Katwijk Speciaal

10 oktober 2017

Katwijk Speciaal 10 oktober 2017


Vlag in top voor nieuw Aquamar

Wethouder Krijn van der Spijk hijst samen met Paul van Dorst van aannemer Olco-Sportsphere de vlag. | Foto en tekst: Piet van Kampen

zwembad n Op een winderige woensdagmiddag hesen Paul van Dorst namens aannemer Olco-Sportsphere vorige week de vlag in de top van de glijbaan van het in aanbouw zijnde nieuwe zwembad Aquamar.

'Er moet nog veel gebeuren' sprak wethouder Krijn van der Spijk terwijl hij bouwproject aandachtig bekeek. 'Het is een nieuw innovatief duurzaam zwembad waarop veel zonnepanelen zullen worden geplaatst en met LED-verlichting wordt verlicht.

Er komt een wedstrijdbad van 35 bij 25 meter, een recreatief bad dat multifunctioneel is met een sauna en een peuterbad met glijbaan. Het is geen zwembad van dertien in een dozijn. Het zwembad is ruimer dan het oude en ook de parkeergelegenheid zal ruimer worden' lichtte hij de genodigden toe.

Van der Spijk prees het overleg van de klankbordgroep uit de omgeving die samen met de aannemer regelmatig overleg pleegde. Voor de bouwakkers was dit moment er een van genieten van 'zonnepanelenbier' (een leuke variant op het traditionele pannenbier) en een gele schuimende rakker.

Aanstaande zaterdag 14 oktober zijn belangstellenden tussen 10.00 en 12.30 uur allemaal welkom om het prachtige bouwproject te komen bezichtigen.

Great Profile in De Schuit

schuit n Lisa van Kampen, een typische DIY-artiest startte Great Profile begin 2016. De tong is geestig en scherp, de muziek no-nonsens, slacker en onstuimig. Ze verrast als jongedame met een volwassen geest en kreeg al snel bijval van een aantal buitenlandse websites waaronder Birp! en The Revue. 2018 gaat haar jaar worden voorspellen wij, met onder andere een grote tour in het buitenland en gaat ze een platendeal tekenen. Nu dus nog gratis én in een kleine zaal te zien en wel op vrijdag 13 oktober in jongerencentrum De Schuit

Meer informatie op www.deschuit.nl of www.facebook.com/jvcdeschuit.

Training Welzijns-vrijwilliger

welzijn n Dit najaar start het Welzijnskwartier met de (kosteloze) training Welzijnsvrijwilliger. Een training voor iedereen die zich wil oriënteren op vrijwilligerswerk in de zorg of sociale sector. Tijdens training krijgt u inzicht in uw talenten en wat voor soort vrijwilligerswerk in de zorg goed bij u past. Daarnaast is er tijdens de training aandacht voor respectvol handelen, de positie van cliënten en mantelzorgers, normen en waarden en hoe u als vrijwilliger goed op uw grenzen kunt passen.

De training bestaat uit twee bijeenkomsten op woensdag 25 oktober en 1 november van 19.00 uur tot 21.30 uur, locatie Tripodia, Hoornesplein. Meedoen aan de training is kosteloos. Informatie vragen of opgeven voor de training kan bij Asli Filiz, 071-4033323, e-mail aslifiliz@welzijnskwartier.nl.

Gezamenlijk spreekuur

senioren n Heeft u als oudere vragen over wonen, verhuizen of huren? De afgelopen tijd krijgt het Team Sociale Ondersteuning steeds vaker te maken met wat daar allemaal bij komt kijken. Daarbij blijkt dat ouderen vaak niet ingeschreven staan bij Woningnet. Inschrijven bij Woningnet gaat tegenwoordig via de computer en dat is voor een aantal ouderen een drempel. Ook zijn er niet altijd familieleden of bekenden die hen daarbij kunnen helpen. De sociaal werkers van Team Sociale Ondersteuning hebben regelmatig duo spreekuren samen met de seniorenmakelaar van Dunavie, om vragen van ouderen met hun kinderen/mantelzorgers over wonen te beantwoorden. Belangrijk onderdeel hierbij is het aanbod van huurwoningen voor ouderen en de mogelijkheid om eventueel direct te kunnen inschrijven bij Woningnet.

Het gezamenlijk spreekuur is woensdag 18 oktober tussen 10 en 12 uur in de huiskamer van het Team Sociale Ondersteuning in de Burgt, Burg. Koomansplein 1, Rijnsburg.

Andreasplein op de schop

werkzaamheden n De herinrichting van het Andreasplein is in volle gang.

De klinkers worden verwijderd en in de volgende fase van de renovatie van het centrum worden hergebruikt.

Op de zandvlakte die er vrij kwam konden kinderen afgelopen zaterdag deelnemen aan verschillende activiteiten. Voor belangstellenden over het project is eer een informatiepunt in het DunaAtelier op de hoek Boulevard/Voorstraat.

De planning is dat begin december de werkzaamheden op het plein gereed zullen zijn.

Avond over spoorweg-beveiliging

spoor n De afdeling Rijnland van tram- en treinvriendenclub NVBS organiseert op woensdag 18 oktober een avond over spoorwegbeveiliging. Spoorweghistoricus René Jongerius verzorgt een presentatie over treinen en seinen, van ATB tot en met het Europese systeem ERTMS. De voor iedereen toegankelijke NVBS-avond wordt gehouden in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97 in Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Bijdrage in de kosten: € 2,50 voor NVBS-leden en € 3,50 voor niet-leden. Meer informatie op www.nvbs.com

Rubriek n Maandelijkse column van de AOBK

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Landelijke primeur

Overal blij mee zijn

Europees Kampioen

Nieuwe lichting Politiekids

Landelijke primeur voor het Katwijkse strand

Vol trots wordt de vlag getoond door Stefan van As, burgemeester Visser, minister Blok, Patrick van den Brink en Henny Schaap. | Foto en tekst: PvK

n Eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen voor recreatiegebieden

keurmerk n Zelfs minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie was er vorige week woensdag voor naar Katwijk gekomen om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Strandpaviljoenhouders Henny Schaap en Stefan van As vertegenwoordigden de werkgroep KVO Strand Katwijk. In en om het paviljoen Surf en Beach vond de korte plechtigheid plaats.

Het KVO is een landelijke erkenning voor de zorg voor veiligheid in winkelcentra en bedrijventerreinen. In Katwijk verdienden de Hoornespassage, winkelcentrum Zeezijde en bedrijventerrein 't Heen al eerder dit keurmerk. Dat het voor recreatiegebieden zoals het strand bepaald geen overbodige luxe is om preventieve maatregelen te nemen heeft de praktijk helaas bewezen. Landelijk verdubbelde het aantal mishandelingen en bedreigingen en nam de overlast in viervoud toe. Ook kleine criminaliteit zoals diefstal komt regelmatig voor. Aanleiding om met de CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) in zee te gaan was een inbraak vorig jaar in een van de strandpaviljoens. Eigenaren staken de koppen bij elkaar en hieruit ontstond het samenwerkingsverband met het CCV, de gemeente, de politie en de brandweer.


Trots

Burgemeester Cornelis Visser toonde zich verheugd en trots op de samenwerking waarin alle mogelijkheden te baat worden genomen om de veiligheid voor de paviljoenhouders en strandbezoekers te optimaliseren. 'Wij zijn er als gemeente trots op dat Katwijk de eerste is en ook het schoonste druk bezochte strand van Nederland heeft' stak hij niet onder stoelen of banken. Hij prees de ondernemers met deze samenwerking om problemen samen aan te pakken en op te lossen. 'Het is een voorbeeld voor Katwijk'

Voorzitter Patrick van den Brink van het CCV lichtte de genodigden toe op welke criteria het toekennen van de ster is gebaseerd. Uit een gehouden enquête werd geïnventariseerd wat er allemaal verbeterd zou kunnen worden en er kwamen ook veel goede suggesties uit het onderzoek naar voeren. Ook werd het strand en de paviljoens bezocht door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Minister Blok roemde de samenwerking tussen zoals hij schetste 'de concurrenten die elkaar weten te vinden en de handen uit de mouwen steken. 'Het moet de bezoekers een gevoel geven. In Katwijk is het veilig'.

Jeu de boulesbaan officieel in gebruik genomen

Ton Diepenhorst en Ton de Waal onthulden samen het verenigingslogo. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

baan n Er werden de afgelopen maanden al heel wat stalen knikkers op de jeu de boulesbaan geworpen, maar vorige week zaterdag werd onder grote belangstelling het fraaie complex naast sporthal Cleijn Duin officieel in gebruik genomen. Ton Diepenhorst en Ton de Waal onthulden samen het verenigingslogo.

Door Piet van Kampen

Een mooi moment voor de beide mannen die aan de wieg van de oprichting van de Katwijkse Jeu de boulesclub stonden. Zes jaar lang hebben zij gestreden om hun wens te realiseren en in mei van dit jaar werden de veertien banen voor het eerst betreden. Reeds toen bleek dat deze club in een behoefte voor de hele gemeente Katwijk voorziet.

Het uit Frankrijk overgewaaide gezelschapsspelletje wordt ook in ons land steeds populairder en het zijn met name de senioren die er veel vertier in vinden. Voorzitter Ton Diepenhorst onderschreef dit ook in zijn welkomstwoordje. 'De behoefte om dit mooie spelletje te spelen erg groot is en dat blijkt wel uit het grote aantal leden dat zich in deze korte tijd heeft aangemeld,' zo begon hij zijn toespraak. 'Het is een aanwinst voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en wij verwachten nog een stijgend aantal leden. Jeu de boules is een aparte sport die op jonge en tevens oudere leeftijd gespeeld kan worden. Het zal niet lang meer duren dat jeu de boules ook een Olympische sport is'.

Op naar de honderd

Wethouder Krijn van der Spijk constateerde in zijn op hem bekende wijze luchtig dat een enthousiaste groep mensen hier aan het werk is. 'Jullie zijn de afgelopen zes jaar doortastend geweest en hebben geduld gehad,' richtte Van der Spijk zich tot de beide 'Tonnen' die baanbrekend werk hebben verricht. 'Het is fantastisch voor de gemeente Katwijk en nu op naar de honderd leden. Het is een gezellige boel hier en misschien komt er nog wel eens een Olympische kandidaat uit voort,' schetste hij met een glimlach.

De vereniging heeft ook een eigen clubhuis. Het lidmaatschap bedraagt slechts € 72- per jaar. Een prikkie dus. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij ton.vanderwaal@ziggo.nl.

