoerwegen door de reconstructie van de Koningin Julianalaan de komende maanden afgesloten zijn. Vergeet niet dat de Zeeweg, de verkeersader naar het centrum ook al wekenlang dicht was. Het effect van de coronacrisis en de keuzes over de bereikbaarheid door ons college, gaan winkeliers nekken.’


Fons van Diemen en Nico Haasnoot, bestuursleden van de winkeliersvereniging Zeezijde, willen een positief verhaal. ‘De coronapandemie overkwam ons allemaal', benadrukt Haasnoot, die met een winkel centraal in de Princestraat gevestigd is. ‘We zijn dit voorjaar direct gestart met het nemen van allerlei maatregelen om de veiligheid van bezoekers zo optimaal mogelijk te houden, het winkelcentrum aantrekkelijk te laten blijven en vooral om een aantal doordachte maatregelen, zoals zichtbaar gemaakte looprichtingen en het constant vragen om de 1,5 meter afstand te houden, door te voeren. Daarbij volgen de winkeliers allemaal de voorschriften van het RIVM en bieden we extra faciliteiten zoals het digitaal winkelen en de daaraan gekoppelde mogelijkheid tot bezorgen. Vanaf het begin werken we daarin goed samen met wethouder Knape en een werkgroep waar ook ambtenaren deel vanuit maken.’


Aantrekkelijk

Van Diemen, jarenlang bestuurslid: ‘We zijn als winkeliers innovatief, ook op het terrein van onze organisatievorm. De participatie van het aantal detaillisten binnen onze vereniging is met ruim 60 procent hoog. Toch missen we een aantal ondernemers, die wel profiteren van de georganiseerde activiteiten en kwaliteitsdoelen, zoals het Keurmerk Veilig-Ondernemen: een signaal voor het winkelend publiek dat het goed toeven is in ons winkelcentrum. Daarbij is de samenwerking met de horeca prima en benutten we de sterkte van ons centrum, zoals een gevarieerd winkelbestand, gastvrijheid, goede parkeervoorziening in de parkeergarage en de mogelijkheid voor het winkelend publiek heerlijk te recreëren langs het strand en daar een terrasje te pikken of één van de gastvrije paviljoens te bezoeken. En indien je iets verder wandelt, tref je met het duinlandschap een uniek natuurgebied.’


‘Sterke punten die we passend willen vermarkten, vandaar de samenwerking met Leiden Marketing nu we Katwijk Marketing helaas ontberen’, benadrukt Haasnoot.


‘Dit en de vele activiteiten en werkvormen kosten de vereniging geld. Daar betalen we graag aan mee en het brengt ons terug bij het punt van de participatie. Omdat het alle winkeliers aangaat, willen we een socialer systeem, waarin iedereen deelneemt. Met ingang van het nieuwe jaar introduceren we Bizz. Een juridische werkvorm, waardoor alle winkelpanden een afdracht doen voor het gemeenschappelijke beleid en de collectieve verplichtingen’, vertelt Van Diemen. ‘Als winkeliers hebben we het gehele traject van voorbereidingen doorlopen en de noodzakelijke afspraken met de gemeente uitgewerkt. We besteden daarbij veel aandacht aan de onderlinge communicatie, maar ook die met andere betrokkenen, zoals binnenkort de raadsleden.’


Economische waarde

‘Het winkelcentrum kent een belangrijke economische waarde. We zijn een bron van inkomsten voor de gemeente, middels onze afdrachten en belastingen, en we bieden werk aan ruim 1.000 medewerkers. Ons gebied kent meer dan honderd winkels met evenzoveel ondernemers. Daarbij zijn we een trekker voor het toerisme en de dagrecreanten.’


‘Als winkeliersvereniging maken we ons sterk om een aantrekkelijk gebied voor onze bezoekers te zijn. Corona bezorgt ons een lastige en uitdagende situatie, maar de recente gemeentelijke keuze om toevoerwegen te blokkeren betekent voor ons een ongewenst obstakel.’

ondernemen in coronatijd

Merovechpark in Rijnsburg: de geschiedenis

Foto: pr

Merovech was een Frankische koning die regeerde van 447 tot 458. Naar hem is de Merovingische dynastie vernoemd. In deze periode na de Romeinse overheersing kwam het Frankische Rijk, het West-Europa van nu, tot bloei. Het park en de straatnamen in deze buurt zijn vernoemd naar het gevonden naar het gevonden grafveld uit de Merovingische tijd.


Het grafveld gelegen binnen de oude meander van de Vliet ten zuiden van het Oegstgeesterkanaal werd in 1913 ontdekt bij het dieper omspitten van een perceel tuinbouwgrond. Een tuinder wilde zijn grond verbeteren en begon deze om te spitten. Tot zijn grote verrassing kwam hij op zijn perceel potten tegen met daarin resten van verbande botten, kralenkettingen en andere sieraden.

Foto: pr
Foto: pr


Later zijn nog veel meer graven met schatten gevonden. In het grafveld werden mensen begraven tussen 550 en 675. Een groot deel van de schatten zijn te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en in het Museum Oud Rijnsburg.


Graven met status

Niet iedereen werd zo maar op dit grafveld begraven. Vooral belangrijke personen kregen er een plaats. Volwassen vrouwen werden begraven met kleurrijke kralenkettingen.

Niet iedereen werd zo maar op dit grafveld begraven


Mannen werden vaak begraven met een wapenuitrusting. In een van de graven is een zwaardkraal gevonden. Dit is een geluksteen die aan een koord bij het zwaard hing. Een gouden gesp is de meest bijzondere vondst. Rijkversierde gespen en andere sieraden lieten zien dat je bij een belangrijke groep mensen hoorde. Waarschijnlijk was de drager van de gesp iemand die de koning vaak ontmoette.


Het kralenveld

Centraal in het park liggen kralen die doen denken aan de schatten die in de graven gevonden zijn. Het zijn uitvergrote kralen van keramiek. Het koord van de ketting is altijd verteerd als dit soort kralenkettingen wordt gevonden. De kralen liggen dan ook nogal rommelig. Maar als je goed kijkt, kun je wel de vorm van de kralenketting herkennen. Ook de zwaardkraal ligt ertussen. Deze is van natuursteen gemaakt. Het patroon van de gevonden gouden gesp is op een bank gemaakt, waar je een mooi zicht hebt op het kralenveld.


Rijksmonument

Er is veel gevonden maar er ligt nog veel meer onder de grond. Daarnaast is dit grafveld uit de Merovingische tijd echt uniek.


Daarom in deze plek een beschermd Rijksmonument. Het grafveld is ingepast in de bouwplannen en met de aanleg van het Merovechpark is het veld opgehoogd met grond. Hierdoor wordt het grafveld beschermd.

>

TENTOON-STELLINGEN


KATWIJK

Foto-expositie De Redschuur, Rijnmond 200

Expositie historisch brandweermateriaal van Brandweer Hollands Midden, Schoolstraat 2


RIJNSBURG

Schilderijenexpositie kunstenares Annie Noort.

Rijnsburgs Museum, Oude Vlietweg 6.


Rondleidingen / wandelingen

KATWIJK AAN ZEE

Oude begraafplaats: rondleiding langs graven van zeelieden en oorlogsslachtoffers op Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat in Katwijk aan Zee.KATWIJK AAN DEN RIJN

Leermonumenten ‘Heerenhuys’

De tuin achter de Wilbert draagt talloze herinneringen met zich mee uit diverse periodes van onze lokale geschiedenis. Er is een prachtige wandeling uitgezet door deze tuinen. De wandelfolder is op te halen in de Roskam.


RIJNSBURG

Merovechpark, 10.00 tot 14.00 uur

In het Merovechpark wordt uitleg gegeven over de geschiedenis van dit oude grafveld


Abdij / Mausoleum

Rondleidingen over de geschiedenis van de Abdij en het Mausoleum. Aanvang 14.00 uur en 16.00 uur vanuit het Museum Oud Rijnsburg.


Activiteiten jeugd

RIJNSBURG

Merovechpark, 10.00 tot 14.00 uur

Schatgraven: de organisatie weet zeker dat er nog steeds oude scherven en munten in de grond zitten.


De jeugd wordt uitgedaagd deze op te graven. Er liggen ook een kleurplaat en een speurwandeltocht klaar.


Muziekoptredens

KATWIJK AAN ZEE

Oude Redschuur: optreden duo Enjoy met Ierse ballads


Orgelconcerten

Er kunnen dit jaar in verband met corona geen bezoekers worden toegelaten bij de orgels.


Slotconcert

Het slotconcert van Open Monumentendag is opnieuw in de Nieuwe Kerk van Katwijk. Dit jaar zijn Willem Guijt en Jan de Vreugd de organisten (zie foto onder).

Er zijn ook orgelconcerten in de

Oude of Andreaskerk

Vredeskerk

Johannes de Doper Kerk

LaurentiuskerkTijdens de Open Monumentendag wordt het orgel bespeeld door de volgende organisten: Anton Sip, Arjan Wolfswinkel en Rein van Duijn.Vredeskerk

In verband met Corona zullen alleen de eigen organisten optreden. De bespelingen zijn van 13.30 u tot 16.00 uur.Het Bätzorgel stamt uit 1765 en is hierdoor een Nationaal Historisch beschermd orgel waarop jaarlijks vele concerten worden vertolkt door beroepsorganisten.

Vanaf 13.30 - 14.15 uur kunt u luisteren naar orgelspel van Willem Guijt.

Vanaf 14.15 uur - 15.00 uur zal Frank Borsboom het orgel spelen.

Van 15.00 tot 16.10 uur zal Rob van Efferink het slotconcert verzorgen.