Crea-workshops bij K&O

workshops n Creatief en gezellig bezig zijn? Dat kan na de herfstvakantie bij K&O Katwijk. In de maand november biedt K&O een drietal leuke, doch voordelige workshops aan.

Tekstborden zijn hot momenteel en mogen dan ook niet ontbreken in je interieur. Wat is er nu leuker dan je eigen persoonlijke tekstbord te maken, helemaal naar je eigen idee en wensen! De tekst bepaal je helemaal zelf, waarna je kunt kiezen uit zwart of wit voor de letters. Datum: dinsdag 7 november.
Je eigen tekst of afbeelding op glaswerk, is dat niet leuk? Maak met behulp van glas, etscrème en sjablonen je eigen mooie (persoonlijke) decoraties op glaswerk. Heb jij een idee voor op wijnglazen, waterglazen en een karaf? Kom het dan zelf maken en het wordt nog persoonlijker. Datum: dinsdag 14 november
In de workshop Sinterklaaskoekjes decoreren leer je leuke maar zeker lekkere gedecoreerde Sinterklaaskoekjes maken met royal icing. Ga aan de slag met gekleurde icing en leer hoe je leuke figuren kunt maken met vloeibaar glazuur. En neem de koekjes in een doosje mee naar huis. Datum: dinsdag 21 november
K&O Katwijk, Sluisweg 16, tel. 4016400, www.kenokatwijk.nl

Themaviering bij De Rank

spiritualiteit n Op zondag 15 oktober houdt De Rank haar jaarlijkse themaviering.

Dit keer zal de bekende en inspirerende Noordwijkse kunstschilder Daniël Tavenier zijn medewerking verlenen en iets vertellen over de Keltische christelijke spiritualiteit, in woord en beeld. Ook de liederen, lezingen en gebeden van de liturgie passen bij dit thema.
Een ieder is uitgenodigd om deze bijzondere viering bij te wonen. Plaats van samenkomst is de aula van het Andreas College, locatie Pieter Groen, Helmbergweg 10. Aanvang om 10.00 uur. Na afloop is er gelegenheid tot napraten met een kopje koffie en of thee.

Concert voor Helpende Handen

korenconcert n Op zaterdagavond 21 oktober is er in de Triumfatorkerk, Piet Heinlaan 7-9, een concert waarvan de opbrengt ten goede komt aan helpende Handen.

Een samengesteld mannenkoor treedt op onder leiding van Hugo van der Meij, bestaande uit Hervormd Gereformeerd mannenkoor Eben Haezer uit Katwijk en Christelijk mannenkoor David uit Lisse. Daarnaast zal ook het Mannenesemble ´Maranatha´ onder leiding van Willem Nijhof een optreden verzorgen. Het orgel wordt bespeeld door Reinier Korver, de vleugel door Hendrik van Veen en de panfluit door Jolanda van de Wege. Tenslotte brengt ook nog jonge meisjessopraan Noortje Colijn haar talent ten gehore.

De opbrengst van deze avond is bestemd voor het werk van de vereniging ´Helpende Handen´, die zich inzet voor mensen met een beperking. Directeur de heer H.J. Colijn neemt opening, appèlwoord en sluiting voor z´n rekening. Aanvang 19.30 uur, kerk open 19.00 uur.

Koffieochtend

Dorpskerk n Vrouwenochtenden Dorpskerk organiseert 25 oktober een koffieochtend in Het Dorpshuis, Kerklaan 10.

Lia van Rijn komt vertellen over de reis die zij als vrijwilligster in 2018 gaat maken naar Ghana voor het Lifeline Project. Zij gaat daar met en voor vrouwen een accommodatie opknappen en een Ladies Only project starten.
Kom gezellig langs om naar het verhaal van deze bijzondere vrouw te luisteren. Er is koffie vanaf 9.00 uur, het programma duurt van 9.30 tot 11.30 uur.

Confessionele Vereniging vergadert

thema-avond n Donderdag 12 oktober wil ds. van der Laan uit Valkenburg met de leden van de Confessionele Vereniging en andere belangstellenden nadenken over het onderwerp ´Geloven wij in dezelfde God?´.

Is de God van de Mohammedanen, Allah, dezelfde als onze God? De avond wordt gehouden in het kerkelijk Centrum Maranatha, Poolster 2 en begint om 20.00 uur maar vanaf 19.45 uur, en in de pauze is er gelegenheid voor koffie drinken. Na de pauze ruimschoots de gelegenheid voor het stellen van vragen.

Tina van der Lee gaat al 100 jaar mee

De 100-jarige Tina van der Lee samen met haar nicht Karin. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

eeuwfeest n 'Overal blij mee zijn, nemen zoals het is, het beste ervan maken en gewoon doorgaan met adem halen'. Het zijn vier levenswijsheden van Martina Cornelia van der Lee die op dinsdag 10 oktober haar 100ste verjaardag viert. Een krasse vrouw met een groot geloof heeft de mijlpaal van haar eeuwfeest bereikt.

Door Piet van Kampen

Tina werd geboren in een gezin van zeven kinderen. Op de Zeeweg zag zij voor heet eerst het levenslicht. Het levenslicht dat zij in haar latere leven als kraamverzorgster nog vele malen bij pas geboren baby's zou zien. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat dit haar roeping zou worden. Het gezin Van der Lee verhuisde naar de Voorstraat, waar haar vader een boekwinkel begon. Op vrij vroege leeftijd overleed de moeder van Tina, die daarna de zorg van het huishouden op zich nam. 'Ik was altijd al een zorgzaam type,' vertelt de honderdjarige, die nog zeer bij de tijd is en veel over haar leven kan vertellen.

Onverwacht

'Op een zekere maandagochtend zei mijn vader dat ik me netjes aan moest kleden omdat de taxi zo zou komen. 'Je gaat naar Rotterdam voor een opleiding als kraamverzorgster' en daar ging ik dan geheel onverwacht,' blikt Tina terug op dit belangrijke moment in haar leven. Zij heeft veel jonge plaatsgenoten geboren zien worden, zelfs als de dokter er nog niet bij was. Tijd voor een relatie was er niet. 'Ik had het veel te druk, want ik holde van de een naar de ander,' lacht zij veelbetekenend.

Op zeker moment las zij een advertentie waarin kraamhulpen in de Noord-Oostpolder werden gevraagd. 'Toen heb ik de kuiten genomen en heb er nooit geen spijt van gehad. Het waren heel aardige mensen daar'. Vanwege een treurige gebeurtenis in de familie keerde zij na zes jaar terug in Katwijk om voor haar zus Wil te zorgen, de enige die nog in leven is. Daarnaast oefende zij haar beroep in haar geboorteplaats weer uit.

Creatief

Op latere leeftijd ging zij in een aanleunwoning bij Huize Salem wonen. Tina was erg creatief en mooie schilderijen en schelpmozaïeken sieren de wand in haar woonkamer.

De eeuweling leest nog, kijkt tv en is nog steeds creatief met breiwerkjes voor pas geboren baby's en kookt haar eigen potje. 'Wie zichzelf overwint is sterker dan wie een stad inneemt' was een uitspraak van mijn moeder. Die heb ik overgenomen,' eindigt Tina het aangename gesprek.

Nieuwe lichting Politiekids is er helemaal klaar voor

Maar liefst 36 Politiekids zijn door burgemeester Visser beëdigd. | Foto: Piet van Kampen

Beëdiging n Enthousiaste leerlingen van basisschool De Duinroos zijn vorige week woensdagmiddag beëdigd als Politiekids. Het is inmiddels de zesde groep – gevormd uit 36 leerlingen van de groepen 6a en 6b die binnenkort gewapend met hesje en pet in de buurt van hun school de straat op gaan.

Door Piet van Kampen

Tijdens de ceremonie in de raadsaal had burgemeester Cornelis Visser enige overredingskracht nodig om het drukke volkje stil te krijgen. Visser: 'Vinden jullie het spannend?' Eensgezind 'ja'. Vervolgens: 'Er zijn regels in het leven waaraan mensen zich dienen te houden ook in het verkeer. In jullie functie als Politiekids gelden er voor jullie ook regels. Vertrouw elkaar, pest elkaar niet en geef het goede voorbeeld. Als jullie voor de zomervakantie hier terug komen wil ik van jullie horen wat jullie allemaal hebben gedaan' gaf hij hen als opdracht mee. 'Rijden jullie ouders wel eens te hard of fietsen zij over de stoep? Dan moeten jullie hier hen thuis op aanspreken' stelde hij als voorbeeld waarmee de kids in de praktijk ook te maken kunnen krijgen. Ook het weggooien van rommel, loslopende honden en hondenpoep op de stoep zullen aandacht krijgen. Of de kinderen nog vragen hadden. Eén van de leukste was waarom er camera's in de raadzaal hingen. 'Dat is omdat de raadsvergaderingen door RTV Katwijk voor de mensen thuis worden uitgezonden' lichtte de burgemeester toe. 'Maar in het dorp hangen ze op plaatsen waar het wel eens druk en onrustig is'. Vervolgens werden de kids door Mark Jansen, leidinggevende bij Politie Katwijk beédigd en van een hesje en een pet voorzien.


Voorbereid

Op school zijn de kinderen op hun taken voorbereid. GOA Dennis de Leeuw heeft er ervaring mee. De Leeuw: Ik heb aangegeven dat het beter is om kinderen uit groep 6 voor dit project uit te nodigen want die zijn toch iets verder dan jongere groepen zoals vorige keren' licht hij toe waarom er nu voor deze groep is gekozen. 'Ik geef ze aan hoe ze op een nette manier de mensen aan moeten spreken. Dat heeft tot nu toe goed gewerkt'.

Immanuël maakt koorreis naar Duitsland

immanuël n Op 25 september vertrok het Katwijkse Immanuëlkoor onder leiding van dirigent Peter Burger richting Duitsland voor een vijfdaagse koorreis.