Hij speelt onder andere een inleidende improvisatie Ps. 86; Bach ’s IV e concerto naar Vivaldi BWV 593; Thema van Mozart uit ‘Elvira Madigan’; Toccata in G van Th. Dubois; Choral en variaties met slot allegro Sonate VI van Mendelssohn (gebed des Heren); Inleiding en Allegro Ps. 150 R.van Mazijk; Ciaconna van Neufville; Van Gordon Young Cathedral Suite (Sarabande et Toccata); Prelude in g Van Kellner; Komt als kindren van het Licht (notatie Dick van Rijn) van F.Asma; Toccata in g- van Knevel; Allegro Orgelconcerto 10 in D van G.Fr.Handel; Improvisatie over ‘Gij die alle sterren houdt’.

Nieuwe kerk

Slotconcert

Net als voorgaande jaren verzorgen organisten uit de Gemeente Katwijk het programma. Dit jaar zijn dat Willem Guijt en Jan de Vreugd.

Guijt is organist in de Vredeskerk. Daar begeleidt hij de diensten aan het prachtige Bätz-orgel. Hij opent met de koraalbewerking van Klaas Jan Mulder over ‘Heilig, heilig, heilig’. Daarna volgt het stoere Grand Choeur van Salomé. Guijt sluit af met de bekende klanken van Fantasie alla marcia over het Wilhelmus van Jan Zwart.

Jan de Vreugd is verbonden als organist aan de Ger. Gemeenten in Ned. Hij opent zijn deel van het programma met Bach: het sprankelende preludium en de daaropvolgende fuga BWV 546. Daarna volgt een minder gehoord werk van Toon Hagen: Shalom. Als slotstuk horen we een echte uitsmijter: Marcia uit de derde symfonie van Widor.

Om het concert conform de RIVM richtlijnen te laten verlopen de volgende regels:

- Toegang en programmablad zijn gratis

- Deur open om 15:30 uur.

- Deur gaat om 16:00 uur dicht.

- Graag blijven zitten tot het einde van het concert.

- Bezoekers krijgen een plaats toegewezen door de organisatie

- Houd na afloop van het concert afstand (1,5 meter) en neem de tijd om de kerk te verlaten.

KATWIJK AAN DEN RIJN

Johannes de Doper Kerk

Het recent geplaatste Reil orgel zal op regelmatige tijden worden bespeeld door de organist Niek van de Meij.

RIJNSBURG

Laurentiuskerk Rijnsburg

Van 13.30 - 14.30 uur speelt Hans den Dulk, organist van de vrijgemaakte kerk.

Van 15.00 - 16.00 uur kunt u luisteren naar Dick Durieux, organist van de grote kerk

FIETSROUTE

Vast onderdeel van Open Monumentendag in de gemeente Katwijk is de fietsroute langs monumenten. Deze start en eindigt bij het gemeentehuis van Katwijk. De route voert u door de verschillende dorpskernen, langs de monumenten en bijzondere aandachtspunten. Men kan uiteraard naar eigen inzicht de route aanvangen en vervolgen. De routebeschrijving is met uitgebreide achtergrondinformatie vindt u in het midden van het huis-aan-huis verspreide Magazine Open Monumentendag 2020. Ook is deze te verkrijgen in de hal van het gemeentehuis en is deze beschikbaar via www.katwijk.nl/monumenten.

Wij wensen u een fijne en leerzame Open Monumentendag!

Leermonument

‘Katwijk’ stond voor voortreffelijk Katholiek onderwijs

De tuin achter de Wilbert draagt talloze herinneringen met zich mee uit diverse periodes van onze lokale geschiedenis. In de 13e eeuw behoorde dit gebied tot het grondgebied van de Graaf van Holland en stond er een klein kasteeltje, Huijs ‘t Sant. Eind 17e eeuw legde de Heer van Catwijck er een lustoord aan; het Heerenhuis aan de Overrijn en daarachter een schitterende tuin die was geïnspireerd op de beroemde Franse tuinen. Deze buitenplaats ligt er nog steeds!

De laatste twee periodes van dit bijzondere gebied sluiten goed aan bij het thema ‘leermomenten’ van Open Monumentendag 2020. In 1831 werd de buitenplaats namelijk gekocht door een katholieke baron om er een katholiek gymnasium te stichten. Dit gymnasium heeft een prominente rol gespeeld in de emancipatie van het katholicisme. Hoe zit dat precies?

Katholieken konden sinds de reformatie hun geloof niet meer vrijelijk en openbaar uitoefenen. Ook mochten zij geen hoger onderwijs aanbieden waardoor het voor katholieken vrijwel onmogelijk was om hoge maatschappelijke posities te bemachtigen. Men werd als het ware dom gehouden! Dat veranderde in de Franse Tijd aan het begin van de 19e eeuw. Indachtig het gelijkheidsideaal van de Franse Revolutie en de scheiding van kerk en staat kregen de katholieken stapsgewijs dezelfde rechten als de protestanten.

Eind jaren 1820 herkregen zij het recht om voortgezet onderwijs te organiseren. Op dat moment had de katholieke Baron van Wijkerslooth gewacht. De buitenplaats aan de Overrijn stond toevallig te koop en bleek een uitstekende plek om zijn gymnasium te stichten met maar één doel: De katholieke zaak! Jongens van goede komaf werden opgeleid tot een nieuw katholiek kader om zo haar plek in de samenleving te heroveren. Het werd het eerste ‘wereldse’ katholieke gymnasium van Nederland.

De strategie lukte. Het vooraanstaande Sint Willibrorduscollege werd een begrip in Nederland en Vlaanderen en het instituut heeft vele jongens uit Nederland en Vlaanderen opgeleid tot prominente katholieken. Het gymnasium leidde talloze knapen op die later minister, Eerste- en Tweede Mamerlid, burgemeester, ondernemer of advocaat zouden worden. ‘Katwijk’ was een begrip in katholieke kringen en wie aan ‘Katwijk’ mocht studeren had een mooie toekomst voor zich!

De historische tuin werd in deze periode uitstekend onderhouden en benut om te debatteren, toneelstukken op te voeren en de jongens hadden er hun moestuinen.

Wil je ervaren hoe de jongens en hun leermeesters door de tuinen wandelden, zien wat er herinnert aan vroeger tijden en ontdekken welke beelden er staan en stonden? Haal dan de wandelfolder op bij de Roskam.

Foto: Peter Korbee

Open Monumentendag, zaterdag 12 september

Opening in nieuw Merovechpark


Wie had enkele jaren geleden kunnen denken dat Rijnsburg zo’n mooi park zou hebben met een prachtige woonwijk De Horn. Misschien de tuinder wel, die begin 1900 de eerste resten bloot legde van wat nu het historisch Grafveld is. Een historische plek. Met in de omgeving de resten en contouren van Molen de Vlinder, beroemd geworden door de Frans impressionistische schilder Claude Monet. Eén van die schilderijen hangt in het Musée d'Orsay in Parijs.


Zaterdag 12 september is om 10.00 uur de officiële opening van Open Monumenten Dag in dit nieuwe park en meteen daarna toegankelijk voor jong en oud.


Schatgraven

De officiële opening wordt verricht door burgemeester Cornelis Visser, wethouder Jacco Knape en voorzitter Yvonne van den Anker van het Comité Open Monumenten Dag. Omdat er in het verleden belangrijke vondsten zijn gedaan, mogen zij


onder het toeziend oog van de genodigden ook hun geluk gaan beproeven.


Daarna is de jeugd aan de beurt. De organisatie weet zeker dat er nog steeds oude scherven en munten in de grond zitten, die de jeugd kan opgraven. Voor hen is een speciale ruimte gecreëerd en natuurlijk is er voor hen een extra prijs. Zeker is dat ze niet met lege handen naar huis gaan. Ook ligt er een speurwandeltocht en een kleurplaat.


Prachtig wandelgebied

Ook voor volwassenen is er genoeg te zien en te doen. Het park is een prachtig wandelgebied maar daarnaast zullen leden van het Genootschap Oud Rijnsburg een verrassende rondleiding verzorgen.


Natuurlijk neemt de organisatie ook hier alle veiligheidsmaatregelen in acht. Omdat het in de openlucht is, is er meer mogelijk en kan aan de voorwaarden van de 1,5 meter, desinfectiemiddelen en niet te veel mensen bij elkaar worden voldaan.


Het schatgraven en de rondleidingen worden gehouden van 10.00 tot 14.00 uur.


>

Sneak peak

Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg

Het bezoekerscentrum op het voormalig vliegkamp Valkenburg opent komende zaterdag 12 september de bomvrije deuren tijdens Open Monumentendag.


Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) gunt de bezoekers dan een ‘sneak peak’ in de voormalige communicatiebunker. Het bezoekerscentrum is nog niet helemaal ingericht, maar er valt al genoeg te zien.

Er is een overzicht te zien van de geschiedenis van het vliegveld – van de eerste plannen in 1938 tot en met de sluiting in 2006 – aan de hand van foto’s, voorwerpen en enkele uniformen. Ook worden de eerste delen van een grote maquette getoond.


Het adres is Marinevliegkamp 250. Ga op de Mientlaan door de slagbomen en sla voor de vliegtuigmotor en -trap linksaf. De bunker is aan de linkerkant, aan de rechterkant is voldoende parkeerplek.

Voor bezoek gelden uiteraard de corona-regels.

De bunker is zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


www.vliegveldvalkenburg.nl

Programma

Willem Guijt en Jan de Vreugd geven het afsluitende orgelconcert in de Nieuwe Kerk. | Foto: pr Foto: pr


Tijdens Open Monumentendag, komende zaterdag 12 september, is een aantal monumenten in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tussen 10.00 en 17.00 uur weer gratis toegankelijk. Het landelijk thema dit jaar is: ‘Leermonumenten’.


Dit jaar is opnieuw een huis aan huis-magazine verspreid over Open Monumentendag 2020. Hierin uitgebreide informatie over de monumenten en de wijze waarop aandacht aan het thema ‘In Europa’ wordt geschonken.


Het programma is in de geopende monumenten verkrijgbaar, op het gemeentehuis, in de diverse bibliotheken, bij het Katwijks Museum en VVV Katwijk. U kunt ook het programma vinden op de website van de gemeente Katwijk,

www.katwijk.nl/monumenten.


De officiële opening is om 10.00 uur in het Merovechpark in Rijnsburg.


Alle opengestelde monumenten houden zich aan de gestelde coronamaatregelen.


>

De volgende monumenten zijn, tenzij anders staat aangegeven en onder voorbehoud, geopend van 10.00 tot 17.00 uur.KATWIJK AAN ZEE

> Vredeskerk (1905), Baljuwplein 1

> De Oude Kerk (1461),

Boulevard 109

> Nieuwe Kerk (1887), Voorstraat 79

> Oude Begraafplaats (1791),

Zuidstraat 113

> Katwijks Museum (1913),

Voorstraat 46 (niet gratis)

> Redschuur (1951),

Rijnmond 200 (tot 16.00 uur)

> Brandweerkazerne,

Schoolstraat 2AKATWIJK A/D RIJN

> RK Kerk Joannes de Doper (1911), Kerkstraat 70

> Nederlands Hervormde Kerk

(1231), Kerklaan 12

> De Roskam (1560), Turfmarkt

> Park de Wilbert (17de eeuw),

Overrijn/Tolhuisstraat


RIJNSBURG

> Merovechpark,

Karel de Grotelaan

> Grote of Laurentiuskerk (1122), Kerkstraat 32 (13.00 tot 16.00 uur)

> Mausoleum en omliggende tuin


> Museum Genootschap Oud Rijnsburg, Oude Vlietweg 6 (13.00 tot 16.00 uur)

> Spinozahuis (omstreeks 1650),

Spinozalaan 29

> Algemene begraafplaats,

Sandtlaan 72-74


VALKENBURG

> Valkenburgs Pontje (1938),

Veerpad (pontje wel te bezichtigen, maar vaart niet)

> Oorlogsgraven, Broekweg

> Informatiecentrum (Museum)

Historie vliegveld Valkenburg

Marinevliegkamp 250

monumentendag

Ontruiming dreigt voor Burchtruiters

De Burchtruiters is een florerende vereniging. | Foto: pr. Foto: pr

Ruimte maken voor grootschalig glastuinbouw

Paardensportvereniging De Burchtruiters is een florerende vereniging en biedt al zo’n 40 jaar ruimte en plezier aan paardensportliefhebbers, jong en oud.

Foto: Piet van Kampen


Dit verenigingsleven speelt zich af op een perceel aan de Kloosterschuurweg 12a, eigendom van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Duin- en Bollenstreek. Deze heeft nu aangegeven het stuk grond nodig te hebben voor de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied. De Burchtruiters moeten dan ook wijken voor grootschalig glastuinbouw.


Terug in de tijd

In een brief aan de gemeenteraad legt het college van B&W uit waarom deze beslissing wordt genomen. Om de uitbreiding van het glasareaal in het gebied Kloosterschuur – Trappenberg mogelijk te kunnen maken heeft de gemeente Katwijk in 2012 onder andere een perceel aan de Kloosterschuurlaan gekocht. Dit perceel werd op basis van een mondelinge grondhuurovereenkomst gehuurd van de toenmalige eigenaar door Paardensportvereniging De Burchtruiters als recreatief/hippisch terrein. Deze grondhuurovereenkomst is eind 2015 door de gemeente opgezegd. Sindsdien betalen De Burchtruiters geen huur meer voor het gebruik van dit perceel.

Reeds tientallen jaren hebben De Burchtruiters een perceel grond aan de Kloosterschuurweg in strijd met het bestemmingsplan (agrarische doeleinden) in gebruik. Met de voormalige grondeigenaar had deze vereniging een mondelinge overeenkomst tot grondhuur.


Vanaf het moment van aankoop van dit perceel door de gemeente, wordt in overleg met De Burchtruiters gezocht naar mogelijke alternatieve locaties. Verschillende locaties in het Buitengebied van Rijnsburg zijn als mogelijke alternatieve locatie voor de vereniging onderzocht. Om verschillende redenen bleken deze locaties keer op keer niet haalbaar en/of voldeden niet aan de wensen van De Burchtruiters. In een enkel geval was de grondeigenaar niet bereid om medewerking te verlenen en in andere gevallen bleek de ruimtelijke inpassing niet haalbaar of werd het plan financieel niet haalbaar geacht. De gezamenlijke zoektocht naar een vervangende (tijdelijke of permanente) locatie gaat echter thans onverminderd door.


Procedure tot ontruiming

Op 3 juni 2020 heeft de gemeente De Burchtruiters gesommeerd om uiterlijk op 1 juli 2020 tot ontruiming over te gaan van het door de Burchtruiters in gebruik zijnde perceel. Naar aanleiding van deze brief hebben De Burchtruiters verzocht om de datum van 1 juli te verplaatsen naar een later moment, zodat de voorbereidingen tot ontruiming in gang gezet konden worden. Er is uit coulance door de gemeente ingestemd met het verplaatsen van de datum van 1 juli 2020 naar 1 september 2020, onder voorwaarde van het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst.

Omdat ook deze vaststellingsovereenkomst door De Burchtruiters niet wordt geaccepteerd, blijft de ontruimingsdatum op 1 juli 2020 gehandhaafd. De Burchtruiters zijn op 4 augustus 2020 geïnformeerd dat de gemeente een procedure start om ontruiming van het perceel te bewerkstelligen.


Penningmeester Henk van der Meij van de Burchtruiters bevestigt dat de gezamenlijke zoektocht naar een nieuwe locatie voor zijn vereniging tot op heden nog niets heeft opgeleverd. Hij kan zich niet voorstellen dat de laatste dagen voor de Burchtruiters zijn geteld. ‘Wij zijn een florerende vereniging met zo’n 60 leden. Organiseren veel activiteiten, ook om het paardrijden heen. Het kan en mag niet zo zijn dat dit ophoudt. Het bestuur van de Burchtruiters vindt dan ook dat de gemeente de morele plicht heeft om voor ons een plekje te regelen’, aldus Van der Meij.


'Dit is de huidige stand van zaken met betrekking tot De Burchtruiters', zo liet een woordvoerder namens wethouder Gerard Mostert weten.

>Een Martweek zonder Mart

Begin januari van dit jaar hebben veel Valkenburgers deze week vrij gevraagd op het werk. Want je wil als echte Valkenburger niets van de Mart missen….Hoe anders is week verlopen.


De 1075ste editie van Paardenmarkt Valkenburg gaat de boeken in als onvergetelijk. Geen paarden en geen muziek op het plein. Maar wel anekdotes en foto’s van de afgelopen Mart edities.

Zoals die mevrouw die voor de tweede keer achter elkaar winnares van de hoofdprijs van de Grote Verloting werd. Een jaar eerder had zij, Corrie de Mol woonachtig in Katwijk, óók al gewonnen. Iedere Valkenburger droomt ervan om ééns in zijn/haar leven winnaar(-es) van de Grote Verloting te worden.

En wat is er nostalgischer dan handje-klap. Het paardenmarktcomité doet haar uiterste best voor haar aanvoerders om de handel levendig te houden. Uiteraard met de nodige zorg eromheen voor het welzijn van alle dieren.

2020 een bijzondere jaar. Een jaar zonder Mart. Valkenburg kijkt uit naar de editie 2021, met hopelijk weer veel muziek, sport, spel, paarden en mooi weer. | Foto: PvK.

>Feestelijke opening Sportspeeltuin Dorpsweide

Na 2,5 jaar is het dan zover. De sportspeeltuin Dorpsweide in Valkenburg gaat de komende weken gerealiseerd worden. Met mooie outdoor sporttoestellen voor jong en oud. De opening is zaterdag 19 september.


Leon Braunstahl, Jeannine Paauw en Dennis Smit zijn de initiatiefnemers van dit project. Als inwoners van ’t Duyfrak zagen zij een enorm potentieel om in de Dorpsweide een sportspeeltuin te realiseren. 2,5 jaar geleden zijn zij dit burgerinitiatief gestart met als voornaamste doel om jong en oud met plezier blijvend in beweging te krijgen.


‘In de afgelopen 2,5 jaar hebben we contact gelegd met een gerenommeerde leverancier, Yalp, van buitenspeeltoestellen. Zij hebben op basis van meerdere bezoeken op locatie, gesprekken met de gemeente en onze ideeën een schets gemaakt. De indeling van de toestellen in het gebied zijn afgestemd met de beleidsambtenaren van de gemeente. Er is rekening gehouden met zichtlijnen, behoud van de natuur, gasleidingen en andere vereisten van de gemeente,’ legt Leon uit.


Programmering

Stichting Sportspeeltuin Dorpsweide gaat sportactiviteiten organiseren voor de hele buurt. Op deze manier kunnen inwoners elkaar ontmoeten en sportief bezig zijn. Jeannine: ‘Wij zullen dit doen in samenwerking met lokale organisaties. Zo hebben wij gesprekken gevoerd met onder andere het Welzijnskwartier, de omringende scholen, de ijsclub en bootcamp organisaties. Zij zien allemaal enorme kansen voor mooie activiteiten met de sportspeeltuin.’