Met een groep van 150 zangers, gedeeltelijk uit drie andere koren van Peter Burger, vertrokken zij vanuit Katwijk, Hazerswoude en Ede met drie volle bussen richting Maastricht voor een stop en vervolgens richting Hombourg. Daar bevindt zich de Amerikaanse Begraafplaats Henri-Chapelle, waar we een muzikale ode brachten aan alle gevallenen die streden voor onze vrijheid. Dit kerkhof dat 23 hectare groot is, werd gesticht in september 1944 door de Amerikaanse 1e Infanteriedivisie van het 1e Amerikaanse Leger en was bedoeld als een oorlogsbegraafplaats. Op dit kerkhof rusten 7.989 gesneuvelde militairen, waarvan de meesten hun leven opgeofferd hebben tijdens het Ardennenoffensief in december 1944 of tijdens de opmars door Duitsland in het voorjaar van 1945. Een deel van hen liet het leven bij luchtoperaties boven deze streken. Het bezoek aan deze begraafplaats maakte grote indruk op de koorleden.
Het koor vervolgde haar weg richting Duitsland waar zij tegen de avond aankwamen bij Hotel Eifelstern in Bitburg.
De dagen daarop zongen de zangers en zangeressen in een Duitse zorginstelling im Altenheim St. Josef in Schweich. Daar brachten zij onder andere het lied 'Grote God wij loven U' ten gehore. De bejaarde luisteraars herkenden het lied en zongen het geheel mee uiteraard in het Duits. Hoewel het verschillende mensen met verschillende nationaliteiten en een verschillende taal waren, ervoeren zowel luisteraars als koorleden toch een diep gevoel van eenheid met en onder elkaar.

Een mooie boottocht over de Moezel naar Bernkastel-Kues voor een Wijnproeverij was het volgende agendapunt. Met een viertal concerten in achtereenvolgens de grote Dom van Trier, de Stiftkirche in Kyllburg, de Cathedraal van Vianden en de Aukirche in Monschau sloten zij hun concertenreeks af. André van Vliet begeleidde het koor tijdens twee van deze concerten op het orgel.
Het heerlijke diner in Vaals was de mooie afsluiter van deze unieke koorreis. De koorleden hebben veel indrukken opgedaan over zoveel moois in de schepping, en uiteraard waren zij ook heel enthousiast over het muzikale gedeelte van de reis. Al met al was het een reis om nooit meer te vergeten, die bij de koorleden een diepe indruk heeft achtergelaten.

Hoornes Rijnsoever

Woensdag 11 oktober

09.00 uur: Damesgym

10.00 uur: Soos Kaarten
14.00 uur: Country Line Dansen
19.00 uur: Modinettes HR

Donderdag 12 oktober

10.00 uur: Soos Kaarten
19.00 uur: Biljarten
14.00 uur: Ouderensoos
20.00 uur: Jokeren

Vrijdag 13 oktober

10.00 uur: Soos Kaarten

19.30 uur: Darts
19.30 uur: Partnerdansen

Zaterdag 14 oktober

10.00 uur: Soos Kaarten

21.30 uur: Vrije Dansavond

Maandag 16 oktober

10.00 uur: Soos Kaarten
19.00 uur: Biljarten
19.30 uur: Country Line Dansen
19.30 uur: Dames Volleybal
21.00 uur: Heren Volleybal
In Gymzaal v. Lierestraat

Dinsdag 17 oktober

10.00 uur: Soos Kaarten

19.30 uur: Sjoelen

19.45 uur: Bridge

De Molenwijk

Maandag, het hele jaar door
19.30 uur: LAN Gaming
20.00 uur: Klaverjassen
20.00 uur: Jokeren

De Coligny

Woensdag 11 oktober
20.00 uur: Repetitieavond zangkoor 'de Voltreffers'

Donderdag 12 oktober
14.00 uur: Seniorensoos 'de Eendracht'
19.30 uur: Linedance-lesavond

Zaterdag 14 oktober

20.00 uur: Bingo

Maandag 16 oktober
20.00 uur: Mozaïeken

Dinsdag 17 oktober
20.00 uur: Klaverjassen en Jokeren

Noord-Noordoost

Woensdag 11 oktober

09.30-10.30 uur: zumba

14.00-15.00 uur: Desiree Kids
18.30-20.00 uur: kinderbingo

Donderdag 12 oktober

09.45-10.45 uur: conditietraining
20.00 uur: klaverjassen en jokeren

Vrijdag 13 oktober

20.00 uur: Bingo

Maandag 16 oktober

17.00 uur: Desiree majorette jeugd

Dinsdag 17 oktober

10.00-12.00 uur: linedance

13.30-15.30 uur: linedance

18.30-20.00 uur: jeugddammen

20.00 uur: dammen.

Bingo Molenwijk

Wiek n Wijkvereniging Molenwijk-Katwijk/Rijn houdt op vrijdag 13 oktober een bingo in De Wiek aan de Fresiastraat 19. Ook is er weer een loterij en een superronde. Aanvang 20.15 uur; zaal open om 19.00 uur. Onder de 18 jaar geen toegang. Er is een kinderbingo op zaterdag 14 oktober om 14.00 uur.

Eindelijk een baan voor mountainbikers

De wethouder nam na de opening het parcours samen met de bikers officieel in gebruik. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

bike n De bikkels op de fiets hebben nu een eigen mountainbikebaan. Vorige week vrijdagmiddag werd het parcours rond De Goerie door wethouder Krijn van der Spijk officieel geopend. Geheel in stijl in wielrenners outfit, omdat de bewindsman zelf ook regelmatig zijn eigen stalen ros in deze wielrenners discipline beoefent.

Door Piet van Kampen

Foto: PR

Er is heel wat water door de zee gevloeid alvorens het parcours kon worden aangelegd. Aanvankelijk was de wens van de mountainbikers, onderdeel van de wielrentak van IJsclub Voorwaarts, een parcours aan de zuidkant van het voormalige Vliegveld Valkenburg aan te leggen, maar dit stuitte op weerstand. Met name van Natuurbescherming vanwege de vogelpopulatie met buizerds. Ondanks dat de gemeente er een potje voor had gereserveerd ging dat feestje niet door. De zoektocht naar een geschikte ruimte voor de 'bikers' liep derhalve op niets uit. 'Een mountainbikeparcours aanleggen paste in de plannen van de Provincie, omdat er ook ruiterpaden en wandelpaden worden aangelegd,' weet Van der Plas en het leek in kannen en kruiken maar een mountainbikebaan werd afgeketst.

Duinvallei

Een mogelijk alternatieve locatie voor de komende tien jaren zou het nu nog braakliggende stuk grond tussen de woonwijk Zanderij en de provinciale weg N206 de Duinvallei zijn geweest. Ook deze plannen bleken niet uitvoerbaar. De reden? De tijdelijke exploitanten die geselecteerd waren om het gebied voor de komende tien jaren een nuttige invulling te geven dienen hun gedeelte met daarop de nodige voorzieningen zelf te financieren zonder geldelijke bijdrage van de gemeente. Ondanks dat de gemeente geld voor de mountainbikers klaar had liggen, ging ook deze optie de prullenmand in. Gelijke monniken, gelijke kappen. Plots kwam het lid Rob van den Oever met het idee om het terrein in en om De Goerie te benutten voor het bouwen van een parcours. Zijn idee bleek levensvatbaar en met behulp van parcoursbouwer Patrick Jansen, wereldkampioen mountainbike bij de veteranen, en vele vrijwilligers kon met toestemming en hulp van de gemeente de zo vurig gewenste baan worden gerealiseerd. 'Op deze manier kan het terrein van De Goerie nuttig worden besteed. IJs hebben we vaak niet meer, maar een skeelerbaan en in met toekomstige samenwerking met Welzijnskwartier voor dagbesteding en terreinonderhoud kan het terrein voor meer nuttig gebruik dienen. Hier waren wij naar op zoek en het clubgebouw zal dan ook de hele week open zijn,' sprak Dick van der Plas, voorzitter van IJsclub Voorwaarts een wens uit.

Open parcours

Het parcours loopt rondom De Goerie buiten het hek. 'Het kan door iedereen worden gebruikt en je ziet nu zelfs al kinderen fietsen' vertelt Van der Plas. Van der Spijk die al een rondje had gereden voordat hij het lint door mocht knippen: 'Het is een mooi parcours met diverse elementen en er is ook op veiligheid gelet en een toevoeging voor het gebied'.

De wethouder mocht na de opening met de bikers van De Goerie het parcours officieel inwijden.

Beeldhouwers Frans en Truus van der Veld exposeren bij Baalbergen Katwijk

expositie n Na enkele succesvolle exposities met etsen, schilderijen, collages en quilts richt Baalbergen nu de spotlights op beeldhouwwerk. Het bekende Lissese beeldhouwersduo Frans en Truus van der Veld zal vanaf 14 oktober exposeren met beelden in verschillende materialen.

Frans en Truus van der Veld zijn allebei geboren en getogen in Lisse. In hun atelier werken zij samen aan opdrachten voor bedrijven, gemeenten en particulieren. Daarnaast maken zij vrij werk en verzorgen zij workshops. Gedurende het proces van ontwerp tot en met de uitvoering, vullen zij elkaar aan en versterken zij elkaars ideeën.

Frans en Truus laten zich in hun vrije werk vaak inspireren door de Oude Grieken: Muzen en aanverwante goden en labyrinten. Zij zijn als een tussenpersoon die als eerste het oor te luisteren legt bij de tempel van Apollo (aanvoerder van de negen muzen). Frans en Truus werken met brons, granito, staal, corten, alu en glas. Hun veelzijdigheid en diversiteit komt niet zozeer voort uit een drang tot experimenteren, maar wel uit de sterke wil om elk idee in het juiste materiaal weer te geven.

De opening van de expositie zal plaatsvinden op zaterdag 14 oktober om 17.00 uur en verricht worden door Renée Korbee, landelijk bekend kunstcritica en publiciste. De expositie loopt tot en met 13 januari 2018 en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur bezichtigd worden.

Actie Schoenendoos

actie4kids n Wat is er mooier dan kansarme kinderen in ontwikkelingslanden het cadeau van hun leven te bezorgen? Dit kan met de Actie Schoenendoos. Met deze actie versiert men een schoenendoos en vult deze met schoolspullen, speelgoed en toiletartikelen. Liever geen snoep of oorlogsspeelgoed. De actie duurt tot zondag 12 november.

De organisatie Actie4kids deelt dit jaar de dozen uit aan kinderen in West-Afrika, Oost-Europa, het Midden Oosten en aan kinderen van vluchtelingen in Europa. Ook dit jaar doet de Gereformeerde Kerk te Katwijk aan Zee weer mee aan de actie. De slogan is 'Voor jou, van mij.'

Iedereen, jong en oud, kan aan deze actie deelnemen. Geef op het deksel van de doos aan of het voor een meisje of jongetje bedoeld is en voor welke leeftijd. De doos en deksel kan men aan elkaar vastmaken door middel van een dik elastiek.
Niet verplicht, maar wel nodig: een bijdrage voor de transportkosten@a € 5,00 per doos. Dit kan men in een envelopje doen op de doos. Folders met de benodigde informatie liggen klaar in de Vredeskerk, Baljuwplein 1.