De gemeente heeft het beheer en het onderhoud in haar portefeuille. Gezien het openbare karakter van de sportspeeltuin is het noodzakelijk dat het onderhoud door een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd wordt.


Kom samen in beweging

De opening staat van de sportspeeltuin is zaterdag 19 september tussen 10.00-14.00 uur. De officiële handeling staat gepland om 10.30 uur en wordt verricht door wethouder Rien Nagtegaal en Leon Braunstahl. Iedereen is van harte welkom om bij deze feestelijke opening te zijn. Leon: ‘Wij bieden een sportief programma aan en hopen dat veel mensen komen.'
| Foto: pr.

Bloembindcursus weer van start

Foto: pr

Maandag 14 september start Bloembindcursus Rijnsburg weer met hun programma. Al bijna tachtig worden deze cursussen verzorgt in Veiling FloraHolland.


De Bloembindcursus werkt met bekende en professionele docenten. De cursus telt 17 lessen, 1 lesavond per week.

Er staat een schema van data op de website en er wordt gewerkt in drie verschillende groepen: de beginners, de gevorderden en de fantasie. Per groep is een keuze van drie avonden mogelijk. De maandag, dinsdag of woensdag. Wel is het de bedoeling dat er één vaste avond wordt gekozen.


De cursus zorgt voor de eerste benodigdheden en alle bloemen en werkt ook binnen de veiling geheel volgens de richtlijnen van de RIVM.
Kosten inclusief materiaal bedragen € 165,- voor beginners; € 190,- voor gevorderden en € 220,- fantasie. Aanmelden kan via: info@bloembindcursusrijnsburg.nl..
Meer informatie zie: www.bloembindcursusrijnburg.nl.

>Bibliotheek ruimer open

Na de zomerperiode zijn de openingstijden in de bibliotheekvestigingen Valkenburg en Rijnsburg weer verruimd.


Vanaf deze week kunnen leners in Bibliotheek Valkenburg in Het Dorpshuis aan de Kerkweg terecht op: maandag t/m vrijdag : van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag: van 9.00 tot 18.00 uur. Bibliotheek Rijnsburg in de Burgt aan het Burgemeester Koomansplein is open van Maandag t/m vrijdag: van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.

Beide bibliotheekvestigingen zijn grotendeels onbemand open. Dat betekent dat bezoekers zelf hun materialen via de zelfservice-apparatuur kunnen lenen en terugbrengen. Op de doordeweekse middagen is er meestal een bibliotheekmedewerker aanwezig. Ook op zaterdagochtend in Bibliotheek Rijnsburg kan iedereen terecht met vragen of om zich in te laten inschrijven als lid.

rijnsburg-valkenburg

17 / 36

Geen ‘Cantineweg’ zonder Leidse buskruitramp

Foto: pr

In De Katwijksche Post verschijnt regelmatig de rubriek ‘Straatnamen’, waarin door Aad van Duijn ingaat op de historie van Katwijkse straatnamen. In de editie van 13 augustus stond de Cantineweg centraal. Binnen het format van de rubriek moet Aad zich beperken en hij koos voor recente geschiedenisfragmenten. In onderstaande gaan we verder terug in de tijd.

Door Jaap Plokker


Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr
Foto: pr

Wie heeft de afgelopen weken op tv niet de explosie in de haven van Beiroet gezien? Tijdens de talloze herhalingen was iedere keer opnieuw de ontploffing indrukwekkend en de gevolgen afschrikwekkend. Met deze beelden uit Beiroet in het achterhoofd kunnen we ons wellicht een voorstelling vormen van wat er in Leiden op 12 januari 1807 om kwart voor vier in de middag gebeurde toen in de ‘Steenschuur’ een binnenschip met ruim 17 ton buskruit aan boord explodeerde. Met 151 doden, ruim 2,000 gewonden en 220 verwoeste of onbewoonbare huizen waren de gevolgen voor de Sleutelstad dramatisch.


Een bewogen koning Lodewijk Napoleon besloot de stad economisch een steuntje in de rug te geven met de toezegging Leiden tot garnizoensstad te promoveren. Deze belofte bleef niet bij woorden, want achtereenvolgens werden de Doelen-, Morschspoort- en Wittepoortkazerne gerealiseerd.


Leidse garnizoen

Soldaten moeten oefenen. Het kersverse Leidse garnizoen maakte van het door de ontploffing verdwenen stadsdeel gebruik als exercitieterrein, voor schietoefeningen van schietterreinen van de Leidse schutterij en voor manoeuvreoefeningen werd uitgeweken naar onder andere de Waalsdorpervlakte en het Maaldrift bij Wassenaar. Voldeden de Leidse schietterreinen van de stedelijke schutterij niet, wenste men zich te bekwamen in het schieten op grote afstand, was Waalsdorp te ver; in ieder geval werden de duinen bij Katwijk aan het assortiment oefenterreinen van het Leidse garnizoen toegevoegd.

Het oudste bericht dat kon worden gevonden over een schietterrein in de duinen bij Katwijk dateert uit september 1829: Onderofficieren van de Leidse Schutterij hadden op de Katwijkse schietbaan ‘naar de schijf’ geschoten om ‘twee zilveren ruimnaalden en een zilveren tabaksdoos’.


Uit 19de-eeuwse krantenberichten blijkt verder dat behalve tot het Leidse garnizoen behorende militairen en de Leidse schutterij ook het ‘corps rustbewaarders, uit heeren studenten gevormd’, de studentenweerbaarheid ‘Pro Patria’ en leden van (scherp)schuttersverenigingen regelmatig naar de Katwijkse schietbaan togen om er te oefenen en wedstrijden te houden.


De Weg langs de Koestal

In het gemeentearchief van Katwijk bevindt zich een ‘Schetsteekening’ van de wegen buiten de bebouwde kommen van de beide Katwijken omstreeks 1854. Aan de Katwijksche Straatweg (nu Zeeweg), bij het Tolhuis, dat stond ter hoogte van het huidige park bij de Vijverhof, was een afslag richting de duinen (nu Willem de Zwijgerlaan). Dit pad liep met een boog om ‘De Koestal’ en kwam uiteindelijk uit op de ‘Wassenaarsche Weg’.


Op de kaart staat deze weg vermeld als ‘Weg langs de Koestal’ (tekening linksonder). Het zandpad voerde grotendeels door de duinen. Aangenomen wordt dat het is ontstaan als toegangsweg naar de vele akkertjes die zich in dit duingebied bevonden. De schietbaan was in de duinen bij deze ‘Weg langs de Koestal’. De latere naam van dit pad, ‘Cantineweg’, heeft alles te maken met de militaire aanwezigheid in dit duingebied.


De Cantine

Oefenende militairen, schutters of studenten kunnen niet allemaal tegelijk schieten en zij hebben op z’n tijd ook behoefte aan een natje en een droogje. Aangenomen wordt dat hiervoor aanvankelijk gebruik werd gemaakt van provisorische voorzieningen en de ontspanning grotendeels in de open lucht plaatsvond.


Schaarse afbeeldingen uit de eerste helft van de 19de eeuw tonen aan dat er tijdens schietwedstrijden werd gepicknickt, maar ook dat officieren van de Leidse schutterij tijdens hun schietoefeningen de beschikking hadden over een tent (tekening rechtsonder).

Met de bouw van een permanente kantine verbeterden rond 1879 de faciliteiten op de schietbaan aanzienlijk. Het houten gebouwtje verscheen halverwege de ‘Weg langs de Koestal’. Mogelijk dat vanaf de jaren ’70 ook het aantal schietbanen werd uitgebreid. Er zijn aanwijzingen dat ca. 1870 er in de Zuidduinen nog maar één schietbaan lag, van maximaal 200 meter; op de topografische kaart uit 1890 staan negen schietbanen aangegeven.


Oswald Gualtheri d’Aumerie maakte tijdens zijn verblijf in de Morschpoortkazerne in de jaren 1885-1886 een serie tekeningen over het Leidse soldatenleven, o.m. ook over de schietoefeningen in de Katwijkse Zuidduinen. Een tekening van Oswald d’Aumerie (tekening rechts) is de mij oudst bekende prent waarop de ‘Cantine’ van de Katwijkse schietbaan prominent in beeld is.


Op de topografische kaart van 1890 (linksboven) staat de locatie van de ‘Cantine’ aangegeven, op zo’n 75 m ten zuiden van het huidige Scoutinggebouw, vlak voor de bocht naar links. Het is dankzij dit gebouwtje dat de aanduiding ‘Weg langs de Koestal’ op het eind van de 19de eeuw plaats maakte voor ‘Cantineweg’.

De houten ‘Cantine’ werd overigens in 1925 vervangen door een stenen gebouw (foto rechtsboven). De Cantineweg, aanvankelijk zandpad, werd in 1891 bestraat vanaf het Tol tot aan het schietterrein. Vlak voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog verrees ten noorden van de kantine en belendende opstallen, aan de Cantineweg, een dienstwoning voor de beheerder van het schietterrein.


Militair oefenterrein

De Katwijkse duinen bleken ook uitstekend geschikt voor het houden van veld-, manoeuvre- en artillerieoefeningen. In 1879 lezen we in de krant van een bivak bij de schietbanen. Brood en tonnen met drinkwater voor de 200 manschappen werden met paard en wagen vanuit Leiden naar Katwijk gebracht. Na de eeuwwisseling werd het bijna een jaarlijkse gewoonte dat er aan de ‘Cantineweg’ een tijdelijke legerplaats werd ingericht. Geregelde troepen en voor herhalingsoefening opgeroepen miliciens verbleven enige tijd in het tentenkamp (foto boven) om vervolgens plaats te maken voor een volgende lichting.