Wanneer het niet mogelijk is om een schoenendoos te vullen, kan men een bijdrage overmaken op IBAN NL83INGB0000334243 t.n.v. Stichting De Samaritaan te Ermelo o.v.v. gift Actie4Kids. Meer informatie bij Joan Ouwehand, tel. 06-22140268 of Diana van Middelkoop, tel. 06-20743308.

Primeur voor de Voetiusschool

Foto: PR

zonnepanelen n Op woensdag 4 oktober heeft wethouder J. Knape op de Ds. G. Voetiusschool in Katwijk een les over duurzaamheid gegeven aan de kinderen van groep 5-8.

De aanleiding van deze bijzondere les was dat de Voetiusschool ervoor heeft gekozen om 100 zonnepanelen te plaatsen op het dak van de school. Wethouder Knape feliciteerde de Voetiusschool hiermee. Het is de eerste school in Katwijk die daadwerkelijk gebruik gaat maken van zonnepanelen.
Wethouder Knape gaf een interessante, prikkelende en inhoudsvolle les over het thema duurzaamheid. Op welke manieren kunnen de kinderen concreet een bijdrage leveren aan een schoner milieu? Hij hield de kinderen dan ook een spiegel voor. Hoelang douchen jullie? Laat je thuis of op school niet onnodig het licht aan staan? Ben je actief bezig met het scheiden van afval?
Schooldirecteur Jannes Berghout '' Wij vinden het van groot belang om goed onderwijs te geven aan de kinderen. Daarbij hoort ook aandacht vragen voor het thema rentmeesterschap binnen onze school. Op deze manier kunnen we als school een steentje bijdragen aan een schoner milieu. Daarnaast hebben we van de wethouder nog tal van manieren gehoord waar we als school verder mee aan de slag kunnen!''

Na de presentatie was er de mogelijkheid om de wethouder zelf te bevragen. Dit leverde zeer interessante vragen en gesprekken op. Dit liep uiteen van ''Hoe wordt een zonnepaneel gebouwd?'' tot en met de vraag of er windmolens geplaatst gaan worden voor de kust van Katwijk. Na de vragenronde door de kinderen werden de zonnepanelen op een feestelijke manier geïnstalleerd in het bijzijn van Jan-Willem de Leeuw (algemeen directeur) en de heren Jaco Van Duijn en Theo Klok (huisvestingscommissie).

Ensembles in Concert

concert n Op vrijdag 27 oktober wordt er in de Immanuëlkerk te Rijnsburg een bijzonder concert gehouden.Vocalgroup At Once, bestaande uit de drie Urkers Jaap Kramer, Jacob Schenk en Marco Hoorn, treedt samen op met het Katwijkse familiekoor Ichthus, dit met medewerking van de bekende pianist/organist Martin Zonnenberg aan de vleugel en Mariëlle Schippers op de dwarsfluit.

Familiekoor Ichthus is een uniek koor in Nederland. Het koor is opgericht op initiatief van Jan en Anneke Klok. Hun kinderen en schoonkinderen waren direct enthousiast voor dit idee. Met een gezin van 11 kinderen heb je dan al vlug een klein koortje. De zus van Anneke, Jacomine met haar twee dochters zingen ook mee in het koor. Zo is het koor gegroeid tot 18 leden welke iedere twee weken repeteren in de Ichthuskerk van Katwijk.

Eén familie, Twee gezinnen, en hetzelfde doel. Zingen tot Gods eer! Het is iedere keer weer uniek om dit met elkaar te mogen delen. Vol enthousiasme zet de familie zich daarom onder leiding van hun eigen dirigent Jan Verhoef in, bij ieder concert. Jan Verhoef, kritisch op het juiste moment draagt zorg voor de ontwikkeling en de verhoging van de kwaliteit van het koor.

De drie muzikale vrienden van At Once groeiden samen op op Urk en raakten als solist, muzikant of dirigent al vroeg betrokken bij diverse koren. Inmiddels hebben ze alle drie een volle agenda als solo-zanger, dirigent, producer of muzikant. Met At Once werd een oude muzikale droom werkelijkheid:"We wilden al heel lang samen muziek gaan maken, om zo onze stemmen en muzikale talenten te bundelen tot één geluid" vertellen de mannen. "We kunnen niet wachten om het Nederlandse publiek te laten kennismaken met onze driestemmige liederen met een inhoud waar we alle drie achter staan"

Aanvang concert 20.00 uur. Kerk open 19.30 uur. Toegang € 10,00

Kinderen met knuffels gratis mee in de stoomtrein

Kinderen en hun knuffel mogen gratis mee in de stoomtrein. | Foto: PR Foto: PR

trein n Tijdens onze 'Knuffeldagen' in de herfstvakantie mogen alle kinderen (tot en met 12 jaar) die hun lievelingsknuffel meenemen, gratis naar binnen bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. Kom samen met je pop of teddybeer naar onze Knuffeldagen en leer alles over treinen. Kijk rond in het museum, doe de speurtocht of stap met je knuffel op de stoomtrein en maak een mooie treinrit langs het Valkenburgse Meer.

Leuk in de herfstvakantie

Foto: PR

Binnenkort is het weer Herfstvakantie en zijn de scholen dicht. Leuk om vrij te zijn, maar wat ga je doen? Bij Stoomtrein Katwijk Leiden langskomen natuurlijk! Tijdens de Knuffeldagen in de herfstvakantie mag je voor niets naar binnen als je je lievelingsknuffel meeneemt.

Het museum is geopend op zaterdag 14, zondag 15, dinsdag 17, donderdag 19, zaterdag 21 en zondag 22 oktober van 10.30 tot 16.30 uur.

Kom je ook?

Alleen je ouders of je opa en oma betalen € 8,-- voor hun ouderwetse kartonnen treinkaartje. Jij hoeft als je niet ouder bent dan 12 jaar alleen maar je knuffel aan de conducteur te laten zien. Na het ritje met de trein kun je heerlijk rondstruinen in het buiten- en binnenmuseum. Je kunt er veel leren over vroeger en vragen staat vrij. Je kunt een stukje steenkool in je hand houden, krijg je wel zwarte handen van hoor, en kijken naar het vuur in de stoomtrein. De vrijwilligers van het museum vertellen je graag alles over stoom. Binnen in het museum staan locomotieven en rijtuigen opgesteld. Je kunt er ook miniatuurtreinen laten rijden. Wil je nog een keer met de stoomtrein? Stap dan gewoon nog een keertje in. De dieseltrein met de open wagens rijdt niet in de herfstvakantie. Stoomtrein Katwijk Leiden staat garant voor een fantastisch dagje uit.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9. Volg de borden van het Valkenburgse Meer.

Rookworst van Keurslager Vooys met GOUD bekroond!

goud n De landelijke Keurslager rookworstkeuring vond dit jaar plaats op een stormachtige dag. Ideaal weer om de kwaliteit van de Keurslager rookworsten te bepalen. Een deskundige vakjury keurde de rookworst op diverse punten en concludeerde dat de ambachtelijke worst van Keurslager Vooys uit Katwijk van hoge kwaliteit is. De rookworst van Keurslager Vooys werd met GOUD - het hoogst haalbare - bekroond.

Elk jaar weer steekt Keurslager Vooys veel tijd in het perfectioneren van de rookworst. Een vakman gaat nu eenmaal altijd voor het lekkerste product. "Het is altijd weer spannend wanneer er producten gekeurd worden. Je staat achter je producten, maar je wil toch graag de bevestiging dat het goed is" vertelt Jan Hoek van Keurslagerij Vooys.

Goud in handen

"Om een goede worst te maken begin je met verse grondstoffen en uitgebalanceerde kruiden. Met veel aandacht en liefde kom je tot een gouden rookworst", vertelt de enthousiaste ondernemer.

Proeven!

Om te vieren dat het rookworstseizoen weer is begonnen, krijgen klanten van 9 t/m 14 oktober de tweede rookworst gratis! Het seizoen is daarmee, wat de temperatuur dan ook mag zijn, officieel geopend verklaard door Keurslager Vooys.

Jaarlijkse rookworstkeuring

De Vereniging van Keurslagers organiseert elk jaar de rookworstkeuring, waarbij een onafhankelijke vakjury de rookworsten blind beoordeelt op de juiste 'bite', kleur, samenstelling, geur en smaak.

Naast een uitgebreid juryrapport ontvangen alle winnaars een certificaat.

Op de goede weg!

Het loopt momenteel allemaal op rolletjes met de activiteiten in de Zwanenburg. De ene nieuwe activiteit loopt nog beter dan de andere nieuw opgestarte activiteit. Een teken dat het allemaal in een behoefte voorziet.

Wie had nu kunnen denken dat een activiteit als Koek en Soepie zo goed zou lopen en er zoveel mensen op af zouden komen op de maandagmorgen? Er waren geluiden te horen dat het vol zou zijn. Nou vergeet het maar. De organisatie heeft vooraf gemeld dat het een inloopochtend is voor iedereen en niemand wordt dan ook geweigerd. Is de ene ruimte te klein, dan wordt er een ander bijgetrokken. Het zal beslist niet ten onder gaan aan het succes. Daar staat men voor.

Zo gaat het ook met de crea-ochtenden. Hoewel het hier om een geheel ander soort activiteit gaat is de opkomst er niet minder om. Wat ze wel gemeen hebben is de gezelligheid en saamhorigheid. Die staan bij beide voorop.
Wat ook bijzonder was de afgelopen periode is de Open Burendag. Wat een geweldige opkomst! Wat een sfeer! En dan het enthousiasme wat de vrijwilligers uitstraalden om hun activiteit deze ochtend te promoten. Het werkte voor veel bezoekers verhelderend en inspirerend. Er waren er bij die zich gelijk aanmeldden. Anderen namen deelname serieus in overweging. Het was in de stijl zoals een burendag hoort te zijn. De mensen waren er voor elkaar.
Een geheel ander punt wat hier onder de aandacht mag worden gebracht is dat de Algemene Ouderen Bond Katwijk in een vergevorderd stadium is om zich, ondanks het debacle met de ANBO, weer opnieuw aan te sluiten bij een Landelijke Organisatie namelijk de FASv. Deze Federatie van Ouderen Bonden uit heel Nederland, die na de overval en het onbegrip van de ANBO is ontstaan. Inmiddels hebben zich al 75 Ouderen Bonden aangesloten en deze jonge organisatie groeit snel. De bonden, die zich hierbij aansluiten, zijn niet bang dat hetzelfde gevaar zich herhaalt. Ze hebben het allemaal meegemaakt en zullen er goed voor waken baas in eigen huis te blijven.
De AOBK heeft deze stap genomen omdat zij zich niet wil onttrekken aan het maatschappelijk belang en de verantwoordelijkheid. Samen sta je nu eenmaal veel sterker. Samen deel je wat Ouderen nodig hebben. Een ander voordeel is dat men veel sterker staat in het verkrijgen van kortingen op velerlei gebied. Niet alleen worden de aangesloten zorgverzekeraars fors uitgebreid. Ook worden kortingen bedongen op bijv. vakantiereisjes en diverse aankopen. Het streven is ook dat de aangesloten leden hun lidmaatschapsgeld op deze wijze terug verdienen. Meer weten? Kijk op www.aobk.nl

Europees Kampioen

Majorette en twirlvereniging The Flying Stars brachten goud, zilver en brons mee naar Katwijk. | Foto: PR Foto: PR

EK n Afgelopen weekend is van 6-8 oktober het Europees Kampioenschap majorette gehouden in Almere.