Het duingebied werd ook regelmatig benut voor grootschalige manoeuvreoefeningen. In 1872 ensceneerde men een landing van vijandelijke troepen op het strand ten zuiden van Katwijk. In de duinen gelegerde infanteristen hadden, met ondersteuning van artillerie, de opdracht de vijand weer in zee te jagen.


Hondentractie

De oplopende internationale spanningen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leidden eveneens in Nederland tot verhoogde militaire activiteit. Het duingebied ten zuiden van Katwijk was bij herhaling het toneel van grootschalige oefeningen, waarbij rijdende mitrailleurs met hondentractie door de duinen ragden en Koningin Wilhelmina vanaf een hoge duintop het spektakel gadesloeg.


Het duingebied werd toen zo intensief door militairen gebruikt en de begroeiing daardoor zo aangetast, dat het beplanten van de kale duingedeeltes met helm beschouwd werd als dweilen met de kraan open en men er maar mee stopte. Het gevolg was ook dat de waterwinningskanalen van de ‘Leidsche Duinwaterleiding Maatschappij’ begonnen dicht te stuiven.

Overigens gebruikte het leger, in bijzonder het in Leiden gelegerde 4e Regiment Infanterie, tussen de beide Wereldoorlogen het duingebied nog steeds voor manoeuvreoefeningen.


De hierboven beschreven taferelen zijn inmiddels al vele decennia voltooid verleden tijd. De kazernes in Leiden zijn opgeheven. Sinds de jaren ’70 klinken er ook geen geweerschoten meer vanaf de schietbanen in de Zuidduinen; alleen de naam Cantineweg herinnert nog aan zo’n 150 jaar Nederlandse militaire aanwezigheid in dit gebied.

22 / 36

VOORPAGINAFOTO'S.... die niet op de voorpagina hebben gestaan

Foto: pr

In de maanden juli en         augustusFoto: pr
Foto: pr
sdr Foto: prstelde de redactie het grote fotokader op de voorpagina weer beschikbaar voor de lezers van deze krant.

Er werd gevraagd om zomerse foto's, die overal over mochten gaan, zolang die maar genomen was in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg.


Daar werd weer door tientallen mensen op gereageerd met een foto en een korte begeleidende
tekst. De redactie koos wekelijks de voorpaginafoto uit.

Vandaag een aantal van de foto's die niet de voorpagina hebben gestaan, maar wel tot de kanshebbers behoorden. De zomerse zonsondergangen, waarvan er altijd veel worden ingestuurd, zijn twee weken geleden al aan de beurt geweest.


Dank aan alle inzenders.

EMK roept op tot meer consumptie Noordzeevis

Zomaar wat voorbeelden van strandfoto’s. | Foto: De Noordzee Foto: De Noordzee

Noordzeevis helpt corona te bestrijden

Vissersactiegroep EMK (Eendracht Maakt Kracht) laat zich op sociale media van verschillende kanten horen. Vaak gaat het om de zorgen die er zijn met betrekking tot het verliezen van visgronden aan windmolenparken en de impact daarvan op de visbestanden. Recentelijk deed de actiegroep een oproep aan de bezoekers van haar site om meer dan één keer per week Noordzeevis te eten.

Vriestrawlers, zoals de ROS 785 van dochterbedrijf van Parlevliet & Van der Plas vangen jaarlijks voedzame makreel en haring vol met selenium. | Foto: W.M. den Heijer) Foto: W.M. den Heijer


Door Willem Ment den Heijer

Iedereen zou moeten weten dat het eten van Noordzeevis ontzettend goed is voor de gezondheid en al helemaal voor het in conditie houden van ons immuunsysteem, aldus EMK. Cijfers over visconsumptie wijzen uit dat het slecht gesteld is in Nederland. In een blog op de site van EMK (www.vissersvoorvrijezee.nl ) wijst de actiegroep op de voordelen van het eten van Noordzeevis. De oproep is het gevolg van een recent onderzoek (Medisch Dossier editie augustus) dat is verricht door enkele medische wetenschappers, die helaas nooit in beeld zijn bij praatprogramma’s op televisie.

Uit dat onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de patiënten die worstelde met het coronavirus een verhoogde bloedsuikerspiegel had en een opvallend gebrek aan selenium. Selenium is een sporenelement en een krachtige antioxidant.


Immuunsysteem

Een gezond persoon kan een bepaalde hoeveelheid ziektekiemen prima verdragen zonder direct ziek te worden. Echter, hoe meer aandoeningen of defecten in het lichaam aanwezig zijn (dat is bij veel coronapatiënten helaas het geval), hoe harder dat verdedigingsleger moet werken met daarbij een groot risico op uitputting en een fatale afloop bij een infectie.


Die uitputting is volgens de onderzoekers niet te wijten aan het virus, maar aan het feit dat het immuunsysteem al reeds lange tijd tegen een burn-out aanleunt. Hoe voller de emmer met allerlei defecten hoe moeilijker het immuunsysteem kan reageren. Het is dus niet de druppel die de emmer doet overlopen, maar de duizenden druppels die al in de emmer aanwezig zijn, zoals lichaamsvreemd materiaal, laaggradige ontstekingen, littekens en verklevingen, slechte darmflora en tot slot de factor tijd.


Selenium

Ons immuunsysteem is heel goed bestand tegen het coronavirus mits het de ruimte krijgt en niet continu bezig is met allerlei onderliggende problemen. Om een tekort aan selenium te voorkomen is het zaak om vaker vis te eten. In de top twaalflijst van voedingsmiddelen die het meeste selenium bevatten, bevinden zich liefst tien producten die uit zee vandaan komen; inktvis, tong, tonijn, kreeft, sardien, haring, makreel, ansjovis, oesters en garnalen. Allemaal volop verkrijgbaar bij de visdetaillisten in Katwijk.


Selenium gaat de vorming van schadelijke stoffen in ons lichaam tegen en onderhoudt het afweersysteem dat als wapen dient om virussen te bestrijden. De actiegroep van vissers roept visdetaillisten op hun klanten te wijzen op deze uiterst relevante informatie.

>

Stichting De Noordzee zoekt                jouw allermooiste strandfoto

De zon die in zee zakt, de blik van een brutale meeuw of een spelend kind met warrig haar. Er worden op het strand talloze prachtige foto’s gemaakt. Stichting De Noordzee is op zoek naar de allermooiste strandfoto’s voor een fotowedstrijd. Inzenden kan tot uiterlijk 15 november en de winnaars worden uiterlijk 30 november bekend gemaakt. De mooiste foto wint een workshop op het strand met een marien ecoloog en een strandafvalexpert. De vijf mooiste foto’s worden beloond met een boek over de Noordzee. Meer informatie op

www.noordzee.nl/wedstrijd-jouw-allermooiste-strandfoto

27 / 36

>

Klassieke mystieke muziek in Soefitempel

Trio 'De Verstilling’ treedt op in de Soefitepel in Katwijk op zaterdag 12 september om 16.00 uur. Reserveren is noodzakelijk.Het trio presenteert bijzondere muziek die het contact met de verstilling teweegbrengt. Denk hierbij aan de oude Sanskriet 'Gayatri Mantra' met piano en tabla, Vivaldi's 'Eja Mater' begeleid door de Indiase viool en Hildegard von Bingen's mystieke liederen met Rav Drum en meer samensmeltingen van de Westerse en Indiase muziektradities.

Het trio bestaat uit mezzosopraan Judith van den Dool, Lenneke van Staalen op Indiase viool en Heiko Dijker op tabla en Rav drum. ‘Wij zoeken naar verstilling voor onszelf en het publiek’, licht het trio toe. ‘We brengen liederen van verstilling, verinnerlijking en contemplatie.’

Meer informatie en reserveren op www.soundsofstillness.com.

Foto: pr

Bij mij ben je veilig
Sharon Cameron
Het verhaal van een Pools katholiek meisje van zestien dat onderdak verschaft aan Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je volgt haar in alles wat ze doet, zit in haar gedachten, voelt haar angst en deelt de momenten waarop ze haar eigen veiligheid in de waag stelt. Een eerbetoon aan een moedige heldin, een hulde aan medemenselijkheid, getoond in de meest barre omstandigheden. Het verhaal leest als een trein en is berust op een realiteit die niet vergeten mag worden.

Foto: pr

De draad die ons verbindt
Dineke Epping
Engeland, 1880. De Ierse Eileen beviel ruim 7 jaar geleden, ongehuwd, van een meisje en heeft haar moeten afstaan. De vader was een soldaat die van de zwangerschap geen weet had. Als ze haar familie is gestorven, besluit Eileen op zoek te gaan naar haar dochtertje en haar mee te nemen. Het blijkt niet moeilijk het gezin te vinden waar het meisje, Maggie, is opgegroeid maar de vraag is of haar plannen in Maggies belang zijn… Geschikt voor een grote groep lezeressen, niet alleen christelijk.

Foto: pr

Verlaten straten
Han van Bree
Fotoboek met een bijzondere blik op de enorme leegte in de wereld tijdens de coronacrisis. Door de afwezigheid van massatoerisme konden professionele fotografen zeer fraaie beelden schieten van gewoonlijk drukke pleinen, gebouwen, straten en plekken, die er helemaal leeg, vrijwel verlaten of overgenomen door dieren uitzien. Een zeer actueel onderwerp prachtig in beeld gebracht voor een breed publiek.