In zes verschillende categorieën met vier leeftijdsklassen werd er gestreden om de titel van Europees Kampioen! Majorette en twirlvereniging The Flying Stars uit Katwijk deed dit weekend in vijf verschillende onderdelen mee. Mooie resultaten werden behaald. Solistisch behaalde Diana de Jong in een heel sterk deelnemersveld een mooie top 10 plaats. Zij werd tiende. Ook in het onderdeel duo Showtwirl deed Diana mee. Samen met duopartner Angela Schouten behaalden zij samen een zevende plaats. In de leeftijdscategorie junior deed The Flying Stars mee aan het onderdeel Paradecorps. Wat een kracht lieten deze meiden zien in de routine. Alles werd gegeven en ook beloond. Zij behaalden een zilveren medaille en een tweede plaats. Dit onderdeel werd in de senior klasse ook vertegenwoordigd door The Flying Stars. Zij behaalden een bronzen medaille, een derde plaats. Ditzelfde team deed ook mee in het onderdeel Exhibitioncorps. Wat een inleving en een knap optreden. Dit was de jury met iedereen eens. Zij kroonden dit team tot Europees Kampioen! Een eerste plaats. Goud, zilver en brons mee naar Katwijk.

Dit EK hebben de meiden van The Flying Stars behaald, door op het NK in desbetreffende categorie, Nederlands Kampioen te worden. Al een prestatie op zich dus. Om überhaupt aan het EK deel te mogen nemen moeten de deelnemers de reis volledig zelf bekostigen. Gelukkig waren er enkele sponsors die wilden helpen.

Katwijk Binse avond vol verrassingen

bibliotheek n Op donderdag 26 oktober om 20.00 uur organiseert Bibliotheek Katwijk in De Roskam een Katwijk Binse avond met allerlei verrassende optredens. Het wordt een gezellige, ontspannende avond over Katwijk Binnen en de Katwijk Binders. De presentatie is in handen van Adri van Beelen.

Lokale verhalen en personenHet programma is in grote lijnen bekend maar een verrassende aanvulling op het laatste moment is goed denkbaar. In ieder geval verleent een aantal bekende namen uit Katwijk aan den Rijn medewerking aan deze bijzondere avond. Kunstschilder Jan Bekker schildert mooie stillevens en interieurs en geeft u een doorkijkje in zijn werk. Vervolgens duikt u in de geschiedenis van De IJsclub Voorwaarts Katwijk die nauw verweven is met De Roskam en de Turfmarkt. De ijsclub bestaat in januari 2018 125 jaar en is daarmee één van de oudste verenigingen van onze gemeente. Naar aanleiding van het jubileum wordt een boek uitgegeven met prachtige, oude foto's. Oud-voorzitter Gerard van Beelen en huidig voorzitter Dick van der Plas schuiven aan tafel om alvast een tipje van de sluier op te lichten. Ook de Zeeverkenners dragen hun steentje bij: Feite Pijttersen en Erwin Jonker hebben het over vroeger en nu naar aanleiding van een paar foto's en over de clubhuizen. Verder komt de Oranjevereniging aan bod met Ruud van Rijn en is er een spannende quiz over Katwijk aan den Rijn door quizmaster Nico Kleijne.


Erbij zijn?

Een gezellige avond vol Katwijk Binse verrassingen in De Roskam aan de Turfmarkt. Iedereen is van harte uitgenodigd om erbij te zijn op donderdag 26 oktober, het programma begint om 20.00 uur. Toegang: € 6,- voor leden van Bibliotheek Katwijk en € 8,- voor niet-leden. Kaarten zijn te koop via www.bibliotheekkatwijk.nl.

Themabijeenkomst Alzheimer Café

bijeenkomst n Op woensdag 11 oktober vindt een bijeenkomst van het Alzheimer Café plaats in dienstencentrum Zwanenburg.

Alzheimer Café Katwijk is een ontmoetingspunt voor patiënten, familieleden en vrienden van patiënten, hulpverleners, vrijwilligers en overige belangstellenden. Kortom; iedereen die meer willen weten over leven met dementie.

Ergotherapeuten Irene Verdouw en Pauline Bootsman gaan in op het thema 'Veiligheid in en om het huis'. Is autorijden bijvoorbeeld nog mogelijk nadat er demente is geconstateerd?

Tijdens de bijeenkomst is er aandacht voor aanpassingen in en rondom de persoonlijke leefomgeving van mensen met dementie, gericht op het welzijn van de patiënt. Hierbij valt onder andere te denken aan maatregelen om de omgeving van de patiënt zo herkenbaar en veilig mogelijk te maken. Ook wordt stil gestaan bij de mogelijkheden van autorijden en de rol van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Voor bezoekers is er volop gelegenheid om vragen te stellen en tips aan elkaar uit te wisselen.

Inloop vanaf 19.00 uur. Start programma 19.30 uur. De bijeenkomst eindigt tussen 21.15 en 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Roskam Live

live n Op zaterdag 21 oktober is het weer tijd voor Roskam Live en dit keer gaat het dak er af met Evening News.

Evening News is Sensationeel, Universeel, ja zelfs Essentieel!

De muzikanten van Evening News komen uit exotische oorden als Zoetermeer, Leiden, Katwijk, Nieuwkoop, Beverwijk en Den Haag, maar als ze muziek maken, wonen ze dus eigenlijk in buitenwijken van Kingston en dan ook nog eens een halve eeuw geleden!

Flashback! Toen ontstond dus die broeiende cocktail die Ska heet: een mengsel van stomende R&B, jazz, mento, en juicy, Jamaicaanse ingredienten... Evening News speelt precies die ska, rock-steady en vroege reggae uit de jaren zestig en zeventig. Met hetzelfde vuur, toewijding, dezelfde passie, en jawel goedaardige ''crazyness'' als de founding fathers uit Jamaica. Authentic and crucial!

Iedereen die van muziek houdt, Jamaicaanse muziek dus, die moet kennis maken met een van de weinige bands in Nederland die dat recept nog kent: Evening News!

Don't miss that RudeBoyTrain!

Roskam Live wordt gehouden in De Roskam aan de Turfmarkt. De zaal gaat open om 20:00 uur. Kaarten a € 5,00 zijn te koop in de Roskam, bij Bike Totaal Luyten aan de Achterweg en via de ticket box op www.oranjeverenigingkatwijk.nl

Mediawijsheid

In groep 7 van de Rehobothschool is de “Leerlijn Mediawijsheid” geïntroduceerd. | Foto: PR Foto: PR

introductie m In groep 7 van de Rehobothschool is de "Leerlijn Mediawijsheid" geïntroduceerd.

Het wijs en verstandig omgaan met media wordt op steeds meer scholen onderwezen en maakt deel uit van de zogeheten vaardigheden voor de 21e eeuw. Volgens de digitale "Leerlijn Mediawijsheid" is de kern van het onderwijzen van mediawijsheid eigenlijk een heel oude wijsheid, namelijk: eerst denken dan doen. Het gaat daarbij niet alleen om alles wat niet mag en gevaarlijk is, maar juist ook om wat je vooral moet doen om goed en mooi gebruik te maken van het internet.

De kinderen van groep 7 kregen tijdens de introductie een korte les over mediawijsheid met een ezelsbruggetje. Eerst "VVV" denken: Is het Veilig? Is het Verantwoord? Welke Voetafdruk laat ik na op het internet? Daarna "BEL" doen: Hoe kan ik mijzelf en anderen Beschermen? Hoe mijzelf en anderen Eerbiedigen (respecteren)? Wat moet ik zelf nog Leren en kan ik anderen helpen bij het leren?

Rijnvogels herrijst tegen Rijsoord

Een vreugdesprong van Luuk Slegt in ontbloot bovenlijf. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

voetbal n Het is al weer enige tijd geleden dat een overwinning op de Kooltuin zo uitbundig werd gevierd. De aanleiding hiertoe mag overduidelijk zijn. Na een slechte seizoenstart met mindere wedstrijden, een dosis pech en blessures (nu nog Arno Dijkstra en Joost Leonard) was daar dan in de 89ste minuut de bevrijdende treffer van Luuk Slegt. Nu werd er bij het scheiden van de markt goede zaken gedaan, terwijl eerder dit seizoen het doek voor de vogels de verkeerde kant op viel. Na het optreden tegen Noordwijk dat zo fataal afliep, was dit de beste performance van het seizoen.

Dat trainer Hein van Heek een opgelucht man was laat zich niet moeilijk raden. Hij had zijn team met een passie van minuut één tot aan de dying seconds zien spelen, wat terecht met de eerste driepunter werd beloond. Met nog 20 minuten te gaan moest zijn team met tien man verder nadat Bright Ampong ten onrechte met een rode kaart vroegtijdig mocht gaan douchen (twee keer geel). Juist het tiental perste nog alles tot diep uit de vezels en bleef de bovenliggende partij. De vogeldefensie bewaakte het nest goed en slechts eenmaal moest doelman Jeffrey Verkerk zijn klasse tonen.

De gastheren hadden voor de thee al afstand moeten nemen, maar mogelijkheden van Pieter van den Breggen en Ricardo de Vlugt leverden vooralsnog niets op. De ultieme mogelijkheid om de score open te breken was voor Jim Havenaar die de vrije ruimte werd ingestuurd, maar tot ieders ontzetting luttele centimeters naast mikte. Het overwicht werd niet gehonoreerd. Rijsoord kon nauwelijks enkele potten breken.

In het tweede bedrijf deden de bezoekers even van zich spreken, maar dat was van korte duur. De touwtjes werden door de thuisclub weer stevig in handen genomen. Jim Havenaar schoot vanuit een lastige hoek over. De opmaat voor nog meer aanvallende impulsen. Na een voorzet van Ricardo de Vlugt leek Jaap van Duijn met een ferme kopstoot de ban te breken, maar met een katachtige reflex keerde doelman Michael Dekkers deze inzet. De prima combinerende thuisclub bleef erin geloven, ook na het wegzenden van Ampong. Kort daarop leek dan tegen de verhouding in de thuisclub de bietenbrug op te gaan, maar de uitstekend keepende Verkerk hield zijn team op de been.

Bij een van de laatste aanvalsgolven werd Jim Havenaar en passant nog even omver gelopen, maar dit was te twijfelachtig om de bal alsnog op de stip te leggen. De tweede 0-0 op rij leek aanstaande totdat de laatste voorzet eerst door Bekkers gedeeltelijk werd gepareerd, maar in de rebound haalde Luuk Slegt uit een lastige hoek de trekker over; het schot dat een ontploffing op de Kooltuin ten gevolge had. Er volgden nog enkele angstige minuten toen de gasten zowaar nog even toonden dat ze het de Katwijkse defensie eindelijk lastig konden, maar deze wilde van geen wijken weten. Over de uitslag zal vriend en vijand het wel eens kunnen zijn.

Quick Boys vergroot zorgen Odin'59

voetbal n Weer sloeg Quick Boys toe in een uitwedstrijd. In Heemskerk werd Odin'59 verder in de problemen gedrukt. De eerste helft bleef doelpuntloos. Daar zou in de tweede helft verandering in komen. Na een gemiste strafschop werkte een tegenstander de bal langs zijn eigen doelman waardoor de blauwwitten op een voorsprong kwamen die niet meer werd weggegeven.

Beide tegenstanders namen ruimschoots de tijd om elkaar af te tasten. Pas na ruim tien minuten spelen liet Odin'59 voor het eerst in de wedstrijd een aanval zien, deze aanval eindigde in een hoekschop die geen gevolgen had voor Quick Boys.

Na bijna twintig minuten spelen profileerde Quick Boys zich op aanvallend gebied, al bleef een doelpunt uit. Het inspireerde de blauwwitten om op zoek te gaan naar de voorsprong. Halverwege de eerste heft leek die voorsprong te worden bereikt toen captain Delano a Cohen uit een vrije schop Anthony Bentem bereikte. De score bleef uit, Bentem zag zijn doelpoging door gekeerd doelman Barry van Dijk. Met de rust in zicht leek Quick Boys weer een doelkans te forceren. Reda Kharchouch plaatste de bal op Jesse van Nieuwkerk maar zag dat zijn voorzet werd onderschept door een tegenstander waardoor de tussenstand nog steeds onveranderd bleef. Odin'59 onderscheidde zich in de eerste helft door een aantal hoekschoppen af te dwingen maar wist daar geen rendement uit te halen.

De tweede helft leek voor Odin'59 goed te beginnen. Al na een paar minuten spelen passeerde Nigel Hardenberg zijn tegenstander maar wist vervolgens niet te profiteren van de ruimte. In deze wedstrijdfase leek Quick Boys op voorsprong te komen nadat Nick Burger ten koste van een gele kaart hands maakte binnen het strafschopgebied. Topscoorder Yordi Teijsse wist niet te profiteren, de strafschop verdween over het doel. Toch herstelde Quick Boys zich snel van deze tegenvaller. Tien minuten na de rust kwam Quick Boys alsnog op voorsprong toen aanvoerder Milo Cremers, die van zijn trainer de opdracht had Yordi Teijsse te schaduwen, de voorzet van Joey Ravensbergen langs zijn eigen doelman werkte.

Die voorsprong smaakte naar meer en Quick Boys zette de jacht in naar een verhoging van de voorsprong. Meerdere doelkansen werden geforceerd maar doelman Van Dijk voorkwam met meerdere knappe reddingen erger voor zijn team.

In de loop van de tweede helft werd er gewisseld. Coach Richard Plug bracht meerdere wissels. Met meer offensief ingestelde spelers probeerde Plug het tij te keren. Ook bij Quick Boys werd gewisseld. Jesse van Nieuwkerk werd naar de kant gehaald voor Hamza Bouhari terwijl Tim Bloemendaal werd gewisseld voor Yassire Hamdani.

Met het eind van de wedstrijd in zicht plaatste Odin'59 nog een wanhoopsoffensief. De thuisploeg drong aan bij de blauwwitten maar kwam niet verder dan een aantal hoekschoppen die allen niet tot een wijziging van de tussenstand leidden. Aan de andere kant kon Quick Boys niet profiteren van de geboden ruimte waardoor de wedstrijd eindige met een 0 – 1 overwinning voor Quick Boys.

Sponsordiner

ssvk n De jeugdleden van schietsportvereniging Katwijk (SSVK) draaien op landelijke wedstrijd al aardig mee op de 100 meter luchtdruk geweerschieten. Maar om de beste schutters van het land te worden, sparen ze voor hun eigen materiaal om beter te kunnen oefenen. De jeugdleden trokken de stoute schoenen aan en doen nu mee aan de muntenactie van in De Hoftuin. 'Een unieke kans om als Katwijkse vereniging mee te mogen doen aan een Rijnsburgse actie', vertelt een jeugdlid enthousiast.

Ondertussen zaten de junioren niet stil en organiseerden een Sponsordiner in hun eigen clubhuis. Twee professionele koks - tevens leden van SSVK - stelden samen met de jongens en meiden een smakelijk vijfgangenmenu samen. Zaterdag 30 september was het zover. Maar liefst 42 gasten schoven aan. Bij binnenkomst werd een ieder persoonlijk welkom geheten met een verrassend groen gekleurde cocktail. De gasten werden netjes door de jeugdige gastheer afgevinkt op de gastenlijst en verder begeleid naar de schietbaan voor een korte demonstratie en uitleg. De professionele jeugdcrew gaven een goede indruk waar ze voor aan het sparen zijn. 'Wat leuk om te zien wat ze doen en dat ze hier zo enthousiast mee bezig zijn', zei een bezoekster en oma van één van de leden.

Tijdens de rondleiding - gegeven door de ene helft van het SSVK jeugdteam - dekte de andere helft de tafels in de kantine met zelf ontworpen placemats, keurig ingerold bestek en drie smaakvarianten aan fruitwater. De jongens en meiden liepen die avond de benen uit het lijf om alle gasten op hun wenken te bedienen. Tussen de gerechten door was een prijzenloterij. 'Mijn avond kan niet meer stuk. Ik heb een van de gesponsorde prijzen gewonnen en ben tonnetje rond gegeten', zei een van mee-eters aan het einde van de maaltijd met een voldane glimlach.

Wat de ondernomen inspanningen uiteindelijk heeft opgeleverd wordt na de muntenactie bekend gemaakt. De Rijnsburgse muntenactie loopt nog tot 20 oktober. 'De jeugdcrew staat al paraat met nieuwe plannen, want we gaan door tot we ons doel bijeen hebben gespaard', aldus twee gedreven aanvoersters van het jeugdteam.

Ladies Bootcamp voor Pink Ribbon

Voor donderdag 5 oktober hadden de trainers van Quick Boys MO11-1 een speciale training geregeld: onder begeleiding van de dames van Ladies Bootcamp Katwijk ondergingen de meiden een heuse bootcamp op sportpark Nieuw Zuid.

Voor het oog van de camera van Goedemorgen Nederland werkten de meiden zich in het zweet en lieten ze zien dat het echte doorzetters zijn. Als vergoeding voor de bootcamp haalden de meiden geld op voor Pink Ribbon en konden een cheque van € 290,90 overhandigen aan Sandra van Ladies Bootcamp Katwijk.

Sub-hoofdsponsor VV Katwijk

De directie van de nieuwe sub-hoofdsponsors MotracLinde / RLS ontvangt een ingelijst shirt. | Foto: Orangepictures Foto: Orangepictures

sponsor n Afgelopen zaterdag presenteerde VV Katwijk samen met de Businessclub een nieuwe sub-hoofdsponsor. De logo's van de nauw samenwerkende bedrijven MotracLinde en Reesink Logistic Solutions (RLS) prijken vanaf afgelopen zaterdag op de achterkant van het wedstrijdshirt van VV Katwijk.

De afgelopen seizoenen was het logo van hoofdsponsor Ouwehand zowel aan de voor- als achterzijde van het wedstrijdshirt van Katwijk te zien. Het logo van hoofdsponsor Ouwehand blijft vertrouwd op de voorzijde van het shirt zichtbaar. Op de achterzijde zijn nu dus de logo's van MotracLinde en Reesink Logistic Solutions (RLS) zichtbaar.

3-jarige samenwerking

Voor de derby tegen Rijnsburgse Boys werd het 3-jarige sponsorcontract door de directieleden van MotracLinde / Reesink Logistic Solutions (RLS) en het bestuur van Stichting Topvoetbal Katwijk feestelijk ondertekend. Na de officiële ondertekening werd er getoast op een vruchtbare en succesvolle samenwerking tussen de beiden partijen. Vervolgens werd de samenwerking aan het grote publiek kenbaar gemaakt, door middel van het uitreiken van een ingelijst shirt op het veld aan de directie van MotracLinde / RLS.

VV Katwijk, Businessclub Katwijk en Stichting Topvoetbal Katwijk zijn verheugd met deze nieuwe en belangrijke sub-hoofdsponsor.

Tropical Beach Fuif

schuit n Zaterdag 14 oktober staat Kees van Hondt voor een uniek en exclusief optreden in De Schuit. Kees is onlosmakelijk verbonden met Lowlands. Jaar in jaar uit verhuisde hij naar steeds grotere podia en vanaf 2010 herhaalde Kees dit huzarenstukje op het Sziget Festival in Hongarije.

Het is niet overdreven om te stellen dat Kees het begrip FEEST van een nieuwe definitie heeft voorzien. Zijn muzikale keuzes zijn altijd toegankelijk, uniek, apart, gek, grappig, blij en bovenal zeer dansbaar.

Tickets zijn verkrijgbaar voor slechts 5 euro.

Nationale top bij Katwijk Fietst Strandrace

Fietsen n De Katwijk Fietst Strandrace is toegetreden tot de topcompetitie van Nederland. Op zaterdag 11 november worden om 12.30 uur de nationale toppers aan de start voor strandpaviljoen Zomers verwacht. De organisatie kijkt reikhalzend uit naar dat moment en is inmiddels druk met de voorbereidingen. De inschrijving loopt als een trein.