Foto: pr

Prutsers en pechvogels
Jozua Douglas
Een nieuwe verhalenbundel vol humor van de populaire kinderboekenschrijvers Jozua Douglas en Tosca Menten. Spannende verhalen uit de geschiedenis of liever gezegd over historische missers. Over een brandende pruik, een hinnikend kunstgebit en een rampzalig verlopen ballonvaart. Een feest om voor te lezen vanaf 7 jaar of helemaal zelf vanaf 9 jaar. Met grappige illustraties van Geert Gratama.

29 / 36

40 jaar Christelijke Boekhandel Het BakenJeroen en Fijke van den Oever: al dertien jaar trotse eigenaren Het Baken

Fijke en Jeroen van den Oever met zoontje Jesse in Het Baken waar iedereen welkom is. | Foto: Caroline Spaans Foto: Caroline Spaans

Advertorial n ‘Als ik later groot ben ga ik bij Quick Boys voetballen’, laat de 3-jarige Jesse weten. De pientere zoon van Jeroen en Fijke van den Oever loopt door de boekenwinkel van zijn ouders, waar klanten lachend naar het kleine mannetje met de blauwe, ondeugende ogen kijken. ‘Wat is hij alweer gegroeid’, zeggen ze tegen Fijke.


Door Caroline Spaans

Christelijke Boekhandel Het Baken viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. De huidige eigenaren, Jeroen en Fijke van den Oever, namen de boekhandel in 2007 over de familie Van den Brink. ‘Het Baken is opgezet door de familie Potters’, vertelt Fijke. ‘Toen zij ermee stopten, stond de familie Van den Brink acht jaar aan het roer en wij nu alweer dertien jaar.’

Wellicht dat een van de vier dochters van Jeroen en Fijke nog ambities heeft om de boekhandel van hun ouders ooit voort te zetten? ‘Annoa, onze dochter van 14, zegt wel eens: zal ik iets met economie gaan doen? Want dan kan ik later de winkel overnemen.’

‘Maar het hoeft natuurlijk niet hoor,’ vult Jeroen zijn vrouw aan. ‘Dit is echt als een roeping, een wens die je vanuit je hart moet voelen.’ Jeroen en Fijke waren pasgetrouwd en net de trotse ouders van hun eerste dochter toen Het Baken op hun pad kwam: ‘We koesterden al heel lang de wens om de boekhandel over te nemen en hoorden via via dat Het Baken te koop kwam. Maar… er waren nog elf liefhebbers. Gelukkig werd ons de overname gegund. Best bijzonder, want we waren nog heel jong en onervaren; Jeroen 26 en ik 25.’

Jeroen: ‘We moesten het echt opbouwen. Maar door het gewoon te doen, leer je het. Veel mensen kennen ons inmiddels wel in het dorp. En we wonen hier heerlijk, boven de zaak met ons hele gezin.’

In de loop der tijd is nog wel wat verbouwd aan de winkel. De eerste twee jaar stond de toonbank nog bij de deur en was de doorgang naar het andere gedeelte van de zaak bij de trap. ‘ Toen we in 2009 het huis naast ons konden kopen, is de zaak uitgebouwd en de toonbank verplaatst naar waar hij nu staat: achterin de winkel.’

In de omgeving zijn maar weinig Christelijke boekhandels, zoals Het Baken. Het aanbod is zeer gevarieerd: van ‘normale’ Bijbels en kinderbijbels tot boeken over opvoeden en zwangerschap. Maar ook spannende romans, kinderboeken en geschenken horen tot het assortiment. ‘Bijna alle boeken hebben een Christelijke achtergrond. Wij kopen deze in bij diverse christelijke uitgeverijen.’

Het echtpaar wil graag laten weten dat iedereen welkom is in hun winkel. ‘Wij leiden de boekhandel nu precies een derde deel van haar veertigjarig bestaan en na ons zal het Baken ook nog bestaan. Een ding is mij duidelijk geworden en dat is dat het Gods genade is dat wij hier mogen zijn en wij willen Gods genade voor een ieder doorgeven.’ besluit Jeroen enthousiast.

Het jubileumfeestje is in de week van 15 september. Dinsdag 15 september staat er de hele dag koffie, thee en wat lekkers klaar en van 16.00 tot 18.30 uur volgt een speciaal welkom aan alle medewerkers en vrijwilligers van Het Baken van de afgelopen 40 jaar. Voor iedereen ligt er een kleine attentie klaar in de winkel.


www.hetbakenkatwijk.nl

Het Baken Katwijk,

Secr. Varkevisserstraat 37,

(071) 401 30 01,

info@hetbakenkatwijk.nl

Samen eten verbindt bij de buurttafel in Katwijk aan Zee

Bewoners van De Mui werden zaterdag getrakteerd op een Buurttafel. | Foto: pr Foto: pr

Bewoners van de Mui in Katwijk aan Zee werden afgelopen zaterdag getrakteerd op een wel heel bijzonder etentje: een buurttafel, om de straat onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes nader tot elkaar te brengen.


Foto: pr

Bewoner Aad van der Zwan won een van de 25 Aviko Buurttafels en zette de buurtbewoners in het zonnetje met een avond vol gezelligheid; uiteraard met in achtneming van de anderhalve meter regels.


De Buurttafel is een initiatief van Aviko, dat drie jaar geleden startte met de Buurttafelcampagne om buurtbewoners met elkaar te verbinden. En als iets verbindt, is het wel samen eten.

Als er een goed contact is in de buurt, voelen mensen zich er veiliger en is het ook gezelliger; dat is zeker ook gebleken bij de ruim 130 buurttafels die reeds gehouden zijn.


Op www.avikobuurttafel.nl kon je laten weten waarom jouw straat de leukste straat van Nederland is en zo kans maken op een van de 25 Buurttafels van dit seizoen.


De Mui in Katwijk aan Zee viel in de prijzen en dus reed de Aviko Foodtruck daar 5 september de straat in.

Dertig buurtbewoners namen plaats aan de kleurrijk gedekte ronde tafels voor een avond vol plezier en goede gesprekken; dit alles onder het genot van de lekkerste gerechten die ter plekke door de koks werden bereid.


Behoefte aan buurtcontact

Dat de behoefte aan een intensiever buurtcontact bestaat, blijkt wel uit eerder buurtonderzoek dat Aviko liet uitvoeren onder 1.200 respondenten.


Hoewel Nederlanders dik tevreden zijn over hun buren, geeft ruim een kwart aan meer buurtcontact te willen hebben. Nog maar de helft van Nederland heeft contact met de buurt dat verder gaat dan de directe buren. 67% van de ondervraagden geeft aan dat samen eten zorgt voor een beter onderling contact en daarmee voor een veiligere buurt.


>

Woensdag 23 september vanuit bibliotheek

Online Katwijkse Pubquiz

Bibliotheek Katwijk ontvangt op woensdag 23 september om 20.00 uur de schrijvers Leendert de Vink en Jaap van der Marel van het populaire Katwijks woordenboek om met iedereen die dat wil online de Katwijkse Pubquiz te spelen. Een leuk en verrassend uurtje, waarbij de meest curieuze Katwijkse woorden langskomen. Ga thuis de competitie aan en speel mee met deze online quiz.


Leendert de Vink en Jaap van der Marel brachten in juni het Katwijks woordenboek uit. Binnen de kortste keren was het immens populaire woordenboek uitverkocht maar intussen ligt er weer een nieuwe druk in de boekwinkels. In het omvangrijke woordenboek staan meer dan 7000 Katwijkse woorden en uitdrukkingen: van een vrauwebeetje en een knaekepoeser tot zòò vet as ’n bokkem.

Om 20.00 uur beginnen we het online Kattekse uurtje vanuit de bibliotheek met een kort interview waarin de makers vertellen over de totstandkoming van het Katwijks Woordenboek. Na 10 minuten begint dan de quiz waarin de deelnemers vanuit hun eigen huis hun kennis over de betekenis van allerlei Katwijkse woorden en uitdrukkingen kunnen testen.van een vrauwebeetje en een knaekepoeser tot zòò vet as ’n bokkem

Na de quiz worden de antwoorden met elkaar besproken en kan iedereen zelf concluderen of hij/zij het Katteks beheerst. De bibliotheek nodigt vier Katwijkers ter plekke uit en een van hen gaat met de felbegeerde hoofdprijs, een stikkezak met zeekaken, naar huis.


Gratis meedoen vanuit huis

De Katwijkse pubquiz is op woensdag 23 september gratis en openbaar te volgen via livestream op Facebook live en YouTube live van Bibliotheek Katwijk.

Als je een reminder wilt ontvangen, dan kun je een mailtje sturen naar

apauwels@bibliotheekkatwijk.nl. Op 23 september krijg je dan een link toegestuurd naar de live-uitzending, die om 20.00 uur begint. Doe ook mee met de Katwijkse Pubquiz.

Open Monumentendag

Slotconcert in Nieuwe Kerk

Orgelconcerten waren lange tijd zeldzaam in het land dit jaar. De reden is bekend. Katwijk ontsprong die dans helaas ook niet. Toch gaan de deuren open van de Nieuwe Kerk voor het traditionele populaire orgelconcert als afsluiting van Monumentendag in de Katwijkse Nieuwe Kerk op zaterdag 12 september, aanvang 16.00 uur.


Net als voorgaande jaren verzorgen organisten uit de Gemeente Katwijk het programma. Dit jaar zijn dat Willem Guijt en Jan de Vreugd. Guijt is organist in de Vredeskerk te Katwijk. Daar begeleidt hij de zondagse diensten aan het prachtige Bätz-orgel. Hij opent met de koraalbewerking van Klaas Jan Mulder over ‘Heilig, heilig, heilig’, ooit door Mulder zelf vastgelegd op het vinyl in de Nieuwe Kerk.