Strandrijden is uitgegroeid tot een populaire sport. Katwijk Fietst, een organisatie die alles wat met fietsen heeft te maken promoot, is ingehaakt op die groeiende belangstelling. Na drie jaar warmdraaien, maakt Katwijk Fietst zich nu op voor het grotere werk. Daar horen ook verplichtingen bij, zoals aansluiting bij de wielerbond, de KNWU.

De Katwijk Fietst Strandrace is de tweede in de topcompetitie. Een week eerder bijt Hoek van Holland – Den Helder het spits af in de klassementsstrijd. De Katwijk Fietst Strandrace is verdeeld in drie categorieën: licentiehouders, basisleden en cyclosportieven. Organisator Rob Onderwater hamert erop dat alle deelnemers net zo belangrijk zijn. ,,De cyclosportieven, zeg maar de liefhebbers, zullen niet als eerste over de streep komen, maar het gaat ons ook dat de deelnemers lekker bezig zijn op het mooie strand van Katwijk. En ook de cyslosportieven krijgen mooie prijzen.'' Bij de Katwijkere wielerclub zijn de leden al druk in training voor de wedstrijd.

Net als de vorige edities rijden de strandfietsers drie ronden van elf kilometer. Anders dan andere wedstrijden, waar een 'heen en weertje' wordt gereden, is het parcours uitdagend. Dat maakt het voor het publiek aantrekkelijk. Wie bij de Uitwatering gaat kijken, ziet de rijders zes keer voorbijrijden.

Twee fanatieke strandrijders, Arjan van der Plas en Arjan van der Niet, zijn nauw betrokken bij de organisatie. De eerste eindigde vorig jaar als vierde, achter winnaar Ronan van Zandbeek. Het duo is de bedenker van het afwijkende parcours, waarbij twee strandopgangen genomen moeten worden. Daar wordt veel van de strandfietsers gevraagd. Bij de opgang bij het Wantveld zijn de rijders door het mulle zand verwikkeld in een uitputtingsslag. ,,We gaan mooie sport zien en als organisatie willen we een mooi evenement met hulp van onze sponsors neerzetten'', besluit Onderwater.

Katwijk Fietst Strandrace, zaterdag 11 november. Inschrijven kan via www.katwijkfietst.nl. Voorinschrijven € 17,50, ter plekke € 22,50 bij paviljoen Zomers.

Heren 1 wint in derby ruim van BS Leiden

Jesper Jobse en Bas Rozendaal zorgen precies voor de helft van de punten. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

basketbal n Op zaterdag 7 oktober stond al vroeg in het seizoen de eerste regio topper op het programma in de heren promotiedivisie tussen het voormalige opleidingsteam van ZZ Leiden, BS Leiden 1 en Solar-systemen Grasshoppers. De afgelopen derby in april namen de Leidenaars een voorsprong die de Katwijkers pas aan het einde van de wedstrijd naar zich toe trokken. Dit keer was het anders en gaf een ontketend Grasshoppers de bezoekers een behoorlijk pak slaag.

Jeser Jobse opent de game met een driepunter. Via scores van Bas van Rozendaal, Wouter Breel loopt de score op naar 14-4 waarna de gasten een time out nemen. De thuisploeg zet een goede teamverdediging neer waar de Leidenaars regelmatig de 24 sec aanvalsklok laten afgaan en balverlies oplopen. Door twee driepunters op rij van Jesper Jobse, met scores van Jake Prins en Tim de Jong maakt de thuisploeg een 16 – 0 run waarna de stand na 10 minuten op 30-4 staat.

BS Leiden vindt in dit kwart nu wel het netje en komt tot 32 – 12. De thuisploeg mist drie kansen op een rij en neemt time out. De refs zijn flink op dreef en fluiten veel af waarna een aantal spelers van beide ploegen snel in foutenlast komen. Joey Schelvis en Tim de Jong nemen met een driepunter de ploeg op sleeptouw. Via een prachtige break pass van Sjoerd van Vilsteren behind the back op de achterlijn, scoort Wouter Breel 45-22. Bij Leiden is vooral Ingmar Kok op dreef en weet het netje regelmatig te vinden. Mede door zijn inbreng wint Leiden zelfs deze periode. Ruststand 29-47.

Na de theepauze blijft Jesper Jobse scoren en Solar-systemen Grasshoppers trekt de verdedigende touwtjes flink aan. Flitsende breaks en twee 'and one's' scores van Jake Prins brengen de stand snel tot 64-36. Door de vele fouten van de gasten staat de thuisploeg veel aan vrije worplijn en bouwt de voorsprong uit. Bas Rozendaal pakt de nodige aanvallende rebounds en scores mee en zet met Jesper Jobse de stand na 30 minuten op 77 – 51.

Bas Rozendaal start het laatste kwart met drie inside scores waarvan de laatste met een lekkere dunk. Vervolgens komt Jesper met al weer zijn 7e driepunter (7 op 10!) er dunnetjes overheen en zet de stand op 93-53. Hij mag via een publiekswissel naar de kant en voor hem komt jeugdspeler Kees van den Burg in veld. Bij een snelle omschakeling krijgt Kees zijn kans om een break met score af te ronden, maar die gaat net mis. De rebound is voor Koen Grimbergen en scoort deze bal wel.

Door Wouter Breel wordt het honderdste punt op het bord gezet waarna Glenn Schijf de eindstand op 102-60 bepaalt.

Scores: Sjoerd van Vilsteren 4, Tim de Jong 6, Glenn Schijf 2 (4 assists), Joey Schelvis 8 (5 assists), Koen Grimbergen 13 (6 reb), Jake Prins 12, Jesper Jobse 33 (7 reb), Wouter Breel 6 (3 blocks), Bas Rozendaal 18 (8 reb), Kees v.d. Burg.

Zaterdag aanstaande speelt Heren 1 om 20.15 uur thuis voor de beker tegen CobraNova

Katwijk laat weinig heel van de buren

Joel Tillema van Rijnsburgse Boys en Steven Sanchez Angulo van vv Katwijk. | Foto: Orange Pictures, WJ Dijkdrent Foto: Orange Pictures, WJ Dijkdrent

voetbal n Heel even werd er in de rust nog gehoopt in het Rijnsburgse kamp, maar een ontketend Katwijk maakte in de tweede helft gehakt van de buren. De oranjehemden boekten een 5-0 overwinning.

Aan de zegereeks van Katwijk lijkt maar geen einde te komen. Ook op de zevende speeldag maakte Katwijk korte metten met haar tegenstander. Deze keer was het Rijnsburgse Boys dat met duidelijke cijfers naar huis werd gestuurd. En dat terwijl de Rijnsburgers in de rust (1-0) nog goede hoop hadden op een (voor hen) goede afloop, op de uiteindelijke 5-0 winst voor Katwijk viel echter weinig af te dingen.

De eerste helft ging lange tijd redelijk gelijk op. Beide ploegen boden het publiek in ieder geval een vermakelijk schouwspel, met kansen over en weer. De eerste kans voor Robbert Susan – met amper een minuut spelen op de klok mikte de aanvoerder van dichtbij over – de grootste voor Damiano Schet, die op aangeven van Marciano Mengerink voorlangs schoot. Niet veel later zorgde een knullige terugspeelbal bijna voor de 1-0, maar Stefan Plat zou op een kwart de score openen. Nadat Schet zijn inzet geblockt zag worden, was het Plat die in de rebound de verre hoek vond: 1-0.

Rijnsburg stond ook niet stil en kwam na een aarzelende start beter in de wedstrijd. En ook tot kansen. Jeffrey Jongeneelen opende het bal namens "de uien" met een karakteristieke actie en schot. En diezelfde Jongeneelen mocht ook met twee medespelers in overtal op de goal af, maar was op dat moment te zelfzuchtig in plaats van af te leggen. Joel Tillema stuitte namens de Rijnsburgers op Kieboom. Aan de kant zag Bennie van Noord zijn inzet van de lijn gewerkt, waardoor het voor de rust bij 1-0 bleef.

En dus was er nog hoop voor de Rijnsburgers, maar dat was niet voor lang. Na de thee schakelden de oranjehemden een tandje bij en binnen een kwartier in de tweede helft beslisten de Katwijkers de wedstrijd. Koud uit de kleedkamer was het Raoul Esseboom die de oranjehemden op voorsprong zette uit een corner van Plat. Drie minuten later pegelde Susan de 3-0 raak en nog eens vijf minuten later was het ook nog eens 4-0. En hoe! Man of the Match Plat stiftte vrijwel vanaf de achterlijn de bal over Richard van Nieuwkoop net onder de lat in de verre hoek. Katwijk zette vervolgens wel door, maar Mengerink zou pas in slotminuut de eindstand op 5-0 bepalen.

Lachende gezichten dus op De Krom en ook trainer Dick Schreuder stond na afloop glimmend de pers te woord. Afgelopen donderdag gaf de trainer al aan dat het in een wedstrijd en vooral een derby meer speelt. Dat het ook om passie en strijd draait. De Barnevelder moet met plezier hebben geconstateerd dat dat ook nog eens met goed voetbal werd gecombineerd door zijn ploeg.

Acht genomineerden Katwijks Mooiste Natuurfoto van 2017

fotowedstrijd n Wie maakt de mooiste natuurfoto van 2017? Om op die vraag een antwoord te geven heeft de wedstrijdjury eerst een selectie gemaakt uit de 200 ingezonden foto's. Aan het publiek van het Natuurcentrum Katwijk de taak om uit deze genomineerde foto's een winnaar te kiezen. De foto's waarop gestemd kan worden zijn tot en met 21 oktober te zien in het Natuurcentrum Katwijk, op het strand tegenover de Oude Kerk.

De wedstrijd "Katwijks mooiste Natuurfoto 2017" van Natuurcentrum Katwijk en Foto Kruyt leverde meer dan 200 prachtige beelden op. Aan de jury -Menno van Duijn, Hans Kruyt, Rien Nagtegaal, Arjan van Duijvenboden de mooie maar moeilijke taak om per categorie de genomineerden te kiezen.

Omdat er veel meer volwassen fotografen dan jongeren hebben ingezonden, is besloten het aantal genomineerden enigszins aan te passen aan het aantal inzendingen per leeftijdscategorie. Het niveau was hoog, maar deze foto's vindt de jury het meest in het oog springen:

Fotografen jonger dan 18 jaar: Ahmed Dashajev David Spaans en Noor van Duijvenboden

Fotografen 18 jaar of ouder: Jan Louis van den Oever, Arie van Duijn, Peter Duijndam, Piet de Mol en Johan Westra

De foto met de meeste stemmen per categorie zal worden uitgeroepen tot Katwijks Mooiste Natuurfoto van 2017. De fotografen van de geëxposeerde foto's die de top hebben behaald krijgen hun ingelijste foto mee naar huis. De jonge fotografen krijgen als extra prijs een workshop van natuurfotografen Arjan van Duijvenboden en Menno van Duijn. Op 21 oktober zal om 15.30 uur de prijsuitreiking plaatsvinden in het Natuurcentrum Katwijk.

12.00 uur: RTV Sport; In gesprek met Eberhard van der Laan (h); TV Magazine; 18.00 uur: RTV Sport; In gesprek met Eberhard van der Laan (h); RTV Magazine; 21.30 uur: RTV Sport; In gesprek met Eberhard van der Laan(h); RTV Magazine;
Voor elke uitzending de NOS nieuwsminuut.

Woensdag 11 oktober

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten; 20.00 - 22.00 Radio International, Engelstalig informatie-programma met Jürgen Börnig; 22.00 – 23.00; Radio International goes….., themaprogramma; 23.00 – 24.00 Muziek voor twee

Donderdag 12 oktober

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 14.00 Middagpauze; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Neerlands Fabrikaat, Jan van Duijn; 20.00 – 21.00 Cross Generation, Adri en Gineke van Beelen; 21.00 - 22.00 Non-stop muziek; 22.00 – 24.00 Muziek voor twee

Vrijdag 13 oktober

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Zeewind, Jaap Schaap; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non stop muziek; 17.00 – 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten;20.00 - 21.00 N0.nl, Jaap Schaap;21.00 - 23.00 Country Festival, Bart van der Pol; 23.00 - 24.00 Paarlen voor de zwijnen, Marijke van Duijn en Johan den Haan

Zaterdag 14 oktober 2017

00.00 - 08.00 De kracht in de nacht; 08.00 – 10.00 Warmdraaien, Karla Imthorn; 10.00 – 12.00 RTV Magazine; 12:00 - 18.00 RTV Katwijk Sport, verslagen en uitslagen van de sport op zaterdag. Zie teletekst vanaf pagina 600; 18.00 – 20.00 The Music Zone, Theo Hoogervorst; 20.00 – 22.00 Op De Hollandse Toere, Nederlandstalig platenprogramma met verzoeken van luisteraars verzorgd door Coby Boere; 22.00 – 24.00 The Hangout, Jongerenprogramma;

Zondag 15 oktober

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07:00 – 08-00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 08:00 – 09:00 Opwekking, Joke Zwaan; 09.00 – 11.00 Aangepaste muziek, met om 09:30 uur een kerkdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Rijnsburg; 11.00 - 13.00 Van u wil ik zingen, geestelijk verzoekplatenprogramma Tel: 071-4013551; 13:00 – 15:00 Muziek voor Duizenden, Marien Bos; 14.00 – 16:00 Spelenderwijs, muziek die u kent of zou kunnen kennen, Co Snel; 16.00 - 17.00 Hollands Glorie non-stop Nederlandstalige muziek; 17.00 uur Kerkdienst Christelijk Gereformeerde Kerk Rijnsburg; 18.30 uur Kerkdienst Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Katwijk; tot 20.00 uur Aangepaste muziek; 20.00 – 21.00 Met de mondhoeken omhoog, cabaret met Gerard Bol; 21:00 – 22:00 Historische maritiem uitzending, Bas Vlieland; 22.00 - 24.00 Muziek voor twee

Maandag 16 oktober

00.00 - 07.00; De kracht in de nacht; 07:00 – 09:00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 13.00 Middagpauze; 13:00 – 14:00 Muziekfabriek, Koos Heemskerk; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek;;17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Roept uit aan alle stranden, religieuze verzoekplaten 20:00 – 21.00 Orgelklanken, Arjan Wolfswinkel; 21.00 – 22.00 It's all jazz, Hans Pley; 22.00 – 23.00 Acoustic Rain, Bart van der Pol; 23.00 – 24.00 Muziek voor twee

Dinsdag 17 oktober

00.00 - 07.00 De kracht in de nacht; 07.00 - 09.00 RTV Magazine dag editie; 09.00 - 11.00 Koek bij de koffie, Han van der Kamp; 11.00 - 14.00 Middagpauze; 14.00 - 16.00 De muzikale doorloper, Johan den Haan; 16.00 - 17.00 Non-stop muziek; 17.00 - 19.00 RTV Magazine dag editie; 19.00 - 20.00 Maritiem, een programma met Bas Vlieland; 20.00 – 21.00 Multi Katwijk, Jan Ouwersloot; 21.00 – 23.00 Kippenvel, muziek voor wie luisteren wil met Ruud Heijjer; 23.00 – 24.00 Purple Haze, Jan Marius Franzen

Tussen de programma's elk uur het NOS-Nieuws.

Doordeweeks tussen 07:00 en 20:00 uur op de halve uren en eigen lokaal bulletin.

Frequenties:

RADIO Ether Radio - 106.8 FM; Ziggo Analoog - 88.1 FM; Ziggo Digitaal - Kanaal 916; KPN, XS4ALL en Telfort met witte afstandsbediening – 1085; Telfort met zwarte afstandsbediening - 3142; TELEVISIE Ziggo Analoog - 663,250 MHz; Ziggo Analoog - Kanaal 45; Ziggo Digitaal - Kanaal 41; KPN/XS4ALL/Telfort met witte afstandsbediening - Kanaal 1385; Telfort met zwarte afstandsbediening - Kanaal 2131

14 t/m 22 oktober

Herfstvakantie bij de Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg 1. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl/evenementen

Woensdag 11 oktober

13.30-16.00 uur: Workshop over muizwemmen in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Kosten € 35,00. Inschrijven: katwijkevents@gmail.com
19.00 uur: Filmavond Plus in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 8,00 voor leden en € 10,00 voor niet-leden..

Donderdag 12 oktober

14.00-16.00 uur: Workshop Hippe stoere armband maken bij Friends, Boulevard 68.

Vrijdag 13 oktober

19.30-21.30 uur: YogaCello en Latifa-meditatie in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Entree € 40,00. www.evelienfokker.com
20.30 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. http://muziekcentrumthebox.nl/
20.15 uur: Orgelconcert Jan van Westenbrugge in de Vredeskerk, Baljuwplein 1. Entree € 7,50.
21.00 uur: Gratis live-muziek in De Schuit, Voorstraat 59. www.deschuit.nl/

Zaterdag 14 oktober

13.00-17.00 uur: Kom zitten in een echte shovel. Winkelhart Zeezijde, Voorstraat.
15.00 uur: Handletteren op houten schijf of papier bij Friends, Boulevard. www.katwijk-events.nl
20.30 uur: Optreden Strange Deja Vu en Refill in De Peuk, Recreatiepad 3 te Valkenburg. Entree € 5,00.

Woensdag 18 oktober

• KidsMiddag bij Marina Rijnsburg, Kanaalpad NW 4 te Rijnsburg. http://marinarijnsburg.nl/kidsmiddag-quad-rijden-en-paintballen/
13.30-16.00 uur: Workshop over muizwemmen in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Kosten € 35,00. Inschrijven: katwijkevents@gmail.com

Vrijdag 20 oktober

20.00 uur: Musical Tuning in de Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Entree € 5,00.
20.30 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a.

Zondag 22 oktober

15.30-19.00 uur: Poppodium The Pocket: Fleetwood Back met support act Jack Glasbergen. The Pocket, Badstraat 38. Toegang vrij.

Maandag 23 oktober

20.00 uur: Avond over smartphonegebruik in de Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1. Entree € 6,00 voor leden / € 8,00 voor niet-leden.

Woensdag 25 oktober

13.30-16.00 uur: Workshop over muizwemmen in Café Boeien, E.A. Borgerstraat 50. Kosten € 35,00. Inschrijven: katwijkevents@gmail.com
14.00-16.00 uur: Workshop Wallhanger (Ibizastyle) maken bij Friends, Boulevard 68. Kosten € 20,00.
14.00-18.00 uur: Zeeles/korren bij Natuurcentrum Katwijk, Boulevard. www.natuurcentrumkatwijk.nl/

Vrijdag 27 oktober

20.30 uur: Gratis live-muziek bij Muziekcentrum The Box, Valkenburgseweg 50a. http://muziekcentrumthebox.nl/

AGENDA AOBK

Alle activiteiten vinden plaats in de Zwanenburg en zijn toegankelijk voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere dag kan men koffie drinken in de Zwanenburg, kosten € 0,50. Meer informatie staat op www.aobk.nl

Woensdag 11 oktober

09.30 uur: Verzamelen voor fietsen

Elke oneven week koffie Inn van 10.00 tot 12.00 uur

10.00-14.00 uur: koffie +

13.30 uur: Biljarten

13.30 uur: Vrij klaverjassen en jokeren

13.30 uur: Wedstrijd biljarten

13.45-16.00 uur: Meer bewegen voor ouderen

14.30 uur: Creatieve middag

19.30 uur: Onderlinge competitie en vrij biljarten

Donderdag 12 oktober

09.00 uur: Creatieve ochtend
10.00 uur: Inloop spreekuur
13.30 uur: Wedstrijd biljarten
14.00 uur: Prijsklaverjassen en jokeren.

Vrijdag 13 oktober

08.30 uur: Bloedprikken

13.30 uur: Klaverjassen en jokeren

13.30 uur: Onderlinge competitie biljarten

Maandag 16 oktober

13.30 uur: Onderling biljarten
13.30-16.30 uur: Schilderen

Dinsdag 17 oktober

10.00 uur: Repetitie zangkoor de "Vierboet"

10.00 uur: Computerinfo

10.00-14.00 uur: Koffie +

13.30 uur: Wedstrijd biljarten

13.30 uur: Vrij klaverjassen en jokeren

15.00-17.00 uur: spreekuur ouderenadviseur

14.00-17.00 uur: Damessoos

Bingo Katwijk aan den Rijn

spel n Woensdag 25 oktober wordt er weer een bingo georganiseerd in de Roskam aan de Turfmarkt. Kom gezellig langs want dan heeft u niet alleen een gezellige avond, u steunt ook nog eens uw Oranjevereniging. De avond begint om 19:30 uur. De avond wordt afgesloten met een wilde bingo en een verloting. Genoeg reden dus om te komen!

Ook de kinderbingo's beginnen weer op 25 oktober om 14:00 uur in De Roskam.

Gedurende de wintermaanden zal er iedere laatste woensdag van de maand bingo zijn in De Roskam, 's middags voor de jeugd en 's avonds voor de volwassenen.