Daarna volgt het stoere Grand Choeur van Salomé. Dat Guijt van Barok houdt illustreert hij met een Concerto naar Vivaldi van Johann Gottfried Walter. Guijt sluit af met de bekende klanken van Fantasie alla marcia over het Wilhelmus van Jan Zwart.


Jan de Vreugd is verbonden als organist aan de Ger. Gemeenten in Ned. in Katwijk. Hij opent zijn deel van het programma met Bach: het sprankelende preludium en de daaropvolgende fuga BWV 546. Daarna volgt een minder gehoord werk van Toon Hagen: Shalom. Als slotstuk horen we een echte uitsmijter: Marcia uit de derde symfonie van Widor.


Om het concert in goede orde te laten verlopen, dient u rekening houden met de richtlijnen van het RIVM. De deur gaat open om 15.30 uur en sluit om 16.00 uur. Tussendoor is geen inloop mogelijk. Plaatsen worden toegewezen.

>

Orgeldag in Vredeskerk

Gelijktijdig met Open Monumentendag is de Nationale Orgeldag. Vaak dé kans om zelf eens het monumentale Bätzorgel in de Vredeskerk in Katwijk aan Zee te bespelen, maar in verband met corona bespelen komende zaterdagmiddag alleen de organisten van de Vredeskerk het orgel. Die optredens zijn tussen 13.30 tot 16.00 uur.


Van 13.30 tot 14.15 uur speelt Willem Guijt werken van Zwart Ps. 75; Werfthorst Ps. 22; Siegesgesang van Karg-Elert; Ps. 90 van Sanderman en een prachtig Berceuse van Guilmant en Ps. 134 van K.J. Mulder en van Bach Nun komm der heiden Heiland; Toccata Nevin.


Vanaf 14.15 tot 15 uur zit Frank Borsboom aan het klavier: Ps. 86 B.Kruis; Bist Du bei mir Bach; Ps. 79 M. Mans; Largo van Handel; Air van Bach; 10e sonate Pool; Partita Freu dich sehr o meine Seele Pachelbel; Melodie 'Lead me Lord Wesley; Air gez. 91 K.J.Mulder; Liebster Jesu wir sind hier' J.S. Bach


Vanaf 15.00 uur geeft Rob van Efferink het slotconcert tot 16.10 uur. Hij speelt allerhande werken zoals: Inleidend koraalspel variaties Ps. 86; Bach ’s IV e concerto naar Vivaldi BWV 595; Thema van Mozart uit Elvira Madigan'; Toccata in G van Th. Dubois; Choral en variaties met slot allegro uit Sonate VI van Mendelssohn (gebed des Heren); Inleiding en Allegro Ps. 150 R.van Mazijk; Ciaconna van Neufville; Van Gordon Young Cathedral Suite (Sarabande et Toccata); Prelude in g Van Kellner; Cantilene J. Rheinberger; Komt als kindren van het Licht (notatie Dick van Rijn) van F. Asma; Toccata in g van Knevel; Allegro Orgelconcerto 10 in D van G. Fr. Handel; Improvisatie over 'Gij die alle sterren houdt '.


Het Bätzorgel stamt uit 1765 en is een Nationaal Historisch beschermd orgel.

>

Geen monumenten- en cultuurmarkt in museum

In verband met de coronamaatregelen doet het Katwijks Museum dit jaar op zaterdag 12 september niet meer met Open Monumentendag. De jaarlijkse Cultuurmarkt, waar een podium aan een groot aantal kunstenaars wordt geboden, is dit jaar eveneens geschrapt.


Beide evenementen worden doorgaans zodanig druk bezocht dat dit niet uitvoerbaar is in verband met de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter-afstandsregel.

Het Katwijks Museum is zaterdag 12 september wél geopend, van 13.00-17.00 uur. Reguliere toegang in verband met corona én de normale toegangsprijzen zijn van toepassing.

In verband met de inrichting van de nieuwe tentoonstelling ‘De Kracht van Katwijk in de Schilderkunst’ zijn meerdere zalen gesloten. Wel is vanaf dinsdag 8 september de tentoonstelling ‘75 jaar Vrijheid Gemeente Katwijk’ te bezichtigen, evenals de vaste collectie van het museum.

Vuurbaak gesloten

De Vuurbaak houdt de rest van dit jaar de deuren gesloten. De ruimte in de Vuurbaak is zodanig beperkt dat anderhalve meter afstand houden een lastige opgave vormt. Zodra corona-regelgeving daartoe aanleiding geeft, opent de op één na oudste vuurtoren van Nederland haar deuren weer.

___________________________


Fietsen langs monumenten

Vast onderdeel van Open Monumentendag in Katwijk is de fietsroute langs monumenten. Deze start en eindigt bij het gemeentehuis van Katwijk. De route voert u door de verschillende dorpskernen, langs de monumenten en bijzondere aandachtspunten. Men kan uiteraard naar eigen inzicht de route aanvangen en vervolgen. De routebeschrijving staat met uitgebreide achtergrondinformatie in het huis-aan-huis verspreide Magazine Open Monumentendag 2020. De route is ook te verkrijgen in de hal van het gemeentehuis en beschikbaar via

www.katwijk.nl/monumenten

Alleen leden en sponsors bij wedstrijd vv Katwijk 1

Vorig jaar was het nog niet nodig om op anderhalve meter te zitten. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Bij competitiewedstrijden van vv Katwijk 1 gelden in verband met corona een aantal bijzondere maatregelen om het bezoeken van de thuiswedstrijden van het 1e team mogelijk te maken. De thuiswedstrijden zijn uitsluitend toegankelijk voor leden en sponsors.


Door de bijzondere omstandigheden betreffende corona en de beperkte capaciteit hebben alleen vv Katwijk-leden en -sponsoren op vertoon van clubcard of sponsorpas toegang.


‘We kunnen helaas geen supporters die geen lid zijn en geen supporters van de bezoekende club ontvangen zolang de beperkende maatregelen van toepassing zijn. Ook trouwe supporters die geen lid zijn hebben helaas geen toegang. Wij vragen uw begrip hiervoor’, meldt de voetbalclub op de website.


Leden van vv Katwijk hoeven zich niet voor de thuiswedstrijden aan te melden, omdat de capaciteit van het sportpark voldoende is om alle leden een staanplaats op 1,5 meter afstand te bieden.

Kinderen tot 12 jaar - lid of geen lid - hebben onbeperkt en gratis toegang tot het hoofdveld.

De zitplaatsen worden alleen beschikbaar gesteld aan de vaste stoelhouders, businessclubleden en pers.


Jeugdvak

Er is een speciaal jeugdvak gecreëerd voor de leden van 12 tot en met 17 jaar. Deze leeftijdscategorie moet verplicht in dat vak plaatsnemen, zodat er om het veld zo veel mogelijk vrije plaatsen voor de volwassen leden over blijven.

______________________


Youssef Blel op valreep naar Quick Boys

Quick Boys heeft vlak voor het sluiten van de zomerse transferperiode ook overeenstemming bereikt met Youssef Blel. De negentienjarige spits komt transfervrij over van FC Volendam en heeft een eenjarig contract getekend op sportpark Nieuw Zuid. De voetbalbond heeft de kersverse aanwinst inmiddels speelgerechtigd verklaard.

De linksbenige Blel maakte drie seizoenen geleden de overstap van de jeugdopleiding van AFC’34 uit zijn woonplaats Alkmaar naar de profs van FC Volendam. Namens het beloftenteam van de oranjehemden was de talentvolle en fysiek sterke aanvaller met Tunesische roots afgelopen seizoen zesmaal trefzeker in de Tweede Divisie.

>

‘Grote trainersshow’                bij RTV Katwijk Sport

Amateurvoetbal op anderhalvemeter. Terwijl het coronavirus nog steeds door Nederland waait, proberen de voetballers de draad weer op te pakken. Afgelopen weekend werden de poorten van de Tweede Divisie weer geopend. Alle reden om acht hoofdtrainers de vraag te stellen wat zij van het komende seizoen verwachten. Het is inmiddels een gewoonte geworden: de jaarlijkse trainersshow van RTV Katwijk Sport. Ook dit seizoen worden de voetballiefhebbers op hun wenken bediend. Komende vrijdagavond vanaf 19.00 uur ademt het sponsorhome van Rijnsburgse Boys voetbal uit. In een speciale radio-uitzending horen we van de hoofdrolspelers zelf hoe zij de afgelopen maanden beleefd hebben. En welke beelden zij hebben van de toekomst in misschien wel een van de meest verwarrende perioden in onze moderne samenleving.Desondanks rolt de bal weer waarbij Katwijk en Quick Boys meteen goed uit de startblokken kwamen. De Krombewoners zetten Excelsior Maassluis opzij, terwijl in Katwijk-Zuid het Veenendaalse GVVV met een nederlaag naar huis werd gestuurd. Rijnsburgse Boys beleefde echter een valse start bij IJsselmeervogels. Wie alles wil weten over het vervolg stemt vrijdagavond af op FM106.8, de Facebook pagina van RTV Katwijk of de livestream via de webradio.

Dit zijn de gasten die aan tafel schuiven bij presentator Jaap Kloos:

19.00-20.00 uur: John Blok (Scheveningen), Berry Smit (IJsselmeervogels), Jochem Twisker (GVVV) en Eric Meijers (Spakenburg). In dit uur tevens een interview met Quick Boys trainer Edwin Grünholz.

20.00-21.00 uur: Anthony Correia (vv Katwijk), Henk Wisman (Rijnsburgse Boys), Kees Zethof (Noordwijk) en Dogan Corneille (Excelsior Maassluis)

In de wekelijkse live tv-show van RTV Katwijk Sport wordt komende maandagavond (21.30 uur) een samenvatting met de hoogtepunten van deze speciale radioshow uitgezonden.

Geen Halve van Katwijk

De ouverture van het nieuwe seizoen ging Fc Rijnvogels goed af: 3-0 tegen Poortugaal. | Foto Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

De 38ste editie van de Halve marathon van Katwijk gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie besloten.

'We hebben het moeilijke, maar gezien de omstandigheden ook het beste besluit moeten nemen om de Halve van Katwijk dit jaar op zaterdag 26 september niet door te laten gaan.' De afgelasting betreft het gehele evenement met alle hardloop- en wandelafstanden, inclusief Kidsrun en Businessrun.

De organisatie verlegt de stip aan de horizon en hopen op betere tijden. De bedoeling is om op zaterdag 25 september 2021 weer de leuke hardloop- en wandelfeest organiseren met diverse hardloop- en wandelafstanden door het prachtige Nationaal Park Hollandse Duinen. Met de mooie en zware halve marathon-afstand als koningsnummer.


De inschrijvingen voor de editie 2020 zijn vervallen.


>

FC Rijnvogels naar Capelle

Na de succesvolle seizoenstart tegen Poortugaal (3-0) gaan de Katwijkse Rijnvogels komende zaterdag op bezoek bij Capelle. Daar wacht de gastheer op sportpark ’t Slot om de equipe van trainer Thomas Duivenvoorden warm te ontvangen. Na hun 4-3 nederlaag in de eerste uitbeurt bij Achilles Veen zullen de groen-zwarten graag de eerste punten willen pakken.

Aan hun frontlinie heeft de nederlaag allicht niet gelegen, want drie keer scoren betekent vaak volle buit, maar in dit geval niet. De defensie moest vaker capituleren.Capelle is geen onbekende uit met name het vorige (afgebroken) seizoen. Het is voor de Rijnvogels altijd een lastig tegenstander, zeker als zij in Capelle aan de IJssel op bezoek gaan. De eerste zege van de Katwijkers is in ieder geval een opsteker waar vertrouwen uit getankt kan worden.

34 / 36

Vrijdag 18 september, Immanuelkerk Rijnsburg

Familiekoor Ichthus uit Katwijk zingt voor de Nieuwe Kerk. | Foto: pr Foto: pr

Familiekoor Ichthus: 'Songs of Expectation'

In een tijd waar zingen in een koor niet altijd vanzelfsprekend is, zijn verschillende Katwijkse koren toch weer aan het repeteren geslagen, geheel volgens de richtlijnen van het RIVM, Koornetwerk en voorschriften van de locatie waar het koor oefent. Een van die koren is het Familiekoor Ichthus uit Katwijk.


Het koor rond de familie Klok is zelfs al zover dat het een concert gaat geven. In deze tijden vol hoop en verwachting is het thema van het concert duidelijk: ‘Songs of Expectation’.

Het koor, onder leiding van dirigent Jan Verhoef, pakt direct uit als het gaat om de muzikale ondersteuning en begeleiding. Het orgel wordt bespeeld door André van Vliet en de vleugel door Jan Lenselink . Arjan en Edith Post bespelen de trompet. Allen musici die regelmatig te zien en te horen zijn in het televisieprogramma ´Nederland Zingt´. Koor en musici staan garant voor een bijzondere avond.

Het concert wordt gehouden op vrijdag 18 september in de Immanuelkerk in Rijnsburg en begint om 20.00 uur. De kerk is vanaf 19.30 uur geopend. Het concert is geheel volgens de richtlijnen van het RIVM en het Koornetwerk.

Let op: er is een maximaal aantal plaatsen beschikbaar, aanmelden is verplicht. Stuur daarom een mail naar cjmuziek@gmail.com. De toegang bedraagt 12 euro.

>

Poppentheater bij K&O Katwijk

Tomaatje op je neus

In het K&O-gebouw aan de Sluisweg 16 start woensdag 14 oktober een nieuw theaterjaar voor kinderen van 4-7 jaar. Er zijn dit jaar vier heel leuke voorstellingen gepland en zoals gebruikelijk starten we het jaar weer met een muzikale voorstelling.Theater Arno Huibers gaat de kinderen weer heel vrolijk maken met zijn muziek en grappen. Als Arno wil beginnen, zegt de juffrouw dat hij eerst zijn blouse moet strijken.

Dat is het begin van 50 wonderlijke minuten, waarin Arno de wereld op zijn kop zet. Paardrijden op een strijkplank, toeterende spierballen, kaarsjes die ‘floep’ op zijn hoofd terecht komen en weer gewoon branden, muziek die verandert als je aan zijn neus draait. Met eenvoudige attributen speelt hij de meest wonderlijke acts.

Natuurlijk mogen kinderen meehelpen: Met muziek maken en in een levensgrote zeepbel zitten. Niet alles verklappen nu, maar wel nog dit: zo leuk kan theater zijn met een tomaatje op je neus.


De voorstelling is alleen voor de kinderen en begint om 14.30 uur. Om ongeveer 14.15 uur gaat de deur open. Door de afstand van 1,5 meter vanwege corona is het helaas niet mogelijk om volwassenen bij de voorstelling aanwezig te laten zijn. Om 15.30 uur worden de kinderen via de hoofd in-uitgang weer buiten bij de wachtende ouders afgeleverd.


Een enthousiast poppentheaterteam is er voor de kinderen. Omdat het poppentheater voor kinderen van 4-7 jaar is het niet de bedoeling dat kinderen jonger dan 4 jaar bij de voorstelling aanwezig zijn.

Na afloop is er een traktatie voor de kinderen bij het verlaten van het gebouw.


Kaarten kosten 6,00 euro in de voorverkoop (zesde kaartje is gratis). K&O geeft de voorkeur aan digitale verkoop. Indien u toch een kaartje wilt kopen aan de kassa dan kunt u alleen pinnen. Een kaartje kost dan 7,00 euro. Kaartjes zijn te bestellen via www.kenokatwijk.nl.

Telefonisch reserveren is ook mogelijk onder tel nr. 4016400 (werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur).


Prikkertjes

Op het prikbord met foto en tekst voor 8,50 euro

Zo'n prikkertje kan gaan over de geboorte van uw (klein)kind, een verjaardag, een jubileum, felicitaties voor het behalen van een (school)diploma, etc.


De tekst (max. 20 woorden) en foto (minimaal 1 Mb) kunt u e-mailen tot dinsdagochtend 10.00 uur naar receptie@uitgeverijverhagen.nl of brengen bij de receptie aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk (bedrijventerrein 't Heen).


Betaling van 8,50 euro dient u te voldoen aan de receptie. Na betaling worden tekst en foto geplaatst.

Foto's kunnen op vrijdag na plaatsing weer aan de receptie worden opgehaald.


Kleine advertenties van particulieren worden alleen zonder foto of logo geplaatst.

Tekst: tot 25 woorden 10,50 euro; tot maximaal 50 woorden 21,- euro.


De redactie behoudt het recht om foto's of teksten zonder opgaaf van redenen te weigeren.

>

Wijkvereniging Noord/Noord-Oost

Vrijdag 11 september

20.00 uur Bingo,
maximaal 50 personen.Zaterdag 12 september

20.00 uur Line Dance. Line Dance. Maximaal 30 personen,
reserveren bij Hans, 06 20519827.Maandag 14 september

17.15-17.45 uur nieuwe
leden majorette.

17.45-19.45 uur training majorette.

20.00 uur repetitie gezelligheidskoor Kattuks Volk.Dinsdag 15 september

10.00-12.00 uur Country Line Dance.

13.30-15.30 uur Country Line Dance.

Maximaal 30 personen,
reserveren bij Hans, 06 20519827.

18.30- 20.00 uur dammen jeugd,

vanaf 6 jaar

20.00 uur Dammen.Woensdag 16 september

09.30-10.30 uur Zumba.

18.00 uur training majorette,

junioren en senioren.

>

Folkconcert in 't Zandgat

K&O organiseert zaterdag 26 september een folkconcert in 't Zandgat aan de E.A. Borgerstraat in Katwijk aan Zee.


Ogham treedt op met hun nieuwe programma 'Caledonia calling!'. Een afwisselend programma mét een goed verhaal, eigen composities en bekende klassiekers.


Aanvang: 20.30 uur, zaal open 20.00 uur. 't Zandgat heeft 42 plaatsen voor dit concert. Kaartjes alleen in de voorverkoop te bestellen op www.kenokatwijk.nl. of bij K&O aan Sluisweg 16 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur.>

Op zaterdag 19 september

Toch nog een Maritieme Markt in de Zwaaikom

Oranjevereniging Katwijk aan Zee is blij, dat de Maritieme Markt alsnog gehouden kan worden.Dat gaat gebeuren op zaterdag 19 september 10.00 tot 17.00 uur in de Zwaaikom en op de Prins Hendrikkade in Katwijk aan Zee.

Normaal maakt die markt deel uit van de festiviteiten op Koningsdag, maar al die festiviteiten gingen vanwege corona niet door.

Uiteraard gelden er voor de markt op 19 september bepaalde regels. Het bestuur van de Oranjevereniging heeft alles doorgenomen met de Veiligheidsregio en heeft toestemming gekregen. Ook de gemeente is akkoord.

Er komt een looprichting en bij de kramen wordt er voor gezorgd dat er afstand wordt gehouden. Als het te druk wordt, gaan de hekken dicht. Er komen 85 kramen en 75 old-timers. Ook zijn er oude ambachten te bewonderen.